marchewka - 20163 przepisów (strona:532/1345)

Sałatka z cukinii na zimę 162

drugiego dania. I myślę, że warto jest zrobić zapas tej sałatki. W zimę będzie idealnym wspomnieniem lata. Zapraszam!!!! Składniki: 3 kg cukinii, 1 kg papryki, 0,5 kg marchwi, 0,5 kg cebuli, 1 papryczka chilli, 5 łyżek soli,   Zalewa: 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka kolendry, 3 łyżeczki białej gorczycy, kilka liści laurowych(...)komuś przeszkadza skórka to można ja obrać. Posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. Jak już puści sok dokładnie trzeba ją odcisnąć. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w pióra, marchew ścieramy na grubszych oczkach, papryczkę chilli drobno siekamy. Warzywa dodajemy do cukinii. Wszystkiego składniki zalewy gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa i odstawiamy na 3 godziny. Sałatkę wraz z zalewą przekładamy

Passion of Cooking
Lekki makaron - idealny na upały, najlepszy dla dzieci w 15 minut 148

dzieci i dorośli :) Zainspirował mnie przepis ze strony Jamiego Olivera . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 małe porcje: 120 g makaronu świderki 3 łyżki sera ricotta 1 mała marchewka, starta na dużych oczkach 30 g świeżego parmezanu, pokrojonego w cienkie plastry oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz świeże oregano i tymianek CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie(...)Makaron gotujemy w porządnie osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Na ostatnie dwie minuty wrzucamy startą marchewkę. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy 15 g parmezanu, mieszamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek i ser ricotta, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze, dekorujemy pozostałym parmezanem, gałązkami oregano i tymianku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami 196

farsz zapieczony w aromatycznych białych paprykach, spróbujcie! ;) Przepis podaję na 4 porcje. Składniki: 4-6 sztuk białej papryki (w zależności od ich wielkości) 200g zielonej soczewicy 3 średniej wielkości marchewki 1 nieduża cukinia średnia cebula 3 ząbki czosnku około 150g sera żółtego masło do smażenia pieprz, sól czosnek granulowany Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy drobno, a czosnek(...)przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki masła i podsmażamy czosnek i cebulę. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy na patelnię. Dodajemy też ugotowaną soczewicę. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a gdy farsz trochę wystygnie dodajemy starty na tarce żółty ser. Z papryk odcinamy kapelusze

Czerwona Porzeczka
Spaghetti z młodymi warzywami. 146

pyszne potrawy, których głównym składnikiem są sezonowe warzywa z mojego ogródka. Zapraszam na znakomity makaron! Składniki na spaghetti z młodymi warzywami: 200 g makaronu spaghetti 2 pęczki młodej, małej marchewki 2 garści młodego, niełuskanego groszku 1 garść jarmużu lub szpinaku (lub kilka różyczek brokuła) 1 garść młodego bobu (opcjonalnie) 100 g twarogu lub sera feta 1 łyżka masła sól pieprz(...)Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie wyszorowaną marchewkę wrzucamy do garnka lub patelni, dolewamy 50 ml wody, 1/3 łyżeczki soli, masło i dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy groszek, pokrojony jarmuż (jeśli używamy szpinaku dodajemy go na samym końcu, tuż przed wyłączeniem grzania) lub brokuł, bób i gotujemy często

Rozpustne gotowanie
Placuszki z cukinii i marchewki 160

Jest już kilka przepisów na blogu z placuszkami z cukinii, ale te są w nieco innej wersji. Mianowicie z dodatkiem startej marchewki. Bardzo delikatne i idealne w smaku! Składniki: 250g cukinii (po obraniu) 1 marchewka  1 jajko 2 łyżki mąki pszennej graham T1850 przyprawy: jarzynka, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, czosnek granulowany  Sposób przygotowania: Cukinię obieramy i oczyszczamy

Truskawkowa Fiesta
Zupa ogórkowa z marchewką i koperkiem 195

idealnie smakuje o każdej porze roku, zimą rozgrzewa a latem ze względu na kwaskowy smak wspaniale orzeźwia. składniki: 2-2,5 l bulionu drobiowego 1 kg ziemniaków 3-4 marchewki 4-5 kiszonych ogórków pęczek koperku 3 łyżki mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 % Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Warzywa

Monia miesza i gotuje
greckie fakes inaczej 167

zmodyfikowany przepis, który na pewno przypadnie Wam do gustu już od pierwszej łyżki. Składniki : 1 opakowanie cieciorki 400g 3-4 średnie cebule 4-6 ząbków czosnku 3-4 średnie marchwie 3-4 większe dojrzałe pomidory 1 mały por 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego kostka rosołowa warzywna sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, bazylia, oregano olej rzepakowy Sposób przyrządzenia(...)oleju rzepakowego i podgrzewamy kroimy w drobną kostkę cebulę z czosnkiem i wsypujemy na rozgrzany olej podlewamy nieco wodą i dusimy przez kilka minut dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchew, podlewamy jeszcze wodą i dusimy 10 minut następnie dodajemy wypłukaną cieciorkę oraz około 1,5l wody w szklance rozrabiamy koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i wlewamy do garnka dodajemy

zobacz ich smak
meksykańska potrawka nie koniecznie z kurczakiem 183

ostrawą potrawką, której siłą są aromaty kminu rzymskiego, kolendry, tymianku czy cynamonu i goździków. Składniki : 1 opakowanie "Przyprawa kuchni meksykańskiej" Kamis 1 podwójna pierś z kurczaka (opcjonalnie) 2 średnie marchewki 1 duża cebula 1 duża papryka czerwona 4-5 ząbków czosnku puszka kukurydzy konserwowej 340-400g puszka czerwonej fasoli 400g puszka krojonych pomidorów 400g mrożonka warzyw w stylu meksykańskim(...)przyrządzenia : (dla "mięsożernych") kurczaka kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju przez 2-3 min., aż nabierze jasnej barwy paprykę kroimy w kostkę 1x2cm, cebulę w półpiórka, a marchewkę w słupki 3-4cm o przekroju 0,5x0,5cm i dodajemy do kurczaka mieszając smażymy kolejnych kilka minut do szklanki wlewamy 100ml wody i dokładnie mieszamy w niej zawartość

zobacz ich smak
Marynowana marchew z białą rzodkwią 139

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 kg marchewki 2 kg białej rzodkwi 4 cm kawałek imbiru Warzywa obrać ze skórki. Marchewkę i rzodkiew poszatkować na długie paseczki lub zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Imbir zetrzeć na tartce

kulinarnyswiatdomi
Kiszona kapusta w słoikach. 97

Składniki : 2 kg białej kapusty 25 dkg marchewki 2 cebule 2 i 1/2 łyżki soli kminek Sposób wykonania :   K apustę oczyść, poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój na cienkie plastry. Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dodaj sól, kminek i ponownie dokładnie wymieszaj wszystko razem. Przełóż do kamionkowego garnka

Przepisy i porady kulinarne
Leczo z fasolką szparagową 184

ugotowanej białej fasolki szparagowej  2 łyżki oliwy  Sposób przyrządzenia:   Cebulę obrać, pokroić w talarki zeszklić na oliwie. Dodać umytą i pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Marchewkę pokroić w krążki i ugotować na parze al'dente. Podsmażone warzywa przełożyć do rondla a na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Następnie wszystko razem wymieszać wraz z marchewką, dodać pomidory

pieprzny smaczek
Zupa rybna bouillabaisse 145

Zupa rybna bouillabaisse Gotowa zupa bouillabaisse Składniki Danie dla czterech osób Wywar rybny 2 duże cebule 2 marchwie 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek Skórka cytryny Papryka czerwona Szczypta szafranu Ząbek czosnku Koper Poniższe składniki jako całość nie powinny ważyć więcej niż 1,3 kg  Owoce morza (kalmary, k rewetki,  małże(...)Filety ryb morskich Sposób przygotowania W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy w niej do zeszklenia cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, czosnek, skórkę cytryny i filety ryb na 5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Dodajemy  obranego ze skóry i  pokrojonego  pomidora, paprykę w cienkich plastrach i wywar rybny. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu dodajemy

Miód i pieprz
Krupnik 155

Krupnik Gotowy krupmik Składniki Danie dla czterech osób 2 marchwie 1 cebula 60 g kaszy jęczmiennej Pęczek pietruszki 2 liście laurowe 1,5 litra mięsnego wywaru 3 ziemniaki 1 seler 2 łyżki oleju Szczypta lubczyku Kilka ziaren ziela angielskiego Sposób przygotowania Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w paski marchew, seler

Miód i pieprz
Zupa buraczkowa 103

Zupa buraczkowa Składniki Danie 4 osoby 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,50 l wywar wołowy z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego(...)niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany ząbek czosnku, liście laurowe i połowę majeranku przesmażając całość. Do podsmażonej cebuli dodajemy  obrany seler pokrojony w słupki i marchew obraną i pokrojona w plastry. Całość smażymy 1-2 min, często mieszając, a  następnie zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki

Miód i pieprz
Pyszne klopsiki w sosie musztardowym 152

jajo 1 szt  bułka tarta 2 łyżki sól do smaku  pieprz do smaku  Natura Smak John 3 czubate łyżeczki Tradismak    Wywar do klopsików: marchew 3 szt pietruszka 100 g seler 100 g por zielona część  musztarda 2 łyżki ( jasnej) śmietana 30% 200 ml     Wykonanie klusek śląskich: Obieramy ziemniaki , kroimy(...)pieprz sól i mieszankę naturalnych przypraw John. Wyrabiamy farsz i formujemy maleńkie kuleczki . Smażymy kuleczki  mięsa na oleju.   Wykonanie wywaru do klopsików i sos: Do garnka wkładamy marchew, pietruszkę ,seler , por. Gotujemy wywar do którego wkładamy usmażone kuleczki mięsa. Doprawiamy do smaku czym chcecie ( sól , pieprz) Gotujemy razem koło 30 minut , dodajemy 2 łyżki musztardy "jasnej"  . Mieszamy

Różowa kuchnia