lukru. Możecie zrezygnować z kremu lub zastąpić go cukrem pudrem, wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: Składniki: 150 g mąki pszennej, 100-130 g cukru pudru, 2 szklanki drobno tartej marchewki, 3 jajka, 3-4 łyżki kakao, 4 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, skórka otarta z połowy cytryny, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta(...)wymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, kakao, cukier, sól), przesiać żeby je napowietrzyć. W drugiej misce dokładnie połączyć jajka z olejem, dodać do suchych składników razem z marchewką i skórką z cytryny, wymieszać. Formę z kominem posmarować masłem (można oprószyć mąką, bułką tartą lub mielonymi migdałami co ułatwi wyjęcie ciasta z formy), przelać ciasto, wyrównać łyżką
SzczyptaSmaQzachciało mi się go w czerwonej wersji z pomidorami malinowymi i burakiem. I love it! Gulasz buraczany Drukuj przepis Składniki 0,5kg łopatki wieprzowej 2 cebule 3-4 nieduże marchewki 3 nieduże buraki 3 pomidorki malinowe parę łyżek czerwonej soczewicy sól pieprz 2 liście laurowe ziele angielskie troszkę przyprawy gyros rozmaryn listonic_name = "Gulasz buraczany (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1(...)listonic_content = "0,5kg łopatki wieprzowej 2 cebule 3-4 nieduże marchewki 3 nieduże buraki 3 pomidorki malinowe parę łyżek czerwonej soczewicy sól pieprz 2 liście laurowe ziele angielskie troszkę przyprawy gyros rozmaryn " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Posypać solą, pieprzem i mąką. Obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni na ładny złoty kolor. Ważne jest
CoolinarniePLpoza tym jest bardzo dobra także nie trzeba się jej bać :-) Składniki: szklanka kaszy jaglanej 1 cebula pół papryki czerwonej łyżka kaparów ząbek czosnku 1 marchewka jajko olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz ziołowy, papryka słodka Sposób przyrządzenia: Kaszę bardzo dobrze wypłukać żeby pozbyć się goryczki ugotować w proporcji(...)Cebulę i paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć do miękkości. Zimną kaszę wymieszać z warzywami, dodać kapary, przeciśnięty czosnek, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Kiedy masa będzie za rzadka dodać więcej bułki. Zwilżonymi dłońmi formować kulki, a następnie je spłaszczyć i obtoczyć w bułce. Smażyć na małej ilości
pieprzny smaczekbotwinki to jedna z moich ulubionych zup. Wszystkie zupy, które gotuję to zawsze bazą do nich jest rosół tu lub bulion warzywny. Składniki: 2 l bulionu mięsnego 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2 pęczki botwiny (liście + buraczki) jajka gotowane na twardo 250 ml śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki sól pieprz(...)Wykonanie: Bulion zagotować , dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. Zupę podawać z ugotowanym jajkiem
O kuchni z uczuciemPolsce. W każdym razie jeśli uda Wam się taką kapustę kupić - polecam gorąco. I zachęcam do zrobienia z niej pysznej surówki :)) Składniki: 1 młoda ka pusta stożkowa 2 marchewki kawałek selera 1 mała cebulka 3-4 rzodkiewki koperek olej sól cukier sok z cytryny Wykonanie: Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno nożem. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy(...)minut. Marchewkę, seler, rzodkiewkę ścieramy na tarce na oczkach. Mieszamy z kapustą. Skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy do smaku solą, szczyptą cukru. Posypujemy dużą ilością posiekanego koperku, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 20-30 minut, aby wszystkie smaki wzajemnie się "przegryzły
Walijskie Pichceniegarach . Do kurczaka wykorzystałam ugotowany wcześniej ryż. Smażony ryż z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1/2 małej papryczki chili 5 pieczarek 1 marchewka 200 g mrożonego groszku 1 duże jajko 1 szklanka ugotowanego ryżu ok 1/2 łyżeczki kurkumy olej do smażenia Wykonanie: Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)drobno posiekaną papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i w plasterki pieczarki. Chwilę przesmażamy i dodajemy mrożony groszek. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy, aż groszek będzie miękki. Równocześnie na drugiej patelni smażymy pokrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem piersi kurczaka. Gdy mięso będzie złociste dodajemy
Kulinarne przygody GatityPrzedstawiam drugą odsłonę kapusty pekińskiej w roli głównej. Składniki: kilka liści kapusty 1 marchewka kilka rzodkiewiek 1mały ogórek zielony 1/2 jabłka sezam (ok. 1 łyżki) oliwa sól, pieprz, cukier Liście kapusty kroimy na grubsze paski. Marchewkę kroimy obierakiem na cienkie paski. Ogórka i rzodkiewkę w plasterki, natomiast jabłko w kostkę. Sezam prażymy krótko na suchej patelni i dodajemy do pozostałych
tojestpyszne.blogspot.comJedna z moich ulubionych zup i wspomnienie smaków z dzieciństwa. Zupa ogórkowa z ryżem Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 2 woreczki białego ryżu 2 marchewki 6 ogórków kiszonych 1 korzeń pietruszki 1/4 dużej cebuli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka, dodajemy obrane marchewki i pietruszkę oraz obrane kiszone ogórki, wcześniej pokrojone w kostkę, mieszamy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 2 małe główki młodej kapusty 4 młode marchewki 3 kiełbasy śląskie 2 łyżki masła 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. W rondlu roztopić masło i dodać kapustę, pokrojoną w plasterki marchewkę,cukier, sól, pieprz i dusić. Dolać 1/2 szklanki wody, pokrojoną w kostkę kiełbasę, posiekany szczypiorek i koperek. Dusić
O kuchni z uczuciemdrobiowe - udko z podudziem (opcjonalnie) lub skrzydełka drobiowe ok. 400g 1 por, tylko biała część 1 duża cebula, obierz, przekrój na pół i opiecz 2 średnie marchewki ok. 100 g/szt, obierz, przekrój każdą wzdłuż na pół, następnie pokrój w talarki o grubości ok. 0,5 cm 1 średnia pietruszka, obierz i pokrój w małą kostkę(...)drobiowe. Mięso zalane wodą poniżej 2/3 wysokości garnka. Po dorzuceniu warzyw, poziom wody podnosi się - dolewam jeszcze trochę zimnej wody, aby osiągnąć 2/3 wysokości garnka. Stężała galaretka drobiowa: marchewka z wywaru oraz drobno posiekane mięso ze skrzydełek drobiowych, zalane wyklarowanym wywarem
Szybko Szybkowarsmażenia 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 4 ziemniaki 6 pieczarek czarny pieprz sól przepis Cebulę drobno siekamy, obrane ząbki czosnku, marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, pieczarki w półplasterki, czerwoną paprykę i ziemniaki kroimy w kostkę a mięso w nieduże kawałki. Do garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek(...)rumienimy, dodajemy mięso i wszystko smażymy około 10 minut na silnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, marchewkę, przekrojony kawałek selera oraz pietruszkę i wszystko gotujemy. Po 20 minutach do zupy dodajemy pokrojone ziemniaki, paprykę, pieczarki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystko mieszamy i gotujemy kolejne
Smakowite Daniaprosty krem chce się zajadać łyżkami! Jego piękny i soczysty kolor to wynik mieszanki dwóch składników: selera i marchewki. Krem zrobiłam na nóżkach drobiowych, ale wyśmienicie smakuje także w wersji wegetariańskiej - ugotowany na czystej wodzie i serwowany z kawałkami miękkiego sera koziego oraz świeżym pieczywem. ETAP I Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania(...)nogi drobiowe (udko z podudziem), zdejmij skórę i opłucz pod zimną wodą 650 g bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 2 średnie marchewki ok. 80 - 100 g / szt, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 1 duża cebula, obierz i posiekaj w drobną kostkę sól morska i himalajska
Szybko Szybkowarnajlepiej zamarynować kilka godzin wcześniej. Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki(...)czyścimy i kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Marchewkę oraz paprykę kroimy w cienkie, podłużne paski. Por kroimy w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię
Bulliośrodowe popołudnie prezentuję przepis na pyszną wiosenną zupę ze szczawiem. Z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 4 ziemniaki, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1 pęczek szczawiu, 100 ml śmietany 30%, 2 jajka, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Dodaję pokrojoną marchewkę i pietruszkę
Tradycyjna kuchnia Kasidodatków kojarzących się typowo z kuchnią azjatycką. Także wok w dłoń ! I do dzieła ! :) Składniki: 250 g krewetek ( ja użyłam białych Vannamei) 1/3 pora (biała część) 1 duża marchewka 100 g makaronu sojowego 180 g kiełków fasoli Mun w zalewie (1 słoiczek) płaty ciasta ryżowego 3 ząbki czosnku 1 limonka kawałek świeżego imbiru sos sojowy pęczek natki zielonej pietruszki(...)olej do potraw z woka Przygotowanie: Pora kroimy w drobne krążki a marchewkę w paski - prosto i szybko pokroimy ją za pomocą obieraka do jarzyn. Na woku rozgrzewamy olej do potraw z woka, ja użyłam oleju z kiełków kukurydzianych z aromatem imbiru i trawy cytrynowej Kiełki fasoli Mun siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Smażymy
Taste Therapy