marchewka - 20163 przepisów (strona:532/1345)

Zupa z mleczkiem kokosowym i curry 186

miałam naprawdę niewiele.  Tymczasem znikam na pewien czas, życząc sobie i Wam udanego wypoczynku.  Jarzynowa z curry i mlekiem kokosowym składniki 800 g młodych ziemniaków 300 g marchewek 300 g zielonej fasolki 400 ml mleczka kokosowego 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżki curry kawałek imbiru - 1,5 cm 1 ząbek czosnku 3 dymki sól, pieprz(...)łyżkach oliwy podsmażamy przez chwilę curry, pokrojony w słupki imbir, posiekany czosnek i białą część dymki. Po około 2 minutach dodajemy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę pokrojoną w półksiężyce. Podsmażamy przez chwilę po czym dodajemy bulion i mleczko kokosowe. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy warzywa do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną zieloną

Przysmaki Karolki
Krupnik z pomidorami 143

pysznej gorącej zupki. Dzisiaj krupnik taki mojemu z dodatkiem świeżych pomidorów. Składniki: 500 g wieprzowiny (dałam karkówkę) 1 cebula 1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 pomidory 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody 1 łyżeczka majeranku sól pieprz natka pietruszki 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie: Mięso umyć i pokroić tak jak na gulasz. włożyć do garnka(...)zalać wodą  i gotować. Marchewkę, pietruszkę , ziemniaki, seler obrać i pokroić w kostkę po czym dodać do garnka z mięsem. Wsypać kaszę , doprawić solą, pieprzem i gotować. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w mniejsze kawałki,smażyć wraz z cebulą . Całość wlać do zupy, doprawić majerankiem

O kuchni z uczuciem
Sałatka z kapusty i papryki 190

warzyw jest ograniczony wyciągam sałatkę ze spiżarki i serwuję jako jarzynkę do obiadu.   SKŁADNIKI: (na 9 słoików 1l) 2kg młodej kapusty 1kg czerwonej papryki 500g żółtej papryki 750g marchwi 5 średnich cebul pęczek natki pietruszki zalewa: 4 szklanki octu 4 szklanki oleju 8 szklanek wody 8 czubatych łyżek soli 24 płaskie łyżki cukru oraz liść laurowy ziele angielskie pieprz(...)przez 20 minut. Warzywa myjemy. Kapustę drobno szatkujemy a papryki kroimy w małą kostkę. Jeśli dysponujemy robotem kuchennym kapustę i papryki możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki a cebule w piórka. Natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Do wysterylizowanych słoików nakładamy na dno po listku laurowym, 3 ziarna

Pyry na Gaz
Wołowe gołąbki z suszonymi pomidorami i borowikami z pęczakiem 166

jajka sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu wołowego 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty z papryki chilli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 marchewki 1 cebula 1 łyżeczka majeranku, cząbru sól i pieprz do smaku Ciekawe składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pęczka ugotuj i ostudź. W misce wymieszaj mięso, kaszę, posiekane borowiki u pomidory, jajka. wszystko(...)oddzielaj pojedynczo liście, górne liście ułóż w oddzielnym garnku na dnie, następnie pozostałe liście napełniaj farszem i zakręć, gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego. Piętra przekładaj pokrojoną marchewką i cebulą posiekaną w piórka.  Bulion wymieszaj z przecierem i pastą chilli, zalej gołąbki, dodaj przyprawy i wszystko gotuj na wolnym ogniu ok 2 h. Smacznego

Niezły Młynek
Czarka wschodniego zdrowia- zupa z udon 258

SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 litr wody paczka grubych nudli udon 12 grzybków shitake 1 namoczony arkusz skórki sojowej pęczek grzybków enokitake 2-3 duże namoczone grzyby mun duża marchewka pokrojona w cienkie szerokie wstążki garść kiełków fasoli mung (tauge) 4 łodygi szpinaku wodnego 1 łyżka jasnego sosu rybnego 1 łyżka pasty miso Przygotować wszystkie składniki: Namoczone w gorącej odzie(...)się zagotuje wrzucić na nią skórki sojowe i paczkę nudli bez rozrywania ich.W gorącej wodzi same się rozdzielą. Po kilku minutach nudle są gotowe i wrzucić do niej marchewkę i łodygi szpinaku aby się zblanszowały.Wszystkie inne składniki dodajemy do zupy po zdjęciu rondla z ognia.Są zbyt delikatne i po dłuższym przebywaniu w gorącej wodzie straciłyby kruchość i stały

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato 198

smak warzyw, zwłaszcza tych, które mogą powodować wiadomo co :) o chyba najbardziej Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 2 młode marchwie 2 ząbki czosnku 1/2 małej cebuli 3-4 młode ziemniaki 1 mała kalarepa garść zielonej szparagówki, pokrojonej na 3-4 cm kawałki 2/3 szklanki jarmużu (użyłam mrożonego) 1 młody brokuł(...)płaska łyżeczka mielonego kminku Warzywa umyć i obrać. Udko lub skrzydełka umyć, włożyć do średniego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić kalarepę pokrojoną w kostkę, ziemniaki, jarmuż, fasolkę, a na końcu różyczki brokułów

Czerwień i błękit
Surówka z kalarepy 179

Jednakże często też wykorzystuję ją w różnych sałatkach i surówkach. Dziś zapraszam Was na jedną z takich surówek. Prosto, smacznie i... oczywiście z kalarepą. Składniki: 1 kalarepa 2 małe marchewki por 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki 2 rzodkiewki sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Kalarepę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Marchewkę skrobiemy, ścieramy

Słodkie okruszki
Warzywna zupa krem z mleczkiem kokosowym 182

zupa krem to idealny sposób, ponieważ jest to pełnowartościowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu dnie, które zachwyci podniebienie każdego niejadka.  Składniki: (6 porcji) - kalafior (400g) - 1/2 sztuki  - marchew (100g) - 2 sztuki - ziemniaki (150g) - 2 sztuki  - seler (150g) - 1/2 sztuki  - pietruszka, korzeń (50g) - 1 sztuka - mleczko kokosowe (200g)   - bulion warzywny/woda - 1 litr  - pietruszka liście(...)łyżeczki  - gałka muszkatołowa, pieprz, szczypta soli  Sposób przygotowania:  Wszystkie warzywa dokładnie umyć, kalafior podzielić na różyczki, marchew i pietruszkę pokroić w plastry, seler oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem lub wodą. Gotować około 20 minut. Zdjąć z płyty, dodać mleczko kokosowe, a następnie całość zmiksować na jednolitą masę. Doprawić pieprzem, szczyptą soli i gałką muszkatołową

Fit-amina
Mintaj w sosie słodko - kwaśnym 176

Fajna i smaczna przekąska na domowe imprezy. Polecam! 1,5 kg mintaja Sól Pieprz Przyprawa do ryb 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 3 cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 100 – 150 ml bulionu 700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech  (KLIK) Olej do smażenia Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy(...)mniejszy.  Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą

VioletoweKucharzenie
Sałatka z kalafiorem i ziemniakami 374

inny smak, kolor i trzeba to wykorzystywać póki można. Warzywa i owoce latem są niepowtarzalne, są lekkie, kruche, smaczniejsze. Właśnie dzisiejsza sałatka jest takim powiewem lata. Młode ziemniaki, młoda marchewka, ogórki małosolne, koperek i oczywiście najważniejszy smak sałatki-chrupiący kalafior, wszystko w słonecznych kolorach i smakach lata. Idealna sałatka na kolację i na grilla do pieczonego mięska. Składniki: pół dużego(...)kalafiora 6 ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone lub małosolne 3 duże marchewki pęczek koperku 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu biały pieprz sól Sposób przygotowania: Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Zagotować wodę z łyżką soli. Do wrzątku wrzucić kalafior. Gotować 5 minut. Kalafior nie może być rozgotowany. Musi być chrupiący. Odcedzić i ostudzić

na moim stole...
Miodny Kuch 166

Miodny kuch Składniki: ciasto: - 4 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki startej marchwi - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 2 łyżki miodu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki cynamonu - 1 szklanka bakalii (u mnie suszone śliwki, orzechy włoskie i mieszanka studencka: rodzynki, orzechy arachidowe, nerkowce, ananas kandyzowany, migdały, chipsy bananowe) dodatki: - tłuszcz i mąka(...)blachy   Forma: mała keksówka 25 cm   Przygotowanie: Jajka ubijam razem z cukrem. Dodaję mąkę, olej, rozpuszczony miód, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Wszystko dokładnie miksuję. Dorzucam marchew oraz bakalie. Mieszam łyżką drewnianą. Wszystko przelewam do wysmarowanej tłuszczem keksówki oraz obsypanej mąką. Piekę w uprzednio nagrzanym piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem, czy jest już gotowe. Temperatura piekarnika

Kuchnia co dnia
Okoń w płatach migdałowych z frytkami 132

Okoń w płatach migdałowych z frytkami  Składniki: - świeże okonie - jajko - płatki migdałowe - mąka kukurydziana - bułka tarta - sól - pieprz biały - cytryna do smażenia: - olej rzepakowy dodatki: - frytki - surówka z marchewki i jabłka (marchew, jabłko, sól, olej dyniowy) Przygotowanie: Rybę należy wypatroszyć i pozbawić głów oraz łusek. Ewentualnie można użyć gotowych tuszy. Do wnętrza każdej ryby wkładam po dwa plastry cytryny(...)migdałowe i mieszam je z bułką tartą oraz mąką kukurydzianą.   Rybę namaczam w jajku i obtaczać w panierce.  Smażę na gorącym oleju. Przygotowuję frytki oraz surówkę z marchewki i jabłka. Podaję wszystko razem jeszcze na ciepło

Kuchnia co dnia
Kurczak pieczony w miodzie 157

ćwikłą Składniki: - 2 ćwiartki kurczaka - sok z jednej cytryny - 4 łyżki masła - 4 łyżki miodu (u mnie lipowy) - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku - 1 cebula - 2 małe marchewki - 1/2 szklanki wody - sól, mielony czarny pieprz dodatki: - kasza gryczana z warzywami SYS - buraczki ćwikłowe   Forma: naczynie żaroodporne   Przygotowanie: Ćwiartki kurczaka dzielę na pół, duklanie płuczę i nacieram sokiem(...)cytryny, solą oraz pieprzem.   Układam go w naczyniu żaroodpornym. Całość obkładam plastrami cebuli oraz pokrojoną w talarki marchewką.    W garnku roztapiam masło z miodem i dodaję gałkę muszkatołową. Smaruję tym kurczaka i wlewam wszystko do formy. Dodaję też wodę. Całość wstawiam do nagrzanego  piekarnika. Od czasu do czasu obracam mięso, aby równomiernie przypiekło się z każdej

Kuchnia co dnia
Rosół po węgiersku - zupa kurczakowa 215

Rosół po węgiersku - zupa kurczakowa z pieczarkami i fasolką   Składniki:   - 1 kurczak - sól - 3-4 ziarna pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 1 ząbek czosnku - 4 marchewki - 4 pietruszki - 1 seler - 1 cebula - suszona natka pietruszki - 150g pieczarek - 200g fasolki szparagowej - 100g makaronu (u mnie nitka) Przygotowanie: Wkładam kurczaka do garnka, zagotowuję i zbieram pianę. Przyprawiam solą, pieprzem(...)imbirem, i czosnkiem. Czyszczę warzywa, ale cebulę nie obieram, tylko myję. Do zupy dodaję marchewki pokrojone w słupki, pietruszki, seler, natkę pietruszki oraz cebulę. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem aż kurczak i warzywa będą miękkie. Pieczarki kroję na cienkie plasterki i gotuję z fasolką w niewielkiej ilości zupy. Na krótko przed podaniem gotuję oddzielnie makaron. Gdy kurczak jest ugotowany

Kuchnia co dnia
Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym 239

Zupa: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym Składniki:  - 3 marchewki - pietruszka - mała cebula - mielony czarny pieprz - 1/3 łyżeczki imbiru mielonego - kostka rosołowa (u mnie warzywna)   dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - śmietanka 30% - natka pietruszki (u mnie suszona) - groszki ptysiowe (u mnie Brześć)   Przygotowanie:  Cebulę drobno siekam. Podsmażam ją na rozgrzanym oleju. Marchewki i pietruszkę kroję w plastry

Kuchnia co dnia

Proponowane wyszukiwania