obiadem, ale też sycącym. Kiedy nie mam pomysłu na żadną konkretną zupę zazwyczaj chwytam to, co mam w domu i robię zupkę warzywną. Dodaję różne warzywa, które akurat mam (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, mieszanki warzyw mrożonych np. kalafiorowo-brokułowe, bądź te z serii "na patelnię" - w zależności co posiadam), dodaję do smaku rozgnieciony czosnek, podsmażoną na palniku cebulkę, koperek, pietruszkę(...)sprawdził się u nas jako obiadowy ratunek. Potrzebujemy 1 kg pomidorów (ja zazwyczaj używam 2 puszki pomidorów krojonych - bo szybciej), mleczko kokosowe w puszce (potrzebujemy ok. 100 ml), 1 marchewka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju (w przepisie jest jeszcze 5 cm wypestkowanej papryczki chilli, ale ja zazwyczaj robię bez, lub używam zmielonej). Dodatkowo pół szklanki ryżu
Bananowe Poledanie obiadowe i przygotowałam sałatkę. Idealna jako dodatek do ryb, ale równie smaczna sama w sobie :) Zdradzicie swoje sposoby na to warzywo? SKŁADNIKI: 500 g bobu 5-6 młodych marchewek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu 2 gałązki tymianku cytrynowego sól pieprz A jak to zrobić: Do wrzątku wrzucić bób(...)zeszklić. Włożyć pokrojoną w dość grube plasterki marchew i smażyć około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać czosnek, tymianek i miód, chwilkę przesmażyć. Tak przygotowaną marchewkę wymieszać z bobem, doprawiając do smaku solą i pieprzem
Kuchnia w opałachpokrojonej bardzo drobno około 6 listków świeżej kolędry około 7 listków świeżej bazylii- średniej wielkości Farsz: pokruszony ser feta 100 g 3 duże ugotowane i podzielone na mniejsze części marchewki po upieczeniu liście kolędry do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: 1. Zmieszać wszystkie składniki. 2. Zagnieść ciasto 3. Wyłożyć ciasto na tortownicę 4. Ponakłówać ciasto obficie widelcem 5. Podpiec ciasto Piec(...)białko na sztywno 2. Zblendować razem wszystkie składniki do otrzymania w miarę gładkiej masy. 3. Dodać delikatnie ubite białko 4. Przelać masę do tortownicy, na podpieczony spód 5. Nakładać marchewkę, ser feta oraz zioła Piec: około 45-60 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół. A następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec tylko od spodu przez około
KreatywnePinyziemniaczanej po stanowiłam dodać lubiany w naszym domu kalafior, smaki idealnie się skomponowały i dały pyszną całość. Zupa ziemniaczana z kalafiorem SKŁADNIKI : 1 porcja rosołowa 4 ziemniaki 1 marchewka większa 1 pietruszka kawałek selera 1/3 pora sól i pieprz 4 gałązki koperku 3 łyżki kefiru PRZYGOTOWANIE : Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy około 2-2,5l wody, solimy(...)gotujemy lekki drobiowy wywar. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kosteczkę. Pora kroimy w cieniutkie plasterki. Kiedy wywar jest gotowy wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler i pora i gotujemy 5-7 minut. Następnie dodajemy ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Koperek siekamy, dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i zabielamy 2-3 łyżkami kefiru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBialy ,którą gotowalyśmy na pokazie ,staralam sie wiernie odtworzyc ,choć z moimi zmianami. dodałam czosnek i szczypiorek Skł adniki 2 piersi z kurczaka 2-3 marchewki mlode 1 pietruszka nać i korzen pęczek boćwiny woda około 2-2,5l śmietana mala 36% fasolka drobna 30-40dag 1 cebula czerwona parę sztuk szczypiorku 3/4 szkl.prażonego(...)nagrzanego garnka z grubym dnem (bez tłuszczu,chyba ,że ktoś musi) i obsmażamy na zloty kolor.Wlewamy namoczoną wcześniej fasolkę,wraz z woda w której się moczyła. Następnie, dodajemy ,marchewkę ,pietruszkę ,cebulkę i szczypior.Wszystko dusimy około 20 -30minut.W międzyczasie ,kroimy boćwinę i zalewamy ją octem jabłkowym ,wymieszanym z odrobiną cukru.Gdy fasolka zmięknie dodajemy pokrojoną boćwinę.Chwilke gotujemy około
w mojej kuchniwątróbkę z cebulą - tradycyjnie , wątróbkę z kolorową papryką - jest w czym wybierać :))) Składniki: 700g wątróbki drobiowej 2 młode cukinie kilka pieczarek 2 młode pory 2 młode marchewki majeranek sól świeżo zmielony pieprz szczypta cukru olej Wykonanie: Wątróbkę myjemy, czyścimy, osuszamy papierowym ręczniczkiem, jeśli jest duża kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy majerankiem i smażymy na rozgrzanym oleju(...)czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia solimy i pieprzymy do smaku. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony w plasterki por i marchewkę. Podsmażamy kilka minut na małym ogniu. Następnie dorzucamy pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone pieczarki. Mieszamy całość, doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i szczyptą cukru. Smażymy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany
Walijskie Pichcenietanie danie zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i doda energii na cały dzień. składniki na 6 porcji 50 dag skrzydełek z kurczaka 1 średni brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ćwiartka selera 3 ząbki czosnku 5 ziemniaków 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarenka pieprzu 1/2 szklanki kaszy manny 4 łyżki sosu sojowego czarny pieprz(...)sól kilka gałązek natki pietruszki przepis Obraną i umytą marchewkę kroimy w plastry, seler oraz korzeń pietruszki na na mniejsze części. Do dużego garnka przekładamy umyte skrzydełka, dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę a także seler i czosnek. Obraną cebulę opalamy nad ogniem i przekładamy do garnka z warzywami i mięsem. Wrzucamy również przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka czarnego pieprzu
Smakowite Daniaschłodzeniu w lodówce świetnie kroi się w plastry i nie rozpada. Składniki: 4 małe lub 2 duże piersi z kurczaka 100 gramów wątróbki drobiowej 1 dymka 1 marchewka sól pieprz przyprawa do kurczaka Piersi myjemy i oczyszczamy z błonek To samo robimy z wątróbką Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w grube kawałki Wszystkie powyższe składniki układamy w garnku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comziemniaki, biała odmiana czyli najtańsze i nie najlepsze, posypane suszonym koperkiem. Porcja też spora, także nie będę się czepiała, kosztowały jakieś 3 zł, niech będzie. Zamówiłam jeszcze marchewkę z groszkiem, była ok. taka domowa za 3 zł. Podsumowanie - że domowo to na pewno, że tanio? nie do końca - za całość zapłaciłam 25,80 zł bez napoju. Szybka i sprawna(...)jego smutne oczy.. No dobra, nie będę się rozczulała, taki los wybrał. Kontynuując temat jedzenia, zupka ogórkowa. Pyszna!!! 3 zł, gorąca, gruba kostka ziemniaka i marchewki, lekko kwaskowa na tłustej śmietanie, gdyby nie ta pierwsza grzybowa zamówiłabym drugi talerz. Minęło kilka minut słyszę krzyk, wrednej baby. To mnie tak głośno woła po drugie danie, czyli kluski
pieprzny smaczekfasola czy kukurydza nadają jej niepowtarzalnego smaku. 600 g mięsa gulaszowego 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 litra wody 1 zielona papryka 7 pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 5 pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 150 g słodkiej kukurydzy 1 łyżka przyprawy meksykańskiej 1 łyżeczka przyprawy do zup Sól, Pieprz Mięso(...)obsypujemy mąką. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso. Cebulę kroimy w pół plasterki, dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Zieloną paprykę kroimy w kosteczkę, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kółeczka, pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą, dokładnie mieszamy, gotujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz przeciśnięte przez
VioletoweKucharzenieIdealna jako dodatek do obiadu- surówka z rabarbarem- propozycja 1 Składniki: 25 dag marchewki młodej, 15 dag rabarbaru, sól do smaku, cukier do smaku, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach a rabarbar poszatkować. Wymieszać, doprawić solą i cukrem oraz śmietaną
Tradycyjna Kuchniaascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: pół główki młodej kapusty 4-5 ziemniaków marchewka kawałek selera 8 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 kostki rosołowe przyprawa do dań z kapusty Kapustę poszatkować, odstawić. Wodę zagotować wraz z marchewką
kulinarnyswiatdomimiód) Piwo łączymy z przyprawami i miodem, karkówkę kroimy w plastry, wrzucamy do marynaty na około 25 minut, po czym grillujemy. a) szparagi białe b) szparagi zielone c ) młode marchewki , szparagi i marchewkę czyścimy , obieramy, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, po czym grillujemy d) pieczony oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy, podajemy z dressingiem malinowo chrzanowym e) dresing
upichconaPyszna surówka, idealna do letnich obiadów. Ostatnio taką sałatkę zrobił mój teść do obiadu, więc postanowiłam odtworzyć jego przepis ;) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, 2 marchewki, 1 jabłko, 2 łyżki śmietany 12 %, 1 łyżeczka chrzanu, sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę myjemy i szatkujemy. Posypujemy solą i odstawiamy, aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy starte na tarce jabłko i marchewkę. Dodajemy śmietanę
Aga w kuchnismaku. Młodą kapustę widziałam już nieraz, ale dopiero teraz zdecydowałam się ją kupić. Ugotowałam z niej przepyszny i lekki kapuśniak. Do zupy dodałam wędzoną pierś z kurczaka, ziemniaki, marchewkę i pomidory oraz przyprawy. Kapuśniak posypałam posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam serdecznie tę zupę! KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI. Składniki: główka młodej kapusty(...)marchewka mała cebula kilka ziemniaków 1 łyżka masła 2 liście laurowe kilka sztuk ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku około 250 g wędzonej piersi z kurczaka 1,5 l dowolnego bulionu natka pietruszki koperek sól pieprz czarny i ziołowy 200 g pomidorków koktajlowych lub cherry 1 łyżka soku z cytryny Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnych