marchewka - 20163 przepisów (strona:474/1345)

Rybne kotlety z brokułem i marchewką 150

Smaczne kotleciki z pokrojonej w kosteczkę rybki,wymieszanej z warzywami Składniki • 25 dag ryby np miruna • 1 ugotowana średnia marchewka • 20 dag ugotowanego brokuła • sól • pieprz • przyprawa do ryb • 2 jajka • tarta bułka • olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Osuszoną rybę pokroić w kostkę przyprawić solą pieprzem i przyprawą  do ryb zostawić na kilka godzin 2. Do ryby dodać(...)jajka, 2 -3 łyżki tartej bułki,marchewkę i brokuł  rozgniecione troszkę widelcem. Wymieszać wszystko razem formować kotleciki obtoczyć w bułce  smażyć na złoty kolor na oleju

W królestwie smaków Beaty
Surówka "Colesław" 124

Surówka "Colesław" Składniki: pół główki białej kapusty 3 marchewki 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 łyżki mleka 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki octu winnego/jabłkowego albo soku z cytryny pół łyżeczki soli pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kapustę szatkujemy i dodatkowo siekamy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki. Odstawiamy

Pelusiowa Kuchnia
Zupa z buraczkow i ryby 123

włożyć do rondla ,dołożyć resztę składników ,zalać woda i gotować do zmniejszenia wywaru do ⅓ objętości,około 2 godziny. Gotowy wywar przecedzić i przelać do większego garnka. Zupa składniki 1½ marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 3 duże łyżki buraczków ( tutaj na zimę ze słoika) 0,5-1 łyżeczki mąki pszennej 100-150 ml gęstej śmietany(...)masła 400 g płatów ryby tołpygi niewielka ilość oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki kminku roztartego w moździerzu Wykonanie zupy Do gotowego wywaru dodać pokrojoną w kostkę pietruszkę i marchewkę i gotować do miękkości. Botwinkę pokroić parzyć w gorącej wodzie około 4 minut. Do miękkich warzyw dodać buraczki i całość zagotować .Mąkę rozrobić ze śmietaną i dodać do zupy. Całość

w mojej kuchni
Domowy rosół 153

pomidorowa, krupnik, ogórkowa, krupnik... i wielu wielu innych :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g nóżek kurczaka 500 g golenia wołowego 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 1 suszony grzybek 1 pęczek natki pietruszki 1 gałązka lubczyku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 120-180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)pyrkać") 2-3 godziny, od czasu do czasu uzupełniając wodę, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę dokładnie przecedzamy. Podajemy z ulubionym makaronem, kołdunami lub pokrojonym naleśnikiem, oraz z marchewką i kawałkami mięsa z gotowania (opcjonalnie). Posypujemy natką pietruszki i/lub koperkiem. Smacznego

My Culinary Art
Fasolka po bretońsku z warzywami - dietetyczna, odtłuszczona :) 142

czasu na ugotowanie obiadu!  Składniki: 150 g fasoli "redkinley"  (Targroch) 150 g fasoli kolorowej "orzeł"  (Targroch) 150 g fasoli czarnej  2 cebule 4 średnie marchewki 1/2 małego selera  2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego  80 g koncentratu pomidorowego (malutki słoiczek) 500 g przecieru pomidorowego  4 kabanoski z piersi kurczaka (Konspol Natura(...)drobno cebulę i posiekany czosnek razem z liściem laurowym, pieprzem czarnym i zielem angielskim. Dodaj pokrojone drobno, w talarki kabanosy i smaż jeszcze chwilę i zdejmij z kuchenki.  Marchewkę z selerem obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kiedy fasola będzie już ugotowana przełóż do usmażonej cebuli, dodaj starte warzywa i wszystkie pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia. Gotuj

Zdrowie na języku :P
Kilka pomysłów na... 123

tahini (vegan) muszę jeszcze popracować nad gryczanym ciastem, bo fajne, ale strasznie kruche mi wyszło, co widać po nie do końca ładnych pierogach, ale dobre :D  tortilla z marchewką, kapustą, awokado, pieczonymi falafelami i sosem pomidorowym (vegan) tortilla z marchewką, kapustą, pieczoną ciecierzycą, sosem pomidorowym i sosem z tahini (vegan

More food, love and dreams
Gulasz rybny z boczniakiem i bliny gryczane 163

gulasz; 500 g ryby w tuszce np Nototenia 300 g boczniaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula tłuszcz do smażenia 3 pomidory bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta tymianku szczypta oregano na bliny 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 1 szkl tłustego mleka 1 szkl wody 3 jajka 15 g drożdży pół łyżeczki(...)cukru gulasz ; Rybę umyć, oskrobać łuskę, Ułożyć w naczyniu i ugotować na parze. Do garnka wkroić cebulę, dodać tłuszcz i przyrumienić, następnie dodać posiekane boczniaki, poddusić na tłuszczu, dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki, przyprawić do smaku, podlać wodą i dusić do miękkości, Dodać pomidory pokrojone w kostkę i koncentrat , na koniec odparować z nadmiaru płynu. przygotować bliny

Gotowanie jest łatwe
Pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane Tovago z burakiem pieczonym i kiełbasą po hiszpańsku 135

dobre, nie musi być nakręcane chemią! Składniki pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane TOVAGO kiełbasa po hiszpańsku  TRADYCYJNE JADŁO burak pieczony w folii białe winogrona listki bazylii kostki marchewki gotowanej na parze glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny czarny sezam Upiecz buraka w folii, obierz. Wychłodzonego pokrój na cienkie plasterki. Pieczywo chrupkie rozłóż na półmisku, układaj na przemian burak-kiełbasa(...)burak. Dodaj listków bazylii- głęboki i intensywny smak złamie słodycz buraka i winogrona i zneutralizuje wszystko idealnie. Dodaj marchewkę. Przed podaniem dosmacz glassą sojową i posyp czarnym sezamem. Gwarantuję, że to pyszne, lekkie i nietuzinkowe spojrzenie na przekąskę, która w tym przypadku jest zdrowa i niezwykle sycąca. Energia bijąca z kaszy jaglanej i pieczonego buraka, sprawi, że poczujecie się lekko

Z Kuchni Do Kuchni
Grochówka 91

Prawdziwa domowa grochówka gotowana na żeberkach wędzonych. Jest smaczna i pożywna, bardzo ją lubię szczególnie zimową porą. Składniki: 300 gram wędzonych żeberek 2 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 szklanka łuskanego grochu  Sól.pieprz Przyprawa maggi w płynie Vegeta domowa 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu  Majeranek 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej(...)listki laurowa, zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy do miękkości mięsa, ugotowane mięso wyjmujemy, wywar przecedzamy, dodajemy groch, gotujemy do momentu aż groch będzie miękki, uważając żeby się nie rozgotował. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości warzyw. Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, zagęszczamy zupę

Bajeczna Kuchnia
Owsiana pizza 163

bardziej po zachodniemu a " placek" to takie pospolite. Zresztą czy nazwa jest ważna? moim zdaniem to smak się liczy. Składniki - 1 szklanka płatków owsianych - 1/4 szklanki kapusty pekińskiej - 1 marchewka - 7 siedem pieczarek - 2 jajka - 1/2 małej cebuli - sól, pieprz do smaku Wukonanie - kapustę cebulę posiekać , marchewkę zetrzeć tarką o grubych oczkach, pieczarki pokroić drobno.   przełożyć wszystkie składniki

Eli Gotowanie
Garnek warzyw z pulpetami 172

mięsa, wbić jajko i wyrobić na gładką masę mięsną. Z mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie obsmażyć na patelni. 2 cebule 1 duży por 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 2 l bulionu mięsnego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki lubczyku natka pietruszki sól pieprz Cebulę pokroić w grubszą(...)kostkę i podsmażyć na maśle w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę , por i chwilę smażyć stale mieszając. Zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek , lubczyk , doprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać pulpety i gotować na małym ogniu około 10-15 minut. 1 cebula 1 łyżka mąki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki

O kuchni z uczuciem
Fasolka po bretońsku, bez glutenu 113

Fasolka po bretońsku bez glutenu Składniki: 250 g białej fasoli 200 g kiełbasy 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera pietruszka/seler - natka 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek pora 1 opakowanie sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek estragon kminek Fasolę moczyłam całą noc. Wodę z moczenia wylałam, fasolę zalałam świeżą wodą. Obrałam ziemniaki(...)marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Warzywa pokroiłam i dodałam do fasoli. Następnie dodałam pokrojoną kiełbasę w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek, majeranek i estragon. Na sam koniec dodałam sos pomidorowy, natkę pietruszki, selera i por. Całość gotowałam ok 1 godz. smacznego

nietadieta
Fasolka po bretońsku z ciecierzycą, bez glutenu 108

Fasolka po bretońsku z ciecierzycą Składniki: 250 g ciecierzycy 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu duży kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kawałek pora oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek kminek Ciecierzycę moczyłam całą noc. Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki(...)garnka wlałam 50 ml oliwy z oliwek i delikatnie zeszkliłam cebulę i czosnek. Boczek pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli i czosnku, delikatnie go podsmażając. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i pokroiłam w kostkę. Por umyłam i pokroiłam w plasterki. Do garnka z cebulą, czosnkiem i boczkiem dodałam ciecierzycę, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Dolałam wody, dodałam przyprawy

nietadieta
Ryba po grecku 101

Ryba po grecku Składniki: 250 g filetów z białej ryby (ja dałam dorsza) 5 marchewek 2 korzenie pietruszki pół małego selera 2 duże cebule ok 5 cm pora 100 ml przecieru pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz rozmaryn 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Rybę ugotowałam na parze. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na grubych oczkach. Cebulkę

nietadieta
Zupa pieczarkowa. Gęsta, bez glutenu i bez laktozy 117

Gęsta zupa pieczarkowa Składniki 200 g wieprzowiny z kością 300 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera kawałek pora 3 ziemniaki 1 duża cebula oliwa koperek liść laurowy sól pieprz makaron bezglutenowy (ja dałam makaron z brązowego ryżu) Do garnka włożyłam wieprzowinę, zagotowałam i odlałam wodę. Nalałam świeżej, dodałam sól i pieprz. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę(...)dodałam do mięsa. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na dużych oczkach, następnie dodałam do zupy. Cebulkę i pieczarki obrałam i pokroiłam w plasterki. Por pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam pieczarki, cebulkę i por, następnie dodałam do zupy. Na sam koniec gotowania dodałam przyprawy i zioła. W osobnym garnku ugotowałam makaron

nietadieta