marchewka - 20163 przepisów (strona:505/1345)

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i warzywami w francuskiej zupie cebulowej 140

przedstawiam zapiekankę z ziemniakami i nie tylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju(...)smarujemy olejem. Obrane ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami

Smaki Ewy
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym 196

wahajcie się ani chwili dłużej. Gołąbki wyszły po prostu pyszne, a całości dopełnia wspaniały sosik.  Uczta dla podniebienia! :) Składniki: Gołąbki: główka włoskiej kapusty 200g kaszy gryczanej marchewka 300g pieczarek 2 cebule tymianek sól, pieprz 3 jajka bulion Sos pieczarkowy: 400g pieczarek 0,5 litra bulionu pół cebuli por 3 łyżki śmietany łyżka mąki sól, pieprz   Gołąbki: Z kapusty(...)wodę. Liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut. Studzimy. Wycinamy twarde części liści. Kaszę gotujemy na pół twardo i następnie studzimy. Cebule siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Marchewkę ścieramy na tarce, a pieczarki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników. Na każdym liściu układamy porcje farszu

Czerwona Porzeczka
Surówka z czarnej rzepy 178

Czarna rzepa jest niestety często niedoceniana! Idealnie spełnia się w surówkach :) Zapraszam! Składniki na 2 porcje. Składniki: 2 czarne rzepy 2 marchewki 4 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżeczki majonezu (np. kielecki) Szczypta czerwonej ostrej papryki Sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz Przepis: Rzepę oraz marchewki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dodajemy kukurydzę

Emcia Pichci
Kotlety mielone z marchewką, porem, natką pietruszki oraz kaszą jaglaną 241

miękkie. Nawet ziemniaków nie trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką sałat polaną jogurtem naturalnym. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka masła 1 marchewka 5 cm pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki drobno startej bułki tartej + 2-3 łyżki do obtoczenia przed smażeniem (ja sama robię, nie kupuję) Kaszę jaglaną gotujemy(...)wodzie z masłem, ok. 15-20 minut. Ja kaszy nie płuczę przed gotowaniem, nie solę też wody, ale można to zrobić. Mięso, obraną marchewkę i pokrojoną na większe kawałki, pora i 3 łyżki bułki tartej przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i ponownie miksujemy Na patelni, na całej powierzchni, rogrzewamy olej  Formujemy kotlety (wyszło

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu 194

ochotę tak mniej więcej raz na 2 tygodnie. Dlatego znów zaczęłam interesować się kuchnią wegetariańską i szukam w niej inspiracji. Poniżej jedna z nich. Składniki: torebka ryżu brązowego 3 marchewki 1 pietruszka pół selera 1 - 2 cebule kostka tofu ząbek czosnku kawałeczek imbiru curry kurkuma papryka ostra tandoori masala (czerwona mieszanka indyjskich przypraw) sól, pieprz oraz pół małej puszki mleka(...)patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. W tym czasie nastawiamy ryż w osobnym garnku, gdyż brązowy ryż gotuje się trochę dłużej niż biały. Warzywa (marchewka, seler, pietruszka) obieramy i ścieramy w robocie lub ręcznie na grubych oczkach. Wrzucamy do podsmażonej cebulki. Dolewamy pół szklanki wody i wrzucamy resztę przypraw, tarty na drobnych oczkach imbir oraz

Pyza i Surówka
Sos boloński 178

boloński. Przepis i wykonanie tym razem przygotował mój mąż. Sos wyszedł rewelacyjnie smaczny!   Polecam! Sos boloński Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 1/2 szklanki bulionu, 2 marchewki, cebula, łodyga selera naciowego, 400 g pomidorów z puszki,  400 g koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, tymianek, oregano, bazylia, pieprz,  sól, 2 liście laurowe,  3 ziela angielskie, łyżeczka(...)cukru, oliwa z oliwek. Wykonanie: Marchewkę, cebulę i seler kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.   Warzywa posypujemy przyprawami i dusimy do miękkości. Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem, dodajemy warzywa, mieszamy i całość dusimy przez 15 minut. Do mięsa dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy, liście

paapilotkaa
Flaczki wołowe z grzybami 170

SKŁADNIKI: 1 kg flaczków wołowych (ja kupiłam już gotowane i myte, aczkolwiek raz jeszcze je w domu obgotowałam) 80 g suszonych grzybów 3-4 marchewki  2 pietruszki (korzeń) 2 cebule (czosnkowe) 1/4 selera 4 łyżki oleju rzepakowego 6 szklanek bulionu (rosół wołowy z borowikami --> tutaj znajdziesz przepis KLIK ) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna owców(...)grzybami, i dalej gotuję przez 10 minut, aż staną się bardziej miękkie (w multicookerze program SOUP i czas 10 minut). Po tym czasie włączam przycisk KEEP WARM.  Marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera obieram, myję i kroję w kostkę. Olej rzepakowy rozgrzewam na patelni, kiedy stanie się odpowiednio gorący, to wrzucam warzywa i je smażę, często mieszając przez

ClauditteMissCooking
Zalewajka z grzybami - Regionalne smaki. Październik 203

podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe. Składniki: 500-700 ml zakwasu żurkowego 6 średnich ziemniaków 2 marchewki, pietruszka, seler 30 dkg ciemnych pieczarek 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe ( do przygotowania zakwasu|) 2 ząbki(...)czosnku (użyłam do przygotowania zakwasu) sól, pieprz 4 białe kiełbaski Wykonanie: przygotować kilka dni wcześniej zakwas na żur wg tego przepisu boczek zalać zimną wodą. Zagotować. Dołożyć marchewki, pietruszkę i kawałek selera i przyprawy. Cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dodać do wywaru w osobnym garnku ugotować obrane ziemniaki. Miękkie ubić tłuczkiem do ziemniaków grzyby oczyścić, pociąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz z ogórkiem kiszonym 115

wieprzowiny 1 cebula 1 marchewka 3 suszone pomidory z zalewy szczypta chili pół łyżeczki czerwonej papryki 1 litr rosołu 3 kiszone ogórki 3 ziemniaki pół czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do Gyrosa natka pietruszki sól pieprz Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną, jak na szaszłyki. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko włożyć

Gotowanie jest łatwe
Barszcz a'la Ukraiński na pieczonych buraczkach 186

żeberek 1 marchewka 1 cebula 300 g fasolki szparagowej 400 g bobu 2 pieczone buraki ćwikłowe sól pieprz ocet winny cukier listek laurowy szczypta oregano szczypta bazylii ziele angielskie 4 łyżki śmietany natka pietruszki koper Żeberka umyć zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości. Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić, dodać do wywaru, warzywa lekko(...)rozdrobnić, fasolkę szparagową przeciąć na pół lub drobniej, marchewkę pokroić w kostkę. Dolać wody by warzywa były zanurzone. Ugotować do miękkości warzyw, buraczki zetrzeć na tarce (buraczki upiekłam wcześniej przy okazji pieczenia mięsa , należy zawinąć je w folię aluminiową i piec ok półtorej godziny) Zupę doprawić solą, cukrem, octem winnym , zdjąć z ognia dodać śmietanę i wymieszać. Posypać natką pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Żeberka po farmersku 128

żeberek 1 marchewka 1 cebula 2 jabłka 3 ząbki czosnku kilka suszonych grzybków  pół szkl białego wina wytrawnego 1 szkl wody rozmaryn suszony gałązka rozmarynu świeżego kilka ziaren jałowca kilka ziaren ziela angielskiego sól pieprz pieprz ziołowy majeranek świeże oregano Żeberka umyć, podzielić na porcje, obsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę, podsmażyć po czym podlać

Gotowanie jest łatwe
Pomidorowa omnomnom 126

opakowanie makaronu omnomnom świderki 6 skrzydełek 1 marchewka 1 cebula majeranek listek laurowy ziele angielskie oregano bazylia 3 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml śmietany natka pietruszki koperek sól pieprz Skrzydełka umyć, zalać woda , dodać marchewkę i cebulę przyprawić majerankiem, oreegano, bazylią. Dodać listek i ziele angielskie i ugotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z koncentratem i dodać do zupy. Posypać natką

Gotowanie jest łatwe
Zupa gulaszowa 134

wieprzowiny (łopatka) 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/5 l wody 3 ziemniaki sól pieprz ziele angielskie listek laurowy oregano 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu 2 pomidory (mogą być mrożone) 2 łyżki śmietany natka pietruszki Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę średnio o boku 2x2 cm. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę również w kostkę, drobno posiekać czosnek i wszystko

Gotowanie jest łatwe
Sajgonki z kuskusem i mięsem 177

mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 100 g kapusty pekińskiej pół szkl kuskus sól pieprz 1 łyżeczka cukru sos sojowy ciemny przyprawa chińska szczypta cynamonu 2 jajka papier ryżowy Kaszkę zalać wrzątkiem ok 1 cm nad poziom kaszy, przykryć talerzykiem i odstawić. Mięso przysmażyć z drobno posikaną cebulą i startą na tarce marchewką. Doprawić do smaku przyprawą chińską, pieprzem, cynamonem

Gotowanie jest łatwe
Pełnoziarniste spaghetti z kurczakiem i burakiem naciowym 114

pełnoziarnistego spaghetti Lubella 2 udka 1 pomidor 130 g świeżych liści buraka naciowego 1 papryczka chili 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki oregano sól pieprz Udka umyć, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę na plasterki,czosnek posiekać. W wooku rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i warzywa

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania