marchewka - 20163 przepisów (strona:470/1345)

Surówka z białej rzodkwi i szpinaku 128

nerkową. Ma działanie antyoksydacyjne, przez co chroni przed nowotworzeniem i miażdżycą. Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko wcinać codziennie surówki ;) Składniki: 1 biała rzodkiew 2 jabłka 1 średnia marchewka 2 duże garście szpinaku 1 mała czerwona cebula sól pieprz Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu jabłkowego Rzodkiew, jabłka, marchewkę obieramy

Wrzosowa Polana
Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami 290

która pomimo niezrozumiałej dla mnie nazwy jest bardzo smaczna. Prosta w przygotowaniu i można podawać ją na ciepło, jak i na zimno. 6-8 filetów z pstrąga 1 kg marchewki 1 por 1/2 selera 2 korzenie pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 200g sosu paprykowego Ajvar 2-3 liście laurowe ok 7 ziaren ziela angielskiego pieprz czarny pieprz cytrynowy oliwa z oliwek(...)sól Pora rozciąć na pół, opłukać z ewentualnych zanieczyszczeń i posiekać w piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć, aż nieco zmięknie. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej lub na tarczy do cięcia w słupki. Warzywa lekko podsmażyć i przełożyć do brytfanny lub garnka z szerokim dnem. Wlać wodę, tak aby przykryła warzywa i dusić razem z liśćmi

https:KKuchniaMniam
Cynamonowe ciasto marchewkowe, Figa z Makiem 218

Smaczne i nie za słodkie świąteczne (i nie tylko) ciasto. Wykonanie ekspresowe. Dekoracja dowolna (dobrze sprawdza się polewa z białej czekolady i wiórki kokosowe). Składniki: 4 średnie marchewki 4 jajka 150 ml cukru (można więcej) 400 ml mąki pszennej 1 szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 150 ml oleju roślinnego Obierz marchewki

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa krem z batatów 178

fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 3 łyżki oliwy extra virgin 1 duża cebula, obrana i posiekana 1 marchewka (obrana i pokrojona) 1 czubata łyżeczka mielonego kminu Szczypta suszonych płatków chili   (ja dodałam łyżeczkę ostrej papryki w proszku) 1 kg słodkich ziemniaków batatów (obranych i pokrojonych w grube(...)smażyć kilka minut aż się zeszkli i zmięknie, od czasu do czasu zamieszać. Dodać czosnek, kmin, chili lub paprykę ostrą i smażyć jeszcze przez minutę. Włożyć słodkie ziemniaki i marchewkę, dalej gotować kilka minut, często mieszać. Wlać bulion, posolić, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 20 minut, po takim czasie ziemniaki powinny się rozpadać. Partiami zmiksować zupę. Wlać

noteskulinarnyfiga
Boeuf Bourguignon 174

dań świata. Przepis na 6 głodnych osób. Składniki: 8 plastrów wędzonego boczku (plus skórka z boczku) 1,5 kg dobrej jakości wołowiny (polędwica, antrykot lub ewentualnie na pieczeń) 2 marchewki 1 duża cebula 0,7 litra czerwonego wina (Julia sugeruje Burgunda lub Beaujolais) 0,5 litra treściwego bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół łyżeczki tymianku(...)kilka kawałków, wrzucenie dużej ilości mięsa obniży gwałtownie temperaturę, mięso puści wodę, zrobi się twarde i mało smaczne. Usmażone mięso dodajemy do boczku. Na tej samej patelni smażymy marchewkę i cebulę pokrojone w cienkie plasterki. Przekładamy do mięsa i delikatnie oprószamy solą, pieprzem i łyżką mąki, mieszamy i wsadzamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika

ladykitchen
Zupa z pieczonych pomidorów, bakłażana i pulpetami z łososia 156

mają;) Składniki kremu: (4 porcje) • 1.5 kg dojrzałych pomidorów • 1 główka czosnku • 2 łodygi selera naciowego • 2 duże czerwone cebule • 5-6 suszonych śliwek • kilka gałązek świeżego tymianku • 1 marchewka • 1 łyżka cukru • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy • 600 ml domowego bulionu lub wody • 4 łyżki gęstej śmietany 18% • sól, pieprz Składniki pulpetów: • 300 g filetu z łososia(...)ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej pozostały olej lub oliwę, wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i smaż przez chwilę. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion lub wodę. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki

Kubki smaku
Pieczone warzywa z ziołami i brązowym ryżem 203

przyrządzę je w niżej podany sposób. Powiem szczerze daniem byłam zachwycona, a to za sprawą znakomicie dobranych ziół, wszystko było naprawdę przepyszne i nieraz będzie powtórka. Zapraszam... Składniki: 3 marchewki 1 cukinia 1 cebula 1 brokuł 3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy:sól, pieprz ziołowa, zioła prowansalskie, tymianek,bazylia oregano,kurkuma. 200 g. brązowego ryżu. Warzywa obrać,marchewkę pokroić

Kubki smaku
Tradycyjny bigos 209

kiszonej 1 główka kapusty ( u mnie ważyła około 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka(...)odciskamy z wody wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Białą kapustę siekamy, oprószamy lekko solą i ugniatamy Do garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, wlewamy dwie szklanki wody i gotujemy. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do słodkiej kapusty. Do garnka ze słodką kapustą dodać ugotowaną kiszoną i wszystko wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, uduszone mięso, śliwki pokrojone

O kuchni z uczuciem
INDYK W SOSIE Z WARZYWAMI 171

Składniki: 1 filet z indyka 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki groszku konserwowego 2 małe cebule 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 mała papryka czerwona curry, papryka słodka tymianek, majeranek sól, pieprz 1 kostka rosołowa olej 1 łyżka masła 2-3 łyżki mąki 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Sposób wykonania:  Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy(...)kostkę cebule smażymy na gorącym oleju, dodajemy rozdrobniony czosnek i mięso. Smażymy, aż mięso będzie lekko podsmażone. Następnie do mięsa wlewamy wodę dodajemy kostkę rosołową, pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę i dusimy ok. 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną kukurydzę i groszek oraz zioła. Dusimy nadal. Później dodajemy 1 łyżkę masła dla delikatniejszego smaku.  Mąkę mieszamy

Prosto i Smacznie z Anetą
Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu 207

innych mięs, które pozostały po świętach. Nie marnujmy jedzenia, polecam! Scroll down for recipe in English Esencjonalne ragu z kaczki (4-5 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego, świeżego(...)pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W większej patelni najlepiej przystosowanej do zapiekania w piekarniku, rozgrzej olej, włóż marchewkę, selera, cebulę, czosnek i rozmaryn i podsmaż przez 5 minut. Wlej wino, gotuj przez 3 minuty zdrapując przypalone kawałki z dna patelni, po czym dodaj pomidory, liście laurowe, gałkę muszkatołową

karmelowy
Zupa a'la Flaki 207

SKŁADNIKI: 1 opakowanie (ok 500g boczniaków) 3 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz, sproszkowana słodka oraz ostra papryka inne przyprawy (np. specjalne do flaków; lub według uznania majeranek, lubczyk, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa itp.) KROK 1: Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku oraz pokroić(...)paski ok, 0,5 cm. Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych okach. Por pokroić w cienkie talarki. KROK 2:   Wszystkie warzywa kolejno podsmażyć na patelni po czym przekładać do dużego garnka. Zalać wodą do wysokości około 5 cm ponad zawartością garnka.  Gotować na średnim ogniu około 40  minut, dopóki grzyby nie będą miękkie.   KROK

smacznieinatemat
Flaczki drobiowe 208

tego trochę warzyw i przypraw i mamy pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupkę. składniki: mięso z rosołu , u mnie mięsko z niedużej wiejskiej kury ok 1 l rosołu 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 300 g pieczarek 3 łyżki majeranku 2 listki laurowe biały pieprz ostra papryka gałka muszkatołowa Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o gubych

Monia miesza i gotuje
Gołąbki z grzybami 204

szklanki grzanek namoczonych w mleku (może być sucha bułka) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie; jeśli masa jest za "luźna") sól, pieprz Dodatkowo: liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 2-3 łyżki majeranku sól Zasmażka (opcjonalnie): 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki masła/oleju     Z środka kapusty wyciąć głąb i całą(...)ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się). W garnku (na dnie ułożyć liście kapusty) ściśle poukładać gołąbki i warstwowo posypać plasterkami marchewki. Całość zalać osoloną wodą i dodać pokrojony czosnek, suszone pomidory oraz majeranek. Wierzch przykryć liściem kapusty. Dusić do miękkości kapusty (czas zależy od jej rodzaju). Opcjonalnie przygotować zasmażkę. Na patelni

Di gotuje
Krem Dyniowy z grzankami 117

dobrej koleżanki Patrycji ( pozdrawiam:* ) Krem Dyniowy z grzankami Składniki: 1 litr bulionu warzywnego (może być  1 kostka drobiowa + 1 kostka warzywna + 1 litr wody) 1 kg dyni 3 marchewki - średniej wielkości 3 małe cebule 3 średniej wielkości ziemniaki 100 ml śmietany 18% sól , pieprz, vegeta, magi, koperek około 5 łyżek oliwy z oliwek  4 kromki starszego chleba ( ilość(...)wedle uznania) Wykonanie: Wywar:  Jeżeli nie posiadamy wywaru możemy go zrobić gotując litr wody i wrzucając do niego jedną kostkę rosołową warzywną oraz jedna kostkę drobiową. Ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. W między czasie kiedy warzywa się gotują, kroimy na nieco większą kostkę dynię ( 2x2 cm) i na mniejszą kostkę cebulę

W Moim Magicznym Domu
Sałatka jarzynowa 200

krojenia drobniejszego i oczywiście doprawiana :) Składniki: 5 dużych ziemniaków 1 mały seler albo polowa dużego 2 średnie pietruszki (korzeń) 1 puszka groszku 1 słoik groszku z marchewką 0,5 puszki kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 2 małe cebule Sos: (składniki na sos są "na oko") 4 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy sarepskiej  sól, pieprz, kucharek   Wykonanie: Ziemniaki gotujemy(...)rosole wykorzystać do sałatki jarzynowej. Ziemniaki w mundurkach studzimy, obieramy i kroimy w kostkę, To samo robimy z selerem i pietruszką Na sito wylewamy wraz z zalewą: groszek, kukurydzę, marchewkę z groszkiem. Warzywa należy dobrze odcedzić i następnie opłukać solidnie zimną wodą aby pozbyć się resztek zalewy. dodajemy do pokrojonych wcześniej warzyw Cebulę obieramy kroimy w kostkę, następnie ogórki również

W Moim Magicznym Domu