marchewka - 20163 przepisów (strona:514/1345)

Warzywny gulasz z soczewicy puy 152

większości warzyw, a dzisiaj postanowiłam ją ożenić ze szpinakiem. Lekkie danie na obiad Warzywny gulasz z soczewicy puy Składniki: 2- 3 porcje 100 g soczewicy puy 1 duża marchewka 1 łodyga naciowego selera, duża 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 400 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek śmietanki 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku 2 łyżki(...)posiekanej pietruszki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry w proszku sól i pieprz do smaku 100 g świeżego szpinaku Pokrój cebulę, marchewkę, ziemniaki i seler w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Włóż warzywa do garnka, dodaj bulion, zioła, przyprawy i gotuj gulasz około 40 minut. Pod koniec gotowania dopraw gulasz solą i pieprzem. Dodaj śmietankę, szpinak i zagotuj. Szpinak potrzebuje

codojedzenia
Pogodowa Sprawiedliwość czyli rosół i potrawka na talerzu 169

jeszcze o tym nie wiedzą... Na taką pogodową sprawiedliwość najlepszy jest ciepły obiad. Najlepiej rosół. Ale drugim też przecież student nie pogardzi skoro zostały warzywa... Składniki: ugotowane ziemniaki ugotowana marchewka ugotowana pietruszka upietruszka w proszku mięso z rosołu opcjonalnie: cebula Zioła: sproszkowana lub żywa pietruszka sól pieprz słodka papryka czosnek żywy lub sproszkowany Dodatkowo : olej rzepakowy/oliwa/masło patelnia Wykonanie: 1.Obra(...)patelni czosnku i cebuli-szybko pokroić warzywa i mięso. Wrzucić na patelnie. 4.W razie potrzeby podlewać rosołem. Smażyć góra 5-10 minut. Smacznego! PS. Wiem kawałki pokrojonej marchewki powalają

Fiolka w kuchni
Kotlety czy też placki warzywne po raz pierwszy i nie ostatni. Cieciorka wlatuje na stół! 154

nieprzyzwoitą ilością soli...tylko co do nich? Przepis stąd  czyli podrabiamy sieć sopockiego Green Way a efekt lepszy niż oryginał! Amy...dziękuje! :D Składniki:   puszka cieciorki duża marchewka ziemniak wielkości pięści pół cebuli 2ząbki czosnku 1jajko łycha koncentratu pomidorowego Przyprawy:   pieprz czarny mielony sól papryka słodka sproszkowane chili zioła prowansalskie czubryca łagodna szczypta cynamonu(...)ziemniaka. 2.Cieciorkę(można kupić suchą,moczyć12godzin,gotować...ej ej no way jaki student by to zrobił?)odsączyć z zalewy. Przerzucić do dużej miski i ugnieść widelcem/blenderem. 3.Obrać marchewkę. Zetrzeć na tarce.Podobnie postępować z czosnkiem. 4.Posiekać drobno cebulkę. 5.Wszystko do jednej miski. Wbić jajko. Doprawić. Wymieszać. Zblenderować lub potraktować tłuczkiem do ziemniaków (ale nie do mięsa

Fiolka w kuchni
Co na drugie śniadanie? 143

Farsz 1marchewka pół cebuli 3 plastry wędliny 3łyżeczki kopiaste kukurydzy 3 łyżeczki sosu pomidorowego oliwa koperek serek naturalny kanapkowy Wykonanie : Posiekaj co się da. Rozgrzej oliwę na patelni. Dorzuć marchewkę. Obficie dosyp curry.  Dodaj cebulkę. Zarumień.  Dodaj wędlinę i kukurydzę oraz sos pomidorowy. Dopraw pieprzem, słodką papryką, odrobiną soli. (sos miałam z obiadu, można przecież dodać odrobinę koncentratu(...)pomidory z puszki jeśli cierpimy na brak wyżej wymienionego ukochanego sosu). Podziel farsz na 3 części. Nie dodawaj wszystkich składników na raz! Grozi przypaleniem kukurydzy i niedosmazeniem cebulki czy marchewki

Fiolka w kuchni
Z serii "TRUDNE SPRAWY" studenta w sesji-Minestrone 163

sprawę z serii: rozmyślam co zjem na obiad zamiast się uczyć... Składniki cebula puszka pomidorów/dwa duże pomidory puszka drobnej białej fasolki 3/4szklanki groszku mrożonego albo świeżego 2 małe marchewki 150gram wędliny/boczku/kurczaka(odpowiednie wybrać,resztę pominąć) drobny makaron Przyprawy sól pieprz imbir majeranek natka pietruszki(świeża lub ususzona) papryka słodka bazylia liść laurowy sztuk 2 Sposób przygotowania 1.Oderwa(...)dobrze rozgrzany tłuszcz(w przypadku boczku nie dodawać już tłuszczu) Poleca się olej rzepakowy(oliwę północy;) 3.Dodać przyprawy. Podsmażać. 4. W tym czasie szybciutko obrać i skroić marchewkę. 5. Następnie wrzucić pomidory,groszek i fasolkę. 7. Zalać wodą(około 1,5l na oko) nie rozwadniać za bardzo w końcu musimy się najeść przed zakuwaniem 8. Wcinać z makaronem

Fiolka w kuchni
Wege gulasz czyli jak podstępnie nakarmić studenta płci męskiej warzywami 174

dodatek powie Ci,że ładnie pachniesz (ale nie nie staraj się. Żadne tam perfumy czy coś. Powie to tylko wtedy gdy pachniesz obiadem) Składniki: 1cebula 2ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 dużych pieczarek 1cukinia 1papryka puszka cieciorki (bądź szklanka ugotowanej) karton przecieru pomidorowego/pomidorów w puszce+ opcjonalnie koncentratu dwie łyżki oleju rzepakowego/masła klarowanego Przyprawy: czubryca czerwona kumin rzymski sól(...)zachować smak i sok w pieczarkach) 2. Rozgrzej tłuszcz w garnku z grubym dnem. Dodaj po szczypcie przypraw (prócz soli) 3. Przesmaż z przyprawami cebulkę,czosnek,pieczarki i marchewkę. 4. Zalej wszystko pomidorową mazią. Dorzuć cukinię, paprykę i cieciorkę 5. Przykryj. Gdy warzywa zmiękną dodaj sól i "dosmacz" dopraw. Podawaj z makaronem lub ulubionym pieczywem. Smacznego! *Przepis przetestowany

Fiolka w kuchni
kaczka duszona w śliwkach 197

jesienna paleta barw  przepis na cztery porcje  2 piersi z kaczki (około 600-800 gram) 3 marchewki 200 gram śliwek suszonych 2 czerwone cebule 200 gram czerwonej kapusty groszek cukrowy razem z liśćmi i kwiatami 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki masła cukier sok z połówki cytryny pieprz biały 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry Piersi z kaczki(...)się wytopił , dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy , podlewamy połową szklanki wody oraz drobno pokrojone śliwki i dusimy na małym ogniu (około 60-80 min). W między czasie gotujemy marchewki do miękkości i blendujemy z masłem na  na puree , doprawiając solą i cynamonem. Kaczkę porcjujemy , sos blendujemy i doprawiamy  solą,pieprzem, kwaskiem  oraz cukrem do smaku,wykładamy

na gazie
Perliczka marynowana 171

tutaj . Ptaszydło wyszło aromatyczne, wilgotne i smaczne. Trochę inna perliczka - polecam.  Inspiracją był przepis  z   tej   strony składniki 1 perliczka  oliwa z oliwek 2 marchewki, pokrojone na kawałki 2 czerwone cebule, pokrojone na kawałki 6 suszonych śliwek, daktyli  lub fig  skórka z 1/4 kiszonej cytryny  pokrojona w paski  parę listków mięty(...)Marynaty nie wylewać -   odstawić na bok. Podgrzać trochę oliwy z oliwek w dużej patelni i obsmażyć ptaka, na dużym ogniu, ze wszystkich stron. W naczyniu do pieczenia ułożyć marchewki, cebulę, owoce, dodać pozostawioną marynatę a  na górze umieść perliczkę.  Wlać około 400 ml wody.  Przykryć i piec w piekarniku przez około 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę

Stare Gary
Ciasto marchewkowe z orzechami 162

wraz z nią naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, które kojarzy mi się z jesienią :) Lubię takie ciasta do kubka gorącej herbaty na rozgrzanie ;) Składniki: 2 szklanki startej marchewki, 3 jajka, 1 i 1/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitol) Naturalnie Zdrowe , 1/2 szklanki startych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie:  Jajka ucieramy(...)cukrem. Wlewamy wolnym strumieniem olej, cały czas ucierając. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy starte orzechy i marchewkę, mieszamy łyżka do połączenia się składników. Tortownice o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
AROMATYCZNY GULASZ Z DYNI I KURCZAKA 315

cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 600 g dyni (tj. około 800 g ze skórką) - polecam małą, czerwono-pomarańczow dynie Hokkaido 2 średnie marchewki 2 średnie papryki (użyłam czerwonej i żółtej) 1 średnia cukinia 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 pomidory 3-4 szklanki wody 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego(...)dorzuć do tego obraną ze skórki i pokrojoną w ok. 3 cm kostkę dynię i duś ją pod przykryciem około 5 minut.  Do dyni dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i paprykę (krojoną w większą kostkę), zalej całość 2 szklankami ciepłej wody. Gotuj gulasz pod przykryciem kolejne 5 minut.  Następnie dorzuć soczewicę, pokrojoną w większą kostkę cukinię (wraz

Słodko-Słony Świat Ilony
Dietetyczne roladki drobiowe + lunchbox #2 223

ziemniakami/kaszą/ryżem i surówką, kolację - z warzywami, lunchbox - kładziemy plastry na kanapki zamiast sklepowej wędliny. Składniki: Roladki (2 szt.): 500 g filetu z piersi kurczaka 2 średnie marchewki   (ok.90 g) 3 ogórki kiszone 20 g pora 2 łyżeczki musztardy ulubione przyprawy - ostra papryka, słodka papryka, majeranek, oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz Lunchbox: 2 kromki chleba razowego Liść(...)Pierś z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą i posyp przyprawami. Odstaw na godzinę. 2. Do środka (strona z przyprawami i musztardą) połóż pokrojone w cienkie słupki ogórki i marchewkę, na to kawałki pora. 2. Zwiń ściśle w roladki, następnie szczelnie zawiń w folię aluminiową. Warto zrobić to bardzo dokładnie, wtedy po upieczeniu mięso nie powinno się rozpadać. 3. Piecz

Powiedz dietom nie
Zupa brokułowa 233

marketach dostępne są cały rok. Składniki: 1 cebula 4 ząbki czosnku pół papryczki chili imbir koło 1 cm brokuł szynka szwarcwaldzka lub boczek wędzony (5 plasterków) koperek 2 małe marchewki przyprawy (pieprz, sól, liść laurowy, ziele, angielskie, szczypta papryki słodkiej i ostrej) Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce a cebulę z czosnkiem posiekać. Podsmażyć wszystko na patelni, dodając przyprawy. W momencie

Lubczyk i Wanilia
Ogórki kwaszone po kozacku. 206

litra) 4-6 łyżeczek ziaren gorczycy 12-16 ziaren ziela angielskiego 6 listków laurowych 18 ząbki czosnku przecięte na pół 12 gałęzi kopru (z kwiatostanem-podsuszone są lepsze) 1 marchewka (pokrojona w kostkę) 1/2 papryki (pokrojona w kostkę) małe ogórki (ile się zmieści) Wykonanie: 1. Na dno wyparzonych słoików (łącznie z zakrętkami), włóż po części: kopru, marchewki, papryki, czosnku, ziela

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ketchup domowy - wiem, co jem 137

Zrobiłam z takiej ilości pomidorów, ponieważ tyle posiadłam w domu. Można więc zwiększyć porcje. U mnie 7 małych i średnich słoiczków SKŁADNIKI: 1,5 kg pomidorów ( miękkich) 2 marchewki 2 papryki czerwone 4 jabłka  (winne) 3 ząbki czosnku 1/2 małej  cukinii ( można więcej) 1/2 pietruszki 3-4 łodygi liści selera naciowego  3 cebule Przyprawy: 2 listki laurowe(...)pieprzu prawdziwego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżki sproszkowanej papryczki chili 3 łyżki winnego octu WYKONANIE Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki.  Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę. Cukinie i  cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść

W kuchennym oknie Ewy
Szpinakowe placuszki z twarożkiem i gruszką 180

więcej niż cały mój elaborat na temat tego, co on je a czego nie i jak często mu się to zmienia. Kiedy był mały, zajadał brokuły pełnymi garściami, podobnie marchewkę i kalafiora. Dziś brokuł nie istnieje, marchewka (zwana „mafetką”) jest do przyjęcia tylko w zupie, jedynie kalafior ujdzie bez marudzenia. Czy ja pisałam ostatnio, że zielonego nie tknie? Przecież lubi

bistro mama