dwie wędzone makrele dwie szklanki ugotowanego ryżu 4 duże, obrane i wypestkowane pomidory 2 szalotki drobno pokrojone 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczkę słodkiej papryki 1 startą marchewkę szklankę dobrej jakości pulpy pomidorowej 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego łyżkę masła Przygotowanie jest banalnie proste. Na rozgrzane masło wrzucamy marchewkę, szalotkę i czosnek i lekko przesmażamy. Dodajemy koncentrat
ladykitchenłyżeczki płatków chilli 1 szczypta przyprawy pięć smaków Składniki na warzywa: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki imbiru, startego na tarce 1 marchewka, pokrojona na cienkie plasterki 1 1/2 szklanki fasolki szparagowej, przekrojonej na pół 6 pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki 1/4 szklanki posiekanej dymki Preparation: Obtocz kurczaka(...)konieczne. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy wraz z cukrem i odstaw. W dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir i smaż mieszając, przez około 30 sekund. Dodaj marchewkę i smaż przez 1-2 minuty, następnie dodaj fasolkę, pieczarki i cukinię i smaż, aż warzywa zaczną mięknąć, przez 1 -1 1/2 minuty. Dodaj dymkę i wlej mieszankę z sosem
karmelowywykorzystanie. Składniki: 1l bulionu drobiowego lub warzywnego 200 ml śmietany kremówki 0,5l wody ok. 450 g pieczonego kurczaka bez skóry (piersi, udka) 3 łodygi selera naciowego 2 marchwie 2 ząbki czosnku 1 cebula 1,5 łyżeczki tymianku 4 łyżki masła 100g mąki 200g dzikiego ryżu sól, pieprz Wykonanie: W garnku roztopić masło. Wrzucić pokrojoną marchew, seler, cebulę i poszatkowany
Pociąg Do Kuchnipomijane przez nie produkty. Wiosna to czas kiedy organizm potrzebuje dużo energii. Zaopatrzmy go więc w niezbędne do funkcjonowania smaczne warzywno-owocowe kalorie :) Składniki: 1 pomarańcza 2 jabłka 3 marchewki banan 2 kiwi Przygotowanie: Pomarańczę, jabłka i marchewki obieramy i wyciskamy z nich sok (używam sokowirówki). Kiwi oraz banana obieramy i umieszczamy w misie blendera. Zalewamy owoce świeżo wyciśniętym sokiem
ChilliJemybyło tak chłodno i nieprzyjemnie, że postanowiłam ugotować właśnie takie rozgrzewające i sycące zarazem danie. Lubicie? 350 g fasolki Piękny Jaś Tyczny Cenos podwójne pętko kiełbasy toruńskiej cebula marchew 1/2 selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do dań z fasoli łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki majeranku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka mąki(...)posiekaną cebulą przesmażyć na oleju. Na 2 minuty pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Po ok godzinie gotowania dodać do fasoli usmażoną kiełbasę, startą na tarce o dużych oczkach marchew i selera oraz przyprawy (oprócz majeranku). Gotować do czasu aż fasola będzie zupełnie miękka. 1/2 szkl zimnej wody wymieszać z koncentratem i mąką. Wlać pod koniec gotowania się fasolki, dodać
Smakołyki Asipodudzia z indyka (golonki) 2 marchewki kawałek selera 1 cebula listek laurowy ziele angielskie 500 g ziemniaków sól pieprz oregano hyzop czosnek niedźwiedzi chili w płatkach Udziec myjemy wkładamy do garnka , dodajemy marchew, seler, cebulę, listek laurowy i zielę angielskie, gotujemy ok godzinę na wolnym ogniu. Wyjmujemy z wywaru (wywar można użyć do zup) Do garnka rzymskiego wrzucamy obrane(...)ziemniaki, marchewkę ugotowaną pokrojoną na kawałki posypujemy ziołami , podlewamy ok pół szkl wywaru , przykrywamy i wstawiamy do piekarnika (zimnego) nastawiamy 220 st .. po nagrzaniu zmniejszamy do 200 i pieczemy ok 45 min. Pod koniec na 15 min zdejmujemy pokrywę
Gotowanie jest łatwegorąco je wszystkim polecam! Przepis na to danie pochodzi z książki "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka" A. Wojciechowskiej. Składniki : 500g żołądków drobiowych 1-2 marchewki 1-2 pietruszki pół pora kawałeczek selera kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego listek laurowy 1 łyżka masła czubata łyżka maki 2 łyżeczki chrzanu (lub do smaku) sól(...)pieprz cukier Przygotowanie : Ugotować żołądki : Żołądki dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu
Codzienne Gotowaniezaskoczył i powoli będę się szykować na kolejną próbę z innym bezmięsnym pasztetem. Smacznego! Składniki: 1 szkl suchego grochu żółtego liść laurowy 2 średnie cebule lub 1 duża 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 jajko sól do smaku 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki majeranku 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki(...)miękkości. Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę, potem dodajemy do niej startą na tarce marchew i przesmażamy aż warzywa zmiękną. Wystudzony groch blendujemy i mieszamy z podsmażoną cebulą, marchewką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodajemy jajko, kaszę mannę, płatki owsiane i mieszamy wszystko. Sprawdzamy smak i przyprawiamy. Masę pasztetu wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem
psgotujemySzybka w wykonaniu surówka obiadowa. Same witaminki ;) Składniki: *Marchewka *Jabłko *Cukier *Olej *Sól Wykonanie: Marchewkę i jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać odrobinę soli, oleju i cukru (wszystko według swojego smaku, ja nie zawsze daję cukier, zależy jak kwaśne jest jabłko). Wymieszać i gotowe
Zrób to smaczniejednym. Składniki: wołowina 250 g wieprzowina 250 g jajko 1 szt sól i pieprz do smaku koperek 3 łyżeczki Proeco Polska Dodatkowo : śmietana 30 % 150 ml 4 marchewki listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt sól i pieprz do smaku Krok 1 Mięsko myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy jajo sól,pieprz i koperek.Farsz mieszamy i formujemy w rekach(...)łyżkę mąki i rozrobiłam. Wlałam to do garnka z mięskiem i mieszałam. Na końcu wlałam śmietanę. Ps.. Powiem wam, że koperek nadał klopsikom bardzo fajny smak, polecam wypróbować. Marchewka nadała koloru, całość bardzo smaczna
Różowa kuchniapostanowiłam ją odtworzyć. Rozpoczynając JAGLANE WTORKI stwierdziłam, że moja wersja fistaszkowej sałatki będzie zawierała kaszę jaglaną, którą bardzo lubię. Składniki: dojrzałe mango duża pierś z kurczaka przyprawa gyros 2 marchewki 1/2 ogórka zielonego papryka czerwona saszetka kaszy jaglanej garść roszponki 2 garści miksu sałat 4 łyżki masła orzechowego łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego łyżka oliwy(...)drobno kroimy i podsmażamy na patelni z przyprawą gyros. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (studzimy). Paprykę oraz ogórek myjemy i kroimy w słupki ok 2 cm długości. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy w drobną kostkę. Masło, sok z cytryny, sos sojowy oraz oliwę dokładnie mieszamy(możemy dodać garść rozdrobnionych
ChilliJemysurówka pochodzi z tego typu surówek, które stawia się na stołach podczas uroczystości rodzinnych. Surówka z marchewki i ananasa stała na naszym weselnym stole, na większych i mniejszych imprezach. Bardzo często robię ją w środku tygodnia, po czym podaję do pieczonego mięsa. Jest wilgotna, jest słodka i co najważniejsze - lubią ją moje dzieci. Cieszę się, że mogę im podać marchew(...)skórką - najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się właśnie w niej. Zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach. Plastry ananasa wyjąć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Dodać do marchewki, dołożyć serek oraz w razie potrzeby miód. Wszystko dokładnie połączyć. Surówkę przygotować na chwilkę przed podaniem. Smacznego! Pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnymożna zabrać ze sobą pomidorową. Z pulpecikami pełnych smaku i makaronem. Składniki: koncentrat pomidorowy Łowicz bulion warzywny 2 litry 1 łyżeczka masła 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula czosnek oliwa ok pół łyżeczki kopru włoskiego Pulpety: 500 gram mielonego mięsa indyczego z udźca 1 łyżeczka słodkiej papryki 100 gram tartego parmezanu lub pecorino(...)ząbek czosnku sól do smaku pół łyżeczki papryczki chili ( u mnie w patkach) 1 filecik anchois drobno posiekany garść drobno posiekanej bazylii z pietruszką Marchewkę i seler tniemy na kawałeczki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy warzywa i masło. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy koncentrat. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Zupę gotujemy
AZgotuj!wodzie. Zresztą samo jej gotowanie jest dość czasochłonne. Ale w tym czasie przecież możemy zająć się czymś innym. Potrzebne nam będą: 300 g ciecierzycy (cieciorki), 2 poszatkowane cebulki, 3 marchewki pokrojone w kosteczkę, 2 łodyżki selera również pokrojone w kosteczkę, 2 zmiadżdżone ząbki czosnku, 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki (albo poszatkowanych liści selera), 1 łyżka oliwy z oliwek(...)ciecierzycę na noc. Następnego dnia rano odsączamy, przepłukujemy i gotujemy aż zmięknie (w dużej objętości wody). Do drugiego garnka wrzucamy cebulkę (i gotujemy aż się lekko podrumieni). Następnie dodajemy marchewkę, seler, czosnek, kostkę rosołową, kaszę bulgur. Zalewamy wodą (potrzebna nam będzie 4 – krotna objętość wody względem kaszy bulgur). Gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy osobno ugotowaną ciecierzycę
MODA NA BIOoczyszczonych i każdy pokrojony na 4 części 4 plasterki boczku, pokrojone w paseczki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1 cukinia, pokrojona w kostkę 1 papryczka chili, z usuniętymi nasionami i drobno posiekana 6 ząbków czosnku, drobno posiekane 2 łyżeczki suszonego oregano(...)niego tłuszcz przełóż go na papierowe ręczniki. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmaż cebulę przez około 8 minut, aż zacznie się rumienić. Zwiększ ogień i dodaj seler, marchewkę, chilli i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj oregano, tymianek i płatki chili. Wmieszaj cukinię i krojone pomidory i smaż kolejne 5 minut. Następnie dodaj bulion, wino, ocet, sos Worcestershire
karmelowy