żeberek 1 marchewka 1 cebula 300 g fasolki szparagowej 400 g bobu 2 pieczone buraki ćwikłowe sól pieprz ocet winny cukier listek laurowy szczypta oregano szczypta bazylii ziele angielskie 4 łyżki śmietany natka pietruszki koper Żeberka umyć zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości. Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić, dodać do wywaru, warzywa lekko(...)rozdrobnić, fasolkę szparagową przeciąć na pół lub drobniej, marchewkę pokroić w kostkę. Dolać wody by warzywa były zanurzone. Ugotować do miękkości warzyw, buraczki zetrzeć na tarce (buraczki upiekłam wcześniej przy okazji pieczenia mięsa , należy zawinąć je w folię aluminiową i piec ok półtorej godziny) Zupę doprawić solą, cukrem, octem winnym , zdjąć z ognia dodać śmietanę i wymieszać. Posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatweżeberek 1 marchewka 1 cebula 2 jabłka 3 ząbki czosnku kilka suszonych grzybków pół szkl białego wina wytrawnego 1 szkl wody rozmaryn suszony gałązka rozmarynu świeżego kilka ziaren jałowca kilka ziaren ziela angielskiego sól pieprz pieprz ziołowy majeranek świeże oregano Żeberka umyć, podzielić na porcje, obsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę, podsmażyć po czym podlać
Gotowanie jest łatweopakowanie makaronu omnomnom świderki 6 skrzydełek 1 marchewka 1 cebula majeranek listek laurowy ziele angielskie oregano bazylia 3 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml śmietany natka pietruszki koperek sól pieprz Skrzydełka umyć, zalać woda , dodać marchewkę i cebulę przyprawić majerankiem, oreegano, bazylią. Dodać listek i ziele angielskie i ugotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z koncentratem i dodać do zupy. Posypać natką
Gotowanie jest łatwewieprzowiny (łopatka) 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/5 l wody 3 ziemniaki sól pieprz ziele angielskie listek laurowy oregano 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu 2 pomidory (mogą być mrożone) 2 łyżki śmietany natka pietruszki Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę średnio o boku 2x2 cm. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę również w kostkę, drobno posiekać czosnek i wszystko
Gotowanie jest łatwemięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 100 g kapusty pekińskiej pół szkl kuskus sól pieprz 1 łyżeczka cukru sos sojowy ciemny przyprawa chińska szczypta cynamonu 2 jajka papier ryżowy Kaszkę zalać wrzątkiem ok 1 cm nad poziom kaszy, przykryć talerzykiem i odstawić. Mięso przysmażyć z drobno posikaną cebulą i startą na tarce marchewką. Doprawić do smaku przyprawą chińską, pieprzem, cynamonem
Gotowanie jest łatwepełnoziarnistego spaghetti Lubella 2 udka 1 pomidor 130 g świeżych liści buraka naciowego 1 papryczka chili 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki oregano sól pieprz Udka umyć, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę na plasterki,czosnek posiekać. W wooku rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i warzywa
Gotowanie jest łatwegłówka białej kapusty 2 pętka kiełbasy ok 400 g 1 cebula 2 marchewki 1 l bulionu ok 150 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki kminek majeranek jałowiec ziele angielskie pieprz natka pietruszki oregano Kapustę posiekać, wrzucić na wrzątek, zagotować i odcedzić. Zalać bulionem dodać startą na tarce marchewkę. Cebulę przysmażyć razem z drobno pokrojoną kiełbasą, dodać do kapusty . (ja dodałam
Gotowanie jest łatwemięsa wieprzowego (szynka) 1 cebula 3 marchewki 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka octu jabłkowego sos sojowy oliwa sól pieprz oregano majeranek pieprz ziołowy staropolski 200 ml śmietany 2 łyżki mąki 3 białe papryczki 1,5 szkl ugotowanej kaszy gryczanej 100 g sera feta 50 g mozzarelli z bloku Mięso pkroić w kostkę, posypać przyprawami, skropić octem balsamicznym i jabłkowym(...)oraz oliwą. Odstawić na ok pół godziny. Przygotować garnek taki w którym można smażyć, gotować i zapiekać. Na dno garnka podlać odrobinę tłuszczu, podsmażyć cebulę , dodać marchewkę pokrojonąna niezbyt drobne kawałki. Dodać mięso i smażyć , kiedy juz odparuje i nabierze koloru, podlać wodą, ok 1 szkl. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. Kaszę wymieszać z serem feta, doprawić
Gotowanie jest łatwekurczak ok 1,7 - 2 kg pół kaczki ok 1,5 kg 3 marchewki 1 cebula ziele angielskie listek laurowy pół gałki muszkatołowej sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1-3 wątróbki drobiowe żołądek 300 g kaszy manny Dodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, grzyby suszone. Kurczaka i kaczkę podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki
Gotowanie jest łatwekolba kukurydzy 1 -2 skrzydełka z kurczaka pół cebuli 1 marchewka sól pieprz pieprz ziołowy imbir 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki kukurydzianej szczypta kurkumy Skrzydełka umyć, zalać wodą dodać marchewkę i cebulę, Wstawić na ogień i gotować. W tym czasie oderwać wszystkie ziarna kukurydzy z kolby, dodać do zupy i gotować ż do miękkości. Skrzydełka wyjąć, oddzielić od kości
Gotowanie jest łatwepodgrzybków 3 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli 2 listki pora natka selera 150 ml śmietany 1 łyżka smalcu ze skwarkami sól pieprz szczypta estragonu szczypta oregano Podgrzybki oczyścić przekroić i ugotować, ok 10 min . Odcedzić. Do garnka wlać ok 1 l wody, zagotować, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, następnie cebulę , por , seler i grzyby . Dodać przyprawy
Gotowanie jest łatwenieduże pstrągi 2 marchewki pietruszka kawałek pora pół cebuli sól pieprz listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego żelatyna do dekoracji listki selera oliwki marchewka cytryny ogórek Ryby umyć, oczyścić. Przygotować gazę, Ryby zgiąć i obwiązać w takiej formie gazą. W garnku zagotować wodę, włożyć warzywa i przyprawy i ugotować je do miękkości. Warzywa wyjąć a do wywaru włożyć ryby. Gotować
Gotowanie jest łatwerosołu 1 szkl wody 2 ziemniaki 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 szkl pure z pieczonej dyni 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski bazylia oregano śmietana boczek wędzony surowy Pure z dyni przygotować wcześniej, Należy kawałek dyni upiec skropiony oliwą przez ok 30 min w temp 170 st z termoobiegiem, Osączyć na durszlaku i zmiksować przy pomocy blendera. Rosół(...)wlać do garnka, uzupełnić wodą, dodać ziemniaki, marchewkę, cebulę i paprykę (lekko pokrojone) i przyprawy do smaku. Ugotować do miękkości, zmiksować przy pomocy blendera , dodać pure z dyni i jeszcze raz zagotować. Podawać ze śmietaną i dobrze przyrumienionym na patelni boczkiem
Gotowanie jest łatwemięsa mielonego pół łyżeczki kolendry SKWORCU 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do Burito SKWORCU 2 łyżki bułki tartej sól 1 por 1 marchewka 1 szkl rosołu sól pieprz 2 łyżki oleju kluseczki gnocchi lub kopytka Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami (kolendrę utłuc w moździerzu), dodać bułkę tartą. Formować kulki wielkości brzoskwinki i otoczyć w bułce tartej. Pora posiekać(...)kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce podsmażyć na oleju przez chwilę, następnie dodać rosół , zagotować. Włożyć do warzyw pulpety i gotować na wolnym ogniu przez ok 20 min. Sos mozna potem zmiksować , ja jednak pozostawiłam nie miksowany. Podawać z kluseczkami dowolnymi. Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam. Te fajne mieszanki
Gotowanie jest łatweżołądków i serc 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 2 papryki pomidorowe 200 g brukselki tłuszcz do smażenia oregano szczypta lubczyku 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki Żołądki i serca umyć, zalać wodą , dodać marchew, pół cebuli, pietruszkę, listek laurowy i ziele angielskie. Ugotować do miękkości. Wyjąć warzywa i podroby, przestudzić. Pokroić marchewkę
Gotowanie jest łatwe