popisu. Mąż szalał w kuchni, czego efektem jest ta pyszna potrawa. Obiad bardzo szybko zniknął z talerza. Serdecznie polecamy. Składniki: - 500g filetów z piersi z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 małego selera - por - imbir - 200g fasolki szparagowej - 2 ząbki czosnku - 1 papryka czerwona - 2 duże cebule - 200g makaronu błyskawicznego instant - sos sojowy - olej kokosowy - sól, pieprz - papryka(...)usmażeniu odkładamy do miseczki Na czystej patelni roztapiamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy łyżkę sosu sojowego przesmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku po czym dodajemy pokrojone w cienkie słupki marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy przez około 10 - 15 minut i następnie dodajemy kolejno: paprykę pokrojona w paski, fasolkę, cebulę pokrojoną w piórka, posiekany por i kawałeczek potarkowanego imbiru. Całość
Pan i Pani Smith w kuchnicukinii -1 duża cukinia lub 2 mniejsze (ze skórką ale bez pestek!) 1 duża marchewka 2 cebule 1 papryczka chili 5 ząbków czosnku 60g oliwy z oliwek 1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry(...)duży pęczek świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd. sól i pieprz do smaku Wykonanie: Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra - dół. Cukinię i marchewkę rozdrobnij - 8sek/obr4. Pomóż sobie kopystką. Dokładnie odciśnij sok i przełóż do dużej miski. Zioła i chili rozdrobnij - 5sek/obr6. Zgarnij kopystką na dno. Dodaj do pojemnika
Apetyt na Zielonetracą swoich właściwości odżywczych podczas obróbki termicznej. Możemy bez wyrzutów sumienia jeść przeciery, koncentraty, ketchupy i inne pomidorowe przetwory :) Zupa pomidorowa błyskawiczna Składniki: butelka przecieru z pomidorów 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 - 2 cebule torebka ryżu łyżka oliwy + łyżka masła łyżka cukru 3 liście laurowe ziele angielskie (kilka ziarenek) pół łyżeczki rozmarynu szczypta szafranu pół łyżeczki ostrej papryki(...)sól, pieprz Zupa pomidorowa błyskawiczna Wykonanie: Cebulkę kroimy drobno i smażymy w garnku na oliwie i maśle. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, żeby wydobyć z nich aromat. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy w robocie na grubych oczkach. Wrzucamy na podsmażoną cebulkę i chwilę smażymy. W tym czasie zagotowujemy wodę w czajniku i wlewamy ją do garnka do przykrycia
Pyza i SurówkaKamis Ketchup łagodny 425 g woda, koncentrat pomidorowy - 21%, cukier, skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, sól, cebula, kurkuma, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, koncentrat z czarnej marchwi, aromaty 132 g / 100g 19 g 2,5 g Podravka Ketchup łagodny woda, pomidory, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól kuchenna, substancje konserwujące ( benzoesan sodu, sorbinian potasu ), naturalny aromat 170 g / 100g(...)adypinian diskrobiowy) dla zatuszowania zbyt rzadkiej konsystencji spowodowanej dużą ilością wody, a małą pomidorów. Nie popisał się także Kamis Ketchup łagodny 425 g - mamy tu dodatek koncentratu z czarnej marchwi jako małe oszustwo tuszujące słabą jakość i małą zawartość pomidorów I kilka uwag na koniec: Ketchup w tubce nie zawsze ma ten sam skład co jego odpowiednik w słoiczku - zwróćcie
Powiedz dietom niedługo przymierzałam się do upieczenia tych ciastek, że zdążyliśmy zużyć wszystkie pomarańcze jakie mieliśmy w domu. Pomyślałam zatem, że skoro coś pomarańczowego to może marchewka. I tak powstał przepis na te ciastka. Ciasteczka są maślane, ale wzbogacone o witaminy. Nie tak jak tradycyjne kruche te są bez dodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin(...)face cookies. przepis jest dostępny pod linkiem http://www.bbcgoodfood.com Składniki na 16 ciastek: Na ciasto : Jedna mała marchewka drobno starta lub zmiksowana 90 g. zimnego masła pokrojonego w kostkę 180 g. mąki pszennej typ 450 50 g. cukru pudru łyżka soku z grejpfruta ( można dać sok z pomarańczy) Składniki zagnieść dość szybko, uformować kulę, owinąć folią spożywczą
apetytnapieczeniejest. Bardzo fajne jako samodzielna przegryzka bądź też dodatek do sałatek, kanapek czy obiadu. Polecam bardzo;) Składniki: 1 kg pieczarek łyżka soli łyżka octu 6 plasterków marchewki łyżeczka gorczycy 2 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 1 mała cebula ewentualnie połowa dużej 2 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Pieczarki obrać i wymyć. Następnie przełożyć je go garnka(...)zalać zimną wodą tak aby były nią przykryte, dodać łyżkę soli oraz octu. Od momentu zagotowania się wody, gotować 10 minut. Pieczarki odcedzić przestudzić i wymieszać je z marchewką, gorczycą, liśćmi laurowymi, pieprzem, cebulą i zielem angielskim. Przełożyć do słoika. W między czasie przygotować zalewę. Zalewa: 250 ml octu 750 ml wody 3 łyżki cukru łyżka soli
Krakowskie smaki Aninaszego organizmu witamin - B-karoten, fosfor, potas, wapń oraz witaminy z grupy B. Pamiętajmy, oprócz walorów smakowych jedzmy dynię dla zdrowia :) Składniki: 2kg dyni (sam miąższ) 2 marchewki 200ml mleczka kokosowego 300 ml bulionu warzywnego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku pieprz,sól łyżeczka curry, łyżeczka słodkiej papryki ostra papryczka chilli (3 plasterki) garść płatków migdałowych masło(...)kroimy. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i wrzucamy do niego dynię. Dusimy na delikatnym ogniu ok 15 minut, w międzyczasie, dodając posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Łączymy z dynią i zalewamy bulionem oraz mleczkiem kokosowym. Co jakiś czas mieszamy, dodając przyprawy. Gotujemy ok 25 minut, blendujemy. Prażymy migdały. Podajemy z płatkami
ChilliJemyktóre tak nam dokuczają. Zupa jest tak treściwa, że może z powodzeniem zastąpić drugie danie. 3 zkości scahabowes wędtzone lub kawałek wędzonki 1/4 kg grochu łuskanego 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 1/4 kawałka selera 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1. Kości gotujemy z 2 litrami wody, liściem laurowym(...)zielem angielskim przez około 30 minut. 2. Po tym czasie dodajemy opłukany groch i potarkowaną marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw. 3. Pod koniec gotowania wsypujemy majeranek
Szefowa kuchniniestety ostatnich w tym roku zbiorów. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko zaprawiona śmietanką. Pycha :) Składniki: 1,5 kg dojrzałych pomidorów 3-4 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka korzeń kawałek selera 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru kilka liści laurowych(...)kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 3 litry wody 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Mięso zalewamy wodą, dodajemy obrane, umyte warzywa (marchewki, pietruszka, seler, por) i wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę aż powstanie wywar. W tym czasie obieramy czosnek i cebulę i drobno siekamy. Pomidory oblewamy wrzątkiem, ściągamy skórki i kroimy
Symfonia smakowaniż pomarańcza nawet po ugotowaniu? Zawierają dużo błonnika,żelaza, wapnia i są niskokaloryczne. Zatem jedzmy je jak najczęściej pod różnymi postaciami. Proponuję zupę krem brokułową. Obrałam dwie marchewki,pora,selera,pietruszkę. Warzywa gotowałam jak na rosół, można z dowolnym mięsem. Dodałam liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu w garnku zostawiłam marchewkę
potrawyregionalneLubicie kuchnię chińską? Moją polubicie ;-) A jak zrobicie danie sami-to już na pewno! Składniki: pierś z kurczaka cebula marchewki zielona fasola grzybki mun kiełki sojowe parę koszyczków brokuł i kalafiora makaron sojowy parę łyżek sosu sojowego szklanka bulionu 4-5 ząbków czosnku kurkuma imbir pasta curry czerwona papryka sól,pieprz Pokroiłam na cieniutkie kawałki pierś z kurczaka. W miseczce(...)Polałam olejem i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. W woku podsmażyłam pokrojoną cebulkę z kurczakiem. Przełożyłam je do miski i następnie smażyłam mrożone całe marchewki,zieloną fasolkę i grzybki mun. Podlałam warzywa bulionem i smażyłam aż zmiękną. Dodałam brokuły, kalafiora i usmażone wcześniej mięso, podlewałam wszytko bulionem, dodałam parę łyżek sosu sojowego,sól
potrawyregionalnegorgonzolą i orzechami Ile ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie. Ja proponuję poniższe: Ciasto: 20 dag mąki 10 dag masła 2-4 łyżki wody szczypta soli Nadzienie: marchewki brokuły kukurydza wędzony boczek jeden pomidor sery feta,mozzarella 3 jajka szklanka śmietany gałka muszkatołowa oregano tymianek 3 ząbki czosnku sól pieprz Z mąki,masła i wody i szczypty(...)boki tortownicy posmarowałam masłem, wylepiłam ciastem, ponakłuwałam je i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10-15 minut. Następnie na upieczonym cieście rozłożyłam brokuły, marchewkę boczek, pomidora,kukurydzę. Zalałam wszystko wcześniej zrobionym sosem z jajek i śmietany i serów. Wstawiłam tartę do piekarnika i piekłam wszystko około 20 minut. Oczywiście możecie użyć innych składników
potrawyregionalnepotrawa węgierska. Może być podawane jako dodatek do potraw mięsnych albo jako samodzielna potrawa. Składniki: torebka białego ryżu 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 kabaczek 1 cukinia 1 marchewka 2 papryki żółta i czerwona kiełbasa 2 ząbki czosnku słodka czerwona papryka sól,pieprz, bazylia, Pokroiłam i podsmażyłam cebulę na złoty kolor z pokrojoną kiełbaską. Dodałam pokrojoną(...)plasterki marchewkę i paprykę. Troszkę poddusiłam aż zmiękną. Następnie pokroiłam w kostkę cukinię z kabaczkiem i dusiłam aż puszczą sok. Zalałam wszystko pomidorami i dodałam przyprawy. Jak danie wyszło za gęste, to proponuję dodać szklankę bulionu. Ryż ugotowałam oddzielnie i podałam jako dodatek. Smacznego
potrawyregionalnetrochę to pracochłonne ale...ten smak;) Składniki: 2 kg. mięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 0,5 szt. selera kawałek pora 1 szt. cebuli parę suszonych grzybków liście laurowe ziele angielski imbir gałka muszkatołowa majeranek czosnek sól, pieprz,ostra czerwona papryka sucha(...)wodę,włożyłam pokrojone na kawałki mięso (bez wątróbki), włoszczyznę,liście laurowe,ziele angielskie,grzybki suszone i dusiłam około 1,5h. Wątróbkę dodałam na 10 minut przed końcem gotowania. Mięso, marchewkę, pietruszkę i grzybki zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodałam żółtka, przyprawy, namoczoną w wywarze i przepuszczoną przez maszynkę kajzerkę. Polecam przyprawę firmy KAMIS do pasztetu szlacheckiego
potrawyregionalnemoim stole ( i ... w zamrażalce;-)) Proponuję dziś chyba najbardziej popularne pierogi! Mięso,kapusta i grzyby ;-) Składniki: ugotowane mięso kapusta kiszona grzyby suszone / ewentualnie pieczarki cebula szklanka rosołu gotowana marchewka sól,pieprz Ciasto: 500 g mąki łyżka miękkiego masła gorąca woda szczypta soli Ilość składników zależy od tego ile chcemy zrobić pierogów. Ja zużyłam mięso z gotowanego wcześniej rosołu. Obrałam(...)ugotowany kawałek pręgi,skrzydło z indyka i mięso wołowe na rosół. Wykorzystałam również parę ugotowanych marchewek. Zmieliłam je Podsmażyłam pokrojoną cebulę Kiszoną kapustę drobno poszatkowałam,podlałam wodą i dusiłam razem z suszonymi grzybami około 40 minut. Po ugotowaniu dodałam kapustę do mięsa. Jak również pokrojone drobno grzyby i podsmażoną cebulę. Farsz przyprawiłam,dolałam szklankę ugotowanego wcześniej rosołu
potrawyregionalne