było tak chłodno i nieprzyjemnie, że postanowiłam ugotować właśnie takie rozgrzewające i sycące zarazem danie. Lubicie? 350 g fasolki Piękny Jaś Tyczny Cenos podwójne pętko kiełbasy toruńskiej cebula marchew 1/2 selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do dań z fasoli łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki majeranku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka mąki(...)posiekaną cebulą przesmażyć na oleju. Na 2 minuty pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Po ok godzinie gotowania dodać do fasoli usmażoną kiełbasę, startą na tarce o dużych oczkach marchew i selera oraz przyprawy (oprócz majeranku). Gotować do czasu aż fasola będzie zupełnie miękka. 1/2 szkl zimnej wody wymieszać z koncentratem i mąką. Wlać pod koniec gotowania się fasolki, dodać
Smakołyki Asipodudzia z indyka (golonki) 2 marchewki kawałek selera 1 cebula listek laurowy ziele angielskie 500 g ziemniaków sól pieprz oregano hyzop czosnek niedźwiedzi chili w płatkach Udziec myjemy wkładamy do garnka , dodajemy marchew, seler, cebulę, listek laurowy i zielę angielskie, gotujemy ok godzinę na wolnym ogniu. Wyjmujemy z wywaru (wywar można użyć do zup) Do garnka rzymskiego wrzucamy obrane(...)ziemniaki, marchewkę ugotowaną pokrojoną na kawałki posypujemy ziołami , podlewamy ok pół szkl wywaru , przykrywamy i wstawiamy do piekarnika (zimnego) nastawiamy 220 st .. po nagrzaniu zmniejszamy do 200 i pieczemy ok 45 min. Pod koniec na 15 min zdejmujemy pokrywę
Gotowanie jest łatwegorąco je wszystkim polecam! Przepis na to danie pochodzi z książki "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka" A. Wojciechowskiej. Składniki : 500g żołądków drobiowych 1-2 marchewki 1-2 pietruszki pół pora kawałeczek selera kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego listek laurowy 1 łyżka masła czubata łyżka maki 2 łyżeczki chrzanu (lub do smaku) sól(...)pieprz cukier Przygotowanie : Ugotować żołądki : Żołądki dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu
Codzienne Gotowaniezaskoczył i powoli będę się szykować na kolejną próbę z innym bezmięsnym pasztetem. Smacznego! Składniki: 1 szkl suchego grochu żółtego liść laurowy 2 średnie cebule lub 1 duża 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 jajko sól do smaku 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki majeranku 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki(...)miękkości. Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę, potem dodajemy do niej startą na tarce marchew i przesmażamy aż warzywa zmiękną. Wystudzony groch blendujemy i mieszamy z podsmażoną cebulą, marchewką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodajemy jajko, kaszę mannę, płatki owsiane i mieszamy wszystko. Sprawdzamy smak i przyprawiamy. Masę pasztetu wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem
psgotujemySzybka w wykonaniu surówka obiadowa. Same witaminki ;) Składniki: *Marchewka *Jabłko *Cukier *Olej *Sól Wykonanie: Marchewkę i jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać odrobinę soli, oleju i cukru (wszystko według swojego smaku, ja nie zawsze daję cukier, zależy jak kwaśne jest jabłko). Wymieszać i gotowe
Zrób to smaczniejednym. Składniki: wołowina 250 g wieprzowina 250 g jajko 1 szt sól i pieprz do smaku koperek 3 łyżeczki Proeco Polska Dodatkowo : śmietana 30 % 150 ml 4 marchewki listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt sól i pieprz do smaku Krok 1 Mięsko myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy jajo sól,pieprz i koperek.Farsz mieszamy i formujemy w rekach(...)łyżkę mąki i rozrobiłam. Wlałam to do garnka z mięskiem i mieszałam. Na końcu wlałam śmietanę. Ps.. Powiem wam, że koperek nadał klopsikom bardzo fajny smak, polecam wypróbować. Marchewka nadała koloru, całość bardzo smaczna
Różowa kuchniapostanowiłam ją odtworzyć. Rozpoczynając JAGLANE WTORKI stwierdziłam, że moja wersja fistaszkowej sałatki będzie zawierała kaszę jaglaną, którą bardzo lubię. Składniki: dojrzałe mango duża pierś z kurczaka przyprawa gyros 2 marchewki 1/2 ogórka zielonego papryka czerwona saszetka kaszy jaglanej garść roszponki 2 garści miksu sałat 4 łyżki masła orzechowego łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego łyżka oliwy(...)drobno kroimy i podsmażamy na patelni z przyprawą gyros. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (studzimy). Paprykę oraz ogórek myjemy i kroimy w słupki ok 2 cm długości. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy w drobną kostkę. Masło, sok z cytryny, sos sojowy oraz oliwę dokładnie mieszamy(możemy dodać garść rozdrobnionych
ChilliJemysurówka pochodzi z tego typu surówek, które stawia się na stołach podczas uroczystości rodzinnych. Surówka z marchewki i ananasa stała na naszym weselnym stole, na większych i mniejszych imprezach. Bardzo często robię ją w środku tygodnia, po czym podaję do pieczonego mięsa. Jest wilgotna, jest słodka i co najważniejsze - lubią ją moje dzieci. Cieszę się, że mogę im podać marchew(...)skórką - najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się właśnie w niej. Zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach. Plastry ananasa wyjąć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Dodać do marchewki, dołożyć serek oraz w razie potrzeby miód. Wszystko dokładnie połączyć. Surówkę przygotować na chwilkę przed podaniem. Smacznego! Pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnymożna zabrać ze sobą pomidorową. Z pulpecikami pełnych smaku i makaronem. Składniki: koncentrat pomidorowy Łowicz bulion warzywny 2 litry 1 łyżeczka masła 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula czosnek oliwa ok pół łyżeczki kopru włoskiego Pulpety: 500 gram mielonego mięsa indyczego z udźca 1 łyżeczka słodkiej papryki 100 gram tartego parmezanu lub pecorino(...)ząbek czosnku sól do smaku pół łyżeczki papryczki chili ( u mnie w patkach) 1 filecik anchois drobno posiekany garść drobno posiekanej bazylii z pietruszką Marchewkę i seler tniemy na kawałeczki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy warzywa i masło. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy koncentrat. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Zupę gotujemy
AZgotuj!wodzie. Zresztą samo jej gotowanie jest dość czasochłonne. Ale w tym czasie przecież możemy zająć się czymś innym. Potrzebne nam będą: 300 g ciecierzycy (cieciorki), 2 poszatkowane cebulki, 3 marchewki pokrojone w kosteczkę, 2 łodyżki selera również pokrojone w kosteczkę, 2 zmiadżdżone ząbki czosnku, 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki (albo poszatkowanych liści selera), 1 łyżka oliwy z oliwek(...)ciecierzycę na noc. Następnego dnia rano odsączamy, przepłukujemy i gotujemy aż zmięknie (w dużej objętości wody). Do drugiego garnka wrzucamy cebulkę (i gotujemy aż się lekko podrumieni). Następnie dodajemy marchewkę, seler, czosnek, kostkę rosołową, kaszę bulgur. Zalewamy wodą (potrzebna nam będzie 4 – krotna objętość wody względem kaszy bulgur). Gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy osobno ugotowaną ciecierzycę
MODA NA BIOoczyszczonych i każdy pokrojony na 4 części 4 plasterki boczku, pokrojone w paseczki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1 cukinia, pokrojona w kostkę 1 papryczka chili, z usuniętymi nasionami i drobno posiekana 6 ząbków czosnku, drobno posiekane 2 łyżeczki suszonego oregano(...)niego tłuszcz przełóż go na papierowe ręczniki. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmaż cebulę przez około 8 minut, aż zacznie się rumienić. Zwiększ ogień i dodaj seler, marchewkę, chilli i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj oregano, tymianek i płatki chili. Wmieszaj cukinię i krojone pomidory i smaż kolejne 5 minut. Następnie dodaj bulion, wino, ocet, sos Worcestershire
karmelowysmaki, kolory oraz niezapomniane dania. Przepis jak zwykle jest prosty. Zachęcamy do spróbowania i zaskoczenia rodziny daniem jak z „chińskiej” restauracji. Przepis Składniki: 750g ziemniaków czerwona papryka marchewka 2 filety z kurczaka cebula 2 łyżki oleju, bądź innego tłuszczu do usmażenia kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 400 ml warzywnego rosołku 1-3 łyżek czerwonej pasty curry(...)soczewica. Nie jest to niezbędny element dania, a wręcz dość niebezpieczny, bo jeżeli za szybko ją dodamy i się rozgotuje to popsuje troszkę wygląd potrawy. Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę około 1-2 cm. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Pierś z kurczaka również kroimy w kostkę dowolnej wielkości, jak kto lubi Cebulę kroimy bardzo drobno
KasiaiKrzysiu.pltygodniu i wczorajszym świętowaniu moich urodzin w końcu znalazłam czas na podsumowanie pyszności z tegoż czasu :) Dzisiaj zapraszam Was na babeczki. U mnie był niedzielnym recyklingiem. Resztka ryżu, ostatnia marchewka, kawałek sera... dobrze doprawione, sycące, potrafiły zaintrygować nawet wybrednego Małżona. Przepis podpatrzony w książce "Piramida. Na wynos". Cało rodzinnie pochłanialiśmy je w szkole i w pracy :) niebawem wypróbuje inne koncepcje(...)szkl. ugotowanego ryżu po pół łyżeczki soli i wędzonej papryki pieprz do smaku 2 jajka, rozbełtane szklanka żółtego sera, u mnie cheddar, starty 1 duża lub dwie małe marchewki, obranej i startej na dużych oczkach Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Zalewamy jajkami i jeszcze raz mieszamy. Foremki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, możemy
Dzieje kuchennej Wiewiórymieszanką samych ziół a ich aromat podczas przygotowywania unosi się po całym domu.Ten kurczak należy właśnie do jednych z takich, pachnących…:) SKŁADNIKI: 1 duży filet z kurczaka 1 marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej kolendry 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/4 szklanki wina białego sól masło(...)klarowane lub olej kokosowy Fileta pokroić w dużą kostkę, posypać solą i garam masala, odstawić na 1 godz. Roztopić tłuszcz i wrzucić pokrojoną cebulkę, przesmażyć dodać marchewkę a po chwili rozgnieciony czosnek, poddusić.Odstawić. W osobnym rondlu przesmażyć kurczaka, zalać winem, dodać przesmażoną cebulkę i posypać kurkumą, kolendrą dusić na małym ogniu, w razie potrzeby dolać wody lub wina. Przyprawić
harrisadietetyczny sos bardzo mi smakował, szczególnie podany z kaszą. Można zrobić go bardzo szybko z kilku prostych składników. 2 filety z kurczaka 450g mrożonego szpinaku 2 cukinie 4-5 marchewek 1 pietruszka sól, pieprz 100 ml mleka 1 łyżka mąki 1. Filety gotujemy w całości w niewielkiej ilości wody (tak by tylko przykrywała filety) wraz ze startą na grubych(...)oczkach tarki marchewką, pietruszką i cukinią. 2. Ugotowane filety rwiemy na kawałki za pomocą widelca. Wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy około 15 minut. 3. Zimne mleko mieszamy z mąką. Wlewamy do sosu, gotujemy jeszcze chwilę
Szefowa kuchni