karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula ze szczypiorkiem liść selera 1 pęczek kopru olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa pół szklanki wody sól , pieprz do smaku WYKONANIE Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry(...)godziny. Rozgrzewamy olej na patelni . Kawałki mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy lekko z obu stron. Do oddzielnego naczynia wlewamy pół szklanki wody. Wrzucamy podsmażone mięso. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy również w plastry dodajemy do mięsa. Posypujemy zsiekanym koprem i selerem. Kapustę kroimy w grubsze kawałki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i gotujemy
W kuchennym oknie Ewywyszły mi bardzo smaczne cusie ^^ Dzisiaj już lenię się w domu, bo przez moją szkołę już kłaczki kurzu przemykają xd :D Przepis: 60g mąki 1/2 jajka* średnia ugotowana marchewka (ok.100g) ok.30g masła orzechowego cynamon szczypta soli ew. coś do posłodzenia *po moich doświadczeniach radzę dać jedno małe żółtko, bo z białkiem wychodzą o to właśnie takie stworki, chyba(...)dacie o wiele więcej mąki Marchewkę zmiksować na pure, dodać resztę składników. Dokładnie zagnieść ciasto. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę, gotować ok. 1-2min po wypłynięciu, zmniejszając ogień
More food, love and dreamsteż w wersji pieczonej/gotowanej. Dzisiejsza propozycja to surówka z dodatkiem kalarepki. Charakterystyczny smak kalarepy przełamuje słodycz jabłka. Wersja najbardziej podstawowa, w planach są kolejne wariacie. :-) 1 kalarepka 2 młode marchewki 1 jabłko sól, pieprz 1. Kalarepkę i marchew obieramy. Jabłko również obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. 2. Kalarepkę i jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Marchewkę ścieramy na małych oczkach
Szefowa kuchninigdy. Ponad 15 lat pobytu we Włoszech ,wyczuliło mnie na smak pomidora i nikt mi nie ściemni, nawet na rynku, że to "te"pomidory! Składniki -conchiglie rigate MALMA -marchewka -czerwona cebula -oliwa z oliwek -butelka przecieru pomidorowego -sól i pieprz ziołowy od SKWORCU -szynka pieczona , u mnie regionalna -parmezan -bazylia listki Na gorącą oliwę wrzuć pokrojoną w piórka(...)cebulę. Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach, dodaj do cebuli, smaż. Pokrój szynkę w paski, dodaj do całości. Dodaj przecier pomidorowy. Dużo listków bazylii. Dosmacz pieprzem i solą. Zagotuj, duś pod przykryciem. Muszelki ugotuj al dente. Odcedz. Wlej do makaronu sos. Wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp parmezanem, dodaj listków bazylii jeśli lubisz. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniTakie pieczone ziemniaki to niby nic, ale połączone że świeżym tymiankiem, podane z chrupiąca surówką i duszonymi buraczkami to obłęd kulinarny. Składniki na surówkę 500 g młodej marchwi 100 g solonych orzeszków ziemnych 3 łyżki dobrego oleju 3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina Przygotowanie: marchew pokroić w cienkie słupki i wymieszać wszystkie składniki- ostrzegam jest obłędna w smaku, przyłapałam
greenscarfjuż to jedynie drób. Nawet w mojej rodzinie teraz jada się rzadziej mięsa (może dlatego, że ja gotuje częściej). Składniki: 250 g soi 1 mała cebula 1 duża marchewka Ziele angielskie (2) Curry Liść laurowy (2) Tymianek Liść lubczyku 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany 2 łyżki musztardy Przygotowanie: Soje zalewamy na noc wodą (do jej poziomu). Na następny dzień(...)soję gotujemy przez ok. 2 h z przyprawami i posiekaną marchewką i cebulą. Garnek zdejmujemy z gazu, wyciągamy ziele angielskie, liść laurowy. Dodajemy musztardę. Rozdrabniamy blenderem do gładkiej masy. Nieziemsko smakuje z ogórkami! Kremowa koreańska pasta sojowa
Czarnawisienkaoraz bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 . Składniki: 1 młoda kapusta średniej wielkości 2 laski chudej kiełbasy kilka pieczarek 1 czerwona papryka 2 młode marchewki puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie olej do podsmażenia kiełbasy koperek łyżka pikantnego ketchupu Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka
Walijskie Pichceniewalczyłam z mięsem więc ochoczo podjęłam się tego zadania. Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej ok 10 dkg wędzonej słoninki 3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1 biała papryka garść kurek 1 litr bulionu 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe(...)proszku kasza jęczmienna lub inna ulubiona kasza Mięso oczyścić z błon i pokroić w grube kawałki. Dobrze przesmażyć na patelni. Kiedy już będzie dobrze podpieczone podlać delikatnie bulionem. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w duże kawałki, czosnek w plasterki. W garnku, na oleju poddusić marchew. Jak zmięknie dodać cebulę, paprykę i kurki. Dusić wszystko, aż delikatnie
Jemy Pijemymamy. Wszystkie składniki dodajemy "na oko”;) Kierujemy się smakiem i intuicją.... grzybki leśne ( najlepiej malutkie i średniej wielkości ) woda kilka łyżek octu sól liście laurowe ziele angielskie małe marchewki cebula cukier czerwona papryka czosnek Grzyby oczyszczamy i chwilę blanszujemy na wodzie z octem i cukrem. Osobno gotujemy zalewę z wody, octu, cukru, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Czasem(...)dodajemy cynamon i kilka goździków. Grzyby przekładamy do słoiczków. Dodajemy kilka plasterków cebuli i czosnku oraz papryki i marchewki. Zalewamy cudowną miksturą. Zakręcamy i gotujemy ok godziny. Na zimę będą jak znalazł
Jemy Pijemydań... Zwykle gotuję wielki garnek rosołu, tym razem jednak gotowałam go u przyjaciółki, która miała około 5-6 litrowy. Składniki: 3 podudzia kurczaka ok 250g wołowiny 4-5 marchewek ( ja lubię marchewkę z rosołu więc dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula natka pietruszki kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso
Jemy Pijemymój mięsa jeść nie może :) Fotogeniczny to on nie jest ;) Ale w smaku....niebiański z lekką nutka piekła ;) Same zdrowe produkty wskoczyły do gulaszu: 3 małe bakłażany 2 fioletowe marchewki 2 średnie czerwone papryki 1 mała papryczka chilli 4 duże cebule 5 ząbków czosnku 5 dorodnych liści jarmużu 6-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów 1l bulionu warzywnego 5 łyżeczek(...)Adobo Canario ( skład: oregano, tymianek, czerwony pieprz, czosnek i kmin) 1 duża garść posiekanej kolendry 1 jogurt naturalny Wszystkie warzywa pokroić w grube kawałki. Takie jakie lubisz. Marchewki w plastry. Na patelni rozgrzać olej.Wrzucić marchew. chwilę podsmażać i lekko podlać bulionem. Jak lekko odparuje dodać cebulę. Powtórzyć podlewanie i odparowywanie. Następnie dodać oddzielony o twardych części
Jemy PijemyDobrą galaretką nigdy nie pogardzę, a zwłaszcza tą przygotowaną przez moją mamę. Jest pyszna i lekka :) 6 ćwiartek kurczaka 4-5 marchewek 1-2 pietruszki 4-5 jajek 4 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 selera 2 paczki żelatyny natka pietruszki ziele angielskie 4 liście laurowe szczypta Vegety sól pieprz natka pietruszki groszek konserwowy Ćwiartki kurczaka umyć i zalać wodą. Gotować(...)czasie mięso oddzielić od kości. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki. Marchew i pietruszkę pokroić na cienkie plasterki. Wszystko poprzekładać do miseczek ( natkę, jajka, groszek, marchewkę i pietruszkę). Delikatnie zalać wywarem. Zostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia i przełożyć do lodówki. Jak galaretka się zetnie podawać skropioną sokiem z cytryny lub tradycyjnie octem. Spotkałam się też z wersją
Jemy PijemyCzasem mamy ochotę na warzywne szaleństwo nie koniecznie przygotowane typowo po polsku. Szybka wycieczka do sklepu, koszyk zapełniony i do dzieła. Wyszło na prawdę smacznie :) Składniki: 2 marchewki 1/2 dużej pietruszki lub jedna mała 1 czerwona papryka 1 cebula 4 pieczarki 3 cm świeżego imbiru 1/2 papryczki chilli 3 łyżki kukurydzy z puszki ćwierć pora ćwierć brokuła(...)czarnego ryżu( zmieszanych ) kiełki soi 3-4 łyżki oleju arachidowego Ryż przepłukać w zimnej wodzie i wrzucić do osolonego wrzątku.Około 1,5 szklanki wody ). Gotować 35-40 minut. Marchewkę, pietruszkę, paprykę, imbir i por pokroić w cieniutkie słupki. Pieczarki w plastry, brokuła podzielić na mniejsze różyczki. Chilli drobno posiekać a cebulę pokroić w piórka. Wrzucać na rozgrzany olej
Jemy Pijemywygląda ładniej) i skończyło się małym wybuchem w piekarniku. Jednym słowem naczynie żaroodporne pękło z głośnym hukiem. SKŁADNIKI udka z kurczaka (ilość wedle uznania - u mnie 4) 1 marchewka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku oliwa przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, zioła dalmatyńskie (tj. oregano, bazylia, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia, majeranek) poza tym rękaw do pieczenia WYKONANIE(...)folię spożywczą) i włożyć do lodówki na minimum dwie godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Udka z kurczaka przełożyć do rękawa, dodać obraną i pokrojoną w krążki marchewkę, połówkę cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki i pokrojone drobno dwa ząbki czosnku. Rękaw dobrze zawiązać, umieścić na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec ponad godzinę. W trakcie pieczenia rękaw obrócić
Passions hobbies life