marchewka - 20163 przepisów (strona:497/1345)

Rosół z karpia z pulpecikami 126

Rosół z karpia możemy również podać z makaronem.Doskonały na świąteczne okazje np. na wigilijną kolację lub świąteczny obiad.   Składniki: Na rosół: 1 karp 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu  sól.pieprz  vegeta Pulpeciki: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól,pieprz Dodatkowo: posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: Karpia dokładnie(...)doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy małe pulpeciki o średnicy 2 cm.W garnku zagotowujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy pulpeciki,gotujemy do momentu aż wypłyną. Rosół podajemy z pulpecikami,pokrojoną marchewką i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Rosół możemy również podać z makaronem

Bajeczna Kuchnia
Ogórki konserwowe 166

Ogórki konserwowe robię według tego przepisu od lat, są bardzo smaczne i chrupiące. Zalewa jest delikatna, o lekko słodkim smaku. Składniki: Ogórki(dowolna ilość) marchewka cebula koper ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy gorczyca Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3 łyżeczki soli 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy.Do każdego słoika wkładamy:kilka plasterków marchewki,kawałek cebuli

Bajeczna Kuchnia
Surówka z młodej kapusty 142

Bardzo smaczna i lekka surówka do obiadu z młodej kapusty. Idealna do obiadu. Składniki: 0,5 główki kapusty młodej 2 marchewki pęczek kopru sól,pieprz cukier sok z cytryny olej Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy szatkownikiem lub kroimy nożem, lekko nasalamy i odstawiamy na 10 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy

Bajeczna Kuchnia
Ogórki po żydowsku 129

Ogórki są bardzo smaczne i chrupiące, dodatek warzyw sprawia że ogórki mają fajny smak i aromat. Składniki: 4-5 kilogramów ogórków gruntowych 4 marchewki 1 seler z nacią 2 pietruszki z nacią cebula koper- baldachim ziele angielskie listek laurowy Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, marchewkę , pietruszkę

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej 117

bardzo smaczna i dość szybko się ją robi. Gdy nie mam czasu na sałatkę do obiadu to ją podaję do drugiego dania. Składniki: 4 kilogramy ogórków 5 cebul 2 marchewki 2 łyżki soli Zalewa: 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 łyżki Vegety 1 słoik koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego Sposób przygotowania: Ogórki(...)obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obrane cebule kroimy w plasterki, obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki soli, mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny żeby warzywa puściły sok. Odciskamy z nadmiaru soku. Składniki zalewy zagotowujemy, studzimy i dodajemy do warzyw, mieszamy. Przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez

Bajeczna Kuchnia
Zupa z fasolki szparagowej 110

dodatkiem fasolki szparagowej jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu  2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę

Bajeczna Kuchnia
Korniszony na słodko 116

dostałam od mojej mamy, bardzo mi smakowały , polecam. Składniki: 2-2,5 kilograma ogórków Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 marchewka 1 cebula koper ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowe gorczyca Sposób przygotowania: Ogórki myjemy. Do każdego słoika wkładamy, koper, po kilka plasterków marchewki i cebuli, 2 ząbki czosnku, 4 ziela

Bajeczna Kuchnia
Sos słodko-kwaśny na zimę 107

mało czasu . Podsmażam pokrojone piersi z kurczaka i dodaję do sosu, danie podaję do ryżu . Składniki: 3,5 kilograma pomidorów  1 łyżka soli 1 czerwona papryka 2 marchewki Puszka kukurydzy Puszka ananasa 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki musztardy 1 łyżka Vegety 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu białego(...)większego garnka, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, musztardę , cukier, mieszamy. Gotujemy wszystko razem przez godzinę. Wlewamy ocet , dodajemy marchewki starte na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrojona w paski. Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy, ananasa kroimy w paski i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Zagęszczamy

Bajeczna Kuchnia
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 119

Bardzo smaczna i prosta surówka do obiadu lub do grilla. Składniki: pół kapusty pekińskiej  1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych pół pęczka szczypioru olej  sól,pieprz sok z cytryny cukier zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paski, ogórka obieramy, kroimy w pół plastry, marchewkę obieramy, ścieramy

Bajeczna Kuchnia
Zupa grzybowa z makaronem 160

Zupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera  1 cebula 5 ziemniaków Garść suszonych grzybów 200 gram drobnego makaronu  2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól,pieprz Vegeta Przyprawa maggi(...)kurczaka przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, namoczone grzyby i obraną cebulę, zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, udka wyjmujemy. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, zagęszczamy zupę, dodajemy śmietanę

Bajeczna Kuchnia
Karkówka z warzywami w pięciu smakach 299

karkówki wieprzowej  1 papryka czerwona  2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki przyprawy pięciu smaków  1 cebula  2 ząbki czosnku  1 marchewka 1 biała część pora  2 cm imbiru 2 zielone cebulki  4 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki jasnego sezamu  makaron soba Karkówkę pokroić w paseczki, przełożyć do miseczki(...)pięciu smaków, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.  Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek pokroić w paseczki, imbir drobno posiekać, paprykę pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, pora pokroić w podłużne paseczki. Zieloną cebulkę pokroić i odstawić.   Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju i przesmażyć cebulę i czosnek wraz z imbirem

Kuchnia na wzgórzu
Komosa ryżowa. Brokuł. Marchewka. 139

Sami spróbujcie i oceńcie. Mam nadzieję, że nie będziecie zawiedzeni.  Smacznego :-)   Sałatka z komosy ryżowej z brokułem i marchwią składniki: 200 g komosy ryżowej 2 średnie marchewki 1 mały brokuł 1 dymka 3 łyżki natki pietruszki garść pistacji starta skórka z połowy cytryny dresing: sok z połowy cytryny 7 łyżek soku jabłkowego (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka miodu(...)wystygnięcia. Marchew kroimy w cienkie paseczki, około 0,5 cm. Brokuł dzielimy na różyczki. W osolonym wrzątku blanszujemy brokuł przez 4 minuty. Po 2 minutach dorzucamy do niego marchewkę. Następnie warzywa odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W salaterce łączymy komosę z warzywami. Dodajemy startą skórkę z cytryny, natkę pietruszki, posiekaną dymkę oraz posiekane pistacje. Przygotowujemy dresing mieszając ze sobą wszystkie

Przysmaki Karolki
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i ryzem czyli Zupowy Wtorek odc.72 175

książki "Jadłonomia", z moimi modyfikacjami. Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i ryzem 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. wody sól 2 puszki pomidorów (w całości) 1  cebul 1 marchewka szczypta płatków chili 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 500 ml bulionu warzywnego 150 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego sól, pierz do smaku do podania kilka łyżeczek mleczka kokosowego(...)natka kolendry Ryż wrzucamy na wrzątek, ze szczyptą soli gotujemy 10 minut. Po tym czasie garnek przykrywamy i odstawiamy by ryż wchłonął wodę. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i dusimy na niewielkim ogniu ok 8 minut. Do garnka wrzucamy pomidory, cukier i sól. Dusimy ok 15 minut. Gdy warzywa będą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone 200

dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone, całość komponuje się wyjątkowo dobrze, polecam! Składniki: 200 g kaszy  jęczmiennej perłowej Risana Sos : ½ schabu bez kości 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 duża cebula 5 łyżek oleju 4 ząbki czosnku ½ cukinii 15 dag sera  mascarpone 300 ml  przecieru pomidorowego Krokus 1 szklanka wody Sól morska do smaku Biały pieprz(...)przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić płatkami chili, przykryć garnek i dusić, w trakcie dodać pokrojoną na krążki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dolać szklankę wody i dusić aż warzywa i mięso będą miękkie. 10 minut przed końcem gotowania wlać przecier pomidorowy i dodać pokrojoną cukinię , doprawić

Wanilia i Kardamon
Flaki po warszawsku inaczej 150

angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka oregano przyprawy słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz do smaku ok 1 cm startego świeżego imbiru odrobina gałki muszkatołowej 1 starta marchewka i pietruszka świeża pietruszka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Do bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ugotowane wcześniej flaki, wszystko gotujemy na małym ogniu(...)imbir. Jeżeli gotowaliście bulion na kurczaki i wołowinie możecie dodać mięso, oddzielone od kości i pokrojone na małe kawałki, wtedy zupa będzie bardziej sycąca. Po ok 20 minutach dodajemy marchewkę i pietruszkę wszystko doprawiamy i gotujemy jeszcze ok 20 minut.  Smacznego

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania