marchewka - 20163 przepisów (strona:462/1345)

Smażone pierogi w bulionie krewetkowym 127

mąki 250 ml gorącej wody 1 łyżka masła olej do głębokiego smażenia Bulion: 250 g krewetek  1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszonej) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 l bulionu krewetkowego 1 szalotka 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru Dodatkowo: natka pietruszki   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż(...)rozgrzanym oleju, 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Krewetki na sicie przelewamy gorącą wodą, osuszamy. Wrzucamy na rozgrzane masło, smażymy do ich zrumienienia razem z pokrojonymi w julenkę marchewką, pietruszką i selerem oraz pokrojoną w krążki szalotką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek i imbir, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy trawę cytrynową. Całość gotujemy 15 min na wolnym ogniu. Pierogi nakładamy

R'n'G Kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej 1436

Smaczna, prosta w wykonaniu. Sprawdza się do różnych mięs, jak i do ryb.  Składniki 1 mała kapusta pekińska 1 średnia marchewka Sos : 1 łyżka musztardy 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny sól pieprz trybula    Przygotowanie Umytą kapustę poszatkowałem, posoliłem. Marchewkę starłem na grubych oczkach, dodałem do kapusty, wymieszałem. Składniki sosu wymieszałem, polałem kapustę

R'n'G Kitchen
Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym [PRZEPIS] 188

pory robiąc sok z marchewki w sokowirówce powstające „wiórki” wyrzucałam. Tym razem doszłam do wniosku, że może warto te odżywcze „odpadki” jakoś jeszcze wykorzystać. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Padło na ciastka. Ich przygotowanie było bardzo proste. I dodatkowo bardzo szybkie. Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym – ZOBACZ JAK JE ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym

Jakugotujesz.pl
Zupa selerowa. 267

sprawdzają się zupy - krem, a tym razem padło na selerową.  Wyszła idealnie :) Składniki: 150 g selera korzeniowego 2 średnie białe cebule 1 mały por 400 g ziemniaków 1 marchewka 4 bulionu 2 łyżki sosu sojowego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30% sól, pieprz posiekany szczypiorek - opcjonalnie Przygotowanie:   Selera obieramy i ścieramy na tarce(...)krążki. Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę przez 5 minut, dodajemy selera i pora, a następnie garnek przykrywamy i dusić kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.  Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do garna, a całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę i gotujemy 30-40 minut, aż warzywa będą

Symfonia smakowa
Surówka z kalarepy 187

Zdrowo i smacznie. Idealnie pasująca do mięs i ryb surówka, którą można zrobić bardzo szybko. Zapraszam! Surówka z kalarepy. Składniki: 1 mała kalarepa 1 małe jabłko 2 średnie marchewki garść koperku łyżka majonezu (opcjonalnie) łyżka jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny łyżka łagodnej musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Kalarepę, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami

Tagebuch po polsku
PULPETY W SOSIE MARCHWIOWO - POROWYM 185

łyżka przyprawy BOSFORSKIEJ do mięs firmy RAFEX 1/2 łyżeczki PIEPRZU TURECKIEGO firmy RAFEX 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 mały por 1-2 marchewki ok. 1l bulionu warzywnego pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 18% magi 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego Sposób wykonania: Mięso zmielić, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek(...)minut. Następnie z mięsa formować małe pulpety i wrzucać do gotującego się bulionu warzywnego.  Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. W międzyczasie obieramy marchewki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora myjemy i kroimy w paski.  Warzywa dodajemy do wywaru z mięsem, doprawiamy pieprzem i magą. Na koniec potrawę zagęścić mąką i śmietaną

Prosto i Smacznie z Anetą
Kapuśniak z mięsem mielonym 155

posiłek. Mięso mielone, kapusta włoska oraz odpowiednio doprawiony wywar warzywny, pozwolą naładować akumulatory na drugą część dnia. 1 godzina 8 składniki: średnia główka kapusty włoskiej 1 torebka ryżu 4 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 dag mięsa wołowego mielonego 3 litry wody ziele angielskie 4-5 liści laurowych sól pieprz słodka czerwona papryka majeranek mały słoiczek koncentratu pomidorowego wykonanie(...)Cebulkę poszatkować, zeszklić na oliwie z oliwek. Po 5 minutach dodać mięso mielone (doprawić solą, pieprzem oraz papryką) i dusić przez około 20 minut. W międzyczasie obrać marchewkę i pokroić w półksiężyce. Wrzucić do garnka napełnionego wodą. Dodać ziele angielskie i kilka liści laurowych. Gdy marchew zacznie się gotować, dodać pokrojoną w nieregularną kostkę kapustę, pogotować 2 minuty a następnie

Ania i Marcin gotują
Quiche/kisz z brukselką i całą „resztą” 168

dlaczego rzadko pokazuję coś poza słodkimi wypiekami. Otóż, moi domownicy nigdy nie wiedzą co będzie na obiad, zawsze mam pochowane resztki, a to ryżu, a to ugotowałam za dużo marchewki, został jakiś sos, krem itd. Składniki: Przygotowany spód to quiche ( przepis tu ) 300 g ugotowanej brukselki (teoretycznie, bo Misiek wyżarł) ugotowana 1- 2 marchewki (gotowałam, przygotowując zupę) 100 g kremu

greenscarf
Zupa z czerwonej soczewicy 163

widzi zupę. Wystarczy usmażyć placki i mamy obiad gotowy. Składniki 1 porcja rosołowa z kurczaka 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (połówki) 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 puszka pomidorów 1 czerwona papryka sól pieprz papryka ostra opcjonalnie śmietana Porcję rosołową zalać 2,5 l wody. Masło rozgrzać na patelni  zeszklić cebulę(...)pokrojoną w drobną kostkę, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i wszystko delikatnie podsmażyć. Włożyć do garnka z mięsem, a następnie dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy i warzyw. Dodać puszkę pomidorów, paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Chwilę pogotować. Można podać z kleksem śmietany. zupa z czerwonej soczewicy

O kuchni z uczuciem
Minestrone z czerstwym chlebem 158

boczku. Składniki: 1,5 l rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka mrożonego groszku (ewentualnie 1 puszka groszku konserwowego) 1/2 puszki kukurydzy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g wędzonego boczku 2 kromki czerstwego chleba sól, pieprz, chili w proszku oliwa do smażenia Cebulę i czosnek obieramy(...)siekamy i szklimy na 2-3 łyżkach oliwy w garnku z grubym dnem. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i pokrojone warzywa dodajemy do cebuli, podlewamy szklanką rosołu i gotujemy 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę. Wrzucamy je do pozostałych

Trzeci talerz
Sałatka na ciepło z brokuła, marchewki i fasolki szparagowej 315

człowiekowi inaczej by się funkcjonowało. A tak każdy chodzi ponury, smutny, ospały i zmęczony.  Przygotowując sałatkę na pewno sprawicie sobie więcej niż odrobinę radości, do dzieła! ;) Składniki: 3 marchewki mały brokuł cebula ząbek czosnku garść fasolki szparagowej ( u mnie mrożona) 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju  sól, pieprz Brokuła gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem soli(...)minut. (Czas mierzony od włożenia brokuła do gotującej się wody). Po ugotowaniu studzimy i dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju. Marchewkę obieramy i ścinamy na paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy ją na patelnię i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Fasolkę szparagową gotujemy a następnie podsmażamy na suchej patelni wraz

Czerwona Porzeczka
zimowa kartoflanka 178

cebula 2 liście laurowe 4 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku  sól, pieprz składniki na zupę 4 spore ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 korzenia selera 2 ząbki czosnki 2 łyżki masła 1 łyżka maggi domowego, zrobionego na przykład według tego  przepisu 150 ml słodkiej śmietany 18 % 1 łyżka majeranku(...)liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona

Miód i pieprz
Udka kurczaka w sosie własnym 141

soli 3/4 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej 3/4 łyżeczki curry 1-2 łyżka masła 1-2  łyżki mąki 1 duża cebula 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody 1 marchewka (opcjonalnie) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Mięso oczyścić, umyć i można przekroić na pół (oddzielić pałkę od górnej części nogi). Sól, paprykę i curry wymieszać, dobrze natrzeć mięso(...)Smażyć na maśle do zrumienienia, a potem przełożyć je do garnka. Na maśle pozostałym po obsmażaniu mięsa podsmażyć na rumiano posiekaną cebulę (można również dodać startą na grubych oczkach marchewkę). Przełożyć wszystko do mięsa, dodać ziele i listki laurowe i zalać bulionem lub wodą tak, aby przykrył mięso. Gotować na średnim ogniu do miękkości, przed końcem gotowania w razie konieczności

talerz przyjemności
Wegetariański gulasz z soczewicą 132

Składniki: 150 g soczewicy 2 marchewki mały seler 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka groszku 1 puszka pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia słodka i ostra papryka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, seler, pietruszkę oraz marchewkę pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy, soczewicę opłukać. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę

magiczna kuchnia Kasi
wega drożdżowy marchewkowiec z tofu-kokosowym kremem 170

soku z cytryny, co zdecydowanie mogę nazwać "tą wisienką na torcie". Od rana jestem zabiegana, nie mam na nic czasu, więc nie będę się rozpisywać i zostawię przepis. SKŁADNIKI: marchewka 5 łyżek płatków orkiszowych łyżka nasion chia 1/4 szklanki mleka roślinnego 10g drożdży 2 suszone śliwki łyżeczka cynamonu łyżeczka soku z cytryny 6 łyżek mleka kokosowego ok 30g tofu WYKONANIE(...)marchewkę trzemy na malutkich oczkach, płatki mielimy na mąkę, śliwki kroimy w plasterki, drożdże rozpuszczamy w mleku- wszystko razem mieszamy do zmieszanych składników dodajemy cynamon i nasiona chia- dokładnie mieszamy, przykrywamy i ostawiamy na 10 min do ciepłego miejsca (ja dałam na kaloryfer) po 10 min, ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy pieczemy ok 20 min 175 stopniach

healthy dreams