ziemniakami. Do jej przyrządzenia można użyć bulionu ugotowanego np. na kościach od schabu. Składniki: 2 l bulionu mięsnego 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 300 g ogórków kiszonych 1 marchewka 100 ml śmietany 30 % 2 łyżki posiekanego koperku 5-6 dużych ziemniaków sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujmy w osolonym wrzątku do miękkości(...)odcedzamy. Ogórki i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bulion zagotowujemy. Dolewamy wodę z ogórków, dodajemy ogórki i marchewkę i gotujemy ok. 20 minut. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę, wrzucamy ziemniaki, koperek i doprawiamy do smaku. Całość zagotowujemy. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachmięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego dania, to bardzo polecam i zapraszam po przepis. 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 średni por 1 cebula 4 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu mięsnego 2 łyżki oleju Schab pokroić w 1 cm kotlety(...)lekko rozbić. Oprószyć solą i każdy kotlet natrzeć z dwóch stron wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić mięso na około 30 minut w chłodne miejsce. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por drobno pokroić. Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć każdy kotlet posmarować grubo musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć połowę warzyw, kotlety i warzywa. Polać bulionem
O kuchni z uczuciemSzybki i pożywny obiad Składniki 1 filet z kurczaka 2 marchewki 1 cebula przyprawa do kurczaka czubryca czerwona sól, pieprz słodka papryka chili 1/2 łyżki łagodnej pasty paprykowej 1 łyżeczka … Czytaj dalej Lekka potrawka drobiowa z marchewką
czarrna od kuchnimung (jeśli nie ma, można dać 1 szklankę zielonej soczewicy) 3 średnie cukinie (może być dynia) pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (mogą być szparagi) 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 2 puszki krojonych pomidorów 1 por 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 świeże papryczki chilli (lub 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli lub pieprzu kajeńskiego - można dać mniej(...)szczypiorek. Przygotowanie: Zieloną soczewicę i fasolkę mung płuczemy i zalewamy na ok pół godz. do namoczenia. Czerwoną soczewicę płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy. Cukinię i paprykę kroimy na drobne kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i pora obieramy i szatkujemy. Jeśli użyjemy szparagów, to kroimy je na 2-cm kawałki, odcinamy zdrewniałe końce. W dużym garnku
Naturalna Kuchniaruszcie na około 20 minut. Jeśli nie masz grilla połóż mięso (bez naczynia żaroodpornego) na kratce piekarnika, włącz termoobieg i piecz około 20 minut. Ja podałam żeberka z glazurowaną marchewką, pewnie Frank Underwood nie zjadłby jej, a Freddie Heys nigdy by jej nie podał, ale co tam :) Smacznego! JA PODAŁAM ŻEBERKA z glazurowaną marchewką, pewnie Frank Underwood
Kuchnia bezglutenowa Lolipodniebienia. Potrzebne nam będą: 150 g komosy ryżowej quinoa (co daje 400 g ugotowanej komosy), 3 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, świeże zioła, 1 marchewka, 1 awokado, pół ogórka, 2 ząbki czosnku, kilka liści sałaty, liście mięty, 10 oliwek, 1 łyżka ziaren słonecznika, 2 łyżki octu jabłkowego, sól, pieprz i przyprawy. Przygotowanie: Gotujemy ziarna komosy(...)podwójnej ilości wody. Przez 15 minut. Po ugotowaniu odstawiamy komosę aż ostygnie. W międzyczasie przygotowujemy resztę warzyw. Na tarce ścieramy marchewkę. Kroimy w kosteczkę awokado i ogórka. Obieramy czosnek i drobniutko go szatkujemy. Kroimy liście sałaty i zioła. Wypestkowujemy i przepoławiamy oliwki. Do miski wkładamy komosę, warzywa, ziarna słonecznika. Dodajemy ocet jabłkowy, oliwę z oliwek i przyprawy. Z wierzchu skrapiamy
MODA NA BIOzdrową zupę krem z brokułów. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut + 45 minut gotowania, około 5 porcji. Produkty 1,5 litr wody, 1 x brokuł, 4 x marchewki, 5 x ziemniaki, 4 x liście laurowe, 6 x ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie Do garnka wlej litr wody. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój na małe kawałki
Fit&Fast Kitchenpełni, lato coraz bliżej, czas więc przygotować naszą skórę na słoneczne kąpiele. Jak poprawić naszą karnację, tak aby w lato mieć piękną opaleniznę? Trzeba zacząć częściej sięgać po marchewkę. Dlatego dziś proponuje Wam koktajl marchewkowy z dodatkiem owoców. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut, około 5 porcji. Produkty 2 x marchewka, 1 x banan, 1 x jabłko
Fit&Fast Kitchensłoiku, by móc delektować się pyszną „szczawiówką” także zimą :) Składniki (na ok. 6-8 porcji): 1 szklanka szczawiu (ze słoiczka lub 2 duże garście świeżego) 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka lub 2 małe 5 średnich ziemniaków 3 listki laurowe ok. 5 ziarenek ziela angielskiego 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (można dać więcej) 1 czubata łyżeczka mąki (pszennej lub ziemniaczanej(...)łyżka masła sól pieprz Dodatkowo: kilka jajek ugotowanych na twardo (1 na porcję) do podania Wykonanie: Do garnka wlewamy ok. 1,5-2 litry wody. Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy na półplasterki. Wrzucamy je do garnka wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. Gotujemy
MyCookBook.plwarzywami Przepis na ok 2-3 porcje Potrzebujemy: 1 kostkę tofu lub gotowe zamarynowane stripsy ( my użyliśmy od Polsoji ) pół świeżego brokuła pół czerwonej papryki 10 pieczarek 1 marchewka 2 cebule dymki ze szczypiorkiem kawałek imbiru -3x3 cm sos teriyaki lub sos sojowy sok z połówki limonki szklankę ryżu 1 łyżeczkę kurkumy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej(...)szorujemy, bo będziemy je smażyć w całości. Różyczki brokuła dzielimy na mniejsze części, ale nie na bardzo małe, jeśli chcemy jeść pałeczkami. Paprykę kroimy w długie plastry, a marchewkę w słupki. Cebulę dymkę kroimy również w plastry, a szczypiorek siekamy. Pozostały imbir ścieramy na tarce. 3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, z odrobiną oliwy i łyżeczką kurkumy
Bananowe Polesposób i jestem pewna, że zrobicie to nie jeden raz :-) SKŁADNIKI 2 bakłażany (raczej mniejsze) ok. 300 g fileta z kurczaka 1/3 szklanki kuskusu 1 dojrzałe mango 2 marchewki kawałek białej części pora (ok. 10 cm) 3 łyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/3 łyżeczki(...)wyciągnąć goryczkę, bo przecież ziaren już niema, ale po to, by warzywo trochę "zwiędło") i odstawiamy. W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni olej kokosowy, dodajemy marchewkę startą na tarce jarzynowej i pora pokrojonego w półplasterki, podsmażamy przez chwilę, aż warzywa przestaną być surowe i dodajemy fileta (razem z przyprawą i olejem). Całość smażymy na małym ogniu do chwili
Czary - gary w kuchniSkładniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 mała cukinia 2 marchewki 2 papryki(żółta i czerwona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 małego selera 4 średnie ziemniaki 1 puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka vegety kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka tymianku natka(...)smażyć przez ok. 5 minut. Wlać 3 litry wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprowadzić do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować dodać pokrojoną w pół talarki marchewkę, cukinię, starty na grubych oczkach tarki seler i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Całość gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać pomidory, przecier, ketchup, vegetę i zioła
Prosto i Smacznie z Anetąwygląda zbyt apetycznie, ale zjedzone było ze smakiem...w sumie to nie miałam czasu na robienie innych zdjęć.. makaron farfalle (kokardki) Podravka 1 cebula 2 marchewki 50 dkg pieczarek 1 duży filet z kurczaka przyprawa do kurczaka pomidory krojone z bazylią i oregano Podravka około 0,3 l bulionu sól, pieprz olej do smażenia Makaron ugotować według(...)przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. Cebulę,marchewkę obrać i pokroić, przełożyć na patelnię z gorącym olejem.Chwilkę smażyć, dodać pokrojone pieczarki. Filet z piersi pokroić , posypać przyprawą do kurczaka , usmażyć ,następnie dodać do cebuli z pieczarkami i dalej smażyć. Pomidory krojone wymieszać z bulionem i dodać do pozostałych składników. Wymieszać i zagotować.Podawać z ugotowanym makaronem
Moje domowe kucharzenieSprytny i smaczny sposób na przemycenie marchewki do naszych brzuszków:) Składniki na 12 muffinek: 4 średnie marchewki (2 szklanki startej); 1,5 szklanki mąki pszennej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej; szczypta soli; przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu; 0,5 łyżeczki imbiru; 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej; 0,75 szklanki oleju roślinnego
In my kitchensmak zaskoczy zatwardziałych mięsożerców, bo są pyszne! Spróbujcie sami i dajcie znać co o nich myślicie. Składniki: 125 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's 1 cebula 1 marchewka 6 pieczarek 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka ziaren kolendry pęczek szczypiorku 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 jajko sól pieprz Bułki: 450 g mąki pszennej(...)Przygotowanie: Ryż gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy do niej drobno pokrojone pieczarki i drobno startą marchewkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Przyprawiamy utartym w moździerzu kuminem i kolendrą oraz solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy ugotowany ryż z warzywami z patelni, dodajemy posiekany szczypiorek, jajko, mielone
Smakowity Blog Kulinarny