marchewka - 20163 przepisów (strona:526/1345)

Gniazdka z mięsa mielonego z mozzarellą 256

Cebule drobno posiekać, marchew zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Zeszklić razem na maśle, posolić i udusić do miękkości.    2. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku. 3. Marchewkę i cebulę rozgnieść widelcem na drobno (gdy sama mielę mięso to wrzucam je takie uduszone razem z mięsem do maszynki).   4. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać marchewką z cebulą

Kto ugości moich gości?
Rosół z kaczki 156

Dzisiaj ugotowałam pyszny rosołek z kaczki. Jeśli nie chcecie, żeby rosół był zbyt tłusty możecie usunąć z kaczki skórę. Składniki 1 korpus z kaczki 3 l wody 4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały por 2 średnie pietruszki 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz natka pietruszki Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Posolić(...)gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Na powierzchni powstaną szumowiny, które należy zebrać. Dodać marchewki przekrojone na pół,pietruszkę, kawałki selera, por,ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał. Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku. Doprawić solą i pieprzem Rosół gotować około 2 godzin. Podawać z makaronem , a na talerzu

O kuchni z uczuciem
Zupa fasolowa z multicookera 198

gotowało...ja miałam fasolę taką , której nie musiałam moczyć przed gotowaniem. 20 dkg fasoli  25 dkg kiełbasy  5 dkg boczku wędzonego kilka  ziemniaków  1-2 marchewki  sól, pieprz listek, ziele wegeta majeranek natka pietruszki Marchew , boczek i kiełbasę pokroić.Do misy multicookera wrzucić boczek i chwilkę podsmażyć , następnie dodać kiełbasę i marchewkę i  wszystko

Moje domowe kucharzenie
Barszcz biały z grzybami mun 138

trochę inna wersja popularnego barszczu białego :) Składniki : około 1,5 l bulionu warzywnego zakwas żurkowy z butelki biała kiełbasa 3 ugotowane jajka na twardo 3 ziemniaki, marchew, 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego Tao Tao około 20 dag grzybów mun, 10 pieczarek kwaśna śmietana, 2 łyżki startego chrzanu Przygotowanie : Do gorącego bulionu wrzucamy namoczone i pokrojone grzyby(...)oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w plastry pieczarki i marchew- gotujemy do miękkości Dolewamy zakwas według smaku, chrzan, przyprawy, przeciśnięty czosnek - gotujemy krótko Już na talerzu dodajemy po łyżce śmietany, pokrojoną, podsmażoną kiełbasę, rozdrobnione jajka oraz świeżą natkę pietruszki. Przepis z "Przepisy Kulinarne Tao Tao- Harmonia Smaków

Proste Potrawy
udka kurczaka duszone z marchewką i szalotką 200

Potrawa ta należy do typu - "nie może się nie udać". Prosta, smaczna a jej przygotowanie trwa dosłownie chwilę. składniki dla czterech osób 8 udek kurczaka (pałek) 3-4 marchewki 3 cebule (szalotki) 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy sól pieprz sposób przygotowania  W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte(...)najmniej godzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie obieramy marchewki, krojąc je na spore kawałki, również szalotki, obieramy i kroimy je w ósemki. Po 20 minutach pieczenia, do udek dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni, nakrywamy brytfankę

Miód i pieprz
Spaghetti bolognese 121

Przepyszne spaghetti bolognese znalezione na blogu Zielona Pietruszka Składniki na 3 porcje : 400g makaronu spaghetti 0,5 kg mielonej wołowiny 1 czerwona cebula łodyga selera naciowego 1 mała marchewka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki mleka szklanka bulionu wołowego ( można zastąpić wodą) puszka pomidorów bez skórki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu łyżeczka bazylii łyżeczka(...)łyżek oliwy tarty parmezan Wykonanie : Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na kilku łyżkach oliwy przez chwilę. Dodać drobno pokrojony seler naciowy i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, ciągle mieszając całość podsmażać jeszcze przez moment. Dodać mięso. Smażymy całość, rozdzielając mięso łyżką. Musimy uważać by wołowina nie przypiekla się zbyt intensywnie. Może to trwać kilka minut. Doprawiamy solą

cucinare
Zupa krem z pomidorów 85

tylko dla dzieci !!! Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku Składniki na 6 porcji : • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 mała cebula • 1 marchewka • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati ) • 1 szklanka sosu pomidorowego ( passaty z kartonu lub butelki) • 500 ml bulionu jarzynowego(...)kształcie gwiazdek lub ryż (nam bardziej smakuje z drobnym makaronem koraliki Lubelli Wykonanie : W garnku roztopić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Oprószyć odrobiną soli i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut aż warzywa trochę zmiękną. Od czasu do czasu

cucinare
Marchewkowe 102

dostałam od bratowej zastąpiłam polewę kakaową roztopioną mieszanką czekolady gorzkiej i mlecznej aWy możecie zrobić taką polewę jaką najbardziej lubicie:) Smaczego:) Składniki : Ciasto : 2 szklanki drobno startej marchewki 5 jajek 300 g mąki pszennej 330 g cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Masa : 500 ml mleka(...)odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto : Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kolejno olej i cynamon. Na końcu dodajemy marchewkę dokładnie łącząc wszystkie składniki ze sobą. Przelewamy do blachy o wymiarach około 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut. Krem : Masło

cucinare
Sok z buraka, marchewki i jabłka 164

energii... Zamiast łyknąć 50 tabletek na to i na tamto pomyślałam o warzywach i owocach, tym bardziej że mamy lato więc nie trudno kupić coś świeżego. Akurat dostałam buraki, marchewkę i jabłka od teściów - wszystko piękne i prosto z ogrodu. Nic tylko zrobić sok. Wyszedł pyszny i smakował nawet mojemu czterolatkowi:). Inspiracją był przepis ze strony Moja Delicja(...)jego wypiciem należy odczekać minimum 30 minut lub nawet 1 godzinę!!!   Składniki na 3 szklanki :   2 średnie buraki (najlepsze do soków są podłużne) 4 marchewki 6 jabłek odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka dobrej oliwy extra virgin lub oleju (opcjonalnie - dodatek tłuszczu pozwoli nam lepiej przyswoić część witamin, ja użyłam oleju lnianego

cucinare
Chutney morelowy 91

cecha charakterystyczną octowo – korzenny smak, słodki posmak. Do przygotowania chutney’u potrzebujemy (ok 4-5 słoików): – 300 g moreli ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – 3 marchewki – 3 duże pomidory – kawałek imbiru – 1-2 ząbki czosnku – 250 g cukru – 50 ml octu – 50 ml soku jabłkowego – przyprawy : curry, chilli, sól(...)usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Pomidory myjemy, usuwamy skórki po czym przekrawamy na połówki i wycinamy zdrewniałe części, je również kroimy w drobną kostkę (wykorzystamy sam miąższ). Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Imbir, czosnek obieramy i drobno siekamy. W rozgrzanym garnku umieszczamy warzywa, sok, ocet i curry. Gotujemy ok 5 minut i dodajemy cukier, całość mieszamy

Szybko Tanio Smacznie
Dziki obiad 131

się węgierskie wino. Składniki 4 Porcje: 1 kg. mięso z dzika ( d ziczyzna jest dosyć drogim mięsem więc śmiało można użyć wieprzowiny lub wołowiny) 2 duże cebule 5 szt. marchwi 4 szt. korzenia pietruszki 1 szczypta czarnego pieprzu 1 szczypta soli 3 liście laurowe 1 łyżka musztardy 2 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki Gałki z bułki: 2 duże bułki(...)koloru. Wtedy posolić, dodać liście laurowe i tarte warzywa. Powoli dusić na małym ogniu, dopóki mięso nie będzie miękkie. Jeżeli w trakcie gotowania sos wyparuje, dolewamy wodę. Z cebuli, marchwi i pietruszki utworzy się dość gęsty sos, smakowity, którego powinno być dużo. Pod koniec gotowania dodać musztardę i wszystko dokładnie wymieszać . Gotowe odstawić i robić gałki z bułki. Bułki pokrój

Smaczne Potrawy
Gnocchi z warzywami zapiekane w piekarniku 120

ziemniaki (ok. 700g) 2 szklanki mąki plus jeszcze trochę do posypania 2 łyżki oliwy Warzywa: 1 łyżka oliwy 150g mrożonych podgrzybków 1 brokuł podzielony na mniejsze różyczki 3 małe marchewki pokrojone w plasterki ½ szklanki mrożonego groszku Odrobina wegańskiej margaryny (ALSAN-bio) lub oliwy Piekarnik rozgrzej do 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, porozkładaj na niej ziemniaki i piecz(...)gotuj 2-3 minuty. Odcedź kluski i przelej je zimną wodą.  Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć podgrzybki i duś 5 minut. Dodaj brokuły, marchewkę oraz groszek i pod przykryciem gotuj przez kolejne 5 minut.  Warzywa oraz gnocchi przełóż do dwóch mniejszych lub jednego większego naczynia do zapiekania, na wierzchu rozłóż kilka cienkich plasterków

Roślinna - blog wegański