marchewka - 20163 przepisów (strona:498/1345)

Kapusta kiszona zasmażana do obiadau 192

Składniki: Kapusta kiszona marchewka 2-3 cebule liście laurowe ziele angielskie mąka olej sól pieprz cukier Wykonanie: Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie aby straciła nadmiar kwasowości, następnie kroimy ją. Pokrojoną kapustę dusimy z startą na tarce marchewką oraz pokrojoną w kostkę podsmażoną na oleju cebulą oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Z mąki i oleju robimy zasmażkę, na końcu dodajemy

Pychotkaaa
Ciasto brzoskwiniowe z marchewką i bakaliami 149

dużą blachę. Ciasto: 6 jajek Szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej małe opakowanie rodzynek 2 łyżeczki sody  4 łyżeczki cynamonu dwie średnie marchewki startej na tarce nna najmniejszych oczkach skórka z pomarańczy kapka wody w razie gdy ciasto było by za suche szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem dodając(...)odrobinie oleju. Następnie małymi porcjami dodawać przesianą mąkę dalej miksując. Następnie dodać cynamon wraz z sodą i starta marchewkę. Potem dodać bakalie najlepiej obtoczone w mące a na końcu dodać ubitą pianę z białek ze szczyptą soli (wtedy już nie miksować tylko wymieszać dokładnie łyżką aby nie opadła). Ciasto piec przez 40 minut na 160-170 stopni. Masa: Puszka brzoskwiń

Pychotkaaa
Surówka z kiszonej kapusty do obiadu 137

Składniki: Kapusta marchewka 2-3 łyżki oliwy z oliwek (zależy od ilości kapusty) cebula sól pieprz cukier Wykonanie: Kapustę posiekać nożem na mniejsze kawałki, oskrobaną marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki a cebulę pokroić w drobna kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą, cukrem oraz pieprzem

Pychotkaaa
Placuszki z cukinii 149

Składniki: 2 młode cukinie 1 marchewka 1 cebula 2 jajka 10 łyżek mąki lub więcej sól słodka papryka pieprz Wykonanie: Cukinię na dobrą godzinę przed smażeniem zetrzeć na tarce razem ze skórką. Posolić i odstawić najlepiej na sitku tak aby jak najwięcej wody odciekło, następnie jeszcze wycisnąć dokładnie ręką. Po tym jak cukinia będzie sucha dodać pokrojoną w małą kostkę(...)cebulę, starta marchewkę, mąkę oraz przyprawy. Masę wyrobić jeżeli będzie zbyt rzadka dodać mąkę. Smażyć na oleju aż placuszki z obu stron zrumienieją tak jak placki ziemniaczane

Pychotkaaa
Ciasto z marchewką 146

Składniki: 2 marchewki 4 jajka 175 g masła 280 g cukru 10 g cukru waniliowego 280 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu duża garść orzechów włoskich Wykonanie: Obrana i umytą marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekać. Jajka Ubić z cukrem na białą masę, dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia

Pychotkaaa
Faszerowana Papryka 175

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem • 6 papryk • 1 szklanka ryżu Basmati • 2 szklanki wody • 500 g mięsa mielonego • 2 średnie cebule • 1 łyżka masła • 1 łyżka oleju • 1 marchewka    1 pietruszka • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki • 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę • 2 jajka • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki • sól, pieprz Ryż ugotuj w lekko osolonej(...)koniec dorzuć ząbek czosnku. Następnie dodaj mięso i mieloną paprykę i po krótkim podsmażeniu przełóż je do misy z ryżem. Kolej na startą na tartce na małych oczkach marchewkę i pietruszkę które przesmażamy krótko na patelni i dodajemy do ryżu i mięsa. Do miski wbij 2 surowe jajka, dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Papryki umyj

W kuchennej krainie
Zupa tajska z krewetkami 200

31/40) 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 2-3 łodygi selera naciowego 1-1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1 limonki świeża kolendra albo natka pietruszki(...)patelni i odłożyć. Na tej samej patelni (nie myjemy jej po krewetkach) szybko zeszklić szalotkę z czosnkiem, dodać pastę curry (im więcej dodacie, tym ostrzejsza będzie zupa) i marchewkę – podsmażać 2-3 minuty. Dolać trochę bulionu i dusić przez 3-5 minut. Dodać seler i paprykę, dobrze zamieszać i przelać wszystko do garnka. Dodać połowę mleka kokosowego, zagotować

Pociąg Do Kuchni
QUINOA Z WARZYWAMI W SOKU POMIDOROWYM. Właściwości odżywcze. 134

też ciągle się uczę... Wracając do przepisu - oczywiście nie sama komosa była obiadem, tylko jak w tytule, z warzywami w soku pomidorowym , a konkretnie robimy to tak: - 2 duże marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki i rzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, posypujemy łyżeczką papryki słodkiej w proszku , mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, - pół dużego selera ścieramy na tarce, dorzucamy(...)marchewki, posypujemy łyżeczką pieprzu, - 2 małe cebulki kroimy w kostkę, dokładamy do warzyw, - 2-3 ząbki czosnku kroimy w plasterki lub wyciskamy do warzyw, - następne przyprawy: pół łyżeczki soli morskiej, łyżeczka ziół prowansalskich, - teraz tłuszcz czyli łyżka oleju kokosowego, - dokładamy jeszcze płaską łyżeczkę kurkumy i zalewamy wszystko - 0,5 litra soku pomidorowego, - mieszamy i zostawiamy bez pokrywki na średnim ogniu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Surówka z kapusty pekińskiej z suszonymi pomidorami 131

będzie inna i nabierze niepowtarzalnego smaku. Moja propozycja to surówka pekińska z porem i suszonymi pomidorami. Zapraszam naprawdę smaczna. SKŁADNIKI 1/2 główki kapusty pekińskiej 4-5 suszonych pomidorów 1 marchewka 1/4  pora  ( część biała) 1 jabłko Na sos: 1/2 szklanki jogurtu maturalnego 1/2 łyżeczki musztry 1 łyżka octu balsamicznego  1 łyżeczka miodu odrobina soli i pieprzu WYKONANIE(...)Kapustę płuczemy, kroimy cienko. Pora kroimy w talarki i chwilę sparzamy wrzątkiem.  Wyciskamy i dodajemy do kapusty. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki , dodajemy do kapusty. Pomidory kroimy w cienkie paski. Wszystko łączymy. Z podanych składników przygotowujemy sos , łączymy i polewamy surówkę - mieszamy. Surówka gotowa jako dodatek do obiadu lub najzwyczajniej sama, jak ktoś lubi

W kuchennym oknie Ewy
Zupa ogórkowa 177

urwisów. I pod tym względem, zostałem nim do dzisiaj. Zapraszam do wspólnego gotowania 1,5 h ilość osób: ok. 5l składniki: 6 dużych ziemniaków 5 skrzydełek kurczaka 4 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera słoik ogórków kiszonych (litrowy) przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Nastawiamy 3 litry wody i gotujemy w nich skrzydełka(...)przez ok. 40 min., następnie z powierzchni wywaru zbieramy osad. W tym czasie, obieramy pozostałe warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Te ostatnie kroimy od razu w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Gotujemy w nim resztę warzyw, aż będą miękkie. Wówczas wyciągamy je, pozostawiamy do ostygnięcia

Ania i Marcin gotują
Sałatka śledziowa z buraczkami 372

Składniki: 4 ziemniaki ( 410g po obraniu), 3 marchwie (200g po obraniu), 5 jaj, 1 por, 2 buraki, 5 ogórków konserwowych, 6 płatów filetów śledziowych w oleju a'la matjas ( 350g), majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Wszystkie składniki układać w misce warstwami: Pokroić na mniejsze kawałki śledzie. Jeżeli Twoje śledzie są mocno słone, wymocz je wcześniej. Śledzie popieprzyć. Por przekroić(...)tarce o grubych oczkach.  Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Marchew ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Rozprowadzić drugą warstwę majonezu. Popieprzyć. Drugą połowę pora drobno pokroić. Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego

W kuchni u Moniki
STROGONOW DROBIOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI 147

trochę po swojemu dodając zupełnie inne przyprawy i dodatki. Tak czy inaczej wyszedł przepyszny, delicious.  Składniki: 400 g piersi z indyka  400 g pieczarek  2 małe marchewki  2 małe pietruszki  1 biała cebula 2 ząbki czosnku 140 g odsączanych z zalewy pomidorów suszonych  pół łyżeczki cząbru  sól morska, pieprz ziołowy  3 łyżki(...)Sposób przyrządzenia:  Mięso pokroić w paski ( jak w oryginale) podsmażyć chwilę na oliwie. Przełożyć do innego naczynia a na tej samej patelni smażyć cebulę pokrojoną w pióra, marchewkę,pietruszkę w cienkie plasterki oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 6-8 minut. Po tym czasie dodać indyka, suszone pomidory,czosnek, przyprawy, pozostałą wodę

pieprzny smaczek
Muffinki marchewkowe 138

cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 garści posiekanych orzechów brazylijskich 1 szklanka startej marchewki 1 starta gruszka Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i orzechy. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane jajko z olejem. Łączymy zawartość(...)naczyń, dodajemy startą marchewkę i gruszkę. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce

Smakowity Blog Kulinarny
Pomidorowa z ryżem i mięsem 157

takie konkretne kluchy ;) By jednak nie było tak nudnie, postanowiłam przemycić im troszkę mięska, na którym zresztą przygotowałam to danie.  Składniki: Dla 6 osób 6 skrzydełek 4 małe marchewki 2 małe pietruszki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 3 litry wody pieprz do smaku 1 łyżeczka ziarenek smaku Ponadto(...)pęczka natki pietruszki 1,5 szklanki ryżu białego śmietana 18% Sposób przygotowania: Skrzydełka myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny i dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 25 minut.   W tym czasie pomidory zalewamy wrzątkiem, delikatnie ściągamy skórkę i kroimy na ćwiartki. Wycinamy twarde środki. Ryż gotujemy w lekko

Kuchnia w czekoladzie
Wileński placek ziemniaczany z kiszoną kapustą 161

ziemniaków ugotowanych 3 pełne łyżki mąki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku szczypta pieprzu sól nadzienie; 1 kg kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchewka szczypta kminku sól pieprz kilka pokruszonych grzybków olej nierafinowany ciemny Kapustę zalać wodą, zagotować, odcedzić, dodać olej startą na tarce marchewką i cebulę, przyprawy i grzybki, chwilę posmażyć, następnie podlać wodą i dusić aż do miękkości

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania