natrzeć naolejone golonki, schować do lodówki najlepiej na całą noc golonki włożyć do szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" z marynatą, na golonkach ułożyć obrane i przekrojone marchewki, dodać liść laurowy i ziele angielskie, wlać wodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować z 90 minut na małym ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie golonki(...)kruche, soczyste i z marchewką smakują wyśmienicie................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętylko słuchając i dać ramię do oparcia. Ale to też pomaga, mimo wszystko. Ps. Uzupełniłam ostatnie wpisy o przepisy o które prosiliście, oraz zakładkę przepisy :) Przepis: 2 ugotowane marchewki (ok.150g) 300ml mleka ok.35-40g mąki kukurydzianej coś do posłodzenia cynamon, szczypta soli Marchewkę miksujemy z 2/3 mleka na gładką masę, umieszczamy w garnuszku i gotujemy. Resztę mleka mieszamy
More food, love and dreamsWieprzowy gulasz z warzywami. Podajemy z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Składniki: 500 g karkówki 2 średnie marchewki pół średniej kalarepy cebula lubczyk pieprz ziołowy papryka ostra sól, pieprz łyżka mąki Przygotowanie Karkówkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka i podsmażamy na oleju. Następnie składniki przekładamy do rondelka, zalewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Marchewki i kalarepę obieramy
e-PrzepisyKulinarnekolację. Z odrobiną śmietany i gałki muszkatołowej, posypana delikatnie żółtym serem. Dla naszego alergika była alternatywa - młode ziemniaczki z fasolką szparagową. paczka makaronu np. świderki pół cebuli 2 marchewki pół selera kilka różyczek kalafiora 2 ząbki czosnku jajko śmietana sól pieprz gałka muszkatołowa ser żółty - odrobina do posypania Ugotować makaron, odcedzić. Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażyć, marchewkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieskładniki: 1/2 główki młodej, białej kapusty 1 mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 2 pomodory 1 cebula ok. 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz wykonanie: Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie
Domowy Smak Jedzeniafiletem z kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej 1 op. mozzarelli (lub kawałek sera żółtego) * w przypadku innych rodzajów mięsa należy odpowiednio(...)łyżki). Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki (u mnie na całą noc ale może być krócej). 2. Papryki pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, cebulę w piórka a marchewki zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, podsmażyć warzywa a następnie dolać troszkę wrzątku i poddusić aż będą prawie miękkie. Posolić do smaku. 3. Zamarynowany schab ułożyć
Kto ugości moich gości?Składniki: ok 1 kg karczku 3 cebule marchewka, pietruszka 3-4 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu 7 ząbków czosnku szczypta lubczyku Naleśniki: szklanka mleka szklanka wody jajko 8 kopiastych łyżek mąki szczypta soli sos: łyżka masła 82% 200-300 g pieczarek cebula bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Do większego garnka włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, opaloną na ogniu
Gaździnka warzyblogu mogliście już zobaczyć wersję porową , indyjską , meksykańską , a tym razem proponuję delikatny sosik cukiniowo-porowy. Składniki na 2 porcje: na sos: ½ większej cukinii lub 1 mała 1 marchewka ½ pęczka koperku małe opakowanie śmietany 18% (200g) 1 ząbek czosnku sól 1 łyżka oleju Przygotowanie: Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek posiekać. Usmażyć na łyżce oleju. Doprawić
Fabryka pomysłówKresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki przekrojone na "cztery" gotować z 30 minut, na koniec wsypać kucharka, pieprz mielony do rondla wsypać opłukane rodzynki Kresto, wlać z 1-1,5 litr rosołu, gotować(...)przyprawę w płynie, sok z cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte i lekkie piersi w sosie na obiad.......................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrugiego dania. I myślę, że warto jest zrobić zapas tej sałatki. W zimę będzie idealnym wspomnieniem lata. Zapraszam!!!! Składniki: 3 kg cukinii, 1 kg papryki, 0,5 kg marchwi, 0,5 kg cebuli, 1 papryczka chilli, 5 łyżek soli, Zalewa: 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka kolendry, 3 łyżeczki białej gorczycy, kilka liści laurowych(...)komuś przeszkadza skórka to można ja obrać. Posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. Jak już puści sok dokładnie trzeba ją odcisnąć. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w pióra, marchew ścieramy na grubszych oczkach, papryczkę chilli drobno siekamy. Warzywa dodajemy do cukinii. Wszystkiego składniki zalewy gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa i odstawiamy na 3 godziny. Sałatkę wraz z zalewą przekładamy
Passion of Cookingdzieci i dorośli :) Zainspirował mnie przepis ze strony Jamiego Olivera . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 małe porcje: 120 g makaronu świderki 3 łyżki sera ricotta 1 mała marchewka, starta na dużych oczkach 30 g świeżego parmezanu, pokrojonego w cienkie plastry oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz świeże oregano i tymianek CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie(...)Makaron gotujemy w porządnie osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Na ostatnie dwie minuty wrzucamy startą marchewkę. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy 15 g parmezanu, mieszamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek i ser ricotta, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze, dekorujemy pozostałym parmezanem, gałązkami oregano i tymianku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy. Smacznego
My Culinary Artfarsz zapieczony w aromatycznych białych paprykach, spróbujcie! ;) Przepis podaję na 4 porcje. Składniki: 4-6 sztuk białej papryki (w zależności od ich wielkości) 200g zielonej soczewicy 3 średniej wielkości marchewki 1 nieduża cukinia średnia cebula 3 ząbki czosnku około 150g sera żółtego masło do smażenia pieprz, sól czosnek granulowany Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy drobno, a czosnek(...)przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki masła i podsmażamy czosnek i cebulę. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy na patelnię. Dodajemy też ugotowaną soczewicę. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a gdy farsz trochę wystygnie dodajemy starty na tarce żółty ser. Z papryk odcinamy kapelusze
Czerwona Porzeczkapyszne potrawy, których głównym składnikiem są sezonowe warzywa z mojego ogródka. Zapraszam na znakomity makaron! Składniki na spaghetti z młodymi warzywami: 200 g makaronu spaghetti 2 pęczki młodej, małej marchewki 2 garści młodego, niełuskanego groszku 1 garść jarmużu lub szpinaku (lub kilka różyczek brokuła) 1 garść młodego bobu (opcjonalnie) 100 g twarogu lub sera feta 1 łyżka masła sól pieprz(...)Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie wyszorowaną marchewkę wrzucamy do garnka lub patelni, dolewamy 50 ml wody, 1/3 łyżeczki soli, masło i dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy groszek, pokrojony jarmuż (jeśli używamy szpinaku dodajemy go na samym końcu, tuż przed wyłączeniem grzania) lub brokuł, bób i gotujemy często
Rozpustne gotowanieJest już kilka przepisów na blogu z placuszkami z cukinii, ale te są w nieco innej wersji. Mianowicie z dodatkiem startej marchewki. Bardzo delikatne i idealne w smaku! Składniki: 250g cukinii (po obraniu) 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej graham T1850 przyprawy: jarzynka, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, czosnek granulowany Sposób przygotowania: Cukinię obieramy i oczyszczamy
Truskawkowa Fiestaidealnie smakuje o każdej porze roku, zimą rozgrzewa a latem ze względu na kwaskowy smak wspaniale orzeźwia. składniki: 2-2,5 l bulionu drobiowego 1 kg ziemniaków 3-4 marchewki 4-5 kiszonych ogórków pęczek koperku 3 łyżki mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 % Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Warzywa
Monia miesza i gotuje