się :-) A wracając do tematu krupniku, to myślę, że najdzie on wśród Was zwolenników, nam smakuje bardzo... SKŁADNIKI 2 porcje rosołowe z kurczaka ze skrzydełkami 2 - 3 ziemniaki 2 marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 6 łyżek grubych płatków owsianych 1,5 l wody 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól,pieprz Warzywa obieramy; ziemniaki kroimy w kostkę(...)marchewki w plasterki, pietruszki i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Porcje rosołowe zalewamy wodą, dodajemy liście i ziele, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień i dodajemy warzywa; gotujemy aż będą miękkie. Dodajemy płatki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż płatki lekko się rozkleją. Gotowe
Czary - gary w kuchnijakiś kolejny sposób na ich zjedzenie w innej formie, a i z przygotowaniem zejdzie krócej, bo już większość ugotowana :-) SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka 2 skrzydła indycze 3 marchewki 1/2 selera 3 pietruszki 30 dag wątróbki drobiowej 1 cebula 2 łyżki oleju 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ćwiartki i skrzydła wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy(...)wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień palnika, dodajemy obrane marchewki, pietruszki i selera i gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie. Dodajemy wątróbkę i gotujemy jeszcze ok. 15 - 20 minut. Cebulę kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przestudzone mięso obieramy od kości i wraz z innymi składnikami mielimy w maszynce. Dodajemy jajka i przyprawy (gałki nie żałujcie, powinno ją być dobrze czuć
Czary - gary w kuchnibigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy... ;-) SKŁADNIKI 4 - 5 białych kiełbasek ok. 0,5 kg kiełbasy swojskiej 200 - 300 g wędzonego boczku 3 - 4 suszone grzyby 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula (dla odmiany nieduża ;-) ) 0,5 l zakwasu na żurek 3 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 3 liście laurowe(...)ziela angielskie sól, pieprz suszony majeranek koperek (świeży lub suszony) 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 1,5 - 2 l wody dodatkowo: jajka ugotowane na twardo Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i wkładamy do garnka. Boczek kroimy kostkę, kiełbasę swojską w plasterki, białe kiełbaski zostawiamy w całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy czosnek, przepłukane grzyby, ziele, liście
Czary - gary w kuchniSkładniki: 200 g kaszy jaglanej 60 dag mięsa mielonego 1 puszka fasolki białej 3 marchewki 2 cebule olej sól pieprz czosnek papryka słodka Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Po chwili dodać mięso, doprawić i podsmażyć aż się zrumieni. Dodajemy osączoną fasolkę i startą na tarce marchewkę. Chwilę podsmażamy. Zalewamy 2,5 szklanki wody dodajemy kaszę jaglaną
Ewusiowe Smakicalorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1 mała główka kapusty włoskiej 2 marchewki szczypiorek (około 1 łyżki posiekanego) 1 średnie jabłko odrobina oliwy z oliwek łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie Włoską kapustę szatkujemy, wkładamy(...)większej miski. Marchewki obieramy (skrobiemy) i trzemy na dużych oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko i również ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię i sok z cytryny, mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Na tym etapie należy spróbować smak surówki i ewentualnie dodać
Słodkie okruszkiKotlety przyrządziłam na piątkowy obiad, wyszły bardzo smaczne, są bardzo sycące. Najlepiej smakują z surówką. Składniki: 370 gram suchej fasoli Jaś Cenos 1 cebulą 1 marchewka 1 pietruszka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej Sól, pieprz Olej rzepakowy do smażenia Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 12 godzin żeby fasola napęczniałą(...)Fasolę odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Ostudzoną mielimy lub miksujemy blenderem. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do zmielonej fasoli dodajemy podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą, całość dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Z masy formujemy małe kotlety, panierujemy
Bajeczna Kuchniadwie wędzone makrele dwie szklanki ugotowanego ryżu 4 duże, obrane i wypestkowane pomidory 2 szalotki drobno pokrojone 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczkę słodkiej papryki 1 startą marchewkę szklankę dobrej jakości pulpy pomidorowej 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego łyżkę masła Przygotowanie jest banalnie proste. Na rozgrzane masło wrzucamy marchewkę, szalotkę i czosnek i lekko przesmażamy. Dodajemy koncentrat
ladykitchenłyżeczki płatków chilli 1 szczypta przyprawy pięć smaków Składniki na warzywa: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki imbiru, startego na tarce 1 marchewka, pokrojona na cienkie plasterki 1 1/2 szklanki fasolki szparagowej, przekrojonej na pół 6 pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki 1/4 szklanki posiekanej dymki Preparation: Obtocz kurczaka(...)konieczne. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy wraz z cukrem i odstaw. W dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir i smaż mieszając, przez około 30 sekund. Dodaj marchewkę i smaż przez 1-2 minuty, następnie dodaj fasolkę, pieczarki i cukinię i smaż, aż warzywa zaczną mięknąć, przez 1 -1 1/2 minuty. Dodaj dymkę i wlej mieszankę z sosem
karmelowywykorzystanie. Składniki: 1l bulionu drobiowego lub warzywnego 200 ml śmietany kremówki 0,5l wody ok. 450 g pieczonego kurczaka bez skóry (piersi, udka) 3 łodygi selera naciowego 2 marchwie 2 ząbki czosnku 1 cebula 1,5 łyżeczki tymianku 4 łyżki masła 100g mąki 200g dzikiego ryżu sól, pieprz Wykonanie: W garnku roztopić masło. Wrzucić pokrojoną marchew, seler, cebulę i poszatkowany
Pociąg Do Kuchnipomijane przez nie produkty. Wiosna to czas kiedy organizm potrzebuje dużo energii. Zaopatrzmy go więc w niezbędne do funkcjonowania smaczne warzywno-owocowe kalorie :) Składniki: 1 pomarańcza 2 jabłka 3 marchewki banan 2 kiwi Przygotowanie: Pomarańczę, jabłka i marchewki obieramy i wyciskamy z nich sok (używam sokowirówki). Kiwi oraz banana obieramy i umieszczamy w misie blendera. Zalewamy owoce świeżo wyciśniętym sokiem
ChilliJemybyło tak chłodno i nieprzyjemnie, że postanowiłam ugotować właśnie takie rozgrzewające i sycące zarazem danie. Lubicie? 350 g fasolki Piękny Jaś Tyczny Cenos podwójne pętko kiełbasy toruńskiej cebula marchew 1/2 selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do dań z fasoli łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki majeranku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka mąki(...)posiekaną cebulą przesmażyć na oleju. Na 2 minuty pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Po ok godzinie gotowania dodać do fasoli usmażoną kiełbasę, startą na tarce o dużych oczkach marchew i selera oraz przyprawy (oprócz majeranku). Gotować do czasu aż fasola będzie zupełnie miękka. 1/2 szkl zimnej wody wymieszać z koncentratem i mąką. Wlać pod koniec gotowania się fasolki, dodać
Smakołyki Asipodudzia z indyka (golonki) 2 marchewki kawałek selera 1 cebula listek laurowy ziele angielskie 500 g ziemniaków sól pieprz oregano hyzop czosnek niedźwiedzi chili w płatkach Udziec myjemy wkładamy do garnka , dodajemy marchew, seler, cebulę, listek laurowy i zielę angielskie, gotujemy ok godzinę na wolnym ogniu. Wyjmujemy z wywaru (wywar można użyć do zup) Do garnka rzymskiego wrzucamy obrane(...)ziemniaki, marchewkę ugotowaną pokrojoną na kawałki posypujemy ziołami , podlewamy ok pół szkl wywaru , przykrywamy i wstawiamy do piekarnika (zimnego) nastawiamy 220 st .. po nagrzaniu zmniejszamy do 200 i pieczemy ok 45 min. Pod koniec na 15 min zdejmujemy pokrywę
Gotowanie jest łatwegorąco je wszystkim polecam! Przepis na to danie pochodzi z książki "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka" A. Wojciechowskiej. Składniki : 500g żołądków drobiowych 1-2 marchewki 1-2 pietruszki pół pora kawałeczek selera kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego listek laurowy 1 łyżka masła czubata łyżka maki 2 łyżeczki chrzanu (lub do smaku) sól(...)pieprz cukier Przygotowanie : Ugotować żołądki : Żołądki dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu
Codzienne Gotowaniezaskoczył i powoli będę się szykować na kolejną próbę z innym bezmięsnym pasztetem. Smacznego! Składniki: 1 szkl suchego grochu żółtego liść laurowy 2 średnie cebule lub 1 duża 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 jajko sól do smaku 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki majeranku 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki(...)miękkości. Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę, potem dodajemy do niej startą na tarce marchew i przesmażamy aż warzywa zmiękną. Wystudzony groch blendujemy i mieszamy z podsmażoną cebulą, marchewką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodajemy jajko, kaszę mannę, płatki owsiane i mieszamy wszystko. Sprawdzamy smak i przyprawiamy. Masę pasztetu wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem
psgotujemySzybka w wykonaniu surówka obiadowa. Same witaminki ;) Składniki: *Marchewka *Jabłko *Cukier *Olej *Sól Wykonanie: Marchewkę i jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać odrobinę soli, oleju i cukru (wszystko według swojego smaku, ja nie zawsze daję cukier, zależy jak kwaśne jest jabłko). Wymieszać i gotowe
Zrób to smacznie