łakomstwie. Na dodatek robi się ją błyskawicznie co jest dodatkowym plusem po tylu godzinach stania w kuchni przy garnkach ;) Zupę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Antonio". 1 l rosołu + marchewka i korzeń pietruszki z gotowania puszka pomidorów krojonych 2 torebki ryżu brązowego pełnoziarnistego Cenos sól i pieprz do smaku koperek do posypania Rosół i pomidory zmiksować. Możecie zrobić to niedokładnie(...)zostawić cząstki pomidorów albo zmiksować rosół z wszystkimi warzywami na krem. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu zawrzenia. W razie potrzeby przyprawić do smaku. Ryż zagotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z ryżem i ewentualnie kleksem śmietany jeśli lubicie
Smakołyki Asibyły piękną dekoracją Świątecznego stołu. Przystawka jest bardzo prosta do przygotowania, smaczna i zdrowa. Składniki: 15 wydmuszek szynka z kurczaka 100 g groszek marynowany 50 g marchewka ugotowana 50 g kukurydza konserwowa 50 g Dodatkowo: 500 ml bulionu drobiowego żelatyna 4 łyżeczki Krok 1 Wydmuszki powinny mieć otwór koło 2 cm po szerszej stronie jajka. Wydmuszki(...)należy wyparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Marchew gotujemy na miękko ale tak by nam się nie rozpadała podczas krojenia.Po ugotowaniu marchewkę pokroić w kostkę i włożyć do wydmuszek. Kukurydze i groszek odcedzamy i wkładamy do wydmuszek. Szynkę kroimy w kosteczkę lub paseczki ,jak macie ochotę, również władamy do wydmuszek. Krok 2 Do szklanki wsypujemy żelatynę, zalewamy ją zimną wodą
Różowa kuchniapysznie, trudno powiedzieć która wersja smaczniejsza. :-) Jeśli jednak wolisz klasykę, zapraszam po przepis na zwykły paprykarz: TUTAJ . 2 wędzone makrele 2 woreczki kaszy jaglanej 2 sporej wielkości cebule 4 marchewki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz olej 1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę drobno kroimy, marchewkę
Szefowa kuchnineed a lot of time. Either way – cooking is the pleasure of eating SKŁADNIKI: 0,5 kg wołowiny z kością (porcja rosołowa) 1 włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por) 5 kawałków selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 główki czosnku ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, kostka rosołowa, pepperoncino INGREDIENTS: 0,5 kg beef with bone (stewing portion(...)drain the broth twice, second time with a cloth, cause the vegetables falls apart while cooking and I like my broth to be clear. Teraz najprzyjemniejsze, pokrój marchewkę, zalej gorącym rosołem i jedz… Nie ma nic bardziej kojącego niż świeży, gorący rosół… And now the most pleasant moment, cut the carrot, pour the hot broth over
Martyna Cooksmakaronem.Myślę ,że taki obiad na dieciecie Was zadowoli. Danie ma 395 KCAL. 80 g.mielonego mięsa indyczego 1 szkl.kiszonej kapusty 200 ml. 1 szkl.ugotowanego makaronu tagliatelle 200 g. 0.5 marchewki startej -5g. 1 łyżeczka oleju -5 g. natka pietruszki sól i pieprz Szczypta cukru 1 łyżeczka przyprawy do kebabu Łyżka bułki tartej 0.5 jaja -25 g. cebula(...)jajem ,solą ,pieprzem , cebulką, przyprawą do kebaba.Obtoczyć lekko w bułce tartej i usmażyć na oliwie 1 łyżce.Kapustę kiszoną wymieszać ze startą na tarce o dużych oczkach marchewką i posiekaną drobno cebulką (0.5 dać do mięsa i 0.5 dać do surówki), przyprawić solą, cukrem i pieprzem ,wlać oliwę ,wymieszać.Podawać z ugotowanym makaronem i sokiem pomidorowym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipasztet, tym razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki ziół włoskich 1 łyżka masła klarowanego sól(...)pieprz biały bułka tarta WYKONANIE: pieczarki obieramy, kroimy w plastry, dodajemy cebulkę drobno posiekaną i smażymy na maśle,doprawiamy solą i pieprzem, mięso, usmażone pieczarki, ugotowane marchewki mielimy na dużych oczkach, dodajemy przyprawy i jajka, dokładnie mieszamy, w razie gdyby masa była zbyt luźna dodajemy bułkę tartą, keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wkładamy warstwę mięsa, układamy jajka, pokrywamy mięsem
Kuchnia Beatyskładniki przejdą nawzajem swoimi smakami :) Składniki: około 1 kg filetów z ryby (morszczuk lub dorsz) 400 g cebuli biała część pora (około 10 cm ) kilka łyżek oliwy 1 kg marchewki 1 duża pietruszka malutki seler 2 szklanki bulionu warzywnego 200 g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy(...)stopniach (Piekarnik elektryczny, grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem.) Przygotowanie warzyw: Cebulę i pora kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa i całość razem podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, koncentrat pomidorowy
Smak mojego domukolendry - kawałek cukinii - ¼ łyżeczki kuminu - ½ marchewki(...)przykryciem - W garnku z grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę - Warzywa obrać, umyć i pokroić w kawałki - Do garnka wrzucić marchewkę, batata, przecier pomidorowy oraz przyprawy (oprócz czosnku i chili); gotować przez 5 minut - Następnie dodać pozostałe warzywa, cieciorkę i rodzynki; gotować przez kolejne 7 minut - Dodać mleko kokosowe, gotować przez
Wegańska kuchnia orientalnaPrzepis regionalny, odnaleziony w starej książce kucharskiej. W sam raz na nadchodzące przedświąteczne dni. Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 6 buraczków ćwikłowych (małych) 1 główka białej kapusty ½ kg ziemniaków ½ szklanki koncentratu pomidorowego 1 szklanka fasoli JAŚ cukier do smaku ocet do smaku ziele angielskie (4 ziarenka) liść laurowy 1 łyżka masła Wykonanie: Grzyby namoczyć(...)litrze wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Fasolę także należy namoczyć oddzielnie po czym ugotować. Następnego dnia zagotować grzyby w wodzie w której się moczyły, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, cebulę i obrane buraczki. Wszystko gotować przez pół godziny, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, kapustę, dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Zupę gotować do miękkości warzyw z dodatkiem octu
Tradycyjna KuchniaZupa pomidorowa – klasyk, zawsze na czasie :) Składniki na zupę pomidorową: 2 litry rosołu+marchewka z rosołu 150-200g koncentratu pomidorowego 1 cebula 150ml śmietanki 30% garść świeżej natki pietruszki 2 łyżki sera pleśniowego ( opcjonalnie ) sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie zupy pomidorowej: Czysty przecedzony rosół zagotowujemy ( ewentualnie z marchewką z rosołu pokrojoną w plasterki ). Na patelni szklimy
NiePieprz.plprostu na szybki, rozgrzewający obiad. Zupa chrzanowa jest bardzo łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, smakiem przypominająca tradycyjny barszcz biały. Składniki na zupę chrzanową: 4 białe kiełbasy 2 marchewki 5 kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe 1 pietruszka 2 małe cebule 2 duże ząbki czosnku 3 spore łyżki chrzanu 4 łyżki śmietany garść majeranku garść szczypiorku, lub natki pietruszki(...)łyżki masła, szklimy cebule pokrojone w drobną kostkę, do uzyskania złocistego koloru. Dodajemy do gotującej się kiełbasy. Na tej samej patelni podsmażamy chwilę pokrojone w kostkę surowe ziemniaki, marchewkę i pietruszkę w plasterki, lub półplasterki i czosnek. Przekładamy do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy zupę solą, pieprzem. Zupę przyprawiamy majerankiem, dodajemy chrzan wymieszany ze śmietaną
NiePieprz.plszerokie użyte dodatki różnią się od siebie. Oto jeden z przepisów. 600 g baraniny (najlepiej antrykot), 700 ml wina, 50 ml octu, 70 g boczku, 3 cebule, 3 marchewki 700 ml passaty pomidorowej, czosnek, rozmaryn, pietruszka, sól, pieprz. Mięso zalewamy marynatą z wina i octu. Kładziemy do lodówki na całą noc. Pokrojony w plasterki boczek smażymy, dodajemy na patelnię posiekaną(...)cebulę, czosnek, marchewkę i zioła. Zalewamy passatą i całością obtaczamy baraninę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 150 minut. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy
Bon Ton Italiasumie nie pamiętam co i ile czego dodałyśmy..ale wyszło pysznie..Przepis mimo wszystko podaję za autorką.. 700 g śledzi typu Matijas 400 g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100 ml oleju 1 szkl. wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki(...)gorczycy sól pieprz Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 6-8 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy.Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko podsmażyć na oleju.Gdy warzywa zmiękną dodać resztę składników. Wymieszać i dusić na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać rodzynki
Moje domowe kucharzeniesałatkę warzywną, ale co inna gospodyni to troszkę inny przepis, dlatego podam i ja swój przepis na tą pyszniutką sałatkę. Zapraszam ! Składniki 4 duże ziemniaki 1,5 - 2 dużych marchewek 1 pietruszka 2 jajka na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 2-3 ogórki kiszone 1 cały majonez ( tym razem dałam Winiary 250 ml, ale możemy klik --> zrobić(...)mieszanki meksykańskiej ( dałam bo akurat mi zostało z innego dania) 2 łyżki oliwy 2-3 łyżeczki musztardy ( dałam sarepska ) sól, pieprz do smaku 1. Nie obrane ziemniaki wraz z marchewką i pietruszką gotuje razem. 2. Studzę a następnie obieram ze skórki i kroje drobno w kosteczkę. Tak samo postępuję z jajkami ugotowanymi na twardo oraz ogórkami kiszonymi. 3. Warzywa konserwowe
Gotowanie...to proste !podawać z kaszą, ziemniakami czy kopytkami... Potrzebne będą: ok.1,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka i łopatka) ok. 60 dkg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 listków laurowych 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu płaska łyżka majeranku sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę, Przesmażamy w nie dużych partiach(...)przysmażało) na smalcu do zrumienienia ale nie na wiór. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki podsmażamy na tej samej patelni do zazłocenia. Przekładamy do garnka, dodajemy obraną startą marchewkę, cebulę pokrojoną w piórka lub większą kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Na koniec zaciągamy sos mąką ze śmietaną, mlekiem lub wodą. Możemy posypać świeżymi
Pelusiowa Kuchnia