marchewka - 20163 przepisów (strona:474/1345)

Wegański WROCŁAW 179

zupy, drugie dania oraz desery. Miejsce jest całkiem przytulne i ciekawie zaaranżowane w dość nietypowym budynku. Na stronie lokalu znajdziecie dokładne menu. Mieliśmy okazję jeść tam zupę dnia z marchewki i mango na mleczku kokosowym z czarnym sezamem i orzechami nerkowca - porcja była bardzo duża, zupa była pyszna i sycąca. Za drugim razem wybraliśmy opcję na słodko - tofurnik piernikowy. Reszta(...)jakieś bardzo obszerne, ale dania brzmią zachęcająco. W Żyznej byliśmy póki co tylko raz - więc za wiele nie możemy powiedzieć o tym miejscu. Jedliśmy zupę dnia - zupa z groszkiem, marchewką, ziemniakami i szpinakiem - bardzo ciekawa w smaku i naprawdę dobra (jedynie porcja "duża" jest mniejsza niż w innych knajpach np. Ahimsie czy Baszcie, dlatego trzeba mieć to na uwadze, żeby

Bananowe Pole
Uszka z barszczem 176

oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito) 10 buraków średniej wielkości 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (czerwonego) sól, pieprz do smaku (ewentualnie(...)Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy.  4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy do miękkości buraków

Kuchnia w czekoladzie
Golonka gotowana w kapuście 122

wymaga jednak trochę czasu ;)  Jeśli chcecie, możecie podać ją z gotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie) 2 kg kapusty kiszonej 2 marchewki sól peklowa ok 3 łyżeczki pieprz łyżeczka  op. przyprawy do bigosu 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem aby pozbyć się włosków(...)jest bardzo kwaśna to czynność powtórzyć. Golonkę po godzinie gotowania przełożyć do garnka z kapustą, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę do bigosu oraz startą na grubej tarce marchewkę. Dolać tyle wody z gotowania golonki aby otrzymać pożądaną gęstość. Całość gotować do czasu aż mięso zacznie odchodzić łatwo od kości, u mnie ok 2 godziny. W razie konieczności doprawić

Smakołyki Asi
drobiowe flaczki z żołądków kurzęcych 110

liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz flaczki 700-800 g oczyszczonych żołądków z kurczaka 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3 ząbki czosnku 1/2 pora ( tylko biała cześć) 2 łyżki masła szczypta tymianku 1 łyżka domowego  maggi sól, pieprz sposób przygotowania Indycze szyje(...)myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 60 minut ( godzina to jedynie wartość przybliżona, rosół musimy gotować tak długo, aż mięso  będzie miękkie). W tym czasie

Miód i pieprz
Wiejska potrawka z kiełbasą 174

kaszą, potrawą ze względu na dostępność składników można delektować się cały rok. Polecam! Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 30 dag   kiełbasy ze wsi Buczkowice Hańderek 1 marchewka 1 pietruszka ½ papryki 1 duża cebula 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki ramy do smażenia lub olej 2 ziela angielskie Jarzynka lub sól do smaku Biały pieprz do smaku 2 łyżeczki(...)mąki do zawiesiny Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Mięso myję kroję w kostkę , warzywa obieram, myję, paprykę i cebulę  siekam w kostkę , marchewkę i pietruszkę w krążki, kiełbasę w plasterki. W szerokim garnku rozgrzewam ramę lub olej, wrzucam mięso, podsmażam pod przykryciem, od czasu do czasu mieszam, dodaję warzywa, bez kiełbasy, wlewam około 300 ml wody, doprawiam jarzynką

Wanilia i Kardamon
Bardzo łatwy gulasz wieprzowy... 175

dodamy do mięsnego sosu. Tym razem proponuje przepis podstawowy... Składniki; ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek 2 łyżki mąki koperek do posypania 2 łyżki oleju Wykonanie; Mięso umyć i osuszyć a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.  Oprószyć mąką. Na patelni(...)pokrojoną w piórka cebulę a następnie układać mięso . Przyrumienić z każdej strony ale należy uważać aby cebula się nie spaliła. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do mięsa razem z liściem i zielem angielskim. Dusimy do miękkości co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już miękkie

Radość kipiąca uśmiechem.
Surówka z sałaty rzymskiej 135

Prosta, szybka i smaczna surówka, która pasuje do obiadu, a także kebaba lub hod-doga. Składniki: 2 małe sałaty rzymskie 1 mała marchewka 1 średnia cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Sałatę pokroić w paski, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę obrać

talerz przyjemności
Żeberka duszone z warzywami (w sosie własnym) 121

żadnych innowacji.  Jednakże takiego dania nie trzeba urozmaicać. Żeberka smakują wyśmienicie, a soczyste mięso - idealnie odchodzi od kości. 1-1,5 kg żeberek wieprzowych 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe przyprawa do żeberek sól, pieprz Dodatkowo: natka pietruszki mąka olej   Żeberka umyć, osuszyć i przeciąć na mniejsze kawałki. Każdy(...)czasie żeberka dokładnie obtoczyć w mące, obsmażyć (na rumiano) i przełożyć do garnka. Na tym samym oleju zeszklić cebulę (pokrojoną w piórka). Cebulę i starte (na grubych oczkach) warzywa (marchewką, pietruszką, selerem) dodać do żeberek.   Całość zalać wodą, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości (około 1-1,5 godziny). Pod koniec gotowania sos wymieszać

Di gotuje
Rybne kotlety z brokułem i marchewką 146

Smaczne kotleciki z pokrojonej w kosteczkę rybki,wymieszanej z warzywami Składniki • 25 dag ryby np miruna • 1 ugotowana średnia marchewka • 20 dag ugotowanego brokuła • sól • pieprz • przyprawa do ryb • 2 jajka • tarta bułka • olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Osuszoną rybę pokroić w kostkę przyprawić solą pieprzem i przyprawą  do ryb zostawić na kilka godzin 2. Do ryby dodać(...)jajka, 2 -3 łyżki tartej bułki,marchewkę i brokuł  rozgniecione troszkę widelcem. Wymieszać wszystko razem formować kotleciki obtoczyć w bułce  smażyć na złoty kolor na oleju

W królestwie smaków Beaty
Surówka "Colesław" 120

Surówka "Colesław" Składniki: pół główki białej kapusty 3 marchewki 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 łyżki mleka 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki octu winnego/jabłkowego albo soku z cytryny pół łyżeczki soli pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kapustę szatkujemy i dodatkowo siekamy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki. Odstawiamy

Pelusiowa Kuchnia
Zupa z buraczkow i ryby 120

włożyć do rondla ,dołożyć resztę składników ,zalać woda i gotować do zmniejszenia wywaru do ⅓ objętości,około 2 godziny. Gotowy wywar przecedzić i przelać do większego garnka. Zupa składniki 1½ marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 3 duże łyżki buraczków ( tutaj na zimę ze słoika) 0,5-1 łyżeczki mąki pszennej 100-150 ml gęstej śmietany(...)masła 400 g płatów ryby tołpygi niewielka ilość oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki kminku roztartego w moździerzu Wykonanie zupy Do gotowego wywaru dodać pokrojoną w kostkę pietruszkę i marchewkę i gotować do miękkości. Botwinkę pokroić parzyć w gorącej wodzie około 4 minut. Do miękkich warzyw dodać buraczki i całość zagotować .Mąkę rozrobić ze śmietaną i dodać do zupy. Całość

w mojej kuchni
Domowy rosół 148

pomidorowa, krupnik, ogórkowa, krupnik... i wielu wielu innych :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g nóżek kurczaka 500 g golenia wołowego 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 1 suszony grzybek 1 pęczek natki pietruszki 1 gałązka lubczyku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 120-180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)pyrkać") 2-3 godziny, od czasu do czasu uzupełniając wodę, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę dokładnie przecedzamy. Podajemy z ulubionym makaronem, kołdunami lub pokrojonym naleśnikiem, oraz z marchewką i kawałkami mięsa z gotowania (opcjonalnie). Posypujemy natką pietruszki i/lub koperkiem. Smacznego

My Culinary Art
Fasolka po bretońsku z warzywami - dietetyczna, odtłuszczona :) 137

czasu na ugotowanie obiadu!  Składniki: 150 g fasoli "redkinley"  (Targroch) 150 g fasoli kolorowej "orzeł"  (Targroch) 150 g fasoli czarnej  2 cebule 4 średnie marchewki 1/2 małego selera  2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego  80 g koncentratu pomidorowego (malutki słoiczek) 500 g przecieru pomidorowego  4 kabanoski z piersi kurczaka (Konspol Natura(...)drobno cebulę i posiekany czosnek razem z liściem laurowym, pieprzem czarnym i zielem angielskim. Dodaj pokrojone drobno, w talarki kabanosy i smaż jeszcze chwilę i zdejmij z kuchenki.  Marchewkę z selerem obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kiedy fasola będzie już ugotowana przełóż do usmażonej cebuli, dodaj starte warzywa i wszystkie pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia. Gotuj

Zdrowie na języku :P
Kilka pomysłów na... 118

tahini (vegan) muszę jeszcze popracować nad gryczanym ciastem, bo fajne, ale strasznie kruche mi wyszło, co widać po nie do końca ładnych pierogach, ale dobre :D  tortilla z marchewką, kapustą, awokado, pieczonymi falafelami i sosem pomidorowym (vegan) tortilla z marchewką, kapustą, pieczoną ciecierzycą, sosem pomidorowym i sosem z tahini (vegan

More food, love and dreams
Gulasz rybny z boczniakiem i bliny gryczane 157

gulasz; 500 g ryby w tuszce np Nototenia 300 g boczniaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula tłuszcz do smażenia 3 pomidory bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta tymianku szczypta oregano na bliny 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 1 szkl tłustego mleka 1 szkl wody 3 jajka 15 g drożdży pół łyżeczki(...)cukru gulasz ; Rybę umyć, oskrobać łuskę, Ułożyć w naczyniu i ugotować na parze. Do garnka wkroić cebulę, dodać tłuszcz i przyrumienić, następnie dodać posiekane boczniaki, poddusić na tłuszczu, dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki, przyprawić do smaku, podlać wodą i dusić do miękkości, Dodać pomidory pokrojone w kostkę i koncentrat , na koniec odparować z nadmiaru płynu. przygotować bliny

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania