mąki pszennej razowej (ok. 180g), - 1 łyżka drożdży instant (ok.6g), - 1 jajko (ok. 60g), - ¼ szklanki wody (ok. 60 ml), - ½ łyżeczki soli - 2 łyżki oliwy z oliwek (20g). Nadzienie: - 4 marchewki (ok.180g), - ½ pora (ok. 50g), - 200 g fasolki szparagowej, - opakowanie jogurtu greckiego light (200g), - 1 jajko (60g), - kula Mozarelli (ok. 125g), - słodka papryka, sól, pieprz, bazylia. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy(...)mąkę z drożdżami i solą. 2. Dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia). 3. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min. 4. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. 5. Por kroimy w plasterki. 6. Jogurt mieszamy z jajkiem i przyprawami. 7. Formę wykładamy rozwałkowanym
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachfareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: (na 4 porcje) - 2 marchewki (ok. 90g) - ½ kg botwinki, - 2 ziemniaki (ok. 140g), - litr wody, - ½ opakowania jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz i pietruszka Sposób przygotowania 1. Kroimy marchewkę i buraczki w plastry a ziemniaki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 4 porcje) - 1 kg marchwi, - 1 kg soczystych jabłek. Sposób przygotowania 1. Obieramy marchewkę i kroimy na drobniejsze części. 2. Jabłka kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. 3. Jabłka i marchewkę wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Sok marchwiowo- jabłkowy jest bogaty w: - β-karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i zapobiega procesom starzenia się
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 4 porcje) - 1 kg marchwi, - ½ kg soczystych jabłek, - ½ kg pomarańczy. Sposób przygotowania 1. Obieramy marchewkę i kroimy na drobniejsze części. 2. Jabłka kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. 4. Pomarańcze obieramy ze skóry. 3. Jabłka, marchewkę i pomarańcze wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Sok jest bogaty w: - β-karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i zapobiega
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - ½ szklanki kaszy kuskus (90g), - 2 marchewki (ok. 210g), - cebula (ok. 70g), - papryka (ok. 150g), - por (ok.119g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i wędzona. Sposób przygotowania 1. Zalewamy kaszę wrzątkiem (centymetr ponad powierzchnię). 2. Cebulę i por kroimy na drobno, i szklimy na oleju rzepakowym. 3. Do cebuli dodajemy startą marchewkę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 8 porcji) - 2 szklanki mąki pszennej graham (typ 1850) (ok. 260g), - 4 jajka (ok. 240g), - 5 łyżek miodu (ok. 120 g), - 4 marchewki (ok. 400g), - 4 łyżki wiórków kokosowych (ok. 32g), - 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g), - ¼ szklanki oleju rzepakowego (ok. 50 ml) - 4 plastry ananasa świeżego (ok. 320g), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - cynamon, gałka muszkatołowa(...)Ubijamy białka jaja na sztywną pianę z dodatkiem miodu. 2. Do białek dodajemy żółtka. 3. Do jaj dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, wiórki kokosowe, drobno starte marchewki, pokrojonego w kostkę ananasa i olej. 4. Ciasto doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. 5. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min. Ciasto jest bogate
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachszalotki 1 łyżka smalcu do smażenia policzków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 szklanki naparu kawowego z 2 łyżeczek sól i pieprz do smaku dodatkowo kilka plastrów korzenia pietruszki marchewka por szalotka cebula marynowana pieprz czerwony kiełki sałaty kilka młodych groszków rzodkiewka 1/2 szklanki oleju pieprz czerwony młotkowany policzki wieprzowe Policzki wieprzowe smażymy z każdej strony na brązowy kolor(...)zakręcamy słoik , stawiamy do góry nogami i ostawiamy na 2-3 tygodnie w chłodne miejsce . dodatki Por kroimy na grubsze kawałki smażymy na suchej patelni razem z szalotką , marchewkę grillujemy , plastry pietruszki smażymy na oleju. Smacznego
na gaziezupa wyszła pyszna. Troszkę inna niż znamy z polskiej kuchni, ale prosta, szybka w przygotowaniu i na prawdę warta wypróbowania. Przepis Składniki: 750 g ziemniaków 3 czerwone papryki 2 marchewki 1,5 l bulionu ważywnego 3 listki liścia laurowego 4 duże cebule 500 g mięsa mielonego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz(...)sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. W podobnej wielkości kostki kroimy marchewkę i paprykę. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i całość gotujemy około 25 minut. Czas gotowania może się troszkę zmienić w zależności od ziemniaków. Warzywa muszą być miękkie, ale się nie rozwalać. W między czasie kroimy w drobną kostkę cebulę
KasiaiKrzysiu.plrozgrzewający i sycący obiad. Nie wiem jak Wy ale my bardzo ją lubimy. Zupę podałam w talerzu z serii "Antonio" od Porcelany Bogucice. 3 kiełbaski śląskie 5 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 100g słoniny 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. łyżka majeranku łyżka lubczyku suszonego 3 suszone grzybki (u mnie tym razem zamrożona kostka wody(...)wytopienia się słoniny. W garnku zagotować 2 litry wody, wrzucić przesmażoną kiełbaskę i słoninkę (bez wytopionego tłuszczu- ten zachowujemy do innych celów), pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę i selera, liście laurowe i ziele ang. oraz kostkę grzybową lub namoczone wcześniej grzybki. Gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy zakwas na żurek (można wlać mniej jeśli
Smakołyki Asidanie jest super alternatywą :) Zapraszam! Ryba po grecku Składniki: 400g mrożonych filetów rybnych 2 łyżki mąki sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny olej do smażenia farsz: 2 duże marchewki 2 średnie cebule 1 mały korzeń pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz *dodatkowo dodałam dwie łyżki sosu meksykańska salsa dla dodania(...)cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Cebulę obrać, pokroić na drobne plasterki i podsmażyć na oleju. Marchewki i pietruszkę również obrać i kolejno zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do podsmażonej na patelni cebuli dodać resztę warzyw oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą
Tagebuch po polskuwszystkim bardzo zdrowa zupa. Bomba witaminowa, idealna na inny dzień, ponieważ cudownie rozgrzewa. Zapraszam! Zupa z kalarepy Składniki: 2 średniej wielkości kalarepy z liśćmi 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki 2,5 L bulionu warzywnego sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Warzywa obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Liście kalarepy poszatkować. Starte kalarepki, liście, marchewki, pietruszkę wrzucić
Tagebuch po polskuSkładniki: 1 kurczak (mój miał 1,70 kg) 1/3 szklanki ryżu 1/4 główki kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 cebula 4 ząbki czosnku olej słodka oraz ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i olejem, odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę, pietruszkę
magiczna kuchnia Kasijest zwykłą zupą , stała się dzięki tej przyprawie , zupą " godną królów " jak to ujęła moja przyjaciółka.Zapraszam. 2 litry bulionu 1 listek laurowy 40 dag.zielonego groszku z marchewką ( mrożonego) 4-6 ziemniaki pokrojone w kostkę kilka małych plasterków szynki wędzonej sól pieprz I najważniejszy składnik szczypta ziarenek anyżu! ********************************************************* Gotujemy ziemniaki w bulionie do miękkości z listkiem laurowym(...)plasterkami pokrojonymi w kostkę szynki.Dodajemy mrożony groszek z marchewką.Jeszcze gotujemy ok.10-15 minut.Przyprawiamy anyżem solą i pieprzem.Gotową potrawę zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem na zupę krem.Na środek zupy wlewamy odrobinę śmietany kremówki i Podajemy zupę gorącą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCzas na zdrowe surówki Surówka z kiszonej kapusty w sam raz do dań z rybą Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 marchewki 2 małe cebule 2 łyżki oleju pieprz sól Wykonanie: Kapustę kiszoną wyciskamy w rękach pozbywając się nadmiaru wody. Siekamy nożem na mniejsze "kawałki". Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy olej
W Moim Magicznym Domumożna zetrzeć na tarce, można posiekać nożem, można też jajka i warzywa zmielić.. Jak zrobić Kotlety z jajek i warzyw: składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo ½ selera 1 marchewka 1 mała cebula 1 surowe jajko 2 łyżki kaszki manny 1 kajzerka sól pieprz natka pietruszki bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane na twardo(...)tartej. Formujemy owalne kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy kotlety z warzywami, albo z puree ziemniaczanym. Można podać do kotletów np. marchewkę zasmażaną z groszkiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. The post Kotlety z jajek i warzyw appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię