marchewka - 20163 przepisów (strona:516/1345)

Bigos z białej kapusty 157

Nasza propozycja na szybki bigos ze słodkiej kapusty. Składniki 500 g mięsa wieprzowego 1 duża cebula 2 marchewki 1 mała kapusta 2 papryki 2 duże pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml bulionu warzywnego' 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w większe kawałki, razem(...)posiekaną cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, sparzone, obrane i pokrojone w paski pomidory (usuwamy gniazda nasienne) i chwilę razem dusimy. Oprószamy solą i pieprzem. Papryki kroimy w paski, kapustę siekamy i dodajemy do całości. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Bigos dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu

R'n'G Kitchen
Muffiny na raz. 143

muffiny w środku tygodnia ^^ ah te światło Dziękuję wszystkim za wszelki życzenia, jesteście kochani < 3 Przepis: 40g mąki pełnoziarnistej 20g mąki gryczanej (lub zwykłej) 150g ugotowanej marchewki jajko ew. mleko do konsystencji 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej coś do posłodzenia, cynamon  ew. maliny Marchewkę miksuje z jajkiem na gładkie pure. Mieszam z resztą

More food, love and dreams
,,Jajeczne koguciki” 173

Banalnie proste w wykonaniu, a uśmiech wywołują u każdego gościa. To urocza dekoracja, która musi się pojawić na Waszym świątecznym stole! Składniki: • 6 jaj ugotowanych na twardo • 6 plasterków marchewki • 12 ziarenek pieprzu • sałata   Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy a następnie od węższej strony nacinamy wierzch. Marchewkę gotujemy na pół twardo i kroimy na plasterki

Podróż w kulinaria
,,Tarta z różyczkami’’ 127

zarówno na co dzienny obiad lub kolację jak i na eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 2 marchewki Kilka plastrów szynki 40 dkg serka śmietankowego Delikate 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Bazylia, oregano Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto francuskie i nakłuwamy widelcem. Serek mieszamy(...)delikatnie ze śmietaną. Powstałą masę śmietanową przelewamy na ciasto. Cukinię i marchewki kroimy cienko w plasterki i zwijamy w różyczki. To samo robimy z wędlinką. Wszystkie składniki układamy na przemiennie. Całość posypujemy bazylią oregano, solą i pieprzem. Pieczemy 45 min w temp

Podróż w kulinaria
Surówka witaminowa 144

Istna bomba witaminowa! Do tego bardzo smaczna Składniki: ½ główki białej kapusty, 1 marchew, 1 pęczek rzodkiewek , 1 biała cebula, sól do smaku, oliwa, świeża mięta. Wykonanie: Kapustę, marchew, rzodkiewki i cebulę drobno siekamy i solimy. Następnie skrapiamy oliwą i ozdabiamy świeżymi ziołami ( może być mięta lub melisa

Tradycyjna Kuchnia
Kapusta duszona 132

kapuchę duszoną z kiełbasą. Takie smaczne danie jednogarnkowe. Zawsze przygotowuję więcej , wkładam porcję do woreczków i mrożę. Składniki: 1 duża główka kapusty 2 cebule 4 kiełbasy śląskie 2 duże marchewki 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka(...)sól  pieprz Kapustę  poszatkować, ale nie za drobno, włożyć do dużego rondla, podlać dwoma szklankami wody, dodać liść laurowy,ziele angielskie, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę,posolić  i dusić na wolnym ogniu. Mieszać od czasu do czasu i uzupełniać wodę. Na patelni rozgrzać smalec, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać kiełbasę pokrojoną

O kuchni z uczuciem
KURCZAK W GALARECIE 147

Składniki: 5 podudzi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki puszka zielonego groszku Jamar 2 łyżki żelatyny bulion warzywny Wykonanie: Podudzia z kurczaka myjemy, wrzucamy do bulionu razem z marchewkami i pietruszką. Gotujemy do miękkości mięsa. Kiedy przestydnie obieramy udka, skór nie bierzemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry. Żelatynę zalewamy zimną wodą( tyle aby ją zakryż) kiedy napęcznieje podgrzewamy

Z Majeczką w kuchni
Zupa paprykowa 132

smakiem babciną dobrą zupę. Ja ze względu na dzieci nie robiłam zbyt pikantnej, ale Wy możecie doprawić według własnych potrzeb. Składniki: 1 kość szyja z indyka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 średnie ziemniaki 2 średnie czerwone papryki 400 g  tomatery (sos pomidorowy) 1 cebula 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżeczki słodkiej papryki płatki chilli sól pieprz Do garnka włożyć szyję z indyka i zalać 3 litrami wody dodać marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać liść laurowy , ziele angielski , sól .  Gotować do miękkości warzyw. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle po czym dodać paprykę drobno pokrojoną i chwilę smażyć wlać do garnka z zupą. Wlać

O kuchni z uczuciem
DOMOWE HOT DOGI 164

dodaję już musztardy tak jak to czyniłam zawsze kiedy podawałam z keczupem. Składniki: 4 bułki pszenne kształt ,,u" 4 parówki garść poszatkowanej drobno kapusty białej 2 marchewki- poszatkowane 3 gałązki natki pietruszki 1 ogórek typu wąż 2 pomidory 8 plastrów żółtego sera Wykonanie: Bułki podgrzewamy w piekarniku ok 3 minut, po tym czasie wykładamy je serem, ponownie podgrzewamy do rozpuszczenia(...)sera, razem podgrzewamy też parówki. Poszatkowaną kapustę mieszamy z marchewką oraz posiekaną natką pietruszki. Wykładamy po łyżce do środka hot doga. Pomidora i ogórka kroimy w plastry. Również wkładamy do bułki. Do nafaszerowanej bułki wykładamy ciepłą parówkę, na wierzch polewamy sosem madziarów. Zajadamy

Z Majeczką w kuchni
Zupa dyniowo - ziemniaczana 127

Zachęcam, szczególnie teraz, kiedy w pięknej i złotej jesieni króluje właśnie dynia! Zupa dyniowo - ziemniaczana: * woda- 800 ml (lub bulion warzywny/mięsny) * ziemniaki- 1/2 kg * dynia hokkaido- 1/2 kg * marchewka- 1 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * suszona włoszczyzna- 2 łyżki * olej ryżowy- do smażenia * listek laurowy, ziele angielskie * sól, pieprz,  szczypta gałki muszkatołowej i ostrej papryczki chili(...)uznania Zupa krem: Do garnka wlać wodę, wrzucić listek laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, suszoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię (jak hokkaido, to ze skórką), marchewkę i zagotować. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie dodać do warzyw i gotować całość

Kraina Miodem Płynąca
Pasztet z cukinii 167

Torebeczki z cukinią też już tam znalazły swoje miejsce. A tymczasem, póki jeszcze można dostać świeżą proponuję delikatny pasztet z cukinii. Składniki   na keksówkę: 1 kg cukinii 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku ¾ szklanki bułki tartej 1 szklanka kaszy manny 2 płaskie łyżki śmietany 18% ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka(...)żółty (ok. 15 dag) Przygotowanie: Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić.   Odstawić na 10 minut by puściła sok. Odcedzić. Przełożyć do miski cukinię. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cukinii wraz z posiekanym czosnkiem i pokrojona na drobną kostkę cebulę. Dodać do niej pozostałe składniki.   Połączyć do uzyskania jednolitej masy

Fabryka pomysłów
Zupa jarzynowa z koperkiem 204

Zupa pełna kawałków warzyw- jedna z moich ulubionych. U mnie w domu nazywana była "śmieciówką". Koniecznie z dużą ilością koperku. składniki: 3 marchewki 1 duża cebula 500 g kalafiora 300 g zielonej fasolki szparagowej 5 dużych ziemniaków 2,5 l bulionu 2 listki laurowe mały pęczek natki pietruszki pęczek koperku Marchewki obrać i pokroić w plastry lub jak bardzo duża

Monia miesza i gotuje
Pałki kurczaka z pieczarkami, groszkiem i marchewką 98

Pikantne pałki w towarzystwie pieczarek, przełamane słodyczą marchewki i groszku to propozycja nie tylko na niedzielne drugie danie. To obiad, który robi się sam, więc i w tygodniu możemy śmiało go przygotować. Składniki: 6 pałek z kurczaka, 300g niedużych pieczarek, 150 g groszku (użyłam mrożonego), 150 g marchewki (użyłam mrożonej), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania