wyobrażam sobie obiadu bez surówki. Ta, choć przygotowana z prostych składników to bomba witaminowa. Składniki: 2 marchewki kawałek kapusty pekińskiej ćwiartka selera kilka gałązek koperku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ostrego chrzanu 1/2 łyżeczki cukru sól do smaku Marchewki i seler obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Kapustę drobno posiekać, koperek także. Śmietanę wymieszać z chrzanem, solą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachrupiąca sałatka będzie pasowała nie tylko do obiadu, ale także do domowych kebabów. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 zielonego ogórka mała cebula 1 marchewka 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz Majonez i jogurt wymieszać z przyprawami i startym czosnkiem. Kapustę zeszatkować. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę(...)Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach tarki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać z sosem czosnkowym i odstawić na chwile, aby smaki się połączyły
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaklik) lub właśnie taką zaparzaną. Obie są pyszne i bardzo zdrowe. Moja dwuletnia córeczka taką miseczkę surówki jak na zdjęciu zjada bez problemu. Składniki: 300 g kapusty kiszonej duża marchewka duże jabłko 1/2 cebuli szczypiorek 2 łyżki sezamu 3-4 łyżki oleju łyżeczka cukru sól pieprz Kapustę zalać zimną wodą, wstawić na wolny ogień i pozostawić prawie do zagotowania(...)następnie zdjąć, odcedzić i wystudzić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę posiekać i szczypiorek posiekać. Dodać je do kapusty. Wsypać sezam, wlać olej, dodać cukier i przyprawy według gustu. Dokładnie wymieszać i odstawić na kwadrans aby smaki przeszły
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMożna przygotować ją na dwa sposoby: zalać zimną zalewą lub gorącą i przykryć pokrywką, wtedy kapusta trochę odmięknie. Bardzo polecam. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki oleju 1/4 szklanki octu spirytusowego lub ryżowego 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli Do garnka wlać olej i ocet, wsypać cukier i sól. Mieszając(...)zagotować i wystudzić (chyba że chcemy zalać gorącą zalewą). Kapustę zeszatkować, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę posiekać w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wymieszać w dużej misce i zalać zalewą. Odstawić na minimum dwie godziny, można od czasu do czasu przemieszać, bo zalewa spłynie na dno miski
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię jeszcze jeden przepis na surówkę, której próbowałam dziś u mamy a dziś polecam połączenie kapusty z kukurydzą i papryczkami pepperoni. Składniki: 1/2 małej główki białej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1 łyżeczka chrzanu 1/2 puszki kukurydzy papryczka pepperoni łyżka posiekanego koperku łyżka majonezu sól pieprz szczypta cukru Kapustę i marchewkę drobno zetrzeć. Kapustę nasolić i odstawić na kwadrans
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawywaru nie dodaje mięsa. Ja robię go przez cały rok, ale tylko w święta smakuje wyjątkowo. Składniki: 2 litry wywaru warzywnego szklanka białej fasoli 3-4 buraczki czerwone marchewka ( z wywaru) liście laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka octu 1 łyżka cukru sól i pieprz koperek 1 łyżeczka majeranku ząbek czosnku Fasolę zalać zimną wodą i moczyć kilka(...)następnie ugotować. Buraki pokroić, zalać wodą, dodać cukier, sól, ocet, ziele i liście laurowe. Gotować około kwadransa. Do bulionu dodać fasolę razem z wywarem i barszczyk. Dodać starty czosnek, marchewkę, majeranek i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasurówka najlepiej smakuje jako dodatek do smażonej ryby. Jest lekko ostra i bardzo soczysta. Składniki: 1 marchewka kawałek selera 1 jabłko kawałek pora 2 łyżki śmietany 1-2 łyżeczki chrzanu szczypta soli szczypta cukru Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko i seler zetrzeć na grubszych oczkach. Pora pokroić w plasterki, zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagulasz nabrał nowego, wyrazistego smaku. Można go podać z kaszą lub ziemniakami i obowiązkowo z surówką. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 200 g pieczarek 1 duża marchewka 3-4 łyżki zielonego groszku 2 łyżki musztardy ząbek czosnku ziele angielskie liście laurowe sól pieprz 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju Mięso pokroić w kostki. Cebulę posiekać, wrzucić(...)rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać mięso, podsmażyć. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Po około pół godziny dodać plasterki pieczarek, marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie gulasz przyprawić, dodać musztardę. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos, zagotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadomu i zawsze wychodzi coś pysznego a przede wszystkim zdrowego. Bez surówki nie wyobrażam sobie obiadu. Składniki: ćwiartka czerwonej kapusty 1/2 pora (biała część) 1/2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1 jabłko łyżka majonezu łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz Kapustę zeszatkować drobno. Pora pokroić w plasterki, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem. Kukurydzę odsączyć. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzesławy Zarzeckiej o którym pisałam już tutaj (kilk) . Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego. Składniki: 4 duże ziemniaki duża marchewka 200 g mrożonego szpinaku kilka różyczek kalafiora 150 g boczku wędzonego pomidor szczypiorek 100 ml śmietanki 12% z kartonika 250 g sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej ząbek czosnku czerwona cebula sól(...)umieścić w rondelku razem ze śmietanką i gotować na małym gazie ciągle mieszając do czasu, aż ser się rozpuści. Można przyprawić solą i pieprzem. W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym. Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze. Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki cukinia 3 czerwone papryki cukinia 1 kg młodych małych ziemniaczków 3 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe ziele angielskie słodka i ostra papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżki oleju Mięso umyć i pokroić w kostki. Cebulę posiekać w piórka. Paprykę pokroić w paski, cukinię w półplasterki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać. W rondlu rozgrzać olej a następnie wsypać słodką i ostrą paprykę, podsmażyć chwilę. Dodać cebulę i mięso, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazrobić np. takie szybkie placuszki. Za ich pomocą można przemycić dzieciom warzywa, jeśli ich nie lubią. To idealne danie na piątkowy obiad. Składniki: 1/2 główki kalafiora duża marchewka zielona cebulka 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki mąki sól pieprz olej do smażenia Kalafior i marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i pokroić na drobne kawałki. Zieloną cebulkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmażonej ryby ale będzie też świetna do domowych hot dogów. Ilość chrzanu oczywiście można modyfikować i dostosować do swojego smaku. Składniki: 1/3 główki kapusty pekińskiej 2 marchewki winne jabłko koperek łyżka majonezu łyżka śmietany łyżka ostrego chrzanu kremowego pieprz sól Kapustę drobno poszatkować, koperek posiekać, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez, śmietanę i chrzan wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię nią bez obaw. Mój mąż stwierdził, że to najsmaczniejsza zupa jaką jadł więc to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 5-6 cebul kość wędzona (lub inna chuda wędzonka) 2 marchewki korzeń i natka pietruszki kawałek selera 1/2 białej części pora 3 ząbki czosnku łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku sól pieprz łyżka(...)oleju grzanki Warzywa obrać. Wędzonkę, marchewkę, korzeń pietruszki i selera zalać dwoma litrami wody. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około godziny. W tym czasie cebulę i pora pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Wrzucić do wywaru, dodać majeranek i pastę paprykową, doprawić solą i pieprzem. Na końcu do zupy przecisnąć czosnek. Podawać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacieście. Uwielbiam ciasta warzywne, właśnie ze względu na ich nietypowy skład. Degustując takie ciasto, a nie będąc świadomym dokładnej jego zawartości, ciężko się poznać, iż zawiera takie cuda jak marchewkę czy dynię. Ciasta warzywne, według mnie, wcale nie ustępują smakiem typowym cukierniczym słodkościom. A wręcz przeciwnie, ze względu na nietypowe dodatki, charakteryzują się nieprzeciętnym smakiem i aromatem. Składniki na średnią(...)ugnieciona ściśle w szklance ½ szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej (100g) - lub inne dowolne bakalie wg.uznania Lukier lub polewa czekoladowa do polania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się
Grunt to przepis!