który konsystencją przypominał dzisiejszą fetę. Pyszna botwinka, polecam! Zupa botwinka z ziemniakami i fetą Składniki: 5 porcji duży pęczek botwiny z buraczkami, u mnie około 20 sztuk 3 młode marchewki 1 młoda cebula ze szczypiorkiem pęczek pietruszki pęczek koperku 3 ząbki czosnku 3 l bulionu, u mnie mięsny 200 ml kwaśnej śmetany 1 łyżka balsamicznego octu sól i czarny pieprz(...)świeżo mielony do smaku Dodatkowo 1 kg młodych ziemniaków 100 g fety, u mnie owcza świeże zioła do posypania Młode buraczki i marchewki (nie ma potrzeby obierać) pokrój w plasterki. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Opłukaj botwinę i grubo pokrój. Włóż warzywa do pojemnego garnka i wlej bulion. Gotuj botwinkę przez 20 minut.Pod koniec gotowania dodaj posiekane zioła Dopraw
codojedzeniagulaszowego (z łopatki) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki przyprawy do mięsa 1 łyżeczka ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka suszonej marchewki Sól, pieprz 250 ml wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Mięso gulaszowe myjemy i osuszamy. Jeżeli mamy cały kawałek łopatki kroimy go na mniejsze kawałki np. w kosteczkę. Mięso przyprawiamy przyprawą(...)Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa. Po ok. 5 minutach wkładamy mięso i podsmażamy. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, suszoną marchewką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu
VioletoweKucharzeniesitko. Ja dodaję jeszcze wody mineralnej, szczególnie jak gruszki czy jabłka są bardzo słodkie. Owoce wykorzystuję jako dodatek do placuszków, miksuję dodaję śmietanki lub zajadamy jako przekąskę. Soczek przecierowy: marchewka gruszka jabłko 1. Składniki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 do 7 minut. 2. Owoce, marchewkę wraz z wodą, w której
NA MOIM TALERZUaksamitnej zupy szpinakowej! Jedna z lepszych zup jakie robiłam i jadłam ;) Składniki (3-4 porcje): 0,5 świeżych liści szpinaku 2 średnie cebule 5 ząbków czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 pasternak kawałek selera kawałek pora 1-2 łyżki oleju rzepakowego 80 g kaszy jaglanej przyprawy: sól morska, curry , pieprz cayenne , papryka słodka , zioła prowansalskie , pieprz ziołowy(...)prawdziwy 1 l wody Przygotowanie: Zagotuj wodę. Dodaj obrane i drobno pokrojone: marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, por. Gotuj ok. 30 minut. W tym czasie kiedy gotuje się wywar na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż chwilkę posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodaj umyty szpinak, podlej wodą, przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut. Ugotuj
Zdrowie na języku :PSkładniki 250 g marchwi 250 g groszku konserwowego 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki Sól ,cukier Przygotowanie Marchew umyć , obrać i pokroić w 6-7 milimetrową kostkę. Zalać 100 ml wody , dodać masło , pół łyżeczki soli , kilka szczypt cukru i dusić na średnim ogniu. Po pięciu minutach dodać groszek , dolać 50-100 ml wody / w zależności od tego
R'n'G Kitchenvegety 1/2 natki pietruszki 2 łyżki zacierek babuni Przygotowanie Z włoszczyzny ,ziela angielskiego ,liści laurowych ,papryczki ,podsmażonych łupinek cebuli ,soli i pieprzu przygotować bulion warzywny. Warzywa i łupinki wyciągnąć ,marchew pokroić w talarki. Do bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki ,pokrojony w słupki seler ,zacierki i gotować jeszcze 30 min. Pod koniec gotowania wrzucić do zupy marchew oraz posiekaną natkę
R'n'G Kitchenpolskiej klasycznej. Składniki 2 duże ziemniaki , obrane , pokrojone w kostkę 2 łyżki octu winnego z białego wina 180 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej ), pokrojonej na kawałki 2 duże marchewki , pokrojone w kostkę 150 g zielonego groszku 8 średnich ogórków konserwowych 1 łyżka kaparów , odsączonych sól , czarny pieprz , świeżo zmielony 4 łyżki oliwy z oliwek 150 g majonezu Przygotowanie(...)rondla z wrzącą wodą wlałem 1 łyżkę octu winnego , włożyłem ziemniaki i gotowałem do miękkości. Odlałem , odstawiłem , aby ostygły. Wrzuciłem groszek , fasolkę i marchewkę do wrzącej osolonej wody , wlałem drugą łyżkę octu winnego , gotowałem na wolnym ogniu , aż warzywa były miękkie. Odlałem wodę , odstawiłem warzywa do ostudzenia. Ogórki konserwowe pokroiłem na niezbyt cienkie plasterki Pokroiłem wystudzone warzywa wrzuciłem do salaterki
R'n'G KitchenMarynowane prawdziwki , przepis od znajomego leśniczego Składniki prawdziwki woda i ocet w proporcji 4:1 cukier - zależnie od smaku listek laurowy - po 1 do każdego słoika ziele angielskie pół marchewki pokrojonej w krążki na 1 l zalewy 1 mała cebula Przygotowanie Grzyby oczyściłem i opłukałem na sicie. W zależności od wielkości gotowałem 20-30 minut. Osączyłem , ostudziłem , przełożyłem(...)słoików. Ze składników przygotowałem zalewę , wszystko zagotowałem (razem marchewką i pokrojoną cebulą). Grzyby zalałem przygotowaną marynatą , zakręciłem słoiki i ustawiłem do góry dnem. Pozostawiłem do całkowitego ostygnięcia
R'n'G Kitchendymki 1 fenkuł (koper włoski) sól 1 cebula 250 g wędzonego boczku 100 ml śmietany 100 ml mleka 200 g serka topionego gałka muszkatołowa tłuszcz do formy Przygotowanie Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż na 4 części. Fasolkę opłukałem , odciąłem końcówki. Zieleń cebulek dymek skróciłem do ok. 12-15 cm , odkroiłem korzonki , same cebulki obrałem i umyłem. Odciąłem liście fenkułu(...)Polałem równomiernie sosem i wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut o temperaturze 200 stopni C. Pod koniec zapiekania posypałem ją pokrojonym szczypiorkiem cebuli dymki i drobno pokrojonymi kosteczkami marchewki
R'n'G KitchenRozgrzewająca zupa idealna na jesienno-zimowe dni. Przygotowuje się ją bardzo szybko ,smakuje wyśmienicie. Składniki 250 g boczniaków puszka krojonych pomidorów z zalewą 2 marchewki pietruszka mały seler 4 średniej wielkości ziemniaki cebula łyżka masła 1,25 ml bulionu warzywnego ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Marchewki ,pietruszkę ,seler ,cebulę i ziemniaki pokroiłem w kostkę ,podsmażyłem
R'n'G Kitchennutą anyżu idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja na zimowe dni. Składniki 500 g karkówki wieprzowej kilka grzybów mun 2 łyżki oleju sezamowego duża marchew pietruszka mały seler por (biała część) kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 500 ml bulionu wołowego 1,25 l bulionu warzywnego mała kapusta pekińska 2 łyżki(...)jaśminowego ocet ryżowy mielony imbir sól ,pieprz Przygotowanie Grzyby moczymy w gorącej wodzie i kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę ,mieszamy z sosem sojowym i podsmażamy na oleju. Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki ,por w piórka. Dodajemy do mięsa i smażymy dalej. Imbir oraz czosnek siekamy i wrzucamy do całości razem z grzybami oraz roztartymi
R'n'G KitchenBardzo aromatyczna warzywna zupa ,takie przypomnienie lata w te pochmurne dni. Składniki 500 g fasolki szparagowej (dla urozmaicenia zielonej i żółtej) marchew pietruszka mały seler 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki ryżu brązowego 1/2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą 2 łyżki jogurtu greckiego 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 1 l zimnej wody mielona(...)słodka papryka szczypta tymianku sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy zimną wodą ,dodajemy fasolkę ,solimy ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 min na małym ogniu. Czosnek obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie ,zrumieniamy i kroimy w plasterki. Razem z pomidorami i ryżem
R'n'G KitchenNiskokaloryczne przystawka. Składniki ogórek sałatkowy (150 g ) 2 łyżki pestek dyni 150 g młodej marchewki 5 rzodkiewek mała kalarepa dymka ze szczypiorkiem 4 łyżki białego octu winnego łyżeczka płynnego miodu sól czarny pieprz 2 łyżki oleju z pestek dyni 5 łyżek oleju Przygotowanie Pestki dyni uprażyłem na patelni bez tłuszczu, powinny zacząć wydzielać przyjemny wyczuwalny zapach. Zdjąłem z patelni(...)ostudziłem. Kalarepkę i marchewkę umyłem, oczyściłem i obrałem. Rzodkiewki i ogórek umyłem. Wszystkie warzywa pokroiłem na szatkownicy do ogórków w cieniutkie plasterki. Cebulkę umyłem i oczyściłem. Białe i jasnozielone części cebuli pokroiłem w cieniutkie krążki. Ocet z miodem, solą i pieprzem wymieszałem trzepaczką do piany, następnie ubiłem dolewając powoli oba rodzaje oleju. Sosem posmarowałem cztery talerze, ułożyłem na nich plasterki
R'n'G Kitchenpycha! ;) Składniki 500 g filetu z kurczaka puszka krojonego ananasa 4 ząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przyprawy chińskiej "5 smaków" 2 młode marchewki mały słoiczek pędów bambusa pęczek rzodkiewki 2 łyżki soku z tajskiej limonki 300 ml bulionu drobiowego papryczka chili pęczek szczypiorku sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)pokrojoną w piórka szalotką podsmażamy na oliwie. Filety kroimy w kostkę ,dodajemy do czosnku i szalotki ,oprószamy przyprawą i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ananasa z zalewą ,pokrojone w słupki marchewki ,osączony z zalewy bambus ,pokrojoną w kostkę rzodkiewkę ,sok z limonki oraz bulion. Dodajemy posiekaną papryczkę ,dusimy na wolnym ogniu 30 min. Wrzucamy posiekany szczypiorek ,do smaku doprawiamy solą
R'n'G KitchenMarchew odkrywamy na nowo :D Orzeźwiający anyż połączony z czosnkiem daje niesamowity aromat. Składniki 3 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 łyżki smalcu gęsiego 3 łyżki bułki tartej 120 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki obieramy i kroimy w julienne (słupki
R'n'G Kitchen