marchewka - 20163 przepisów (strona:549/1345)

Bigos z młodej kapusty, z koperkiem 186

młodej pachnącej koperkiem kapusty. Przepis na bigosik z żeberkami , kiełbaską i koperkiem- Pychota. SKŁADNIKI: 2 główki młodej , ale już dość  zbitej kapusty 2 pęczki koperku 2 marchewki 1 pietruszka listek laurowy pęczek cebulki szalotki ze szczypiorkiem 4 żeberka 20 dag cienkiej kiełbasy ( u mnie podwawelska) sól, pieprz  przecier pomidorowy 1 łyżka oleju WYKONANIE Żeberka płuczemy wkładamy do garnka(...)zalewamy wodą tak, by lekko zakryć. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cebulkę, listek. Gotujemy na małym ogniu. Kapustę szatkujemy. Połowę koperku również drobno siekamy. Dodajemy do podgotowanych żeberek i warzyw. Nakrywamy i gotujemy od czasu do czasu mieszając. W tym czasie kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i dodajemy do bigosu. Możemy potrawę trochę posolić i dodać pieprz

W kuchennym oknie Ewy
Dorsz, migdały, parmezan i aioli 223

pracy. Przy piątku postawiłam na rybę dorsz . Bardzo lubię panierowanego, smażonego dorsza. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić panierkę z migdałowej mąki i parmezanu, a jako przystawkę przygotowałam prostą surówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby przyrządziłam również sos aioli. Młode ziemniaczki “w mundurkach” posypane świeżutkim koprem…oj tak, typowy letni obiad. Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego(...)piekarnika (225ºC, grill) na 30 minut. Ostudzony czosnek wyciskam z łupinek i mieszam z majonezem, szczypiorkiem i przyprawami. Obiad gotowy! Świeżutki smażony dorsz, cytryna do skropienia ryby, surówka z marchewki i pietruszki, doprawiona olejem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, aioli, młode ziemniaczki…głodni

codojedzenia
Zupa botwinka 144

Przygotowanie:                W garnku gotujemy bulion z naszych skrzydełek oraz włoszczyzny. Doprawiamy sola, pieprzem oraz Vegetą. Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko. Marchewkę zostawiamy kroimy w kostkę, resztę warzyw można wyrzucić. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu gotujemy do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie ( młode ziemniaki około(...)Próbujemy naszą zupkę doprawiamy sola i pieprzem wedle uznania. Następnie zawartość kubka przelewamy i gotujemy na wolnym ogniu około 8 min dokładnie mieszając. Smacznego! Gdy bulion gotowy wszystko wyławiamy. Marchewkę zostawiamy kroimy w kostkę i dodamy ją na koniec do botwinki. Ziemniaki obieramy, i kroimy w taką oto kostkę. Dodajemy do całości i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą

Sprawdzone przepisy kulinarne
Domowa zupa szczawiowa 194

szczawiowa. Szybka, lekka i taka polska, domowa. Pyszna. Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki) 2 duże kartofle 1 nieduża cebula 1 pietruszka 2 małe marchewki  kawałek selera 3-5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru 1 mały serek topiony ziołowy (trójkącik), ale niekoniecznie(...)czarny pieprz ok. 1/2 kubeczka creme fraîche po pół pęczka posiekanego koperku i szczypiorku Do gorącego bulionu wrzucam przyprawy i  pokrojone w średnią kostkę warzywa (cebulę drobno a marchewkę w talarki), doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień. Wsypuję łyżeczkę cukru, dodaję masło. Gotuję pod przykryciem ok. 20 minut. Serek wrzucam do kubka, zalewam kilkoma łyżkami gorącej zupy, rozrabiam na gładko

Kuchnia Prezydentowej
Łatwa zupa jarzynowa 169

latem...   Łatwa zupa jarzynowa Składniki: 2 l bulionu warzywnego 3-5 kulek ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 5-7 kulek pieprzu czarnego 1 cebula 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu spory kawałek selera garść fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora kilka brukselek  garść mrożonego groszku (można dodać ok. szklanki gotowej mrożonki warzywnej, ale to opcja raczej(...)łyżeczka mąki płaska łyżka vegety pieprz, sól do smaku   Do garnka z bulionem wsypuję całe przyprawy, doprowadzam do wrzenia, wrzucam posiekaną cebulę, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, marchewkę i seler, gotuję ok. 10-u minut. Następnie wrzucam różyczki kalafiora, brukselki i fasolkę szparagową, pokrojoną na 2-3 części. Gotuję kolejne 10 minut. Do kubka wrzucam serek, zalewam niecałą chochelką

Kuchnia Prezydentowej
Chorwacka zupa ogórkowa 165

morgensterna, mieszając dopóki się nie roztopi, następnie ostudzić w zimnej wodzie, dodać łyżkę mąki i połączyć, żeby nie było grudek. Dodać do gotującej się zupy startą na jarzynowej tarce marchewkę do zupy gotować kolejne 5 minut. Kiedy marchewka i ziemniaki są całkiem miękkie, wlać ugotowane ogórki z całą zawartością garnczka, zagotować i do gotującej się zupy, nie przestając mieszać, wlewać

Kuchnia Prezydentowej
Curry rybne 166

wieloma przepisami głównie niemieckich stron i blogów, lekturą kilku książek i gazetek kucharskich o tej tematyce i subiektywnym doborem składników z klasycznych odmian curry. Takie, w oryginale z okrą, marchewką i mleczkiem kokosowym jest najbardziej popularne w Indonezji, ale wszystkie curry tak naprawdę różnią się między sobą jedynie niewielkimi wariacjami składnikowymi i przyprawowymi.  Warto pamiętać, że aby zrobić właściwe(...)okrą lub fasolką szparagową Składniki: *ok. 400g filetów dowolnej ryby morskiej * 2 szalotki lub średnie cebule * ok. 2cm kawałek imbiru, * 2 czerwone papryczki chili, świeże lub suszone, * 1 średnia marchewka, * 10 sztuk okry (można zastąpić fasolką szparagową), * 2 łyżeczki kurkumy, * 1 łyżeczka curry, * 1 łyżeczka garam masala, * 1 filiżanka mleczka kokosowego, * 2 łyżki przyprawy gado-gado lub zmielonych orzeszków ziemnych

Kuchnia Prezydentowej
Staroczeska kartoflanka z kurkami 136

szlachetność i smak, a kurki są po prostu doskonałym zwieńczeniem dzieła. Staroczeska (i nie tylko) kartoflanka z kurkami Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 3 duże ziemniaki (ok.300 g) 1 marchewka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju kukurydzianego 6-5 cm żółtej (środkowej) części pora 50 g surowego boczku 100-150 g kurek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3-4 gałązki tymianku(...)gęstej, dobrej śmietany pieprz, sól szczypiorek Na dużej patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła z olejem kukurydzianym, wrzuciłam ziemniaki, pokrojone w sporą kostkę i marchewkę, pokrojoną w plasterki. Podsmażałam kilka minut, następnie dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut. Warzywa razem z gałązkami tymianku wrzuciłam do gorącego bulionu, gotowałam do miękkości. Pora pokroiłam w talarki i podsmażyłam na tej samej patelni

Kuchnia Prezydentowej
Krupnik Prezydentowej 150

litr bulionu drobiowego lub warzywnego (można też po prostu wrzucić 2-3 skrzydełka) 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka w korzeniu 1 mały kawałek selera 1 cebula 1 marchewka  pieprz, sól do smaku (można dodać łyżeczkę przyprawy typu vegeta, ale niekoniecznie) natka pietruszki  1. Kaszę płuczę w garnuszku, 2-3 razy zmieniając wodę.   2. Na patelni(...)wrzucam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, w drobną kostkę selera, cebulę i pietruszkę. Gotuję pod przykryciem do miękkości, ok.20-30 minut.  4. Na koniec wrzucam startą na tarce jarzynowej marchewkę, przyprawy, gotuję ok. 5 minut. 5. Rozlewam do talerzy, posypuję natką pietruszki. Przepis dodaję do akcji

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak pieczony wg Jamiego 212

niewoskowana 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy okazji upiec warzywa: marchewkę (najlepiej pokroić na krążki podgotować ją z ziemniakami) 1 mała cukinia 5-6 szalotek papryka pepperoni 1 czerwona słodka papryka 1. Natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością(...)jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny. Mnie się nie chciało robić surówki, więc na koniec dorzuciłam warzywa - cukinię w plastrach, marchewkę podgotowaną razem z ziemniakami, paprykę zieloną i czerwoną i kilka szalotek - całość piekłam jeszcze ok. 15 minut pod grillem

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowa z mozzarellą 153

szanującej się monachijskiej knajpie. Występuje pod nazwą - Tomatencreme Suppe mit Mozzarella. pamiętam, że wtedy niezbyt mi smakowała, bo przyzwyczajona byłam do innej pomidorowej, takiej polskiej, z makaronem i pływającą marchewką, posypaną pietruszką. Dziwna emulsja podana w małej filiżance wywołała niesmak na mojej twarzy, ku oburzeniu mojej mamy, z którą wtedy byłam. ;) Teraz już robię czasem w domu, bo jest szybka(...)wykonaniu, a smak roztapiającego się w gorącej zupie sera niesamowicie przyjemny. Spróbujcie! :) Składniki: 0,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszka 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka masła 3-5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2-3 pomidory lub  200 g pomidorów z puszki z sokiem 2-3 duże

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pomidorowa mojej Mamy 229

bracia pozostawiliśmy kawałki pomidorów w pustych talerzach. ;) To nie były nasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki: 1 włoszczyzna bez kapusty (kawałek pora, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula) 2 -3 l zimnej wody 4 skrzydełka 150-200 g karkówki, żeberek lub okrojonej kości schabowej 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liście(...)doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy ok. 1h (możemy zebrać szumowiny, ja jednak tego nie robię w innym przypadku niż rosół). 2. Warzywa kroimy w kostkę, marchew w ćwierćplasterki, wrzucamy do wywaru razem z łyżką masła i kostką rosołową, gotujemy 20 minut. 3. Dokładamy koncentrat pomidorowy, cukier, trochę soli i pieprzu, gotujemy jeszcze 5 minut

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pomidorowa z ziemniakami 159

bardzo efektownym daniem. :) Składniki: (na 4 osoby) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1/2 litra dowolnego bulionu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru 1/2 l soku pomidorowego 2-3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu "vegeta" sól, pieprz natka pietruszki(...)miąższ, a z odciętych plastrów zdjąć skórkę i pokroić je w kostkę, odłożyć. 2 . Bulion zagotować, wrzucić całe przyprawy, cukier, masło i przyprawę warzywną , pokrojone w kostkę cebule i marchewkę. Dusić pod przykryciem do miękkości. 3. Dodać do zupy wydrążony miąższ (oprócz tego pokrojonego w kostkę) i sok pomidorowy, gotować kolejne 5 minut. Całość zestawić z ognia, zmiksować, postawić ponownie

Kuchnia Prezydentowej
Zupa kukurydziana kremowa 146

smaku, słodka i wyrazista bardzo pożywna zupa, którą włączam na stałe do swojego indeksu. ;) Składniki: 3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki kukurydzy) 2 łyżki masła 1 łyżka cukru 1 marchew 1 duża cebula 1 ziemniak 0,5 l bulionu (może być z kostki) 2-3 łyżki soku z limonki 1 świeża czerwona papryczka chili sól, pieprz, papryka wędzona w proszku(...)gęsta kwaśna śmietana, kolendra, plasterki limonki i krążki szczypioru do dekoracji 1. Bulion zagotowałam, dodałam łyżeczkę masła i cukru, wrzuciłam cebulę, marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotowałam do miękkości. 2. Kukurydzę starłam na tarce jarzynowej -rzeczywiście, jak pisze Hania, jest to doskonały zabieg - sok i miąższ pozostają w misce, łuski zostają na tarce lub na kolbie (kukurydzę z puszki

Kuchnia Prezydentowej
Tajski bulion drobiowy z północy 297

kawałek imbiru, pokrojony w plastry 2 łodygi trawy cytrynowej 4 suszone listki limonki kafir 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Zupa: 1 posiekana szalotka 4 posiekane ząbki czosnku 1 marchew starta na tarce jarzynowej lub pokrojona w cienkie słupki 3 łyżki sosu rybnego 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki na sok 3 łyżeczki curry(...)usuwać je łyżką cedzakową. Gotować bulion aż mięso będzie prawie miękkie.  2. Makaron ugotować do miękkości, odcedzić, skropić olejem i trzymać w cieple. 3. Do bulionu dodać szalotkę, marchew, czosnek i sos sojowy, gotować jeszcze 10 minut. Wyjąć mięso, odstawić do wystudzenia. Do zupy dodać sos rybny, curry i żółtą pastę curry, cukier i kurkumę, gotować 5 minut

Kuchnia Prezydentowej