postem , postanowiłam zrobić glazurowaną marchew w miodzie, ale moje dzieci bardzo lubią groszek konserwowy, to zmodyfikowałam troszkę przepis. Wyszedł wspaniały dodatek do obiadu. Składniki: 6 dużych marchewek 1 puszka groszku konserwowego 2 łyżki miodu 2 pełne łyżki masła sól Wykonanie: Marchew myję, obieram i kroję w słupki. Zalewam wodą, solę i gotuję(...)zmiękną. Odcedzam, przelewa zimną wodą i zostawiam by ściekły. Na dużej patelni rozgrzewam masło, wrzucam ugotowaną marchew, dodaję miód i chwilę podsmażam. Groszek odcedzam i dodaję do marchewki. Wymieszam i dodatek gotowy. Moja propozycja podania, to ; marchew glazurowana, ziemniaki z wody z koperkiem i kotlet z piesi kurczaka:) SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenobiadu chciałam zrobić surówkę z białej kapusty z marchewką i jabłkiem, ale okazało się, że jabłka zostały skonsumowane przez dziatwę :) Kapusta poszatkowana i osolona , marchew także a jabłek brak. Czym złagodzić smak surowej kapusty? Oto jest pytanie. Otwieram lodówkę a tam leży sobie połówka niezbyt dużej dyni.Więc poszatkowałam dynię i dodałam do prawie gotowej kapusty. Powiem krótko: surówka powstała(...)byłam zaskoczona, że dynia połączona z kapustą może tworzyć taki fajny efekt. Wspaniale łagodzi smak goryczy. Składniki: 1/2 główki, średniej wielkości, kapusty białej 1/2 dyni niezbyt dużej 2-3 marchewki sok z 1/2 cytryny sól pieprz cukier 2-3 łyżki śmietany lub naturalnego jogurtu Wykonanie: Kapustę szatkuję, solę, mieszam i odstawiam by zmiękła, Marchew myję, obieram i ścieram
Bea(u)ty kitchenzjadając gorącą zupę:) Tym razem padło na pieczarkową, bo zostało mi trochę pieczarek, właśnie. Pyszna, sycąca i bardzo pożywna zupa. Składniki: 100- 150 gram pieczarek 1 średnia marchew 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 5-6 ziemniaków 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka pietruszki sól pieprz 1 litr bulionu, może być z kostki 1 łyżka śmietany(...)łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki masła Wykonanie: Marchew, pietruszkę i seler, szoruję, obieram i kroję na kawałki. Wrzucam do bulionu i wstawiam na średni gaz. Ziemniaki szoruję, obieram, kroję w kostkę, opłukuję pod bieżącą wodą i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję w piórka, połowę pieczarek szatkuję nożem na drobno i podsmażam
Bea(u)ty kitchendużo dodałam pietruszki, więc nie będzie tego jadł. Reszta przyjęła to nieco lepiej. Sami więc musicie ocenić, czy Wam smakuje, czy też nie :) Składniki: 2 selery korzeniowe 4-5 marchewek 3 jabłka 100 gram rodzynek 1/2 pęczka szczypiorku 1 szklanka śmietany 12% sok z 1 cytryny sól pieprz Wykonanie: Marchew i seler obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach(...)Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i i ścieram na tarce o dużych oczkach, od razu skrapiam sokiem z cytryny. Mieszam z selerem i marchewką. Dodaję sparzone rodzynki i posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam , dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem i nakładam na talerze. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenNapiszę krótko i zwięźle; najlepsza zupa jaką do tej pory jadłam i robiłam.Smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Rodzinka podziela moją opinię :D Polecam!!! Składniki: 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 2 liście pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli pieprz 2-3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 litry wody 1 duży(...)ziemniaków 100 g startego żółtego sera 2 łyżki śmietany Wykonanie: Wodę wstawiam na gaz. Marchew, pietruszkę, selera obieram, myję pod bieżącą wodą , kroję i wrzucam do wrzącej wody. Liście pora myję i dodaję do warzyw. Cebulę obieram, odcinam końcówki, nacinam na krzyż i dodaję do wywaru. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę bezpośrednio do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele
Bea(u)ty kitchenmoim domu lubimy dodatki do dań obiadowych, a jednym z nich jest duszona marchew z groszkiem konserwowym, który uwielbiają moje dzieciaki i dzięki temu marchewka znika z talerza w oka mgnieniu. Polecam! Składniki: 1 kg marchwi 1 puszka groszku konserwowego 2 łyżki tłuszczu 2 łyżki mąki sól pieprz cukier Wykonanie: Marchew obieram, kroję w kostkę i gotuje pod przykryciem(...)miękkości. Do ugotowanej marchewki dodaję groszek wraz zalewą i gotuję 2-3 minuty. Z maki i tłuszczu robię zasmażkę, zagęszczam marchew i doprawiam solą cukrem i odrobiną pieprzu
Bea(u)ty kitchenŚledzik, tym razem marynowany z marchewką,cebulką, chrzanem i przyprawami. Nam bardzo smakowała ta ka wersja śledzia :) Polecam!!! Składniki: 1 kg śledzi solonych 1 niewielki kawałek imbiru 1 łyżka tartego chrzanu 3 czerwone cebule 2 marchewki 2 łyżeczki ziaren gorczycy 2-3 liście laurowe 1 szklanka octu winnego 1/2 szklanki wody cukier do smaku Wykonanie: Z wody, octu
Bea(u)ty kitchenUpiekłam dziś Panią Walewską i chciałam jeszcze zrobić cukierki z marchewki, ale nie chciało mi się czekać sześciu dni suszenia owych słodyczy i idąc za ciosem zrobiłam muffiny z kremem z marchewek. Brzmi dziwnie? Za to smakuje jak ambrozja :D Mmmmmmm, pokarm bogów! Polecam z czystym sumieniem. Składniki: 5 jaj 10 łyżek cukru 2 szklanki mąki
Ciasteczkowy Potwórrównież Terriną wielkanocną. Oczywiście nie jest to słodki śmietanowiec, chociaż wyglądem trochę go przypomina Zapraszam do obejrzenia zdjęć i przepisu. SKŁADNIKI: 5 plastrów szynki gotowanej gotowa mieszanka mrożona z marchewki i groszku 4 łyżki kukurydzy z puszki, 4 jajka 6 łyżek majonezu 10 łyżek śmietanki 30%, 150 ml rosołu, 6 łyżeczek żelatyny, pieprz sól WYKONANIE: Groszek z marchwią gotujemy(...)minut , przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia. Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy razem warzywa:kukurydzę groszek, marchewkę dodajemy i pokrojoną szynkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym rosole ( rosół może być warzywny ). Zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, doda rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy. Małą krótką formę ( na długość idealnie mieszczą się
W kuchennym oknie Ewylekka, dietetyczna i szybka:) Polecam. Przepis pochodzi z "Przyślij przepis!", a autorką jest A.Wojciechowska. Składniki: 400 g kalafiora; 400 g brokułów; 150 g szynki (lub innej wędliny); 2 średnie marchewki; 150 g żółtego sera; 2 jajka; sól, pieprz; Wykonanie: Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy. Marchewki
In my kitchenFajna, ciekawa i bardzo dobra ta sałatka! Znalazłam w "Wielkim Żarciu". Autorem przepisu jest Trusia. Składniki: 1 słoiczek cebulki konserwowej; 1 puszka kukurydzy; 0,5 opakowania marchewki mrożonej w kostce (ja użyłam z Hortexu); 20 dkg szynki konserwowej; 1 puszka fasoli czerwonej; 4 ogórki konserwowe; 4 jajka ugotowane na twaedo; nieduży por (biała część); 200 ml majonezu; 200 ml śmietany(...)zielonej pietruszki; Wykonanie: Majonez wymieszać ze śmietaną, trochę go posolić i popieprzyć. Układać w salaterce warstwy od dołu; - cebulka; - kukurydza; Posmarowałam trochę majonezem; - ugotowana i ostudzona marchewka; - szynka pokrojona w paseczki; I znowu posmarowałam majonezem; - czerwona fasola; - ogórek pokrojony w półplasterki; I znowu majonez; - jajka pokrojone w kosteczkę; - por pokrojony w piórka; I znowu dałam już cały
In my kitchenjeszcze je przygotuję. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 4 tortille (25 cm średnicy); 0,75 szklanki startego żółtego sera; 75 g szpinaku (świeży lub mrożony); pół dużej cukinii; 2 małe marchewki; czerwona papryka; garść czerwonej fasoli z puszki; 0,25 puszki kukurydzy; 2 ząbki czosnku; papryczka chili (opcjonalnie); sól, pieprz do smaku; Składniki na sos pomidorowy: 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów(...)szklanki wywaru z warzyw; 2 małe cebule lub szalotki; ząbek czosnku; 1 łyżeczka cukru; mielone chili; Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, papryczkę chili, marchewkę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Miękkie warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Jednocześnie zaczynamy przygotowywać sos: wszystkie składniki wrzucamy do garnka
In my kitchenwołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości 1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki sosu sojowego 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego(...)pieprz, ostra papryka, imbir). Mięso obsmażyć na patelni na ostrym ogniu, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać . Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pędy bambusa, marchewkę, drobno posiekany imbir i podlać niewielką ilością wody. żeby się nie przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki 5–7 dag suszonych grzybów 1 pietruszka średniej wielkości 1 średnia cebula biała część średniej wielkości pora ½ selera 2 marchewki 2 liście laurowe 1 lub 2 kostki bulionowe (wołowa, warzywna lub grzybowa) 1 łyżka mąki pszennej 150 ml śmietany 18% (jeśli ktoś lubi) Przygotowanie Grzyby(...)dodć liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić wywar. Suszone grzyby pokroić w malutkie kawałki lub lekko zmiksować zupę blenderem. Marchewkę także zmiksować i dodać do zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy) Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać do zupy. Podawać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata