duży pęczek młodej włoszczyzny, 500 ml bulionu z drobiu lub cielęcego, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 500 ml śmietany 18%, Włoszczyznę obrać, umyć. Marchewki, pietruszki, selera, jasną część pora pokroić w plasterki. Kartofle umyć, obrać, pokroić w niezbyt grube półplasterki. Dno naczynia posmarować masłem. Na nim ułożyć pokrojone warzywa. Skoki królika podsmażyć na rumiano(...)godzinę. Po tym czasie wlać śmietanę rozbełtaną z dwiema łyżkami gorącej wody. Doprawić solą. Piec dalej 20-30 minut pod przykryciem. Podałam ze szpinakiem i karmelizowaną na miodzie marchewką. zastawa
królestwo garówmąka do obtaczania pulpetów na zupę: 1 litr bulionu (może być z kostki) 4 łyżki startych ogórków kiszonych 1 łyżka koperku suszonego lub świeżego 1-2 ząbki czosnku 1 marchewka starta na drobnej tarce 200 ml śmietanki (można zastąpić mlekiem, nawet sojowym lub jogurtem) pieprz do smaku 1/2 do 1 łyżki mąki + woda do zagęszczenia (opcjonalnie) Wykonanie: Pulpety: połączyć(...)zamieszania na pewno przykleją się do dna garnka. Jeden raz mieszania wystarczy. Wykańczanie zupy: po ok. 10 minutach gotowania pulpetów dodać śmietankę, starte ogórki kiszone, marchewkę i pieprz do smaku i koperek. Ja dodałam suszony. UWAGA: dodając jogurt, najlepiej dodać go już do gotowej zupy, po zdjęciu z ognia. Łyżkę mąki wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać
Sztuka gotowania w/g Samirytaka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej... SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 3 młode buraczki kawałek selera 2 cebulki ze szczypiorem sól, pieprz, vegeta 1 listek laurowy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka śmietany woda lub dowolny bulion dodatkowo: śmietana(...)koperek do ozdobienia Kapustę cienko szatkujemy, cebulkę i szczypior drobno siekamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej
Czary - gary w kuchniPyszna domowa zupa z lekkimi pulpecikami. Starte warzywa sprawiają, że jest bardzo aromatyczna. 2 l wody Kilka kości wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek pora Kawałek selera (korzeń) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego(...)cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Kości wieprzowe gotujemy w wodzie około 30 minut. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy wraz z porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzeniewątroby. Uwierzcie, że smak tej zupy budzi chęć na dokładkę, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 2 pęczki botwinki 2 szalotki 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200 ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta ziaren kolendry sól pieprz sos sojowy olej Do podania(...)makaron ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone marchewki, pietruszkę, seler naciowy, buraczki z botwinki (liście i łodygi dodamy pod koniec gotowania). Mieszamy i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzy. Warzywa zalewamy
Smakowity Blog Kulinarnykiedy pojawia się młoda kapusta i warzywa. Kapuśniak jest smaczny i delikatny, moja rodzina go uwielbia. Składniki: 0,5 kilogram wędzonych żeberek 1 małą główka młodej kapusty 3 młode marchewki 1 pietruszka 5 młodych ziemniaków pęczek kopru 3 listki laurowe 5 ziaren pieprzu 3 ziela angielskie 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ostra papryka Sposób przygotowania(...)cebulę. Wszystko zalewamy wodą,doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Umytą kapustę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. wywaru wyjmujemy żeberka i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości warzyw, musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Na patelni roztapiamy smalec wsypujemy mąkę
Bajeczna KuchniaDelikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3 duże cebule 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia marchewka liść laurowy szczypta słodkiej papryki szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz dodatkowo: grzanki lub inne pieczywo Przygotowanie: Ugotować bulion z liściem laurowym i marchewką. Na patelni zrumienić (na łyżce
Tagebuch po polskukotlety. Marchew kroimy na pół - jedną część kroimy wzdłuż na plastry, drugą część ścieramy na tartce do miski. Cebulę kroimy w kostkę. Ostudzoną kaszę dodajemy do buraczków i marchewki, dodajemy cebulę i przyprawy oraz mąkę.Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy je na patelni. Każdą kostkę tofu kroimy na pół, a każdą połówkę wzdłuż cieńszego boku jak bułkę(...)mieszamy z odrobiną wody, aż powstanie niezbyt gęsta, ale niezbyt luźna masa, w której obtaczamy nasze tofu-bułki. Smażymy je na patelni. Na koniec smażymy nasze plasterki buraczka i marchewki na złocisty kolor. Wszystko odsączamy na papierowych ręcznikach i składamy w pysznego burgerka. Podajemy z 5-minutowym sosem czosnkowym :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polegodziny 50 min Składniki 1 cebula duża lub 2 mniejsze (kostka) 1 łyżka oleju kokosowego 15 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka nasion kminu 6 liści laurowych 2 duże marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka (starta na tarce) 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej) 1kg kapusty białej poszatkowanej 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych(...)sól, pieprz do smaku Wykonanie Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu, ok 5 min. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu
Apetyt na Zielonesię nią zajada, a zapewniam, że nie zjadłby jeśli mięso nie byłoby mięciutkie. Poprostu trzeba spróbować i ocenić, a ja gorąco polecam :) Składniki: ok. 2 kg wołowiny 5 średnich marchewek 2 cebule 2 łyżki masła główka czosnku garść liści świeżej mięty 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii sól pieprz Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i posypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy(...)masło i lekko obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy masłem pozostałym ze smażenia. Marchewki obieramy, myjemy i układamy po obu stronach mięsa. Czosnek obieramy i w całości również układamy wokół mięsa. Posypujemy wołowinę szałwią i miętą dość grubo posiekaną lub poprostu porozrywaną w palcach. Cebulę kroimy w plastry i obkładamy nią całe mięso. Na koniec
kuchnia doskisolą morską i białym pieprzem. Każdą rybę położyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Folia musi być tak duża, żeby można było dokładnie zawinąć rybę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę koperku i pietruszki posiekać drobno. Cytrynę sparzyć i pokroić w plasterki. Ryby skropić sokiem z cytryny. Do każdej rybki włożyć kilka(...)plasterków cebuli. Rozłożyć do środka potartą marchewkę, posiekaną natkę pietruszki i koperku. Na górę położyć plasterki cytryny i malutkie kosteczki masełka. Dokładnie zawinąć i rozłożyć ryby na blaszce. piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20 minut. Rozchylić folię i piec jeszcze 10 minut. Na koniec otworzyć jedną rybkę i sprawdzić czy jest upieczona. Na grill przygotować rybki
Kuchnia Pokoleńnutką bazylii. Zapraszam na zupę w 20 minut :) Uwaga! Można krem ugotować na rosole pozostałym np z poprzedniego obiadu :) Spróbujcie :) Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże marchewki 3 listki bazylii 3 szklanki bulionu (w moim przypadku był to rosół z obiadu) 150 ml śmietanki 30% pieprz, sól Przygotowanie: Szparagi obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki(...)wrzucamy do gotującego się bulionu. Tak samo postępujemy z marchewką. Gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem.Siekamy listki bazylii i wrzucamy do warzyw. Całość blendujemy doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką. Można podawać z czosnkowymi grzankami lub bagietką :) Smacznego
ChilliJemyotrzymujemy fajne drugie śniadanie czy dodatek do obiadu. Jak zwykle nie podaję dokładnych ilości, bo to zależy od wielkości Waszego głodu i słoika. Składniki na sałatkę pomidorki koktajlowe cukinia marchewka natka pietruszki kolendra kalarepa seler naciowy czerwona cebula Składniki na dressing: 1/2 łyżki sosu sriracha 1 łyżeczka musztardy DIJON 1/2 łyżki miodu 1 ząbek czosnku ¼ szklanki oliwy z oliwek(...)blendera) i nasz sos gotowy. Przygotowanie: Warzywa kroimy w kostkę lub na plasterki (tak jak na zdjęciu) zależało mi, aby nie były one starte wówczas otrzymujemy fajne chrupiące kawałki. Marchewkę i cukinię pokroiłem w długie paski (posłużyła mi do tego zwykła obieraczka do warzyw). Cukinii nie obrałem ze skórki, dzięki czemu uzyskałem dwukolorowe, idealne do dekoracji pasy, a tym samym
PaleoLifezdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty melasa z granatu(...)aromatyzowana oliwa lub ulubiony dressing sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę, cukinię i marchewkę pokroić na bardzo cienkie plastry - najwygodniej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw z szerokim ostrzem (jak na zdjęciu poniżej) Rzodkiewkę pokroić w kostkę, liście mięty posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokrojony w kostkę ser i przyprawić aromatyzowaną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKA to chrupiąca porcja... Artykuł SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE