ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera szczypta lubczyku sól, pieprz flaki 700-800 g oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2 średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3 ząbki czosnku 2 łyżki pomidorowej pasty 2 łyżki masła 1 łyżka majeranku 1 łyżka domowego maggi sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion(...)myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso wołowe będzie miękkie
Miód i pieprzPyszna i bardzo zdrowa pasta do chleba na zimę (i nie tylko). Inspiracja od Jadłonomii. Składniki: 2 marchewki 1 cebula olej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki chili lub pieprzy Cayenne 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz opcjonalnie: 1 łyżka płatków(...)drożdżowych Drobno pokrój marchewki i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaj koncentrat, wymieszaj i duś do miękkości, następnie wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj kaszę i pozostałe składniki. Można zblendować. Jeśli trzeba, dopraw jeszcze do smaku. W Magicznych smakach jak zwykle bardzo smacznie. Poprzednie relacje
Qlinarnie i Qlinarnieczasie zimowo-jesiennych pluch rozgrzeje nasz organizm i postawi do pionu przeziębionych. Składniki: 3 duże udka 20 dag mięsa wołowego z kością np. szponder por 1/2 pietruszki 3 marchewki natka pietruszki 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1/2 korzenia selera cebula pieprz w ziarnach sól gałązka lubczyku woda ok 2,5 l Przygotowanie: Mięso myjemy(...)wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na gazie do zagotowania. Po pojawieniu się szumowin, zdejmujemy je łyżką i zmniejszamy gaz. Dodajemy obrana i umyta marchewkę, pora, seler oraz nogę pietruszki. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem (należy lekko uchylić pokrywkę) przez ok 30 minut. W tym czasie opalamy cebulę i wraz z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym
ChilliJemyskładnikowy. U nas był z makaronem ale można spokojnie podać z ziemniakami czy też ryżem jak kto woli. Składniki 1 filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka passata pomidorowa ( gęsty przecier pomidorowy) dodatkowo czarne oliwki (opcjonalnie) makaron sól , pieprz do smaku Zaczynamy od wstawienia makaronu bo to on najdłużej będzie się gotował. P piersi z kurczaka kroimy w paski(...)podsmażeniu na patelni tylko do zamknięcia się włókien, potem przekładamy na osobny talerzyk. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Podsmażamy na patelni aż warzywa zmiękną i dodajemy passatę pomidorową i podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka, razem dusimy jeszcze 3 min aby smaki się połączyły, a pierś z kurczaka doszła ale była soczysta. Doprawiamy solą
W kuchennej krainiemąki 250 ml gorącej wody 1 łyżka masła olej do głębokiego smażenia Bulion: 250 g krewetek 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszonej) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 l bulionu krewetkowego 1 szalotka 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru Dodatkowo: natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż(...)rozgrzanym oleju, 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Krewetki na sicie przelewamy gorącą wodą, osuszamy. Wrzucamy na rozgrzane masło, smażymy do ich zrumienienia razem z pokrojonymi w julenkę marchewką, pietruszką i selerem oraz pokrojoną w krążki szalotką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek i imbir, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy trawę cytrynową. Całość gotujemy 15 min na wolnym ogniu. Pierogi nakładamy
R'n'G KitchenSmaczna, prosta w wykonaniu. Sprawdza się do różnych mięs, jak i do ryb. Składniki 1 mała kapusta pekińska 1 średnia marchewka Sos : 1 łyżka musztardy 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny sól pieprz trybula Przygotowanie Umytą kapustę poszatkowałem, posoliłem. Marchewkę starłem na grubych oczkach, dodałem do kapusty, wymieszałem. Składniki sosu wymieszałem, polałem kapustę
R'n'G Kitchenpory robiąc sok z marchewki w sokowirówce powstające „wiórki” wyrzucałam. Tym razem doszłam do wniosku, że może warto te odżywcze „odpadki” jakoś jeszcze wykorzystać. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Padło na ciastka. Ich przygotowanie było bardzo proste. I dodatkowo bardzo szybkie. Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym – ZOBACZ JAK JE ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym
Jakugotujesz.plsprawdzają się zupy - krem, a tym razem padło na selerową. Wyszła idealnie :) Składniki: 150 g selera korzeniowego 2 średnie białe cebule 1 mały por 400 g ziemniaków 1 marchewka 4 bulionu 2 łyżki sosu sojowego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30% sól, pieprz posiekany szczypiorek - opcjonalnie Przygotowanie: Selera obieramy i ścieramy na tarce(...)krążki. Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę przez 5 minut, dodajemy selera i pora, a następnie garnek przykrywamy i dusić kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do garna, a całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę i gotujemy 30-40 minut, aż warzywa będą
Symfonia smakowaZdrowo i smacznie. Idealnie pasująca do mięs i ryb surówka, którą można zrobić bardzo szybko. Zapraszam! Surówka z kalarepy. Składniki: 1 mała kalarepa 1 małe jabłko 2 średnie marchewki garść koperku łyżka majonezu (opcjonalnie) łyżka jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny łyżka łagodnej musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Kalarepę, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami
Tagebuch po polskułyżka przyprawy BOSFORSKIEJ do mięs firmy RAFEX 1/2 łyżeczki PIEPRZU TURECKIEGO firmy RAFEX 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 mały por 1-2 marchewki ok. 1l bulionu warzywnego pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 18% magi 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego Sposób wykonania: Mięso zmielić, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek(...)minut. Następnie z mięsa formować małe pulpety i wrzucać do gotującego się bulionu warzywnego. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. W międzyczasie obieramy marchewki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora myjemy i kroimy w paski. Warzywa dodajemy do wywaru z mięsem, doprawiamy pieprzem i magą. Na koniec potrawę zagęścić mąką i śmietaną
Prosto i Smacznie z Anetąposiłek. Mięso mielone, kapusta włoska oraz odpowiednio doprawiony wywar warzywny, pozwolą naładować akumulatory na drugą część dnia. 1 godzina 8 składniki: średnia główka kapusty włoskiej 1 torebka ryżu 4 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 dag mięsa wołowego mielonego 3 litry wody ziele angielskie 4-5 liści laurowych sól pieprz słodka czerwona papryka majeranek mały słoiczek koncentratu pomidorowego wykonanie(...)Cebulkę poszatkować, zeszklić na oliwie z oliwek. Po 5 minutach dodać mięso mielone (doprawić solą, pieprzem oraz papryką) i dusić przez około 20 minut. W międzyczasie obrać marchewkę i pokroić w półksiężyce. Wrzucić do garnka napełnionego wodą. Dodać ziele angielskie i kilka liści laurowych. Gdy marchew zacznie się gotować, dodać pokrojoną w nieregularną kostkę kapustę, pogotować 2 minuty a następnie
Ania i Marcin gotujądlaczego rzadko pokazuję coś poza słodkimi wypiekami. Otóż, moi domownicy nigdy nie wiedzą co będzie na obiad, zawsze mam pochowane resztki, a to ryżu, a to ugotowałam za dużo marchewki, został jakiś sos, krem itd. Składniki: Przygotowany spód to quiche ( przepis tu ) 300 g ugotowanej brukselki (teoretycznie, bo Misiek wyżarł) ugotowana 1- 2 marchewki (gotowałam, przygotowując zupę) 100 g kremu
greenscarfwidzi zupę. Wystarczy usmażyć placki i mamy obiad gotowy. Składniki 1 porcja rosołowa z kurczaka 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (połówki) 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 puszka pomidorów 1 czerwona papryka sól pieprz papryka ostra opcjonalnie śmietana Porcję rosołową zalać 2,5 l wody. Masło rozgrzać na patelni zeszklić cebulę(...)pokrojoną w drobną kostkę, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i wszystko delikatnie podsmażyć. Włożyć do garnka z mięsem, a następnie dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy i warzyw. Dodać puszkę pomidorów, paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Chwilę pogotować. Można podać z kleksem śmietany. zupa z czerwonej soczewicy
O kuchni z uczuciemboczku. Składniki: 1,5 l rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka mrożonego groszku (ewentualnie 1 puszka groszku konserwowego) 1/2 puszki kukurydzy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g wędzonego boczku 2 kromki czerstwego chleba sól, pieprz, chili w proszku oliwa do smażenia Cebulę i czosnek obieramy(...)siekamy i szklimy na 2-3 łyżkach oliwy w garnku z grubym dnem. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i pokrojone warzywa dodajemy do cebuli, podlewamy szklanką rosołu i gotujemy 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę. Wrzucamy je do pozostałych
Trzeci talerzczłowiekowi inaczej by się funkcjonowało. A tak każdy chodzi ponury, smutny, ospały i zmęczony. Przygotowując sałatkę na pewno sprawicie sobie więcej niż odrobinę radości, do dzieła! ;) Składniki: 3 marchewki mały brokuł cebula ząbek czosnku garść fasolki szparagowej ( u mnie mrożona) 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju sól, pieprz Brokuła gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem soli(...)minut. (Czas mierzony od włożenia brokuła do gotującej się wody). Po ugotowaniu studzimy i dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju. Marchewkę obieramy i ścinamy na paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy ją na patelnię i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Fasolkę szparagową gotujemy a następnie podsmażamy na suchej patelni wraz
Czerwona Porzeczka