widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: 4 plastry schabu środkowego 1/2 marchewki 3 suszone pomidory 1/2 cebuli czerwonej plaster żółtego sera (opcjonalnie) 4-5 wiórków masła sól, pieprz Przygotowanie: Schab rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. U mnie po rozklepaniu wyszły ogromne(...)się dobrym rozwiązaniem, choć i tak trochę się bałam czy to już czas na takie potrawy. Pozostało wybrać jeszcze nadzienie odpowiednie dla brzucha "po cięciu". Padło na marchewkę, suszone pomidory, które Teściowa lubi, masło i odrobinę cebuli, bez której roladek sobie nie wyobrażam. Przygotowane do nadzienia produkty wystarczy ułożyć na mięsku, a potem ścisło zawinąć i dla pewności zabezpieczyć
Kuchnia po mojemuKurczak w tym przypadku podany z makaronem ryżowym:) Składniki : 1 pierś z kurczaka 2 średniej wielkości cebule 3 papryki czerwone 2 małe pory lub 1 duży 4 marchewki 5-6 grzybów mun Kiełki fasoli mung Sos sojowy Przyprawa curry olej sezamowy lub roślinny sól pieprz Przygotowanie: Normal(...)curry, skrapiamy obwicie sosem sojowym. Następnie solimy i pieprzymy, dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 1-2h do zamarynowania. Kroimy warzywa, paprykę w paski, cebulkę i pora w piórka. Marchewkę kroimy w cienkie słupki. Między czasie namaczamy przez 15 min grzyby mun w gorącej wodzie, a następnie gotujemy przez 10 min. Na rozgrzany olej wrzucamy nasze warzywa i dusimy/smażymy
Sprawdzone przepisy kulinarneciecierzycy lub z puszki (ciecierzycę moczę przez noc w misce z wodą, następnie wymieniam wodę i gotuję ciecierzycę przez godzinę do miękkości) 1/2 szklanki puree z marchwi (2 obrane marchewki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzam i miksuję na puree) 100 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit 3 łyżki pasty tahini 1 łyżka oliwy z oliwek(...)gram rodzynek sól i pieprz świeży tymianek sok z 1/2 cytryny do podania: świeże warzywa: cukinia, Marwitki (marchewki marki Marwit do chrupania), ulubione pieczywo, pita Ugotowaną ciecierzycę, puree z marchwi, sok z marchwi oraz sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i świeży tymianek oraz pastę tahini miksuję blenderem na gładka pastę przez kilka minut
Mango Papajapoziomu fasolki, dodajemy po łyżeczce soli i cukru. Gotujemy ok. 10 min. i odcedzamy. Pomidory miksujemy na puree. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni masło, wsypujemy cebulę, czosnek i szklimy, dodajemy marchewką, wlewamy puree z pomidorów i dusimy ok. 15 min. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podgotowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwołowiny jak i drobiu. Dla mnie dodatek koperku nadaje całości rewelacyjny smak, a dla zachowania większej ilości witamin warzywa zostały przygotowane na parze. Marchewka z fasolką szparagową w koperku SKŁADNIKI : 300 g małych marchewek - juniorek 300 g fasolki szparagowej zielonej sól do smaku 1 łyżka masła 1/2 pęczka koperku PRZYGOTOWANIE : Marcheweczki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiroli piekielnie pysznej i rozgrzewającej zupy w stylu indyjskim. Czas start! Indyjska zupa z dyni Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 średniej wielkości dynia 2 średnie marchewki 1 pietruszkę 1/4 średniej wielkości selera 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 puszkę mleczka kokosowego 3-4 cm imbiru 1 łyżka mielonej kurkumy 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka curry(...)chilli 1-1,5 l wody (w zależności od gęstości kremu) Sól i pieprz wg uznania Smażony sezam i pestki słonecznika do podania Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności obieramy marchewki, pietruszkę i seler. Wszystko kroimy w plastry, a następnie podsmażamy na oliwie lub oleju. 2. Podsmażone warzywa dodajemy do gotującej się wody (1 litr na początek, później możemy dolać więcej
Bananowe Poleswój smak. Sosik jest pycha i chyba trafi do grona przetworów, które będę robić co roku. składniki: 3 kg pomidorów u mnie lima 1 kg cebuli 3 marchewki 2-3 duże czerwone papryki 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 6 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu(...)szklanki octu 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a marchewkę w półplastry. Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać też sól. Garnek wstawić na ogień i gotować ok godziny aby sos zgęstniał od czasu do czasu mieszając.W międzyczasie paprykę pokroić
Monia miesza i gotujeproste i szybkie do wykonania, a dodają dużo smaku do reszty posiłku. I dlatego dziś przygotowałam surówkę, którą większość zna ale każdy robi na swój sposób. Składniki : kilka marchewek (np. 4 duże), 1 duże jabłko lub dwa małe, sok z cytryny - wycisnąć z połówki, ciut posiekanej natki pietruszki, 1 płaska łyżka cukru, jogurt naturalny - ale może być bez niego(...)również. Przygotowanie: Obrane i umyte marchewki i jabłko zetrzeć na grubszych oczkach tarki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier i ewentualnie jogurt naturalny. Wszystkie składniki wymieszać i gotowe. Smacznego
W kuchni u Monikiwtedy bardziej miękka): Składniki: drób na rosół (mogą to być udka lub piersi, a także dodatkowo korpus kurczaka - dla mnie rosół musi być ugotowany na korpusie), kawałek selera, 3 marchewki, 1 pietruszka, połowa pora, sól, pieprz, 3 jajka, puszka zielonego groszku, kilka listków natki pietruszki ( ja tym razem niestety nie dałam ), żelatyna na 1L wody, ewentualnie ocet do polania gotowej(...)rosołu: Mięso zalać ponad 1L wody (trochę wyparuje dlatego trzeba dać więcej wody), gotować na średnim ogniu. Gdy się zagotuje zszumować, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu. Dodać marchewki, seler, por, pietruszkę, sól i pieprz do smaku ( do gotującego się rosołu można również dodać cebulę, kilka ząbków czosnku i liście lubczyki, będzie wyraźniejszy smak). Gdy rosół będzie gotowy wyjąć
W kuchni u Monikijuż się znajduje na blogu. Dziś pokażę sposób przygotowania mojej mamy. Składniki: kilka części kurczaka ( mogą to być skrzydełka, udka, korpus i inne ), warzywa na rosół - dwie lub trzy marchewki, korzeń pieruszki, kawałek pora i selera, zielona pietruszka, żelatyna, sól, pieprz. Przygotowanie: U gotować 1L rosołu (oczywiście można ugotować go więcej, jeżeli ma się ochotę na większą ilość galaret): Mięso(...)zalać ponad 1L wody (trochę wyparuje dlatego trzeba dać więcej wody), gotować na średnim ogniu. Gdy się zagotuje zszumować, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu. Dodać marchewki, seler, por, pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Gdy rosół będzie gotowy wyjąć wszystkie warzywa i mięso. Rosół przelać przez sitko. Postawić na gazie i zagotować, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę
W kuchni u MonikiMoje dzieci uwielbiają kalafior. Dziś go im troszkę urozmaiciłam i jeszcze nie zdążyłam podzielić na porcje, a już małe rączki sięgały by skubnąć co nieco :) Składniki: kalafior, dwie duże marchwie, puszka groszku konserwowego, sól, pieprz, dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, szczypta suszonego lubczyku, bułka tarta, masło. Przygotowanie: Kalafior, pokrojone w plastry marchwie ugotować do miękkości z dodatkiem przypraw
W kuchni u MonikiSkładniki: kurczak ( mój ważył 1,6kg), mała marchew (50g), 2 czubate łyżki groszku konserwowego (50g), garść świeżej zielonej pietruszki, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, łyżeczka ziół ( u mnie to był gotowy mix: tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka i oregano), pieprz grubo mielony, ewentualnie sól lub warzywko ( ja nie dodałam ), do wody, w której będzie gotowana galantyna: odrobina soli, mix ziół(...)Przygotowanie: Ostrożnie (by jak najmniej uszkodzić) oddzielić skórę od kurczaka. Następnie oddzielić mięso od kości. Ja skrzydełka sobie podarowałam i zostawiłam je na zupę. Mięso zmielić przez maszynkę. Marchew (surowa, jaką ja dałam po ugotowaniu nadal nie jest miękka,także można dodać już ugotowaną), a pokroić i dodać razem z groszkiem, jajkiem, wyciśnietym czosnkiem i posiekaną zieloną pietruszką
W kuchni u MonikiSkładniki: 1kg schabu bez kości, 3 marchwie, 1 pietruszka, kawałek selera, por, sól, pieprz, magii., żelatyna. Przygotowanie: Ugotować ok 2,5l rosołu razem ze schabem. Od zagotowania, gotować na bardzo wolnym ogniu ok.1h20min. Mięso wyjąć i pokroić na plastry. Rosół przelać przez sito i dodać żelatynę ( ja dodaję żelatynę na ciut mniej wywaru niż podają na opakowaniu). Schab rozłożyć(...)głębszych półmiskach, dodać po kawałku jajka, marchwi i pietruszki. Można dodać własną dekorację. Zalać wywarem, odstawić do sotygnięcia. Po ostygnięciu włożyć do lodówki do stężenia. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 1,5 L bulionu (może być na kostkach), 5 cebul ( ja miałam cebule różnej wielkości, po pokrojeniu w kostkę 450g), 2-3 marchwie - po obraniu ok.190g, 65 g masła, sól, pieprz, grzanki, starty ser żółty. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażyć na maśle, na małym ogniu. Dodawać po kilka łyżek bulionu by cebula się nie przypaliła (zupa(...)wtedy wyjdzie gorzka). Dusić do momentu aż cebula zmięknie. Do cebuli dodać startą marchew. Cały czas podlewać lekko bulionem. Gdy składniki zmiękną dodać do reszty bulionu i gotować chwilę. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i zmiksować (ja użyłam blendera). Przed podaniem gdy zupa jest na talerzu bądź w miseczce po wierzchu posypać startym serem żółtym i dodać kilka grzanek
W kuchni u Monikipałki kurczaka ( mogą to być udka lub korpus), 3l wody, 540 g obranych ziemniaków ( ja miałam dwa większe, trzy średnie i jeden mały), 1/2 dużej cebuli, 4 średnie marchwie (220 g po obraniu), 1 korzeń pietruszki (60 g po obraniu), kawałek selera (55g), łodyga selera z liśćmi, 70 g masła, por (ok. 100 g już pokrojonego), szklanka czerwonej soczewicy(...)Pałki kurczaka i łodygę selera zalać 3L wody i wstawić na palnik do gotowania. Por drobno pokroić, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Warzywa poddusić na maśle. Gdy woda się zagotuje, zszumować z trzy razy. Dodać lekko podduszone warzywa. Dodać przyprawy ( przyprawy dodać wedle własnego smaku). Gotować do momentu
W kuchni u Moniki