Składniki: 2 marchewki 4 jajka 175 g masła 280 g cukru 10 g cukru waniliowego 280 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu duża garść orzechów włoskich Wykonanie: Obrana i umytą marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekać. Jajka Ubić z cukrem na białą masę, dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia
PychotkaaaPapryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem • 6 papryk • 1 szklanka ryżu Basmati • 2 szklanki wody • 500 g mięsa mielonego • 2 średnie cebule • 1 łyżka masła • 1 łyżka oleju • 1 marchewka 1 pietruszka • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki • 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę • 2 jajka • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki • sól, pieprz Ryż ugotuj w lekko osolonej(...)koniec dorzuć ząbek czosnku. Następnie dodaj mięso i mieloną paprykę i po krótkim podsmażeniu przełóż je do misy z ryżem. Kolej na startą na tartce na małych oczkach marchewkę i pietruszkę które przesmażamy krótko na patelni i dodajemy do ryżu i mięsa. Do miski wbij 2 surowe jajka, dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Papryki umyj
W kuchennej krainie31/40) 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 2-3 łodygi selera naciowego 1-1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1 limonki świeża kolendra albo natka pietruszki(...)patelni i odłożyć. Na tej samej patelni (nie myjemy jej po krewetkach) szybko zeszklić szalotkę z czosnkiem, dodać pastę curry (im więcej dodacie, tym ostrzejsza będzie zupa) i marchewkę – podsmażać 2-3 minuty. Dolać trochę bulionu i dusić przez 3-5 minut. Dodać seler i paprykę, dobrze zamieszać i przelać wszystko do garnka. Dodać połowę mleka kokosowego, zagotować
Pociąg Do Kuchniteż ciągle się uczę... Wracając do przepisu - oczywiście nie sama komosa była obiadem, tylko jak w tytule, z warzywami w soku pomidorowym , a konkretnie robimy to tak: - 2 duże marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki i rzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, posypujemy łyżeczką papryki słodkiej w proszku , mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, - pół dużego selera ścieramy na tarce, dorzucamy(...)marchewki, posypujemy łyżeczką pieprzu, - 2 małe cebulki kroimy w kostkę, dokładamy do warzyw, - 2-3 ząbki czosnku kroimy w plasterki lub wyciskamy do warzyw, - następne przyprawy: pół łyżeczki soli morskiej, łyżeczka ziół prowansalskich, - teraz tłuszcz czyli łyżka oleju kokosowego, - dokładamy jeszcze płaską łyżeczkę kurkumy i zalewamy wszystko - 0,5 litra soku pomidorowego, - mieszamy i zostawiamy bez pokrywki na średnim ogniu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbędzie inna i nabierze niepowtarzalnego smaku. Moja propozycja to surówka pekińska z porem i suszonymi pomidorami. Zapraszam naprawdę smaczna. SKŁADNIKI 1/2 główki kapusty pekińskiej 4-5 suszonych pomidorów 1 marchewka 1/4 pora ( część biała) 1 jabłko Na sos: 1/2 szklanki jogurtu maturalnego 1/2 łyżeczki musztry 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu odrobina soli i pieprzu WYKONANIE(...)Kapustę płuczemy, kroimy cienko. Pora kroimy w talarki i chwilę sparzamy wrzątkiem. Wyciskamy i dodajemy do kapusty. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki , dodajemy do kapusty. Pomidory kroimy w cienkie paski. Wszystko łączymy. Z podanych składników przygotowujemy sos , łączymy i polewamy surówkę - mieszamy. Surówka gotowa jako dodatek do obiadu lub najzwyczajniej sama, jak ktoś lubi
W kuchennym oknie Ewyurwisów. I pod tym względem, zostałem nim do dzisiaj. Zapraszam do wspólnego gotowania 1,5 h ilość osób: ok. 5l składniki: 6 dużych ziemniaków 5 skrzydełek kurczaka 4 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera słoik ogórków kiszonych (litrowy) przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Nastawiamy 3 litry wody i gotujemy w nich skrzydełka(...)przez ok. 40 min., następnie z powierzchni wywaru zbieramy osad. W tym czasie, obieramy pozostałe warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Te ostatnie kroimy od razu w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Gotujemy w nim resztę warzyw, aż będą miękkie. Wówczas wyciągamy je, pozostawiamy do ostygnięcia
Ania i Marcin gotująSkładniki: 4 ziemniaki ( 410g po obraniu), 3 marchwie (200g po obraniu), 5 jaj, 1 por, 2 buraki, 5 ogórków konserwowych, 6 płatów filetów śledziowych w oleju a'la matjas ( 350g), majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Wszystkie składniki układać w misce warstwami: Pokroić na mniejsze kawałki śledzie. Jeżeli Twoje śledzie są mocno słone, wymocz je wcześniej. Śledzie popieprzyć. Por przekroić(...)tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Marchew ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Rozprowadzić drugą warstwę majonezu. Popieprzyć. Drugą połowę pora drobno pokroić. Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
W kuchni u Monikitrochę po swojemu dodając zupełnie inne przyprawy i dodatki. Tak czy inaczej wyszedł przepyszny, delicious. Składniki: 400 g piersi z indyka 400 g pieczarek 2 małe marchewki 2 małe pietruszki 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 140 g odsączanych z zalewy pomidorów suszonych pół łyżeczki cząbru sól morska, pieprz ziołowy 3 łyżki(...)Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w paski ( jak w oryginale) podsmażyć chwilę na oliwie. Przełożyć do innego naczynia a na tej samej patelni smażyć cebulę pokrojoną w pióra, marchewkę,pietruszkę w cienkie plasterki oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 6-8 minut. Po tym czasie dodać indyka, suszone pomidory,czosnek, przyprawy, pozostałą wodę
pieprzny smaczekcukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 garści posiekanych orzechów brazylijskich 1 szklanka startej marchewki 1 starta gruszka Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i orzechy. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane jajko z olejem. Łączymy zawartość(...)naczyń, dodajemy startą marchewkę i gruszkę. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce
Smakowity Blog Kulinarnytakie konkretne kluchy ;) By jednak nie było tak nudnie, postanowiłam przemycić im troszkę mięska, na którym zresztą przygotowałam to danie. Składniki: Dla 6 osób 6 skrzydełek 4 małe marchewki 2 małe pietruszki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 3 litry wody pieprz do smaku 1 łyżeczka ziarenek smaku Ponadto(...)pęczka natki pietruszki 1,5 szklanki ryżu białego śmietana 18% Sposób przygotowania: Skrzydełka myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny i dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 25 minut. W tym czasie pomidory zalewamy wrzątkiem, delikatnie ściągamy skórkę i kroimy na ćwiartki. Wycinamy twarde środki. Ryż gotujemy w lekko
Kuchnia w czekoladzieziemniaków ugotowanych 3 pełne łyżki mąki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku szczypta pieprzu sól nadzienie; 1 kg kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchewka szczypta kminku sól pieprz kilka pokruszonych grzybków olej nierafinowany ciemny Kapustę zalać wodą, zagotować, odcedzić, dodać olej startą na tarce marchewką i cebulę, przyprawy i grzybki, chwilę posmażyć, następnie podlać wodą i dusić aż do miękkości
Gotowanie jest łatwesuszonego lubczyku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta bułka tarta - ile zabierze Na sos: 1/2 selera 2 duże marchewki 2 papryki czerwone 1 pietruszka 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej obrane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość mieszamy, następnie dodajemy
Kolorowy Przepisownikzupa nie była nudna, należy nadać jej charakteru. Mój charakter podkreśla smak soczewicy czerwonej oraz papryczki chilli. Spróbujcie, bo na długie jesienne wieczory jest dobrym rozgrzewaczem :) Składniki: 25dag soczewicy marchewka 0,5 l passaty z pomidorów udko łyżka koncentratu pomidorowego 2 plasterki papryczki chilli puszka pomidorów krojonych 1,5 szklanki wody łyżka papryki słodkiej(w proszku) 3 zioła angielskie(...)gałązka maggi sól, pieprz, szczypta cukru Makaron do podania Przygotowanie: Soczewicę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem ok 30 minut. W tym czasie gotujemy udko (po zawrzeniu odlewamy wodę). Marchewkę obieramy i wrzucamy pociętą w plastry do garnka z mięsem. Do kurczaka dodajemy soczewicę wod ę, passatę i pomidory. Wrzucamy również ziele angielskie, papryczkę chilli, maggi i liście. Gotujemy
ChilliJemynajbardziej :) Bardzo treściwa i pożywna zupa. Jeszcze lepsza jest na drugi dzień. Doskonała zwłaszcza podczas chłodnych miesięcy :) Składniki: ok. 3 l wody 4 buraki średniej wielkości 1 cebula 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 puszka białej fasoli 250 g mięsa wołowego (np. z udźca) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 jabłko (najlepiej kwaśne) sok z połowy cytryny(...)lepszego smaku i koloru) 1-2 łyżki Vegety sól pieprz cukier Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy wodę. Wkładamy umyte mięso i gotujemy do miękkości, w międzyczasie zbierając powstające szumowiny. Marchewki, pietruszkę oraz seler myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z buraczkami. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę na ćwiartki
MyCookBook.plZupa krem z dyni i marchewki to propozycja dla tych, co lubią lekką kuchnię i niskokaloryczne dania. Zupa, dzięki zastosowaniu curry, czosnku i imbiru wyśmienicie rozgrzewa w chłodne jesienne dni. SKŁADNIKI ok. 1 kg dyni 2 marchewki ok. 1 litra bulionu czosnek curry imbir sól masło klarowane WYKONANIE Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Marchew
Zofiana