marchewka - 20163 przepisów (strona:492/1345)

Ciasto dyniowo-marchewkowe 123

łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych (cynamon, imbir, goździki) 20 g proszku do pieczenia  300 g musu z dyni 100 g startej na drobnych oczkach marchewki 3 jajka 100 g roztopionego masła   Przygotowanie: Jajka z cukrem trzcinowym i wanilinowym utrzeć na puch. Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)przyprawami korzennymi. Wymieszać i dodać dynię z marchewką. Wszystko dokładnie połączyć. Wstawić do średniej wielkości tortownicy i piec w temperaturze 185 stopni bez termoobiegu przez 35 minut. Po wystudzeniu można polać czekoladą rozpuszczoną z odrobiną masła lub śmietanki i udekorować posiekanymi orzechami lub migdałami

Kulinarne Inspiracje
Zupa gołąbkowa 187

Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 100 g ryżu 1 mała główka kapusty (moja miała 650 g ) 2 łyżki masła klarowanego 2 l wywaru mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 łyżki  przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę pokrojoną(...)lekko zeszklić, dodać mięso i podsmażyć aż ściemnieje.Oprószyć solą i pieprzem W garnku zagotować wywar, dodać przesmażone mięso, liść laurowy , ziele angielskie, wsypać ryż i poszatkowaną kapustę.  Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.Wszystko gotować aż ryż i kapusta będą miękkie. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. zupa gołąbkowa

O kuchni z uczuciem
Warsztaty z Frosta – relacja 159

sposoby:) Tym razem gościło nas SmArt Studio przy ulicy Hożej 51 w Warszawie, a organizatorem spotkania była FRoSTA , która wprowadza właśnie na rynek kilka nowych, warzywnych produktów: bataty z marchewką w maśle z rozmarynem, pieczarki z cebulą w maśle z tymiankiem, kalarepa z brokułem w maśle z dzikim czosnkiem i soczewica z ziemniakami i marchewką w maśle z dzikim czosnkiem

karmelowy
Surówka z marchewki-najlepszy smak 157

smaku,zawsze robię ją od lat i zawsze jest chwalona przez moich gości-spróbujcie bo to proste połączenie 3 składników naprawdę was zaskoczy smakiem-polecam SKŁADNIKI: 4-5 marchewek ząbek czosnku ok 3 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach,wyciskamy do niej ząbek czosnku,i mieszamy z majonezem,doprawiamy do smaku solą gotowe

Swojskie jedzonko
Zupa z maślaków 123

maślaków jest bardzo delikatna i smaczna, w moim domu zupa to podstawa obiadu, musi być obowiązkowo. Składniki: 3 litry wywaru  mięsnego 500 gram świeżych maślaków 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 100 ml. śmietany 18% 2 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól,pieprz vegeta przyprawa magi w płynie masło Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, myjemy, kroimy(...)plasterki, cebulę obieramy, kroimy w kostkę, na patelni roztapiamy masło, dodajemy maślaki i cebulę, smażymy przez kilka minut . Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki  obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy podsmażone grzyby, warzywa, zalewamy wywarem mięsnym, gotujemy do momentu aż warzywa  będą miękkie. Dodajemy mąkę rozrobioną niewielkiej  ilości

Bajeczna Kuchnia
Bigos z boczniakami Wigilijny 144

Alternatywa dla tradycyjnego bigosu.  Składniki 500 g kapusty słodkiej 500 g kapusty kiszonej 250 g boczniaków 2 cebule olej kilka suszonych śliwek sól pieprz 2 średnie marchewki liść laurowy natka pietruszki     Przygotowanie Słodką kapustę poszatkowałem, dusiłem w małej ilości wody, a w osobnym garnku kapustę kiszoną. Do każdej dodałem startą marchewkę , liść laurowy. Gdy kapusta była gotowa

R'n'G Kitchen
SPAGHETTI BOLOGNESE FIT - ulala... 278

PEOPLE! Jedzmy i chudnijmy!;-) Będziecie potrzebować: 500g mielonego mięsa z indyka (ja swoje kupuję w Biedronce) 700g passaty pomidorowej (również made by Biedronka;-) dużą cebulę 1 marchewkę 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego sól, pieprz oregano, bazylia słodka i ostra papryka Cebule kroimy w większą kosteczkę i szklimy na łyżeczce oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilunię smażymy(...)kawałeczki (najtrudniejsza część w wykonaniu tego dania;-) dodajemy sól, pieprz i papryki no i smażymy dalej;-) W między czasie, w garnku gotujemy passatę pomidorową ze startą na małych oczkach marchewką, Dodajemy do gotującej się passaty zawartość patelni. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotujemy od 15-20 min i VOILA! Proste prawda? Podajemy z makaronem spaghetti - u mnie zawsze Lubella

Restauracyjka Literacka
Chlebek merchewkowy z żurawiną 181

Kolejny pyszny chlebek wg domowej receptury. Tym razem z marchewki. Pycha! Składniki: 2 szklanki startej marchewki 4 szklanki maki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki suszonej żurawiny tłuszcz do formy Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić ciasto, przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 190 stopni przez pół godziny, do zrumienienia

Tradycyjna Kuchnia
Zupa jarzynowa. 137

Składniki: 3 litry wody 1 kalafior porcje rosołowe 350 g fasolki szparagowej 1 łyżka Kucharka pieprz, natka pietruszki 100 g marchewki 500 g ziemniaków Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy porcje rosołowe - według uznania jak chcemy aby był intensywny smak :), wsypujemy kucharka, dodajemy marchewkę i doprawiamy pieprzem. Kiedy zacznie nam się gotować wrzucamy pokrojonego kalafiora, fasolkę i pokrojone w kostkę ziemniaki

Moje-pitraszenie
Mało wymagający rosół. 136

Składniki: 1,5/2 litry wody 2 udka z kurczaka (pałki) 1 marchewka natka pietruszki, pieprz 1 łyżka przyprawy do  potraw Kucharek Udka opłukujemy pod wodą wkładamy do garnka zalewamy wodą, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę. wsypujemy Kucharka, natkę pietruszki i pieprz. Mieszamy. Gotujemy około 1 godzinę lub półtorej. Podajemy z makaronem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Colesław z kapusty pekińskiej. Popularna surówka obiadowa. 469

zapewne wszystkim znana i przez większość lubiana :) U mnie dziś w wersji z kapusty pekińskiej. Polecam :) Składniki  ( 3-4 porcje ) - pól główki kapusty pekińskiej - pół większej czerwonej cebuli - marchewka - śmietana, majonez, mleko, - sok z cytryny - sól, pieprz, cukier Wykonanie Kapustę szatkuję, cebule kroję w drobna kostkę, marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Warzywa przekładam do miski. Posypuję łyżeczką

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka ziemniaczana 141

kurczaka :-) Pyszności. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 6 jajek 1 duży słoik ogórków w zalewie octowej 1 średni korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera 1 puszka kukurydzy 4 średnie marchewki do smaku: sól, pieprz, musztarda, majonez PRZYGOTOWANIE Ziemniaki ugotować bez obierania, zostawić do ochłodzenia. Jajka ugotować na twardo. Korzeń selera, pietruszki i marchewki obrać i ugotować (wywar można wykorzystać do zupy

Passions hobbies life
Ciasto marchewkowe z jabłkiem 406

Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, a zawartość cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów.  Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako

Gotuj z Rumcajsem
Ciasto marchewkowe 252

gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/3 łyżeczki soli 2 jajka  1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich lub rzepakowy 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka startej marchewki - na średnich oczkach pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (mogą być z puszki oraz świeże)- ja zamieniłam ananasa na jabłka. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wykonanie: W jednej misce(...)sobą wszystkie suche składniki: cukier, mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy - przesiać. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Następnie należy połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy  oraz ananasy(lub jabłka). Wszystko wymieszać łyżką. Keksówkę, posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto i równomiernie je ułożyć łyżką. Piec ok 50 minut

The Sweet Damsel
surówka / sałatka z kapusty 325

składniki: 600 g ziemniaków 300 g białej kapusty 300 g czerwonej kapusty 1 puszka kukurydzy 350-400 g marchewki 150 g majonezu sok z 1/4 cytryny 2 łyżki musztardy Dijon sól, pieprz 1/4 pęczka pietruszki wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Białą i czerwoną kapustę szatkujemy, lekko solimy, delikatnie(...)ugniatamy rękami. Kapustę przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączoną kukurydzę, starte marchewki i ziemniaki, mieszamy. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i musztardą, dodajemy do warzyw. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania