makaronem.Myślę ,że taki obiad na dieciecie Was zadowoli. Danie ma 395 KCAL. 80 g.mielonego mięsa indyczego 1 szkl.kiszonej kapusty 200 ml. 1 szkl.ugotowanego makaronu tagliatelle 200 g. 0.5 marchewki startej -5g. 1 łyżeczka oleju -5 g. natka pietruszki sól i pieprz Szczypta cukru 1 łyżeczka przyprawy do kebabu Łyżka bułki tartej 0.5 jaja -25 g. cebula(...)jajem ,solą ,pieprzem , cebulką, przyprawą do kebaba.Obtoczyć lekko w bułce tartej i usmażyć na oliwie 1 łyżce.Kapustę kiszoną wymieszać ze startą na tarce o dużych oczkach marchewką i posiekaną drobno cebulką (0.5 dać do mięsa i 0.5 dać do surówki), przyprawić solą, cukrem i pieprzem ,wlać oliwę ,wymieszać.Podawać z ugotowanym makaronem i sokiem pomidorowym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipasztet, tym razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki ziół włoskich 1 łyżka masła klarowanego sól(...)pieprz biały bułka tarta WYKONANIE: pieczarki obieramy, kroimy w plastry, dodajemy cebulkę drobno posiekaną i smażymy na maśle,doprawiamy solą i pieprzem, mięso, usmażone pieczarki, ugotowane marchewki mielimy na dużych oczkach, dodajemy przyprawy i jajka, dokładnie mieszamy, w razie gdyby masa była zbyt luźna dodajemy bułkę tartą, keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wkładamy warstwę mięsa, układamy jajka, pokrywamy mięsem
Kuchnia Beatyskładniki przejdą nawzajem swoimi smakami :) Składniki: około 1 kg filetów z ryby (morszczuk lub dorsz) 400 g cebuli biała część pora (około 10 cm ) kilka łyżek oliwy 1 kg marchewki 1 duża pietruszka malutki seler 2 szklanki bulionu warzywnego 200 g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy(...)stopniach (Piekarnik elektryczny, grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem.) Przygotowanie warzyw: Cebulę i pora kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa i całość razem podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, koncentrat pomidorowy
Smak mojego domukolendry - kawałek cukinii - ¼ łyżeczki kuminu - ½ marchewki(...)przykryciem - W garnku z grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę - Warzywa obrać, umyć i pokroić w kawałki - Do garnka wrzucić marchewkę, batata, przecier pomidorowy oraz przyprawy (oprócz czosnku i chili); gotować przez 5 minut - Następnie dodać pozostałe warzywa, cieciorkę i rodzynki; gotować przez kolejne 7 minut - Dodać mleko kokosowe, gotować przez
Wegańska kuchnia orientalnaPrzepis regionalny, odnaleziony w starej książce kucharskiej. W sam raz na nadchodzące przedświąteczne dni. Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 6 buraczków ćwikłowych (małych) 1 główka białej kapusty ½ kg ziemniaków ½ szklanki koncentratu pomidorowego 1 szklanka fasoli JAŚ cukier do smaku ocet do smaku ziele angielskie (4 ziarenka) liść laurowy 1 łyżka masła Wykonanie: Grzyby namoczyć(...)litrze wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Fasolę także należy namoczyć oddzielnie po czym ugotować. Następnego dnia zagotować grzyby w wodzie w której się moczyły, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, cebulę i obrane buraczki. Wszystko gotować przez pół godziny, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, kapustę, dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Zupę gotować do miękkości warzyw z dodatkiem octu
Tradycyjna KuchniaZupa pomidorowa – klasyk, zawsze na czasie :) Składniki na zupę pomidorową: 2 litry rosołu+marchewka z rosołu 150-200g koncentratu pomidorowego 1 cebula 150ml śmietanki 30% garść świeżej natki pietruszki 2 łyżki sera pleśniowego ( opcjonalnie ) sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie zupy pomidorowej: Czysty przecedzony rosół zagotowujemy ( ewentualnie z marchewką z rosołu pokrojoną w plasterki ). Na patelni szklimy
NiePieprz.plprostu na szybki, rozgrzewający obiad. Zupa chrzanowa jest bardzo łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, smakiem przypominająca tradycyjny barszcz biały. Składniki na zupę chrzanową: 4 białe kiełbasy 2 marchewki 5 kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe 1 pietruszka 2 małe cebule 2 duże ząbki czosnku 3 spore łyżki chrzanu 4 łyżki śmietany garść majeranku garść szczypiorku, lub natki pietruszki(...)łyżki masła, szklimy cebule pokrojone w drobną kostkę, do uzyskania złocistego koloru. Dodajemy do gotującej się kiełbasy. Na tej samej patelni podsmażamy chwilę pokrojone w kostkę surowe ziemniaki, marchewkę i pietruszkę w plasterki, lub półplasterki i czosnek. Przekładamy do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy zupę solą, pieprzem. Zupę przyprawiamy majerankiem, dodajemy chrzan wymieszany ze śmietaną
NiePieprz.plszerokie użyte dodatki różnią się od siebie. Oto jeden z przepisów. 600 g baraniny (najlepiej antrykot), 700 ml wina, 50 ml octu, 70 g boczku, 3 cebule, 3 marchewki 700 ml passaty pomidorowej, czosnek, rozmaryn, pietruszka, sól, pieprz. Mięso zalewamy marynatą z wina i octu. Kładziemy do lodówki na całą noc. Pokrojony w plasterki boczek smażymy, dodajemy na patelnię posiekaną(...)cebulę, czosnek, marchewkę i zioła. Zalewamy passatą i całością obtaczamy baraninę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 150 minut. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy
Bon Ton Italiasumie nie pamiętam co i ile czego dodałyśmy..ale wyszło pysznie..Przepis mimo wszystko podaję za autorką.. 700 g śledzi typu Matijas 400 g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100 ml oleju 1 szkl. wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki(...)gorczycy sól pieprz Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 6-8 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy.Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko podsmażyć na oleju.Gdy warzywa zmiękną dodać resztę składników. Wymieszać i dusić na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać rodzynki
Moje domowe kucharzeniesałatkę warzywną, ale co inna gospodyni to troszkę inny przepis, dlatego podam i ja swój przepis na tą pyszniutką sałatkę. Zapraszam ! Składniki 4 duże ziemniaki 1,5 - 2 dużych marchewek 1 pietruszka 2 jajka na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 2-3 ogórki kiszone 1 cały majonez ( tym razem dałam Winiary 250 ml, ale możemy klik --> zrobić(...)mieszanki meksykańskiej ( dałam bo akurat mi zostało z innego dania) 2 łyżki oliwy 2-3 łyżeczki musztardy ( dałam sarepska ) sól, pieprz do smaku 1. Nie obrane ziemniaki wraz z marchewką i pietruszką gotuje razem. 2. Studzę a następnie obieram ze skórki i kroje drobno w kosteczkę. Tak samo postępuję z jajkami ugotowanymi na twardo oraz ogórkami kiszonymi. 3. Warzywa konserwowe
Gotowanie...to proste !podawać z kaszą, ziemniakami czy kopytkami... Potrzebne będą: ok.1,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka i łopatka) ok. 60 dkg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 listków laurowych 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu płaska łyżka majeranku sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę, Przesmażamy w nie dużych partiach(...)przysmażało) na smalcu do zrumienienia ale nie na wiór. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki podsmażamy na tej samej patelni do zazłocenia. Przekładamy do garnka, dodajemy obraną startą marchewkę, cebulę pokrojoną w piórka lub większą kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Na koniec zaciągamy sos mąką ze śmietaną, mlekiem lub wodą. Możemy posypać świeżymi
Pelusiowa Kuchniawersji klasycznej, acz pamiętam, że mój tata zabielał krupnik śmietaną i zupa smakowała jeszcze lepiej. Nie musicie jakoś specjalnie szykować się do gotowania krupniku. Wystarczy kawałek mięsa, dwie marchewki, korzeń pietruszki… ta zupa nie jest wymagającą Drukuj Krupnik - klasyczna zupa z kaszą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 l wody 200 g mięsa (karkówka, szynka) 2 marchewki 1 pietruszka
Mieszam w Garnkuprzegotowanej, chłodnej wody 5 łyżek mąki żytniej 4-5 ząbków czosnku 4-5 liści laurowych 6-7 ziaren ziela angielskiego Przepis na żurek: 1 pęczek włoszczyzny: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, 1 cebula, 2 ząbki czosnku 1, 5 litra dobrej wody przyprawy: 2-3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ziarna jałowca, 1 łyżeczka soli(...)umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Bulion przecedzam. Dodaję do niego białą, surową kiełbasę i gotuję przez kolejne 15 minut. Do garnka wrzucam również pokrojone dwie marchewki i jedną pietruszkę z bulionu. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Następnie dodaję wstrząśnięty zakwas oraz chrzan ze słoiczka. Zupę gotuję kolejne 15 minut. Na końcu dodaję śmietankę, doprawiam solą
Mango PapajaSkładniki (na 4-5 porcji): 2- 2,5 litra wody kostka rosołowa (domowa lub kupiona) 150-200g wędzonego boczku kilka grubych plastrów wędzonej kiełbasy 4 marchewki kawałek selera cebula 3 ząbki czosnku korzeń pietruszki czubata łyżeczka chrzanu ze słoiczka słoik zakwasu (u mnie ok. 300ml) łyżka śmietany majeranek sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy mąka- jeśli chcecie(...)gęsty Wodę doprowadzamy do wrzenia razem z 3 listkami laurowymi i 5 ziarenkami ziela angielskiego. Boczek i kiełbasę podsmażamy i dodajemy do naszego wywaru. Gotujemy około 20 minut . Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, opaloną cebulę, seler i pietruszkę oraz przekrojone na pół ząbki czosnku. Gotujemy około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy seler, pietruszkę i cebulę. Dodajemy zakwas
Czerwona Porzeczkadużą ilością suszonych przypraw to pyszny element na kanapki, ale również na świąteczny stół. Składniki: 50dag fasoli (użyłam fasoli jaś Cenos ) 3 ząbki czosnku 2 duże cebule duża marchewka 5 łyżek płatków owsianych 100ml oleju duże jabłko po łyżeczce tymianku, majeranku, oregano i bazylii sól, pieprz słoiczek suszonych pomidorów 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów Przygotowanie: Fasolę namaczamy(...)wymianie wody gotujemy ją do miękkości . Studzimy fasolę. Cebulę, czosnek i jabłka drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce i wszystko razem dusimy ok 5 minut na patelni. Wszystkie składniki (oprócz suszonych pomidorów) umieszczamy w misce i blendujemy (mogą zostać grudki). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy wykładamy do formy. Przez środek masy przekładamy pokrojone w paski suszone pomidory
ChilliJemy