marchewka - 20163 przepisów (strona:464/1345)

Gulasz z szynki tradycyjny 141

nigdy bym nie zjadła gulaszu z kaszą. Teraz gulasz z szynki podany z pęczakiem to moja melodia! Gulasz z szynki Składniki: 4 porcje 600 g mięsa od szynki 2 marchewki 1 cebula 1 czosnek solo 6 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki 400 ml wrzątku 2 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju sól(...)dodaj ziele angielskie i laurowy liść. Przykryj garnek pokrywką i gotuj gulasz na małym ogniu przez około godziny. Mięso powinno być mięciutkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj marchewkę w plasterkach. Do ugotowanego gulaszu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ugotuj pęczak na sypko. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak nieco zwiędnie

codojedzenia
Wegańska fasolka z pomidorami i ryżem :) 140

propozycja obiadowa :)  Wegetariańska, wegańska potrawka z warzyw z dodatkiem ryżu parabolicznego. Składniki (2 porcje): 70 g ryżu parabolicznego (Targroch) 450 g mrożonej fasolki szparagowej  2 starte drobno marchewki  1 puszka pomidorów  1 mała cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka oleju kokosowego (Targroch)  przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sól himalajska(...)smaku  Przygotowanie: Ryż ugotuj w 180 ml wody.  Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekane cebulę i czosnek. Delikatnie zeszklij.  Następnie wlej zblendowane pomidory, startą marchewkę oraz zamrożoną fasolkę. Duś pod przykryciem ok. 20 minut.  Dodaj ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszaj i duś kolejne 10-15 minut.  Fasolkę nałóż na wcześniej wyłożony, ugotowany ryż

Zdrowie na języku :P
Surówka z kapusty kwaszonej z jabłkiem i szczypiorkiem 132

polecam przepis na pyszną surówkę z kapusty kwaszonej. Surówka jest bardzo zdrowa. To doskonały dodatek do drugiego dania. Warto ją przygotować.  SKŁADNIKI : 3/4 słoika  kapusty kwaszonej z marchewką ORZECH , 2 jabłka, 1/2 cebuli, 1 pęczek szczypiorku, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki pieprzu. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych(...)kapusty odciskam sok. Kapustę przekładam do miski. Dodaję jabłka, cebulę, szczypiorek, oliwę, cukier oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki.  Do przygotowania surówki wykorzystałam kapustę kwaszoną z marchewką, którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Kapusta kwaszona ORZECH to składnik niezbędny do przygotowania surówek, bigosów i potraw mięsnych. Produkt jest wart polecenia i zakupu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Schab po warszawsku 363

litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku + 1 łyżka vegety); Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (50 g). Dodatkowo: 1/2 pęczka szczypiorku do udekorowania na wierzchu; Marchewka i groszek konserwowy do dekoracji; Olej do obsmażenia schabu; Rękaw do pieczenia +  1/4 szklanki wody + 1/4 szklanki  oleju do rękawa. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, usunąć błony, natrzeć olejem(...)żelatynę i energicznie i szybko wymieszać. Wystudzić, ewentulanie odtłuścić i przecedzić (w przypadku przygotowywania na domowym rosole). Ułożone na półmisku, nadziane plastry schabu, udekorować (u mnie groszek konserwowy i marchewka) i zalać tężejącą galaretą. Wstawić do lodówki w celu stężenia. Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed spożyciem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 10 porcji schabu. Galareta

Gospodyni Miejska
Schab duszony w winie, przygotowany w garnku. 164

kości 600 ml wina białego lub czerwonego  ząbek czosnku  sól  kilka ziarenek czarnego pieprzu 2-3 łyżki masła + 2 łyżki oliwy/oleju - do smażenia 2 szt marchwi  kawałek selera 1 mała cebula SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć czosnkiem i solą (można wcześniej natrzeć schab solą z ulubionymi przyprawami i odstawić na kilka godzin(...)garnka dodać oliwę z masłem obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej w garnku, w którym będziemy go dusić). Dodać posztkowaną cebulę,  ziarenka pieprzu, marchew, seler, kilka igiełek rozmarynu. Zalać winem, doprowadzić do wrzenia, nakryć szczelną przykrywką i gotować przez godzinę. Od czasu do czasu zamieszać, żeby mięso nie przywarło do dna. Można kilka razy obrócić schab

zielonacukinka
Mazurek marchewkowy 132

przepis na mazurka marchewkowego. Pomyślałam sobie... super! :) Dzięki piernikowemu posmakowi ciasta stanowiącego bazę - będę miała takie połączenie świąt Wielkanocnych ze świętami Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto: 150 g marchewek 2 jajka 120 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 110 g mąki pszennej typu 650 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 60 g orzechów laskowych, zmielonych 60 g orzechów(...)słonecznikowego Masa serowa: 275 g twarogu tłustego, zmiksowanego 1 opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (400 g) 40 g cukru pudru Dekoracja: suszone morele, wiśnie kandyzowane, migdały, orzechy włoskie Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.  Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, goździki oraz cynamon. Za pomocą miksera - jajka i cukier ubić na puszystą masę

Świat Ciasta
Pulpety rybne w zalewie octowej 197

bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1, 1/2 soli 3 cebule 2 marchewki kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe Wykonanie: Filety rybne opłukujemy i odsączamy z nadmiaru wody, bułki namoczymy w mleku, cebulę obieramy przekrajany na cztery części. Maszynką do mielenia(...)wyrobionej masy formujemy małe kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Z podanych składników gotujemy zalewę, dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i marchewki oraz listki laurowe, ziele angielskie. Wszystko razem gotujemy około 10 minut.Usmażone pulpety rybne układamy w szklanym naczyniu i zalewamy gorącą zalewą, odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz. Składniki

kgwjanczewo
Kasza bulgur z grillowanymi warzywami i zapiekanym dorszem 163

Obiad na szybko? Proszę bardzo :) Składniki: 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/2 cukini 5 pieczarek marchewka 2 filety z dorsza ajwar sól morska pieprz natka pietruszki zioła prowansalskie olej kokosowy do grillowania warzyw Wykonanie: Kasza : nastawiam wodę na kaszę. W tym czasie na sitku oczyszczam kaszę pod bieżącą wodą. Gotuję około 12 minut lub do momentu aż będzie dobra(...)dodaję soli. Warzywa : pieczarki i cukinię kroje, grilluje na patelni, dodaje startą marchewkę i natkę pietruszki. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ryba : filety myję, osuszam i kładę w naczyniu żaroodpornym. Doprawiam solą, pieprzem i całą rybę obtaczam w ajwarze. Zapiekam w piekarniku około 20 min w 180 stopniach. Gotowe

Bike By Life
Gołąbki z kaszą jęczmienną 181

polubią ją w tej wersji. (15 małych sztuk) kapusta Farsz: 500g mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej (suchej; najlepiej średniej) 1 jajko sól, pieprz Dodatkowo: liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2-3 łyżki majeranku sól Zasmażka (opcjonalnie): 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki masła/oleju Z środka kapusty wyciąć(...)ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się). W garnku (na dnie ułożyć liście kapusty) ściśle poukładać gołąbki i warstwowo posypać plasterkami marchewki. Całość zalać osoloną wodą i dodać pokrojony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Wierzch przykryć liściem kapusty. Dusić do miękkości kapusty (czas zależy od jej rodzaju). Opcjonalnie przygotować zasmażkę

Di gotuje
Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY. 212

jesz pełnowartościowy produkt 🍀 Składniki: 1 cebula duża lub 2 mniejsze (kostka) 1 łyżka oleju kokosowego 15 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka nasion kminu 6 liści laurowych 2 duże marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka (starta na tarce) 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej) 1kg kapusty białej poszatkowanej 2l bulionu warzywnego  Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych(...)sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu, ok 5 min. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu

Apetyt na Zielone
Sałatka z kapusty pekińskiej 981

prostą sałatkę z kapusty pekińskiej. Idealne pasuje do drugiego dania. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 pomidor 1 mała cebula 1/2 papryki czerwonej 2-3 ogórki konserwowe 1 średnia marchewka sos sałatkowy koperkowo- ziołowy 2 łyżki majonezu Kapustę pekińską pokroić. Pomidor, cebulę, paprykę czerwoną i ogórki pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Warzywa wymieszać

Ewusiowe Smaki
Galareta z szynką i jajkami 138

smaczna i delikatna w smaku. Możemy przyrządzić ją na różne uroczystości rodzinne lub święta Wielkanocne. Składniki: 1 litr chudego rosołu 300 gram szynki 4 jajka ugotowane na twardo 2 marchewki z rosołu 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle   Pół pęczka natki pietruszki 10 łyżeczek żelatyny Skworcu Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut(...)żeby napęczniałą. Rosół zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, odstawiamy do ostudzenia. Obrane jajka kroimy na połowę, układamy na dnie formy sylikonowej do pieczenia babki. Szynkę i ugotowane marchewki kroimy w kostkę, kukurydzę z groszkiem odcedzamy z zalewy, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, układamy w formie na jajkach, zalewamy tężejącym rosołem . Wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Galareta-Galantyna Wieprzowa "Zimne Nóżki" 196

jest zawsze na każde święta te małe i te większe. Podawana z octem i pysznym domowym chlebkiem.   SKŁADNIKI: 2 nogi wieprzowe 2 golonki połówka selera połówka por 2 marchewki 2 pietruszki lubczyk cebula cała opalona (taka jaką dajemy do rosołu) czosnek 6 ząbków ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty pieprz ziołowy (sól, magi, vegeta, pieprz czarny) Dodatkowo : żelatyna(...)odrzucam ale jeśli ktoś lubi to spokojnie można dodać. Szykuję specjalne foremki na galaretę, jeśli takowych nie mamy mogą to być literatki, filiżanki. Na spód dodaję kilka zieren kukurydzy, marchewkę z wywaru pokrojoną w talarki, zieloną pietruszkę. Na to wykładamy mięsko (dobrze jest do pokrojonego mięska wcisnąć jeszcze z 3 ząbki czosnku i wymieszać). Zalewamy wywarem i odstawiamy do ostygnięcia

Moje Słodkie Piekiełko
drobiowo-wołowa galareta... 147

zebrać szumówką pianę dodać liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę i gotować na mniejszym ogniu do miękkości mięsa pod koniec gotowania do smaku dodać kucharka, pieprz mielony wyjąć mięso, marchew i wystudzić, odlać 1 litr gorącego rosołu, ropuścić w nim żelatynę mieszając mięso obrać z kości, pokroić drobno, marchew pokroić w kosteczkę, wsypać do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone

W Mojej Kuchni Lubię
Faszerowane jajka kurczaczki 188

bardzo apetyczne ! :D  Do przygotowania takich kurczaczków potrzebujemy farsz o żółtej barwie, taki Wasz najbardziej ulubiony ;) U mnie był to farsz z grillowanym kurczakiem, Będziemy potrzebować kawałek marchewki albo papryki na dzióbek, pieprz czarny na oczy no i odrobinę cierpliwości i fantazji na wycinanie jajek. Jajko należy przeciąć na pół, wyjąć żółtko i ponacinać tak aby powstały ząbki(...)farszu należy ulepić kuleczkę i położyć ją w miejscu żółtka.  Żeby nasze kurczaki nie były takie łyse (jak te moje), można zrobić grzebyk z marchewki lub czapeczkę z ugotowanego białka. Dobra rada: farsz musi być gęsty i zwarty, żeby dobrze się lepił, a nasze kurczaki trzymały fason na wielkanocnym śniadaniu, a nie pływały gdzieś po stole ;) Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka