Przepis na skrzydełka z kurczaka pieczone na ziemniakach i marchewce. Proste i smaczne danie na obiad. Składniki: 7-8 skrzydełek z kurczaka 180 ml jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka, pieprz, pieprz ziołowy, sól, papryka wędzona ostra 4-5 dużych ziemniaków marchew łyżka oleju Przygotowanie Skrzydełka myjemy, osuszamy i odkrawamy lotki. Jogurt mieszamy z przyprawami. W takiej mieszance zanurzamy skrzydełka(...)odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki i marchewkę kroimy w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oleju i rozprowadzamy po całej powierzchni, następnie wkładamy ziemniaki i marchew. Na warzywach układamy skrzydełka wraz z marynatą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę
e-PrzepisyKulinarneżołądków drobiowych 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 szkl pęczaku 3 szkl wywaru z gotowania żołądków sól pieprz szczypta chili 1 łyzka suszonych kiszonych ogórków bazylia majeranek natka pietruszki Żołądki umyć, dodać cebulę, zalać 4 szklankami wody i ugotować do miękkości. Wyłowić i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić żołądki, posiekaną cebulę i pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę
Gotowanie jest łatwedodałam do nich jajko, więc są już tylko wegetariańskie, ale dla mnie to bez różnicy. Składniki: - 2 szklanki* ugotowanej kaszy jaglanej - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 2 marchewki - 1/2 szklanki ziaren słonecznika - 1/4 szklanki ziaren dyni - 1/6 szklanki złocistego siemienia lnianego - 1/4 szklanki sezamu - sól i pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej(...)drobną kostkę cebulę, posolić, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać i zdjąć z palnika. Przełożyć do miski z odmierzoną kaszą jaglaną. Można także poddusić na patelni startą marchewkę (ja jakoś przeoczyłam podduszenie, dałam surową...). Do miski dodać także pozostałe składniki (bez przypraw i skrobi) i dokładnie wymieszać. Ok.1/5 z całości zmiksować lub zblendować dodatkowo, by uzyskać bardziej zwartą
Smaczne ZdroweSoczyste, kruche mięso w towarzystwie marchewki, selera i papryki to klasyczne danie obiadowe. Wymaga długiego duszenia mięsa ale mimo tego nie jest pracochłonne, a składniki do jego przygotowania s,a powszechnie dostępne. Składniki: 1kg szynki 2-3 marchewki ½ dużego selera 2 pietruszki strąk czerwonej papryki 1-2 łyżki oleju rzepakowego bulion wieprzowy ząbek czosnku biała cebula sól, czarny pieprz, majeranek
Pyry na Gazwina wytrawnego 1 łyżeczka octu szczypta mielonego pieprzu garść świeżego tymianku garść natki pietruszki 2 łyżeczki tartej bułki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 posiekana cebula 2 ugotowane cienkie marchewki 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski 1 1/2 litra bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką(...)Odstawiłem na kilkanaście minut. Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i cebulą przesmażoną na maśle. Wyjąłem mięso z marynaty, osuszyłem i posmarowałem farszem. Pośrodku położyłem marchewki oraz papryki. Zwinąłem roladę ( niezbyt mocno ), podwinąłem do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Obwiązałem sznurkiem. Gotowałem w bulionie około godziny. Kiedy rolada była miękka, wyjąłem
R'n'G KitchenKuchnia dla biegaczy. Siła z roślin". Tam znalazłam przepis na krem z buraków. Zrobiłam go jak zwykle po swojemu :) Krem buraczany 400 g buraków 200 g ziemniaków 200 g marchewki 1 pietruszka 1 cebul 1 ząbek czosnku 2 łyżki migdałów 20 g orzechów włoskich garstka nerkowców 1 litr wody olej liść laurowy, 4 ziela angielskie sól, pieprz kiełki buraka Buraki(...)marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule i ziemniaki obieramy i kroimy w gruba kostkę. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy buraki i marchewkę wraz z ziemniakami liściem laurowym i zielem angielskim. gotujemy na małym ogniu minimum 30 minut. Cebule szklimy na rozgrzanym oleju. Orzechy prażymy na suchej patelni. Studzimy. Z wywaru usuwamy listek i ziele. Dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryimbiru 2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cząbru 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 marchewki sól, pieprz do smaku garść pistacji 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Na oliwie podsmażyć posiekaną drobno cebulę i startą na tarce (na grubych oczkach) marchewkę. Dodać starty na drobnych oczkach czosnek
Kulinarne Inspiracjemięsa mielonego 100 g bryndzy pół cebuli 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta czosnku niedźwiedziego sos 0,5 l rosołu 1 marchewka 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz 4 łyżki śmietany 22% 1 łyżka mąki szczypta estragonu Do mięsa dodać jajko, przyprawy i ser, dobrze wyrobić masę przy pomocy robota aż będzie gładka. Wilgotnymi rękami formować kuleczki wielkości(...)brzoskwini . Rosół zagotować dodać startą na tarce marchewkę i grzyby, gotować ok 10 min. Dodać przyprawy i ostrożnie po jednym pulpecie wkładać łyżką. Gotować ok 15 min na wolnym ogniu. Mąkę wymieszać ze śmietaną i podprawić sos. (nie powinien być zbyt gęsty) Podawać z ziemniakami i surówką
Gotowanie jest łatweśmietaną. Ja przygotowałam na wywarze mięsnym, ale dla nie jedzących mięsa polecam na wywarze warzywnym. Będzie równie smaczna. Składniki 1 szyja indycza + 2 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 100 g ryżu 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz(...)garnka włożyć szyję indyczą, skrzydełka z kurczaka i zalać 3 litrami wody. Gotować około 30 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa, wsypać ryż oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około
O kuchni z uczuciemłyżka natki posiekanej 3 g. 1 wypatroszony pstrąg 250 g. sól ulubione przyprawy 1 łyżeczka masła 5 g. 2 plasterki cytryny 10 g. 0.5 szkl.ugotowanej marchewki 60 g. 1 szkl.soku grejpfrutowego 200 ml. *************************************************** Oczyszczoną rybę odprawić do smaku solą i ziołami, skropić sokiem z cytryny , nadziać natką pietruszki i grillować na złoty kolor.Podawać z ziemniakami posypane powielają(...)natką pietruszki i gotowaną marchewką polaną masłem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicórka go nie lubi .Na przykład dzisiaj zrobiłam spaghetti no i kaszę jaglaną z warzywami dla córci :) Zapraszam :) Składniki : 2 woreczki kaszy jaglanej 1 duża czerwona cebula 2 duże marchewki kawałek pora 1 średnia cukinia domowa vegeta do smaku i pieprz 2 łyżki suszonego lub świeżego szczypiorku 4 łyżki dobrej oliwy Wykonanie : Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Na dwa woreczki(...)kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy warzywa, dodajemy szczypiorek, odrobinę pieprzu i vegety,co jakiś czas mieszamy. Dusimy około 17 minut aż cukinia i marchewka zmiękną ale nie może powstać z nich ciapka. Uduszone warzywa przekładamy do kaszy, przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Pyszne i proste danie :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZupa jest bardzo syta. To doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy. SKŁADNIKI: 300g wędzonych żeberek wieprzowych, 300g fasoli Jaś, 2 litry wody, 200g kiełbasy podwawelskiej, 200g boczku wędzonego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki papryki mielonej, 1 papryka czerwona, 1 pomidor, 1 łyżeczka(...)angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalewam wodą i gotuję na małym ogniu około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Pomidora kroję na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodaję do wywaru. Kiełbasę kroję w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem
Tradycyjna kuchnia KasiJedna z surówek, którą pamiętam "od zawsze". Najlepsza jest gdy zaraz po przygotowaniu damy jej odpocząć godzinkę. Składniki: 3 marchewki 2 jabłka 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju lnianego Marchewki i jabłka obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z cukrem, olejem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę. W przygotowaniu surówki mojego dzieciństwa pomógł mi robot kuchenny Desire
Gotowanie i blogowaniewedług Jamiego Olivera . Curry z ciecierzycą i kurczakiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 400 g ciecierzycy ( z puszki, ze słoika lub ugotowanej w domu) 1 cebula 2 marchewki 3 cm kawałek świeżego imbiru 6 filetów z udźca kurczaka 1 łyżka żółtej pasty curry curry w proszku olej do smażenia 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) opcjonalne sól(...)garnka, w którym będziemy robić curry. Na patelni przesmażamy cebulę i imbir, przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pastę curry, ciecierzycę, obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Podajemy posypane natką i kleksem jogurtu
Kulinarne przygody GatityJest delikatny, ale z nutką pikanterii. Dość gęsty. Rozgrzewa i syci. Idealny sposób na zdrowy i pożywny posiłek :) Składniki (ok. 4 porcje) 500 g włoszczyzny 2 marchewki 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej 100 g soczewicy czerwonej 800 ml wody przyprawy: curry, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól himalajska(...)łyżeczka bulionu w proszku bio (opcjonalnie) Przygotowanie: Włoszczyznę, marchewki oraz czosnek obierz, umyj i drobno pokrój. Przełóż do garnka. Zalej wodą. I gotuj od zagotowania 20 minut. Następnie dodaj opłukaną soczewicę. Gotuj kolejne 15 minut. Na małym ogniu, pod przykryciem. Dodaj przyprawy - wg uznania. Gotuj 5 minut. Całość zblenduj na gładki i bezgrudkowy krem
Zdrowie na języku :P