dużo czasu :) Ale naprawdę, dla takiej zupy, warto posiedzieć w kuchni. Nawet ze złamaną nogą ;) Składniki : 1 kurczak w całości 1 duża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka(...)żeby się nie spaliła Po godzinie moczenia kurczaka, wylewamy wodę, wlewamy znowu zimną, zagotowujemy na średnim ogniu i jeśli jest taka potrzeba - usuwamy szumowiny. Po usunięciu szumowin wkładamy: marchewki, seler, opaloną cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki wraz z gałązkami i lubczyk - również z gałązkami, świeże liście bazylii, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Solimy i dodajemy zmielony
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commielonym Składniki: na farsz makaronu ryżowego – nitki - 1 garść sos sojowy pieprz i sól mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg pieczarki - 10 szt dużych kapusta pekińska - 6 liści marchewka - 1 szt jajko - 1 szt dodatkowo papier ryżowy tłuszcz do smażenia sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami Sposób przygotowania: Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć na tłuszczu. Marchewkę obrać
Kuchnia Danusipotas - obniża ciśnienie we krwi beta-karoten ( włosy, skóra, paznokcie ) witaminy z grupy B niski indeks glikemiczny Składniki: 2 szklanki ugotowanej i przestygniętej soczewicy 1 marchewka ząbek czosnku 150 g suszonych pomidorów sól morska, pieprz czarny ok +- 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny olej do smażenia Sposób przyrządzenia(...)Soczewica powinna być zimna ( ciepła spowoduję, że nie będą się sklejać ). Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tartce o grubych oczkach razem z czosnkiem. Pomidory pokroić drobno w kostkę. Dodać do soczewicy, doprawić przyprawami. Konsystencja powinna być taka jak na tradycyjne mielone. W sytuacji kiedy będzie za rzadka dodać bułkę tartą lub kaszę. Formować kulki, delikatnie zgnieść na formę kotleta. Smażyć
pieprzny smaczekSkładniki na ciasto marchewka, 2 szklanki drobno startej mąka pszenna, 2 szklanki cukier, 2 szklanki olej, 1 i 1/4 szklanki jajka, 4 sztuki soda oczyszczona, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamon, 2 łyżeczki szczypta soli Składniki na krem śmietana kremówka 30%, 200ml serek twarogowy mielony, 200g śmietan-fix, 1 opakowanie cukier puder, 4 łyżki Składniki na polewę(...)opakowanie Przygotowanie Ciasto: jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dalej miksując dodajemy na przemian stopniowo olej i mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180st. Studzimy i przekrawamy na 2 placki. Krem: śmietankę ubijamy na sztywną pianę
Gotowanie moimi oczamiMałe wspomnienie jesiennego grzybobrania Składniki marchewka, 2 sztuki seler, 1/2 małego pietruszka, 1 sztuka grzyby suszone, 2 szklanki makaron, 1/2 opakowania sól, pieprz, ziele angielskie kostka rosołowa, 1 sztuka śmietana, 100ml 12% mąka pszenna, 2 łyżki Przygotowanie Marchewkę, seler oraz pietruszkę zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy kostkę rosołową oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. W osobnym garnku
Gotowanie moimi oczamiTaka typowa domowa zupa Składniki kości rosołowe drobiowe lub wieprzowe marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka kalafior, 1 średnia sztuka ziemniaki, 3 średnie sztuki ziele angielskie liść laurowy kostka rosołowa, 2 sztuki śmietana, 100ml 12% mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki lub koperek sól, pieprz, vegeta Przygotowanie Kości rosołowe wrzucamy do dużego garnka, dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ziemniaki, 3 duże sztuki marchewka, 3 średnie sztuki pietruszka korzeń, 2 sztuki seler, 1 średnia sztuka groszek konserwowy, 1 puszka por, 1 mały ogórek konserwowy, 3-4 sztuki jajka, 3 sztuki majonez, 150g śmietana 12%, 150g sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w mundurkach do miękkości. Groszek odsączamy z zalewy. Por płukamy. Jajka gotujemy na twardo
Gotowanie moimi oczamifont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} buraczki czerwone, 1 słoiczek marchewka, 2 sztuki średnie pietruszka, 1 mała sztuka por, kawałek białej części kapusta włoska, 150g ziemniaki, 3 sztuki fasola średnia lub fasola "Jaś", 3/4 szklanki wywar drobiowy, 2 litry koncentrat pomidorowy(...)solimy Marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce. Kapustę drobno siekamy, por kroimy w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim przez 3-4 minuty marchewkę i pietruszkę. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącym wywarem z kurczaka. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 5 minut
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ok. 2 l wody marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka seler, 1/4 małej sztuki cebula, 2 sztuki czosnek, 3-4 ząbki czerwona papryka, 1 sztuka ziemniaki, 3 średnie sztuki krojone pomidory bez skórki, 1 puszka (400 g) zielona soczewica, 1 szklanka listek laurowy, 2-3 sztuki ostra mielona papryka, 1/2 łyżeczki natka pietruszki masło, 1 łyżka sól, pieprz, cukier(...)Przygotowanie W sporym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera i przeciśnięty przez czosnek. Smażymy kilka minut i zalewamy 2 l wrzątku, dodajemy listek laurowy, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki. Solimy do smaku, gotujemy ok. 10 minut. Soczewicę wsypujemy na sitko, dokładnie płuczemy wodą. Odsączoną wrzucamy do zupy, zagotowujemy. Następnie dodajemy pomidory z puszki
Gotowanie moimi oczamiSkładniki zielona soczewica, 1/2 opak mięso mielone, 300g makaron kolonka, 250g bulion drobiowy lub warzywny, 2 litry marchewka, 1 duża sztuka cebula, 1 średnia sztuka czosnek, 3-4 ząbki Przygotowanie Soczewicę zalewamy wodą na pół godziny przed przygotowywaniem dania. Odlewamy wodę i zalewamy soczewicę bulionem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw
Gotowanie moimi oczamiSkładniki filet z piersi indyka, 1 sztuka około 800g cebula, 1 duża sztuka marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka seler, 1 malutka sztuka papryka czerwona, 1 sztuka cukinia, 1 mała sztuka jajko, 1 sztuka bułka tarta, do panierki margaryna lub olej, do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filet myjemy, osuszamy i kroimy tak aby powstały 4 plastry. Rozbijamy mięso na kotlety(...)solimy i pieprzymy. Marchewkę, pietruszkę, seler i cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Z papryki wybieramy nasiona i kroimy w małe paseczki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa. Smażymy około 10 minut, aż cały płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy. Na rozbite kotlety
Gotowanie moimi oczamimąka, 1 i 1/2 szkl mleko, 3/4 szkl woda, 1 szkl jajka, 2 szt sól, szczypta cukier, 1 łyżeczka olej, 1 łyżka Składniki na nadzienie mięso mielone indycze, 500g marchewka, 2 średnie szt pietruszka, 1 mała szt seler, 1 b.mała szt cebula, 1 duża szt olej, do smażenia sól, pieprz oregano tymianek jajko, 1 szt Składniki na sos mleko(...)200ml jajka, 2 szt sól, pieprz ser żółty, 100g Przygotowanie Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie miksujemy ze sobą. Smażymy naleśniki na dużej patelni, studzimy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju wrzucamy wszystkie warzywa. Smażymy około 5-7 minut. Osobno podsmażamy mielone mięso. Warzywa mieszamy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ciasto francuskie, 1 opak filet z kurczaka, 500g marchewka, 2 średnie szt brokuł, 200g cebula, 1 średnia szt por, 1/2 małej szt ser żółty, 3-4 plastry przyprawa do gyrosa, 1 opak vegeta, 1 łyżeczka olej, do smażenia jajko, 1 szt zioła prowansalskie, 1 łyżeczka Przygotowanie Mięso kroimy w paseczki lub kostkę, marynujemy w przyprawie gyros, odstawiamy na godzinę(...)minut. Brokuł wrzucamy na osolony wrzątek, blanszujemy 3-4 minuty. Odsączamy i studzimy. Przygotowujemy warkocz. Rozkładamy francuskie ciasto na blacie (papier zostawiamy). Na środku rozkładamy nadzienie. Najpierw wykładamy marchewkę, później mięso, na to wykładamy różyczki brokuła. Całość przykrywamy plastrami sera. Nacinamy ciasto i zawijamy w warkocz (patrz zdjęcie). Ciasto francuskie powinno być prostokątne, moje było okrągłe i też nieźle wyszło
Gotowanie moimi oczamiSkładniki udka z kurczaka, 4 szt marchewka, 2 szt pietruszka, 1 szt cebula, 1 szt olej, 4-5 łyżek Składniki na marynatę majonez, 1 łyżka olej, 1 łyżka miód, 1 łyżka sól, 1 łyżeczka pieprz, 1/3 łyżeczki czosnek granulowany, 1 płaska łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka Przygotowanie Składniki na marynatę mieszamy. Udka z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Wkładamy(...)godzinę. Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno olej, wykładamy udka, pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170st. Od czasu do czasu podlewamy wytapiającym się tłuszczem. Cebulę kroimy w pióra. Marchewkę i pietruszkę, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cebulą. Wykładamy warzywa na udka i pieczemy następne 30 minut, aż zmiękną. Od czasu do czasu podlewamy tłuszczem
Gotowanie moimi oczami