tego przepyszny Majonezowy sos chrzanowy FolWark. Smakował wyśmienicie był lekki i puszysty. Zapraszam :) Składniki : 4 jajka 1 malutki pęczek szczypiorku 1 ugotowana duża marchewka może być z rosołu 5 plasterków polędwicy sól, pieprz do smaku Foremka o wymiarach 20cm/6cm Wykonanie : Jajka rozbić do miski i dobrze roztrzepać, następnie dodać pokrojoną w kostkę polędwicę, marchewkę i posiekany szczypiorek
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 100 g kaszy jaglanej marchewka pietruszka kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek imbiru, sól 2 ząbki czosnku 2 puszki tuńczyka w oleju łyżeczka octu jabłkowego fasolka szparagowa pęczek natki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, czosnek, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego zalać wodą, doprawić solą. Do gotującej się wody włożyć kaszę i gotować ok 15 min. Tuńczyka odsączyć
Gaździnka warzynajpierw te codzienne życie muszę sobie zorganizować i ułożyć, choć to chyba dopiero za dwa miesiące nastąpi. Miłej (słodkiej) niedzieli! :) burger, z kotletem z soczewicy i marchewki, z camembertem, rukolą i ogórkiem, sosem musztardowym burger z dom. hummusem, pieczoną marchewką i rukolą (vegan) makaron udon w mleczku kokosowym z curry, warzywami (vegan) potrawka z soczewicy czerwonej
More food, love and dreamsPyszne udka kurczaka pieczone w marynacie miodowo- musztardowej z dodatkiem piwa, dużej ilości cebuli i marchewki. świetny pomysł na obiad każdego dnia. Udka są bardzo soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Składniki (na 2-3 porcje): 5- 6 udek lub podudzia kurczaka 1 duża cebula 2 marchewki 1/3 szklanki piwa 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki
Mango Papajawszystkie pieczarki, więc czas na dodanie cebuli, teraz całość już mieszaj, tak aby cebula ładnie się zezłociła, możesz całość doprawić płaską łyżeczką czosnku suszonego. Do „zupy” dodaj marchewkę i petrzuszkę, wymieszaj dokładnie całość, przykryj garnek pokrywką i duś całość przez około 5-10 minut. Jak widać, wszystkie warzywa puściły soki, marchewka też nie stawia już oporu zębom, więc
greenscarfpasuje wizualnie 2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 czerwona cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki/kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 kostka tofu naturalnego, użyłam serka z Polsoji (link) - pokrojonego w kostkę 2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu(...)gotuj jeszcze przez 2 minuty. 3. Dodaj curry, kurkumę, mleko, bulion i tofu, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż marchewka zmięknie. 4. Wyłącz ogień, dodaj sok z limonki i szpinak, delikatnie wymieszaj, aż liście zmiękną. 5. Podawaj na ciepło z ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Powiedz dietom nieSzybka pasta na chleb, choć chyba bardziej popularna jako dip do nachosów lub w zdrowszej wersji słupków marchewki, selera naciowego czy innych twardych warzyw :) Ja kocham, mój mąż nie znosi (awokado w ogóle). Kto jeszcze nie jadł musi spróbować, bo takiej bomby witaminowej nie można pominąć w jadłospisie :) Tradycyjnie guacamole powinno zawierać sok z limonki, świeżą kolendrę (nie lubię(...)mieszam, solę i pieprzę do smaku i gotowe! Ja najbardziej lubię guacamole na kanapce, choć bardziej popularne jest w wersji jako salsa do chipsów z tortilli czy warzyw jak marchewka i seler. Smacznego
Bazując na smakubardzo polecam. Karkówkę możecie zastąpić łopatką. Życzę Wam smacznego i zapraszam po przepis Składniki 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 średnia marchewka sól pieprz słodka papryka ostra papryka 2 łyżki masła klarowanego Karkówkę umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso z dwóch stron(...)minut z każdej strony. Wyjąc mięso posypać słodką i ostrą papryką. Przełożyć mięso do rękawa foliowego , obłożyć pokrojoną w ćwiartki cebulą, ząbkami czosnku i marchewką pokrojoną w kawałki. Rękaw związać z dwóch stron, zrobić trzy dziurki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny. Następnie rękaw przeciąć na górze (ostrożnie żeby się nie poparzyć parą
O kuchni z uczuciemwarzywną z makaronem. Najczęściej podaję ją z wędliną i pieczywem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 100g makaronu o dowolnym kształcie, 1 por, 1 słoik groszku z marchewką, 1/2 słoika marynowanej czerwonej papryki ORZECH , 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzam i chwilę(...)studzę. 2. Groszek z marchewką oraz paprykę odsączam z zalewy. Paprykę kroję w kostkę. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, odcedzam. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam paprykę marynowaną , którą otrzymałam do testowania
Tradycyjna kuchnia Kasiwymaga wcześniejszego namaczania. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY z SZPINAKOWYM PESTO Składniki: 1 litr bulionu 250 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 łyżka masła 1 marchewka sól i pieprz do smaku kleks szpinakowy: 1 garść szpinaku 1/3 szklanki oliwy 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy i lekko podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy(...)gotującego się bulionu. Soczewicę płuczemy w ciepłej wodzie i dodajemy do bulionu. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do garnka z bulionem i soczewicą. Całość gotujemy około 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy je blenderem. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. kleks: Szpinak myjemy, przekładamy do blendera, dodajemy oliwę i obrany
Bon appetit mon amieczasie nóżki powinny już się rozpadać. Przez durszlak przelewamy do oddzielnego naczynia powstały podczas gotowania wywar,do którego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Nóżki i marchewkę studzimy.(cebulę,liście i ziele można wyrzucić) Ostudzone nóżki obieramy ze skóry i kości zostawiając samo mięso. Kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę układamy w miseczkach, dodajemy odrobinę soli i pieprzu,a następnie zalewamy
Bon appetit mon amiesię przede wszystkim smakiem i kolorem, ale też wielkością. Niektóre okazy są naprawdę wielkie i ważą ponad pół kilograma. Mają kolor dyni piżmowej, a w smaku przypominają trochę marchewkę. Bardzo dobrze smakują z czosnkiem i solą, ale również z ostrymi dodatkami jak np. odrobiną chilli.Z batatów oprócz zupy można zrobić jak ze zwykłych ziemniaków frytki albo placki. KREM(...)BATATÓW Z CHILLI Składniki: 1 duży lub 2 mniejsze bataty 1 marchewka 1 cebula 1 lity bulionu sól, pieprz i chilli do smaku oliwa Przygotowanie: 1 dużego lub 2 mniejsze bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy o też kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oliwie a następnie dodajemy pokrojone bataty. Podsmażamy około 5 minut mieszając
Bon appetit mon amiemarchewkowych, które mogą być pyszną kolacją albo śniadaniem. (wszystkie przepisy dotyczące diety eliminacyjnej znajdziecie pod etykietą FODMAP) PLACKI MARCHEWKOWE Składniki: 1,5 szklanki mąki owsianej 1 szklanka startej marchewki (około 3 średnie marchewki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowego) 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 1 szklanka mleka migdałowego/ryżowego/kokosowego 1/4 łyżeczki cynamonu
Bon appetit mon amiedanie zajmuje troszkę czasu ale w sumie na samo przygotowanie ponieważ później musi się samo gotować :) Zakupy: - 1 kg szynki - 0,5 kg schabu - 3 piersi z kurczaka - marchewka - ziemniaki - papryka czerwona 2 szt. - papryka zielona 4 szt. - ogórek kiszony 5 szt. - przyprawy ( sól, pieprz, papryka mielona słodka, ostra itd......) Przygotowanie: Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę po czym(...)wszystko doprawiam przyprawami jakie mam pod ręką tak naprawdę. Zostawiam żeby się wszystko razem zagotowało na wolnym ogniu i pod koniec gotowania, najlepiej sprawdzić w jakim stanie jest marchewka, musi być półtwarda wrzucam ziemniaki i gotuje dotąd aż ziemniaki będą miękkie. Proponuje zostawić bogracz na dobę, żeby się "przeżarł" i życzę Wam smacznego. Czekam, aż się podzielicie wrażeniami
Tanio smacznie i prostoTweetnij Kolejny pomysł na kolorową sałatkę. Potrzebne nam będą: 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 2 cukinie, 3 marchewki, 1 cebula, oliwa z oliwek. Ta sałatka świetnie komponuje się z krewetkami. Przygotowanie: Umyć paprykę i cukinię. Obrać marchew i cebulę. Wyczyścić paprkę w środku. Pokroić na cieniutkie plasterki. Cukinię i marchewkę pokroić w cieniutkie batoniki. Poszatkować cebulkę. Na patelni podgrzać
MODA NA BIO