Śledzik, tym razem marynowany z marchewką,cebulką, chrzanem i przyprawami. Nam bardzo smakowała ta ka wersja śledzia :) Polecam!!! Składniki: 1 kg śledzi solonych 1 niewielki kawałek imbiru 1 łyżka tartego chrzanu 3 czerwone cebule 2 marchewki 2 łyżeczki ziaren gorczycy 2-3 liście laurowe 1 szklanka octu winnego 1/2 szklanki wody cukier do smaku Wykonanie: Z wody, octu
Bea(u)ty kitchenUpiekłam dziś Panią Walewską i chciałam jeszcze zrobić cukierki z marchewki, ale nie chciało mi się czekać sześciu dni suszenia owych słodyczy i idąc za ciosem zrobiłam muffiny z kremem z marchewek. Brzmi dziwnie? Za to smakuje jak ambrozja :D Mmmmmmm, pokarm bogów! Polecam z czystym sumieniem. Składniki: 5 jaj 10 łyżek cukru 2 szklanki mąki
Ciasteczkowy Potwórrównież Terriną wielkanocną. Oczywiście nie jest to słodki śmietanowiec, chociaż wyglądem trochę go przypomina Zapraszam do obejrzenia zdjęć i przepisu. SKŁADNIKI: 5 plastrów szynki gotowanej gotowa mieszanka mrożona z marchewki i groszku 4 łyżki kukurydzy z puszki, 4 jajka 6 łyżek majonezu 10 łyżek śmietanki 30%, 150 ml rosołu, 6 łyżeczek żelatyny, pieprz sól WYKONANIE: Groszek z marchwią gotujemy(...)minut , przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia. Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy razem warzywa:kukurydzę groszek, marchewkę dodajemy i pokrojoną szynkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym rosole ( rosół może być warzywny ). Zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, doda rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy. Małą krótką formę ( na długość idealnie mieszczą się
W kuchennym oknie Ewylekka, dietetyczna i szybka:) Polecam. Przepis pochodzi z "Przyślij przepis!", a autorką jest A.Wojciechowska. Składniki: 400 g kalafiora; 400 g brokułów; 150 g szynki (lub innej wędliny); 2 średnie marchewki; 150 g żółtego sera; 2 jajka; sól, pieprz; Wykonanie: Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy. Marchewki
In my kitchenFajna, ciekawa i bardzo dobra ta sałatka! Znalazłam w "Wielkim Żarciu". Autorem przepisu jest Trusia. Składniki: 1 słoiczek cebulki konserwowej; 1 puszka kukurydzy; 0,5 opakowania marchewki mrożonej w kostce (ja użyłam z Hortexu); 20 dkg szynki konserwowej; 1 puszka fasoli czerwonej; 4 ogórki konserwowe; 4 jajka ugotowane na twaedo; nieduży por (biała część); 200 ml majonezu; 200 ml śmietany(...)zielonej pietruszki; Wykonanie: Majonez wymieszać ze śmietaną, trochę go posolić i popieprzyć. Układać w salaterce warstwy od dołu; - cebulka; - kukurydza; Posmarowałam trochę majonezem; - ugotowana i ostudzona marchewka; - szynka pokrojona w paseczki; I znowu posmarowałam majonezem; - czerwona fasola; - ogórek pokrojony w półplasterki; I znowu majonez; - jajka pokrojone w kosteczkę; - por pokrojony w piórka; I znowu dałam już cały
In my kitchenjeszcze je przygotuję. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 4 tortille (25 cm średnicy); 0,75 szklanki startego żółtego sera; 75 g szpinaku (świeży lub mrożony); pół dużej cukinii; 2 małe marchewki; czerwona papryka; garść czerwonej fasoli z puszki; 0,25 puszki kukurydzy; 2 ząbki czosnku; papryczka chili (opcjonalnie); sól, pieprz do smaku; Składniki na sos pomidorowy: 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów(...)szklanki wywaru z warzyw; 2 małe cebule lub szalotki; ząbek czosnku; 1 łyżeczka cukru; mielone chili; Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, papryczkę chili, marchewkę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Miękkie warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Jednocześnie zaczynamy przygotowywać sos: wszystkie składniki wrzucamy do garnka
In my kitchenwołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości 1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki sosu sojowego 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego(...)pieprz, ostra papryka, imbir). Mięso obsmażyć na patelni na ostrym ogniu, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać . Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pędy bambusa, marchewkę, drobno posiekany imbir i podlać niewielką ilością wody. żeby się nie przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki 5–7 dag suszonych grzybów 1 pietruszka średniej wielkości 1 średnia cebula biała część średniej wielkości pora ½ selera 2 marchewki 2 liście laurowe 1 lub 2 kostki bulionowe (wołowa, warzywna lub grzybowa) 1 łyżka mąki pszennej 150 ml śmietany 18% (jeśli ktoś lubi) Przygotowanie Grzyby(...)dodć liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić wywar. Suszone grzyby pokroić w malutkie kawałki lub lekko zmiksować zupę blenderem. Marchewkę także zmiksować i dodać do zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy) Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać do zupy. Podawać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki kaszy jaglanej opłukanej gorącą wodą 8 średniej wielkości ogórków kiszonych (można więcej) 2 nieduże ziemniaki pokrojone w kostkę 1 średniej wielkości cebula drobno posiekana opcjonalnie - 1 marchewka i 1 mała pietruszka starte na tarce lub pokrojone w cienkie słupki woda lub wywar mięsny - ok. 2,5 litra (można troszkę więcej, jeśli ktoś nie lubi gęstych(...)gotować ok 40 minut na niewielkim ogniu (powinna być bardzo miękka). W wywarze lub wodzie ugotować do miękkości ziemniaki i posiekaną w kostkę cebulkę (można też dodać startą marchewkę i pietruszkę), a następnie dodać starte na tarce ogórki. Gotować aż ogórki będą miękkie. Dodać ulubione przyprawy Kaszę dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę i dodać do zupy. Gotować jeszcze
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawołowiny (szponder, pręga lub antrykot) 0,6 kg cielęciny z kością lub młodej baraniny (opcjonalnie) 1 duża cebula przypalona nad gazem lub dokładnie umyta cebula w łupince 3 marchewki (im więcej marchewki, tym bardziej słodkawy smak rosołu) 2 pietruszki 1 duży por (tylko biała część) 1 bardzo mała suszona papryczka chili 1/2 średniej wielkości selera lub 2 łodygi selera naciowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawody *** 2 - 3 szklanki oleju do smażenia Składniki farszu 250 - 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, indyka lub perliczki 1 duża drobno pokrojona cebula 1 duża marchewka 1 duża papryka (kolor bez znaczenia) 1-3 papryczki chili w zależności od preferencji 1 mały batat (ok. 200 g) 4-5 łyżek curry opcjonalnie sól i pieprz do smaku(...)oleju i lekko podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula zacznie przybierać jasnozłotą barwę (trzeba bardzo uważać, żeby się nie przypaliła) , dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pokrojone w bardzo małą kostkę oba rodzaje papryki. Smażyć kolejne 3-4 minuty. Dodać podsmażone wcześniej mięso, rozgniecionego batata, przyprawy stale mieszają smażyć po kolejne 2-3 minuty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawielkanocnym objadaniu proponuję znów coś lekkiego, koktajl z marchewką pomarańczą, jabłkiem i actimelem. Koktajle warzywne, czy też owocow ostatnio pijam dosyć regularnie. Są zdrowe, sycące, mają mało kalorii, liczy się też szybkość ich przygotowania, oraz to, że bez obróbki termicznej zachowują wszystkie witaminy i minerały zawarte w składnikach wykorzystywanych do ich przygotowania. Polecam też mój koktajl Shrek lub koktajl malinowy(...)Prosty przepis na koktajl marchwiowo-owocowy: Składniki: 1 średnie jabłko 1 średnia pomarańcza 1 średnia marchewka 1 actimel (100 ml) Owoce i warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Razem z actimelem wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy na jednolitą masę. Porcja na 2 szklanki tylko dla mnie, gdyż Piotrek takich rzeczy nie pija The post Koktajl marchwiowo-owocowy appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięugotowałam na bulione drobiowym ze skrzydełek ale można użyć dowolnego bulionu jak również dodać wkładkę mięsną do zupki. składniki: ok 2,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka ryżu 4 marchewki 1 mały seler 2 cebule 1 por (biała część) 2 garście posiekanej natki pietruszki Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora oczyścić i pokroić w pół plastry. Marchewkę i selera
Monia miesza i gotuje