marchewka - 20163 przepisów (strona:514/1345)

Krem brokułowy z grzankami 104

eleganckich pryzjęciach. Ja wybrałam coś pomiędzy. Bardzo smaczna i pożywna zupa - krem. Banalnie prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i efektowna. 2 brokuły 1 średnia cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały por 2 ząbki czosnku kawałek selera (korzeń)  1l wody łyżeczka papryki w proszku sól, pieprz 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego lub innego Brokuła podzielić na różyczki(...)wrzucić do garnka, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę i czosnek. Zalać minimalną ilością wody, tylko tyle aby przykrywała warzywa. Przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania można odkryć, aby woda nieco odparowała. Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Lekko przestudzić i zmiksować. Pieczywo tostowe pokroić  w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Zupę nalać

Codzienne Gotowanie
Wieprzowina słodko - kwaśna 125

nabiera wspaniałego aromatu).  Przygotowanie dania: 300g schabu  1  papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 łyżki pędów bambusa 1 puszka ananasa (zachować sok!) 2 marchewki 200g przecieru pomidorowego olej 2 łyżki cukru sól, pieprz przyprawy: przyprawa 5 smaków, paprika słodka, paprika ostra, curry, kardamon ryż 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 50-70ml wody Ryż(...)instrukcji na opakowaniu. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać cukier, chwilę smażyć aż się rozpuści. Dodać mięso i pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, smażyć przez kilka minut, często mieszając. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone na mniejsze kawałki pędy bambusa. Gotować aż papryka lekko zmięknie. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa

Codzienne Gotowanie
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami 144

cienko pokrojonego boczku pół słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżki serka mascarpone kilka zielonych oliwek sól, pieprz Surówka*: biała i czerwona kapusta w równych proporcjach (po 2 garście) 1 duża marchewka 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Surówka*: Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, doprawić

Codzienne Gotowanie
Gesta zupa z soczewicy 120

Skladniki: 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę  1-2 ząbki czosnku zmiażdżone 150g czerwonej soczewicy 50g zielonej soczewicy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego 150g marchewki pokrojonej w plasterki oliwa do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek i cebulę aż się zeszkli. Dodać wypłukaną soczewicę, marchewkę i koncentrat pomidorowy

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #18 161

danie główne). Polecam! Śniadanie : Kanapka z serkiem Philadelphia i gotowanym buraczkiem (moje odkrycie roku! To jest pyszne połączenie i gorąco wszystkim polecam!) Lunch : Warzywna zupa krem (z przewagą marchewki) z dodatkiem ryżu. Grillowany schab w ziołach i ryż gotowany z marchewką.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Turecka zupa z czerwonej soczewicy 138

kuchnia turecka chciałabym zaproponować Wam bardzo prostą i jednocześnie niezwykle smaczną zupę z czerwonej soczewicy. Przepis na tą zupę znalazłam na stronie eCurry . Składniki :  1 średnia cebula 1 marchewka 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta płatków chilli (do smaku) szklanka czerwonej soczewicy (150g) 1 łyżeczka soli(...)smaku) kilka listków świeżej mięty do przybrania Przygotowanie : . W garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia, przesmażyć na nim pokrojona w drobna kostkę cebulę i starta na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dodać paprykę, kumin, płatki chili i koncentrat pomidorowy - wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Dodać soczewice i sol, dokładnie wymieszać i dolać wodę

Codzienne Gotowanie
Gulasz z kurczaka z boczniakami 140

grzybów to nietypowe, bo zazwyczaj to co w nich cenne to jedynie walory smakowe. Zapraszam na smaczny gulasz z kurczakiem z boczniakami. 2 filety z kurczaka 500g boczniaków 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, słodka papryka olej 1. Cebulę, filety z kurczaka i boczniaki kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach

Szefowa kuchni
Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym 145

Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w zupie - tak robię i zawsze jest smacznie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1/2 małego selera (lub 1/4 dużego) 3 marchewki 1 papryka 1/2 pora kilka ziemniaków 1/2 bloczka (50g) serka topionego z papryką 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku suszonego 1 łyżka oregano 2 łyżki(...)wrzucamy do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około pół godziny z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po tym czasie wrzucamy seler i 2 marchewki pokrojone w półplasterki, a jedną startą na grubych oczkach tarki. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Por siekamy

Kolorowy Przepisownik
Kasza pęczak z warzywami. 153

pęczak ,płuczemy ,aż woda będzie czysta pod sitkiem i gotujemy na sypko buraczki ,upieczone w piekarniku ,200 stopni około 45 minut brokuł ,podzielony na różyczki gotujemy około 10 minut marchewka ,dwie sztuki ,gotujemy do miękkości ,około 15 minut cebulka pieprz ,sól ,oliwa ,ulubione przyprawy Na patelni przesmażamy cebulkę na złoty kolor ,dodajemy do niej ugotowany pęczak ,kawałki brokuła ,marchewkę

Ladylaura.
Placki z dyni 173

tematem potyczek są PLACKI to dzisiaj coś odmiennego do standardowych placków ziemniaczanych niemniej równie pyszne – placki dyniowe Składniki: - 500 g dyni hokkaido - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 marchewka - 1 ziemniak - 2 jajka - 6 łyżek mąki ziemniaczanej - sól, pieprz, imbir - kilka gałązek natki pietruszki - olej do smażenia Składniki na ok 10-12 sztuk placuszków. Cebulę i czosnek obieramy(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę, ziemniaka i dynię obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli dysponuje ktoś malakserem może wszystko zetrzeć dużo szybciej niż na tarce. W garnku mieszamy nasze wszystkie warzywa, przyprawiamy, dodajemy jajka, mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec siekamy natkę pietruszki i dodajemy. Masa dyniowa jest rozpadająca ale jak przekładamy

Kuchenne Wariacje
Zupa gulaszowa z soczewicą 189

czemu jest jeszcze bardziej sycąca.    Składniki:    500g soczewicy,  700g szynki wieprzowej bez kości,  3 ziemniaki,  średnia cukinia,  czerwona papryka,  3 marchewki,  pietruszka, łyżeczka słodkiej papryki,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  1/2 łyżeczki curry,  1/2 łyżeczki bazylii,  1/2 łyżeczki oregano,  sól, pieprz. Wykonanie Soczewicę zalać wodą(...)odstawić na 12 godzin, by napęczniała. Następnie dodać umyte i pokrojone w kostkę mięso oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i pietruszkę. Gotować około godziny na małym ogniu. Dodać obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę. Gotować około 20 minut. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy. Gotować jeszcze jakieś 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Z miłości do słodkości
Kapuśniak na wędzonym żeberku 170

codziennie. Jest dobra nie tylko na obiad, ale i na podwieczorek, czasem dla Taty na śniadanie przed wyjściem do pracy. 1 duże wędzone żeberko 1/2 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 4 ziemniaki 1 cebula koncentrat pomidorowy sól pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek kminek mielony liść laurowy  ziele angielskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żeberko umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać(...)ziele angielskie i liść laurowy i zagotować. Kapustę opłukać dokładnie, posiekać na drobno i wrzucić do gotującego się żeberka.  Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się kapusty. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do niej 2 łyżki koncentratu pomidorowego, podusić chwilkę i dorzucić do kapuśniaku.  Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, czosnkiem i kminkiem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pieczony królik 2. 163

Pół godziny przed wyjęciem odwrócić królika. Mięso powinno być miękkie i powinno odchodzić od kości.   Kawałki mięsa podawać z surówkami lub sałatkami, np. z surówką z marchwi, gotowaną marchewką, całymi pieczarkami itp. Można też ułożyć królika na sałacie z osłodzonym jogurtem naturalnym. Najlepsza będzie tu sałata typu lodowa lub zimowa. ----------- Podobne: Królik z sosem z całych pieczarek Królik(...)marchewką Pieczony królik

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem ze świeżych leśnych grzybów 131

mnie borowiki i podgrzybki) 2 łyżki oleju 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem pół pęczka natki pietruszki, posiekanego z grubsza 700 ml drobiowego bulionu 1 marchewka z bulionu śmietanka do zabielenia (opcjonalnie) sól, świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy grzyby i przesmażamy, cały czas(...)dodajemy ząbek czosnku i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Do bulionu dodajemy podsmażone grzyby i 1 ugotowaną marchewkę. Gotujemy 15 minut. Wyciągamy kilka grzybków i odkładamy na później. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Dorzucamy odłożone grzybki i doprawiamy solą i pieprzem, jeżeli jest taka potrzeba

My Culinary Art
Jednogarnkowe danie z kurczaka, warzyw i curry 241

duża cebula 3 piersi z kurczaka 3 duże marchewki 1 kalafior 1 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (wcześniej rozmrozić) 400 ml mleka kokosowego 350 ml przecieru pomidorowego 750-1000 ml wody 1 łyżka curry, sól, pieprz olej kokosowy do podsmażenia Ciekawe, szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe - to doskonały pomysł na danie główne. W tym wypadku jest to lekkostrawny(...)rozgrzanego oleju kokosowego. Można podsmażyć ją od razu w dużym garnku, aby później nie przekładać. Dodać piersi z kurczaka pokrojone w dużą kostkę. Wymieszać. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Dorzucić do garnka. Dodać fasolkę szparagową. Wymieszać i podsmażać razem przez kilka minut. Następnie dodać mleczko kokosowe, przecier pomidorowy (zmniejszyłam trochę ilość

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania