Uwielbiam placki - nie tylko ziemniaczane, ale także z innych warzyw lub różnych ich kompozycji. Placki z marchewki mają ten plus, że akurat marchewka smakuje tak samo dobrze o każdej porze roku. Tak więc tą wersją placków można się delektować również wtedy kiedy nie są dostępne dynie czy kabaczki. Jeśli lubicie placki ziemniaczane to te na pewno też przypadną
Milion Smakówuwzględniającego sezonowe, letnie składniki. Jeżeli macie ochotę na coś klasycznego i niewymagającego a jednocześnie zdrowego i pełnego smaku - to jest dobra opcja. Żeby uprościć przygotowanie całego dania - kurczaka i marchewkę marynujemy tą samą marynatą i pieczemy razem w piekarniku. W czasie pieczenia przygotowujemy sos kurkowy. Podajemy mięso pokrojone w grube plastry udekorowane sosem z dodatkiem marchewki - pycha
Milion Smakówziela angielskiego 6 ziaren pieprzu 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 4 ogórki kiszone, starte na tarce o grubych oczkach woda z ogórków do smaku 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach 1/2 szklanki kaszy pęczak 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól do smaku 2 łyżki oleju CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM(...)minut na średnim ogniu. 2. W czasie, gdy nasz wywar się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze 4 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Kaszę pęczak przygotowujemy o 5 minut krócej, niż podano na opakowaniu. Odstawiamy na bok. 3. Gotowy wywar przecedzamy, mięso
My Culinary Artłyżeczka * cynamon – 1 czubata łyżeczka * przyprawa do piernika – 1 szczypta * cukier waniliowy – 1 łyżka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * mleczna czekolada lub cukier puder SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Jajka ubijamy z cukrami przez ok. 3 minuty, po czym powoli wlewamy olej. Dodajemy mąkę przesianą z solą, proszkiem, sodą , cynamonem i przyprawą do piernika(...)cały czas miksujemy. Wrzucamy marchewkę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-55 minut. Dokładnie studzimy! Po wystudzeniu oblewamy mleczną czekoladą albo posypujemy cukrem pudrem! Smacznego
Ostra na Słodkodnę moczanową a także matki karmiące, ponieważ u dziecka może wystąpić alergia. Potrawka z czerwonej soczewicy Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy; 1 szklanka wody; 1 łyżeczka masła ghee; 1 marchew; 10 szt suszonych pomidorów (bez zalewy); puszka pomidorów (całych); 1 łyżka natki pietruszki; 10 g szczypioru; 2 ząbki czosnku; szczypta papryki chili; 5 g sera długodojrzewającego; 75 g makaronu żytniego(...)samym początku do gotującej się wody wrzucam przepłukaną czerwoną soczewicę wraz z masłem i gotuję około 10 minut. Po tym czasie do garnka wkładam pokrojoną w półplastry marchew, w paski suszone pomidory i przykrywam na kolejne 10 minut. Kiedy warzywa będą miękkie wrzucam puszkę pomidorów i trzymam na ogniu jakieś 6 do 7 minut. Następnie wyłączam gaz i doprawiam natką
Życie na widelcunigdy, a że nie jestem stałą bywalczynią chińskich restauracji, nie znałam tego smaku - jest obłędnie pyszna. Na 4 porcje 1/2 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cebula Zalewa 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 3 ząbki czosnku trochę więcej niż 1/3 szklanki octu ryżowego (ponoć może być winny, ale wtedy w mniejszej ilości(...)ryżowy jest 3%, a winny chyba 6%) 1 płaska łyżeczka soli Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Składniki zalewy zagotować i zalać nimi warzywa, wymieszać i ostawić na przynajmniej jedną godzinę. Na tym etapie można też ewentualnie dodać więcej octu, soli lub pieprzu jeżeli lubicie. Surówka idealna
Jadło i czytadłoząbkami czosnku z dodatkiem mleka kokosowego i soku wyciśniętego z jednej limonki. Charakterystyczne jest dla kuchni tajskiej. Pasta curry to p odstawowy składnik „ Zielonego curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem „. Świetnego dla osób gustujących w daniach pikantnych, aczkolwiek ową pikantność możecie złagodzić dając mniej zielonego chilli podczas przygotowania zielonego curry . Zielona pasta curry idealne sprawdzi(...)zmiksować wszystko na gładką pastę. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do około tygodnia. Zielone curry użyć do pysznego dania wegetariańskiego bez mięsa – z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem . Można używać również jako dodatek do mięs (wołowina lub kurczak), owoców morza (krewetki) lub do dania z tofu. The post Domowe zielone curry – pasta Green
Moja Delicjaporcji) Składniki: 2-3 plasterki boczku, pokrojone w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 cebula, pokrojona kostkę 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 6 posiekanych listków szałwii 6 szklanek bulionu(...)garnka i przełóż na ręcznik papierowy. Ponownie umieść garnek na średnim ogniu wraz z 1 łyżką oliwy, włóż cebulę i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie wmieszaj marchewkę, kapustę i czosnek, a po 5 minutach dodaj ziemniaki i szałwię, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wlej bulion i piwo, włóż listek laurowy i doprowadź do wrzenia
karmelowymięty i papryczki chilli. Przepis inspirowany jest potrawą ze strony ' Kuchnia Lidla '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na wywar: 500 g kości z królika 500 g kości z kury 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2,5 l wody 1 cebula kawałek kapusty 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Składniki na zupę: 500 g zielonego grochu(...)tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek.Smażymy 3 minuty, dodajemy kurkumę, kolendrę i pieprz kajeński. Smażymy jeszcze 2 minuty, zdejmujemy z ognia. 3. Ugotowany wywar przecedzamy, wyrzucamy wszystko poza marchewką, którą wkładamy z powrotem do zupy. Dodajemy ugotowany groch i smażoną cebulkę. Gotujemy przez 20 minut, a następnie blendujemy na gładki krem. Zabielamy śmietanką i w razie potrzeby doprawiamy solą
My Culinary Artobiad. 1,2 kg karkówki 50 ml oleju z cytryną i bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Chili pieprz cayenne 2 łyżki musztardy miodowej 1 marchewka 1 młoda cukinia 8 pieczarek 1 zielona papryka 1 czerwona papryka Oliwa z oliwek Karkówkę kroimy w paseczki. Doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz pieprzem kajeńskim. Dolewamy olej z cytryną(...)bazylią oraz musztardę miodową.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kółeczka. Papryki kroimy w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy. Dokładamy mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 60 minut
VioletoweKucharzeniedrugiego - obsmażane). Do tego dwie różne suróweczki i mamy urozmaicone menu :) Ja swoje "krokieciki" podałam z jedną z moich ulubionych surówek - szybką i prostą, a do tego bardzo smaczną: Marchewka z chrzanem 1 marchewka 1 łyżeczka chrzanu (daję trochę więcej) 1 łyżeczka majonezu
Kto ugości moich gości?świeżych warzyw. Idealna na ciepłe dni. To również świetny dodatek do wszelakich dań mięsnych i obiadowych. Kolorowa surówka z białej kapusty SKŁADNIKI : 250 g kapusty białej 1 duża marchewka 1 mała papryka czerwona 1/3 pęczka szczypiorku sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, solimy i odkładamy na minimum kwadrans. Marchewkę obieramy, a następnie ścieramy ją na dużych oczkach
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNiezwykle smaczna zupa porowa . Pożywna, niedroga, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 duży por 0,5 kg ziemniaków 1 marchew starta na tarce natka pietruszki 2 łyżki masła sól pieprz bulion warzywny kawałek piersi z kurczaka 0,5 szklanki śmietany Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki por. Por dusimy na niewielkim ogniu(...)uważając, aby nie zbrązowiał. W garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, natkę pietruszki, bulion warzywny i kawałek piersi z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy por. Na koniec zupę zaprawiamy śmietaną i ponownie zagotowujemy. Smacznego
Salonik smakówmieszkaniu, zatem zakwas, który nie pracował przez 3 tygodnie, nareszcie doczekał się mej uwagi :) Po udanym eksperymencie, jakim były drożdżowe bułki marchewkowe na kanapki , postanowiłam upiec również z marchewką chleb na zakwasie. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 3 dorodne marchewki
Weekendy w domu i ogrodziekońca delektujemy się jego smakiem. Danie, które polecam jest idealnym przepisem na delikatne kruche mięso indycze. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1 filet z indyka 2 marchewki 1/2 pora 1/4 selera (korzeń) 1 czerwona papryka 2 łyżki sosu sojowego zioła typu rozmaryn , tymianek , majeranek słodka proszkowana papryka olej do smażenia 2 szklanki wody WYKONANIE Filet z indyka płuczemy, osuszamy(...)określonym czasie obsmażamy plastry indyka i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy "dusić" mięso. Podlewamy 1 szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min. Obieramy marchewkę, seler i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw
W kuchennym oknie Ewy