Składniki: 1 kurczak (mój miał 1,70 kg) 1/3 szklanki ryżu 1/4 główki kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 cebula 4 ząbki czosnku olej słodka oraz ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i olejem, odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę, pietruszkę
magiczna kuchnia Kasijest zwykłą zupą , stała się dzięki tej przyprawie , zupą " godną królów " jak to ujęła moja przyjaciółka.Zapraszam. 2 litry bulionu 1 listek laurowy 40 dag.zielonego groszku z marchewką ( mrożonego) 4-6 ziemniaki pokrojone w kostkę kilka małych plasterków szynki wędzonej sól pieprz I najważniejszy składnik szczypta ziarenek anyżu! ********************************************************* Gotujemy ziemniaki w bulionie do miękkości z listkiem laurowym(...)plasterkami pokrojonymi w kostkę szynki.Dodajemy mrożony groszek z marchewką.Jeszcze gotujemy ok.10-15 minut.Przyprawiamy anyżem solą i pieprzem.Gotową potrawę zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem na zupę krem.Na środek zupy wlewamy odrobinę śmietany kremówki i Podajemy zupę gorącą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCzas na zdrowe surówki Surówka z kiszonej kapusty w sam raz do dań z rybą Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 marchewki 2 małe cebule 2 łyżki oleju pieprz sól Wykonanie: Kapustę kiszoną wyciskamy w rękach pozbywając się nadmiaru wody. Siekamy nożem na mniejsze "kawałki". Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy olej
W Moim Magicznym Domumożna zetrzeć na tarce, można posiekać nożem, można też jajka i warzywa zmielić.. Jak zrobić Kotlety z jajek i warzyw: składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo ½ selera 1 marchewka 1 mała cebula 1 surowe jajko 2 łyżki kaszki manny 1 kajzerka sól pieprz natka pietruszki bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane na twardo(...)tartej. Formujemy owalne kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy kotlety z warzywami, albo z puree ziemniaczanym. Można podać do kotletów np. marchewkę zasmażaną z groszkiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. The post Kotlety z jajek i warzyw appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybkie, łatwe i pyszne. Robiłam je nie raz i zrobię jeszcze kilka. Warzywa pieczone i posypane okruszkami fety. Wspaniałe połączenie smaków. Pieczone warzywa z fetą 3 pomarańczowe marchewki 1 fioletowa marchewka 2 ziemniaki 3 buraki kawałek kozio-owczej fety 2 łyzki oliwy sól, pieprz rozmaryn, tymianek Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Wkładamy do miski
Dzieje kuchennej Wiewióryporwijcie na drobne kawałki. Fasolkę z puszki odcedzamy na sicie. Do garnka wlewamy 3-4 łyżki oleju, podsmażamy pokrojony drobno boczek lub pancettę. Gdy lekko się przyrumieni, wrzucamy cebulę, marchewkę, seler, posiekany czosnek, ziemniaki i liście laurowe. Dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju i smażymy całość około 8-10minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do garnka z przesmażonym(...)całość. Przypieczone grzanki całość zagęszczają – miska zupy wystarczy za cały obiad. Z tej ilości składników wyszło 6-8 średnich porcji zupy. SKŁADNIKI 3 duże łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula lub 2 cebule szalotki 2-3 średnie ziemniaki 100g wędzonego boczku albo pancetty 3 duże ząbki czosnku 1 cała puszka pomidorów krojonych, bez skórki 2 puszki białej
Karo in the Kitchenfiletów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach 1 sucha bułka 3 jajka 10 suszonych pomidorów z oleju 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach 1 sucha bułka 3 jajka 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 10 suszonych pomidorów z oleju 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku
SzczyptaSmaQbabcinej spiżarni Sokołów , 300 g szpinaku, 4 plasterki sera koziego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju kokosowego, sól morska, pieprz biały, 1 szklanka kaszy jaglanej, 300 g mini marchewek. Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy go wzdłuż, zostawiając ok. 2 cm połączenia. Rozkładamy i rozbijamy na jeden, duży kawałek. Oprószamy solą i pieprzem(...)Układamy na nich plasterki sera koziego, szpinak i kiełbaskę pokrojoną w kostkę. Mięso zwijamy w roladki i owijamy folią aluminiową. Gotujemy ok. 30 minut w parowarze. Piętro wyżej wysypujemy marchewki, które też gotujemy na parze. Kaszę jaglaną przesypujemy do rondelka i dolewamy 2 szklanki wody- gotujemy na małym ogniu. Kaszę można delikatnie osolić
Aga w kuchniTradycyjna zupa ogórkowa jest prosta i smaczna, króluje w prawie każdym domu. Uwielbiam ją, mogę jeść codziennie. Składniki: 3 litry wywaru mięsnego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 5 ziemniaków 8 ogórków kiszonych sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki śmietany 18% pęczek kopru Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce
Bajeczna Kuchniarozpuścić 1 łyżkę masła dać pieczarki pokrojone w plasterki smażyć do odparowania wody wymieszać z kapustą Przyprawić solą pieprzem i tymiankiem Ja mam kapustę kiszoną swojską z marchewką i cebulką jak kapusta jest bez marchewki można dodać potartą razem z cebulką smażyć 10 minut potem dodać paprykę itd jak jest w przepisie
W królestwie smaków Beatynajlepsze. Kolor, aromat, konsystencja i smak - wszystkie te cechy idą ze sobą w parze. Przyrządzona z warzywami i przyprawami, stanowi smaczną całość. Składniki: 0,3 kg czerwonej soczewicy 2 marchewki puszka krojonych pomidorów gałązka lubczyku 20ml mleczka kokosowego łyżka curry łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki pęczek posiekanej kolendry 2-3 plasterki ostrej papryczki chilli 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól(...)odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Wrzucamy do garnuszka z roztopionym masłem. Chwilę dusimy. Do garnka dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz papryczkę, które zalewamy pomidorami z puszki oraz odsączoną soczewicą. Do gotującej się zupy dodajemy kolendrę oraz lubczyk i pod przykryciem gotujemy ok 20 minut, dolewając mleczko kokosowe. Kiedy warzywa
ChilliJemyktóre najmocniej zapadły mi w pamięć. Oto one: Tarta z botwinką i jajkiem Burger z bakłażana z tzatziki Sałatka z pomarańczą i halloumi Szakszuka z dynią makaronową Falafele z marchewką Sałatka z pieczonych buraków Ful medames Pilaw z bakłażanem i pistacjami Marchewka z miodem i tymiankiem Domowa sól ziołowa *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwamagnezu, cynku, czy żelaza oraz posiada niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna! Pikantna zupa z soczewicą Składniki: 3 l bulionu mięsno - warzywnego: porcja rosołowa, skrzydełka z kurczaka 4 - 5 marchewek 2 pietruszki 2 cebule przyprawy: sól himalajska, pieprz, "domowa wegeta", 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: papryka(...)proste! Sami zobaczcie! Bulion przygotowujemy wg tradycyjnego przepisu na rosół, możecie o tym przeczytać TUTAJ . Przygotowany wywar cedzimy otrzymując klarowny bulion o pięknym kolorze. Ugotowane w wywarze warzywa (marchewkę i pietruszkę) zgniatamy widelcem i dodajemy do zupy. Dodajemy także soczewicę i całość gotujemy przez 15-20 minut. Przyprawiamy 2 łyżkami słodkiej papryki oraz curry, 1 płaską łyżką ostrej
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Przepis z cyklu: obierz, pokrój, wrzuć i zapiecz :) Składniki: 15 dag niebieskiego sera pleśniowego 100 gram śmietany 2 marchewki 1 mała cukinia 1 cebula biała sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Marchewkę obrać, drobno pokroić a cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku, dodać rozdrobniony ser pleśniowy. Przełożyć masę
Tradycyjna Kuchnia