Składniki: -placki pszenne Tortilla -pierś z kurczaka -kapusta pekińska -pomidor -ogórek -marchewka -jogurt naturalny -majonez -czosnek -przyprawy do piersi (sól, pieprz, oregano, bazylia,czosnek) Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w poprzek na płaty ok. 1 cm grubości. Przyprawiamy i smażymy na patelni do grillowania. Kapustę pekińską kroimy w paski. Pomidora i ogórka kroimy w plastry. Marchewkę
Magia jedzenia.braku pełnego przekonania do sajgonek, leżał on i czekał. Aż w końcu dziś postanowiłam je zrobić. Cóż muszę przyznać, że miło się zaskoczyłam. Składniki: -pierś z kurczaka -marchewka -5 grzybów Mun -kiełki fasoli Mung 100 g. -papryka czerwona i żółta -groszek zielony -papier ryżowy Tao Tao -1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego -olej roślinny lub arachidowy -sól -pieprz Sposób przygotowania: Grzyby(...)Rozgrzać łyżkę oleju w gorącym woku i smażyć pokrojoną w cienkie paski pierś. Kiedy mięso będzie miękkie dodać ciemny sos sojowy, grzyby, kiełki fasoli, groszek, pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę i paprykę, sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie odstawiamy do ostygnięcia. Sajgonki zawijać według instrukcji na opakowaniu papieru ryżowego. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złoto brązowego koloru
Magia jedzenia.Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem 1 kurczak ( ok. 1,80 kg ) podzielony na części 2 cytryny 3 ząbki czosnku 1 biała cebula 3 marchewki 2 łyżeczki tymianku suszonego 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 4 łyżki masła świeżo zmielony pieprz 1 szklanka wody Czosnek obieramy, przepuszczamy(...)kawałek kurczaka był w marynacie. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do formy do pieczenia kurczaka, jak i marynatę. Dodajemy jedną cytrynę ( wcześniej sparzoną ) pokrojoną w kawałki, obraną marchewkę i białą cebulę. Doprawiamy solą, dodajemy masło dolewamy wodę, którą ewentualnie uzupełniamy podczas pieczenia, wstawiamy do piekarnika, Piekarnik ustawiamy na 180 C i wstawiamy formę z kurczakiem na półtorej
Kuchnia na wzgórzurównież pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Taką sałatkę możecie oczywiście również przygotować w dzień powszedni. Spróbujcie. Składniki: Do przygotowania sałatki: 6 średnich ziemniaków 6 jajek M 3 marchewki 2 mniejsze pietruszki (korzeń) 2-3 ogórki kiszone (mniejsze) 1 kremowy majonez Folwark 470 g 1 jabłko 1 puszka kukurydzy około 1/2 selera (małego) 1 czubata łyżeczka musztardy stołowej sól(...)dodać do wody odrobinę soli, wówczas jajka nie pękają i łatwiej się je później obiera). Po obraniu kroimy je w kostkę nożem lub za pomocą sitka do krojenia warzyw. Marchewkę, pietruszki i seler obieramy, gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane
Słodkie okruszkiwahania zrobiłam w niedzielę do tzw. kotleta tę surówkę. łatwa i szybka w przygotowaniu i PRZEPYSZNA!!! Tutaj znajdziecie oryginał :) Surowka z marchwi i selera 2 średnie marchewki starte na grubych oczkach 1/2 słoika selera marynowanego 1/2 puszki ananasa w kawałkach sok z cytryny ok łyżki 1 łyżka majonezu garść posiekanej natka pietruszki Seler i ananasa odsączamy z zalewy(...)misce mieszamy ze sobą startą marchewkę, selera i ananasa. Doprawiamy majonezem, 2 łyżkami soku z ananasa, sokiem z cytryny i natką pietruszki. Odstawiamy na 15-20 minut
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 2 udka z kurczaka 1 nóżka wieprzowa 1 golonka wieprzowa 3-4 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1 mały por 1 cebula 1 główka czosnku 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 op. żelatyny 2 jajka sól pieprz natka pietruszki cząstki cytryny do dekoracji ocet Sposób przygotowania: Nóżkę opalić, starannie oczyścić, umyć i sparzyć(...)Mięso obieramy i kroimy na mniejsze części. Marchew kroimy w kostkę. Jajka gotujemy i obieramy. Do opłukanych zimną wodą miseczek rozkładamy natkę pietruszki, jajka pokrojone w krążki, mięso, marchewkę i zalewamy wywarem z żelatyną. Po ostygnięciu włożyć do lodówki. Przed podaniem dekorujemy cząstkami cytryny lub skrapiamy octem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąshitake oraz mięsa z wywaru. Całość bardzo smaczna i sycąca. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 kg pręgi wołowej 1/2 kg skrzydełek indyka 1 duża szyjka indyka 2 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku trawa cytrynowa 3-4 wodorosty Nori 5-6 grzybów Shitake 3-4 łyżki syropu daktylowego (lub innej płynnej substancji(...)przepisu na opakowaniu słodkie papryczki: czerwona, żółta i pomarańczowa, pokrojone w krążki grzyby shitake z wywaru posiekana natka pietruszki lub kolendra Mięso myję i osuszam. Warzywa obieram. Mięso i marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i imbir układam na blaszce do pieczenia i polewam sosem sojowym oraz syropem daktylowym. Blaszkę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę przez
Mango Papajachili w płatkach pół łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru szczypta czosnku niedźwiedziego 2 cebule kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy 2-3 ząbki czosnku ugotowana marchewka Piersi umyć, przekroić na mniejsze filety. Mąkę wymieszać z solą. Panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor z obu stron. Ułożyć w słoikach, włożyć czosnek(...)plasterki marchewki. Ocet z przyprawami i cebulą zagotować przez kilka minut. Cebulę wyłowić i ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki, kiedy wystygną, wstawić do lodówki na ok tydzień
Gotowanie jest łatweporcje 40 dkg świeżych grzybów leśnych 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1 cebula kawałek selera 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 listek laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz zielony koperek lub natka pietruszki 100 ml śmietany 2 l zimnej wody Sposób wykonania : G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, większe pokrój na kawałki, zalej 2 l zimnej wody(...)Zagotuj, usuń pianę. Wrzuć przyprawy, gotuj 15 minut. marchewkę , pietruszkę i selera, obierz, opłucz, pokrój w kostkę , wrzuć do zupy. Cebulę obierz, pokrój w kostkę , zarumień na maśle, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze około 15 minut. Zupę zapraw mąką rozmieszaną ze śmietaną , zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Prze podaniem posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki
Przepisy i porady kulinarnecodzienne gotowanie, a mimo wszystko chcecie smacznie zjeść " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na średnią głęboką formę : 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 marchewka 2 łyżeczki ,suszonego , mielonego ,czosnku 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub chilli , jeśli ma być pikantne 1 mała cukinia 2 duże cebule 1 duża puszka(...)małe ) 5 niedużych, ziemniaków 1 łyżka ziół prowansalskich ( gotowe, suszone, mieszanki ) 1 grecki jogurt kawałek żółtego sera do utarcia 1/2 łyżeczki – płaskiej , mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym , doprawiając solą , odrobiną ziół prowansalskich ( resztę ziół zużyjemy później ). Ziemniaki obieramy , szatkujemy lub kroimy
Ogrodnik w podróżySzybka, smaczna i zdrowa surówka z kapusty kiszonej. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko oliwa sól, pieprz cukier do smaku Kapustę dobrze odcisnąć, jeśli jest mocno kwaśna przepłukać wodą i jeszcze dobrze odcisnąć. Pokroić, żeby nie była zbyt długa. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę
talerz przyjemnościwymieszać. Podawać z pulpecikami i ulubioną surówką (ja podałam z kiszoną kapustą). Surówka składniki na 2 porcje: 200 g kiszonej kapusty (niekwaszonej) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 mała marchewka 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Kapustę drobniej pokroić, dodać startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem
Fabryka pomysłówkluseczki. Im większe tym lepiej ;) Do zrobienia kluseczek użyłam niezastąpionej mąki od Młynomag :) Zupę podałam w miseczce od Porcelany Bogucice "Malta" . Rosołek: 1 porcja rosołowa lub 2 udka 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera, cebula, kawałek zielonej części pora 2 ząbki czosnku liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku maggi do smaku łyżeczka przyprawy uniwersalnej(...)pęczka koperku Lane kluseczki: 2 jajka ok 1/2 szkl mąki pszennej Luksusowej Młynomag Rosołek: Do garnka wlać ok 2-2,5l wody, zagotować. Wrzucić porcję rosołową lub udka, obrane marchewki, pietruszkę, selera, czosnek, cebulę (proponuję ją przypalić nad płomieniem) oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Z wywaru wyjąć wszystkie warzywa i mięso. Marchew pokroić
Smakołyki Asi