marchewka - 20163 przepisów (strona:509/1345)

kotleciki z kalafiora z marchewką 133

zrobić np. takie szybkie placuszki. Za ich pomocą można przemycić dzieciom warzywa, jeśli ich nie lubią. To idealne danie na piątkowy obiad.  Składniki: 1/2 główki kalafiora  duża marchewka zielona cebulka 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki mąki sól pieprz olej do smażenia Kalafior i marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i pokroić na drobne kawałki. Zieloną cebulkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
surówka z pekińskiej na ostro 129

smażonej ryby ale będzie też świetna do domowych hot dogów. Ilość chrzanu oczywiście można modyfikować i dostosować do swojego smaku.  Składniki: 1/3 główki kapusty pekińskiej 2 marchewki winne jabłko koperek łyżka majonezu łyżka śmietany łyżka ostrego chrzanu kremowego pieprz sól Kapustę drobno poszatkować, koperek posiekać, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez, śmietanę i chrzan wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rozgrzewająca zupa cebulowa 143

się nią bez obaw. Mój mąż stwierdził, że to najsmaczniejsza zupa jaką jadł więc to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 5-6 cebul kość wędzona (lub inna chuda wędzonka) 2 marchewki korzeń i natka pietruszki kawałek selera 1/2 białej części pora 3 ząbki czosnku łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku sól pieprz łyżka(...)oleju grzanki Warzywa obrać. Wędzonkę, marchewkę, korzeń pietruszki i selera zalać dwoma litrami wody. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około godziny. W tym czasie cebulę i pora pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Wrzucić do wywaru, dodać majeranek i pastę paprykową, doprawić solą i pieprzem. Na końcu do zupy przecisnąć czosnek. Podawać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 150

cieście. Uwielbiam ciasta warzywne, właśnie ze względu na ich nietypowy skład. Degustując takie ciasto, a nie będąc świadomym dokładnej jego zawartości, ciężko się poznać, iż zawiera takie cuda jak marchewkę czy dynię. Ciasta warzywne, według mnie, wcale nie ustępują smakiem typowym cukierniczym słodkościom. A wręcz przeciwnie, ze względu na nietypowe dodatki, charakteryzują się nieprzeciętnym smakiem i aromatem. Składniki na średnią(...)ugnieciona ściśle w szklance ½ szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej (100g) - lub inne dowolne bakalie wg.uznania Lukier lub polewa czekoladowa do polania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się

Grunt to przepis!
Kasza jaglana z mięskiem oraz warzywami. 113

mięska tworzy pyszną,  sycącą potrawę na obiad lub ciepłą kolacje. Składniki na 2 porcje 1 i 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 mała marchewka jeśli mamy to możemy dać parę różyczek brokuła 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki 1 mała cebulka 1/2 łyżeczki curry nać pietruszki sól, pieprz, papryka słodka mielona oraz(...)cebulkę pokrojoną w kostkę, smażymy tak aby cebulka się tylko zeszkliła. 6. Ugotowana kaszę odcedzamy i przekładamy na patelnie do naszego fileta, dodajemy pomidor pokrojony w kostkę oraz podgotowana marchewkę też pokrojona w kostkę. 7. Całość doprawiam curry oraz papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Do podania posypuje natką pietruszki. Smacznego !!! Źródło inspiracji tutaj

Gotowanie...to proste !
Grzybki marynowane (2 sposoby) 119

słoik : małe kapelusze grzybów (prawdziwków, maślaków, maślaków pstrych, podgrzybków, rydzów itp.) 2 plasterki (grubości ok. 3 mm) szalotki lub małej cebuli 3 plasterki (grubości ok. 4 mm) marchwi 4 ziarna pieprzu ziarnistego 2-3 ziarna ziela angielskiego kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren gorczycy białej liść laurowy Składniki zalewy ugotować i schłodzić. Oczyszczone kapelusze grzybów obgotować (wrzucić na osolony wrzątek(...)gotować ok. 10-15 minut). Odcedzić i przelać wodą. Na dno słoików wrzucić przyprawy oraz plastry szalotek (i marchwi w drugim wariancie). Dokładać grzyby do wysokości szyjek słoików. Zalać grzyby zalewą. Zakręcić słoiki. Ustawić słoiki w garnku wyłożonym ściereczką kuchenną. Zalać wodą do wysokości szyjek słoików. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu od momentu zawrzenia wody. Wyjąć z garnka

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i warzywami w francuskiej zupie cebulowej 123

przedstawiam zapiekankę z ziemniakami i nie tylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju(...)smarujemy olejem. Obrane ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami

Smaki Ewy
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym 182

wahajcie się ani chwili dłużej. Gołąbki wyszły po prostu pyszne, a całości dopełnia wspaniały sosik.  Uczta dla podniebienia! :) Składniki: Gołąbki: główka włoskiej kapusty 200g kaszy gryczanej marchewka 300g pieczarek 2 cebule tymianek sól, pieprz 3 jajka bulion Sos pieczarkowy: 400g pieczarek 0,5 litra bulionu pół cebuli por 3 łyżki śmietany łyżka mąki sól, pieprz   Gołąbki: Z kapusty(...)wodę. Liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut. Studzimy. Wycinamy twarde części liści. Kaszę gotujemy na pół twardo i następnie studzimy. Cebule siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Marchewkę ścieramy na tarce, a pieczarki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników. Na każdym liściu układamy porcje farszu

Czerwona Porzeczka
Surówka z czarnej rzepy 164

Czarna rzepa jest niestety często niedoceniana! Idealnie spełnia się w surówkach :) Zapraszam! Składniki na 2 porcje. Składniki: 2 czarne rzepy 2 marchewki 4 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżeczki majonezu (np. kielecki) Szczypta czerwonej ostrej papryki Sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz Przepis: Rzepę oraz marchewki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dodajemy kukurydzę

Emcia Pichci
Kotlety mielone z marchewką, porem, natką pietruszki oraz kaszą jaglaną 218

miękkie. Nawet ziemniaków nie trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką sałat polaną jogurtem naturalnym. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka masła 1 marchewka 5 cm pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki drobno startej bułki tartej + 2-3 łyżki do obtoczenia przed smażeniem (ja sama robię, nie kupuję) Kaszę jaglaną gotujemy(...)wodzie z masłem, ok. 15-20 minut. Ja kaszy nie płuczę przed gotowaniem, nie solę też wody, ale można to zrobić. Mięso, obraną marchewkę i pokrojoną na większe kawałki, pora i 3 łyżki bułki tartej przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i ponownie miksujemy Na patelni, na całej powierzchni, rogrzewamy olej  Formujemy kotlety (wyszło

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu 179

ochotę tak mniej więcej raz na 2 tygodnie. Dlatego znów zaczęłam interesować się kuchnią wegetariańską i szukam w niej inspiracji. Poniżej jedna z nich. Składniki: torebka ryżu brązowego 3 marchewki 1 pietruszka pół selera 1 - 2 cebule kostka tofu ząbek czosnku kawałeczek imbiru curry kurkuma papryka ostra tandoori masala (czerwona mieszanka indyjskich przypraw) sól, pieprz oraz pół małej puszki mleka(...)patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. W tym czasie nastawiamy ryż w osobnym garnku, gdyż brązowy ryż gotuje się trochę dłużej niż biały. Warzywa (marchewka, seler, pietruszka) obieramy i ścieramy w robocie lub ręcznie na grubych oczkach. Wrzucamy do podsmażonej cebulki. Dolewamy pół szklanki wody i wrzucamy resztę przypraw, tarty na drobnych oczkach imbir oraz

Pyza i Surówka
Sos boloński 161

boloński. Przepis i wykonanie tym razem przygotował mój mąż. Sos wyszedł rewelacyjnie smaczny!   Polecam! Sos boloński Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 1/2 szklanki bulionu, 2 marchewki, cebula, łodyga selera naciowego, 400 g pomidorów z puszki,  400 g koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, tymianek, oregano, bazylia, pieprz,  sól, 2 liście laurowe,  3 ziela angielskie, łyżeczka(...)cukru, oliwa z oliwek. Wykonanie: Marchewkę, cebulę i seler kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.   Warzywa posypujemy przyprawami i dusimy do miękkości. Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem, dodajemy warzywa, mieszamy i całość dusimy przez 15 minut. Do mięsa dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy, liście

paapilotkaa
Flaczki wołowe z grzybami 159

SKŁADNIKI: 1 kg flaczków wołowych (ja kupiłam już gotowane i myte, aczkolwiek raz jeszcze je w domu obgotowałam) 80 g suszonych grzybów 3-4 marchewki  2 pietruszki (korzeń) 2 cebule (czosnkowe) 1/4 selera 4 łyżki oleju rzepakowego 6 szklanek bulionu (rosół wołowy z borowikami --> tutaj znajdziesz przepis KLIK ) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna owców(...)grzybami, i dalej gotuję przez 10 minut, aż staną się bardziej miękkie (w multicookerze program SOUP i czas 10 minut). Po tym czasie włączam przycisk KEEP WARM.  Marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera obieram, myję i kroję w kostkę. Olej rzepakowy rozgrzewam na patelni, kiedy stanie się odpowiednio gorący, to wrzucam warzywa i je smażę, często mieszając przez

ClauditteMissCooking
Zalewajka z grzybami - Regionalne smaki. Październik 184

podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe. Składniki: 500-700 ml zakwasu żurkowego 6 średnich ziemniaków 2 marchewki, pietruszka, seler 30 dkg ciemnych pieczarek 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe ( do przygotowania zakwasu|) 2 ząbki(...)czosnku (użyłam do przygotowania zakwasu) sól, pieprz 4 białe kiełbaski Wykonanie: przygotować kilka dni wcześniej zakwas na żur wg tego przepisu boczek zalać zimną wodą. Zagotować. Dołożyć marchewki, pietruszkę i kawałek selera i przyprawy. Cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dodać do wywaru w osobnym garnku ugotować obrane ziemniaki. Miękkie ubić tłuczkiem do ziemniaków grzyby oczyścić, pociąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz z ogórkiem kiszonym 104

wieprzowiny 1 cebula 1 marchewka 3 suszone pomidory z zalewy szczypta chili pół łyżeczki czerwonej papryki 1 litr rosołu 3 kiszone ogórki 3 ziemniaki pół czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do Gyrosa natka pietruszki sól pieprz Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną, jak na szaszłyki. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko włożyć

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania