marchewka - 20163 przepisów (strona:445/1345)

Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY. 132

godziny 50 min   Składniki 1 cebula duża lub 2 mniejsze (kostka) 1 łyżka oleju kokosowego 15 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka nasion kminu 6 liści laurowych 2 duże marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka (starta na tarce) 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej) 1kg kapusty białej poszatkowanej 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych(...)sól, pieprz do smaku Wykonanie Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu, ok 5 min. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu

Apetyt na Zielone
Soczysta pieczeń wołowa 97

się nią zajada, a zapewniam, że nie zjadłby jeśli mięso nie byłoby mięciutkie. Poprostu trzeba spróbować i ocenić, a ja gorąco polecam :) Składniki: ok. 2 kg wołowiny 5 średnich marchewek 2 cebule 2 łyżki masła główka czosnku garść liści świeżej mięty 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii sól pieprz Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i posypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy(...)masło i lekko obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy masłem pozostałym ze smażenia. Marchewki obieramy, myjemy i układamy po obu stronach mięsa. Czosnek obieramy i w całości również układamy wokół mięsa. Posypujemy wołowinę szałwią i miętą dość grubo posiekaną lub poprostu porozrywaną w palcach. Cebulę kroimy w plastry i obkładamy nią całe mięso. Na koniec

kuchnia doski
Ryba z grilla lub piekarnika nadziewana warzywami 260

solą morską i białym pieprzem. Każdą rybę położyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Folia musi być tak duża, żeby można było dokładnie zawinąć rybę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę koperku i pietruszki posiekać drobno. Cytrynę sparzyć i pokroić w plasterki. Ryby skropić sokiem z cytryny. Do każdej rybki włożyć kilka(...)plasterków cebuli. Rozłożyć do środka potartą marchewkę, posiekaną natkę pietruszki i koperku. Na górę położyć plasterki cytryny i malutkie kosteczki masełka. Dokładnie zawinąć i rozłożyć ryby na blaszce. piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20 minut. Rozchylić folię i piec jeszcze 10 minut. Na koniec otworzyć jedną rybkę i sprawdzić czy jest upieczona. Na grill przygotować rybki

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z białych szparagów 159

nutką bazylii. Zapraszam na zupę w 20 minut :) Uwaga! Można krem ugotować na rosole pozostałym np z poprzedniego obiadu :) Spróbujcie :)   Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże marchewki 3 listki bazylii 3 szklanki bulionu (w moim przypadku był to rosół z obiadu) 150 ml śmietanki 30% pieprz, sól Przygotowanie:   Szparagi obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki(...)wrzucamy do gotującego się bulionu. Tak samo postępujemy z marchewką. Gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem.Siekamy listki bazylii i wrzucamy do warzyw. Całość blendujemy doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką. Można podawać z czosnkowymi grzankami lub bagietką :) Smacznego

ChilliJemy
sałatka w słoiku z dressingiem z sosu sriracha. 169

otrzymujemy fajne drugie śniadanie czy dodatek do obiadu. Jak zwykle nie podaję dokładnych ilości, bo to zależy od wielkości Waszego głodu i słoika. Składniki na sałatkę pomidorki koktajlowe cukinia marchewka natka pietruszki kolendra kalarepa seler naciowy czerwona cebula Składniki na dressing: 1/2 łyżki sosu sriracha 1 łyżeczka musztardy DIJON 1/2 łyżki miodu 1 ząbek czosnku ¼ szklanki oliwy z oliwek(...)blendera) i nasz sos gotowy. Przygotowanie: Warzywa kroimy w kostkę lub na plasterki (tak jak na zdjęciu) zależało mi, aby nie były one starte wówczas otrzymujemy fajne chrupiące kawałki. Marchewkę i cukinię pokroiłem w długie paski (posłużyła mi do tego zwykła obieraczka do warzyw). Cukinii nie obrałem ze skórki, dzięki czemu uzyskałem dwukolorowe, idealne do dekoracji pasy, a tym samym

PaleoLife
Pasiasta sałatka z cukinii 130

zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty melasa z granatu(...)aromatyzowana oliwa lub ulubiony dressing  sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę, cukinię i marchewkę pokroić na bardzo cienkie plastry - najwygodniej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw z szerokim ostrzem (jak na zdjęciu poniżej) Rzodkiewkę pokroić w kostkę, liście mięty posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokrojony w kostkę ser i przyprawić aromatyzowaną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKÓW 165

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKA to chrupiąca porcja... Artykuł SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Zupa z czerwonej soczewicy 133

Niestety w dalszym ciągu u nas jest niedoceniana. A ja zachęcam do spróbowania. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (własnego lub z kostki) 300g soczewicy czerwonej 3 dojrzałe pomidory 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4-5 ziemniaków 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano ostra(...)kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, podlewamy 2 łyżkami wody i smażymy do momentu kiedy pomidory będą się rozpadać. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę. Chwilkę razem podsmażamy i dodajemy do bulionu. Wsypujemy wypłukaną soczewicę, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Kilka minut przed końcem gotowania

kuchnia doski
Minestrone verde – wiosenna włoska zielona zupa jarzynowa 204

boczku odstawiamy miskę numer jeden.   Szparagi i fasolkę kroimy na 2,5cm kawałki, obrywamy liście lubczyku, grubo kroimy, mieszamy ze szparagami i fasolką, odstawiamy miseczkę numer dwa. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy cienko ze skórki, kroimy we w miarę drobną kostkę. Mieszamy jarzyny razem. Do nich dokładamy pocięty w kostkę naciowy seler – miseczka numer trzy gotowa. Cukinię myjemy(...)jedzenia, prawda? SKŁADNIKI 50g wędzonego surowego boczku lub pancetty 2 cebule szalotki 200g zielonych szparagów 1 mała cukinia 250g ½ małego selera 150g 1 pietruszka 60-80g 1 marchewka 150g 1 średni por 200g fasolki zielonej lub masłowej 250g brokułu 100g zielonego groszku (najlepiej- mrożony) 4 łodygi selera naciowego 150g 1 gałązka lubczyku 3 kostki bulionowe – bulion z kurczaka, warzywna

Karo in the Kitchen
Wegetariański barszcz na botwince 205

czym prędzej przygotować sobie ten lekki, wegetariański barszcz! Zobacz również inne przepisy na -----> barszcz Wegetariański barszcz na botwince - przepis: Składniki: 2 pęczki botwinki (z większymi burakami) pęczek świeżej marchewki (4-5 marchewek) 1/4 selera (jeśli seler jest duży) 3-4 większe młode ziemniaki 1 pietruszka 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek koperku mała puszka białej

Moje Qulinaria
Pomidorowy krem z nutką pomarańczy 94

Świetne połączenie pomarańczy z pomidorami. Dla wielbicieli pomidorówki z ryżem, będzie istną kulinarną rozpustą.  Składniki 2 młode marchewki 1 łyżka klarowanego masła 1 duża pomarańcza (deserowa) 800 g krojonych pomidorów z puszki 50 g ryżu 1 liść kaffiru słodka śmietana świeża bazylia sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew drobno ścieramy, podsmażamy(...)maśle. Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy do marchewki, chwilę razem dusimy, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy na małym ogniu 15 min, lekko studzimy i blendujemy na gładko. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy ryż, liść kaffiru i gotujemy do jego miękkości. Dodajemy śmietanę (wg upodobań). Podajemy z posiekanymi listkami bazylii. /* Style Definitions

R'n'G Kitchen
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 191

właśnie pasztet?”. Kolejny bohater zza stołu odpowiada mu, iż „Nie inaczej.” Tuż za plecami karczmarza znajdujemy zwój z przepisem na ten rarytas z zająca – w składnikach wymienione zostały boczek, marchew, pietruszka, cebula, prawdziwki, namoczony chleb, kopa jaj (tutaj chyba karczmarz się nieco pomylił :D), słonina, imbir, sól oraz majeranek. Do receptury dodaliśmy kilka naszych trików, które sprawią, że pasztet będzie(...)czasami może być mniej). W czasie gotowania się mięsa polecamy przejść do kolejnych punktów. 4. PRZYGOTOWANIE WARZYW I WĄTRÓBKI (5 min + 1h) W międzyczasie obieramy pietruszkę i marchew, kroimy je na spore kawałki i odstawiamy na później do drugiej części punktu 5. Wątróbkę oczyszczamy z wszelakich błonek i żółtych akcentów – te sztuki, które całe pokryte są żółto-zielonkawymi refleksami wyrzucamy

Nerds Kitchen
Zupa ogórkowa z ryżem i pulpecikami 148

ziemniakami i na stałe zagości  w naszej domowej karcie zup. Kto jeszcze nie próbował musi koniecznie spróbować. składniki: ok 3 l bulionu 1 szklanka białego ryżu 1 duża marchewka 4 duże kiszone ogórki 450 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz Do garnka wlać bulion i zagotować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych

Monia miesza i gotuje
Surówka z kalarepy,marchewki i jabłuszka 169

Zawędrowałam do sklepu i kupiłam kalarepę, wszak jest idealna do zjedzenia bez przetwarzania, będzie surówka z jabłuszkiem i marchewką  Składniki: kalarepa 1 szt jabłko ze skórką 1 szt marchewki 2 szt koperek łyżka majonezu łyżka greckiego jogurtu sok z połowy cytryny sól do smaku pieprz biały mielony do smaku Wykonanie: Kalarepę obmyłam i ścięłam skórkę, starłam

Różowa kuchnia
Krem z marchewki z dodatkiem soku z pomarańczy. 154

Moja dzisiejsza propozycja to smaczna zupa a właściwie krem. Wiem, że nie wszyscy lubią...ale może spróbujecie? Zapraszam! Składniki; 5 dużych marchewek 1 pietruszka 3 ziemniaki sól, pieprz, liśc laurowy, papryka słodka, pieprz cayenne , ziele angielskie 1 udko z kury sok z połowy pomarańczy grzanki do podania Przygotowanie; Mięso myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki oraz

Radość kipiąca uśmiechem.