składający się z samych warzyw, bez zbędnych dodatków. Składniki: 4 okrągłe cukinie ½ szklanki brązowego ryżu 1 spora cebula 1 mała czerwona papryka 1 szklanka mrożonej mieszanki groszku i marchewki ½ szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki) ½ szklanki mleka kokosowego 2 płaskie łyżeczki curry 1 szklanka sosu salsa 3 garście liści szpinaku(...)łyżek wody lub bulionu. Kiedy zacznie „tańczyć” po powierzchni, dodaj cebulę. Duś pod przykryciem przez 3 minuty, aż zmięknie, po czym dorzuć pokrojoną paprykę, a także mieszankę groszku i marchewki, kukurydzę i fasolę. Podgotuj całość 5 minut. Następnie do kolorowej mieszanki dodaj mleko kokosowe, sos salsa oraz przyprawę curry. Duś całość przez kolejne 3-4 minuty, na minutę przez końcem
Roślinna - blog wegańskikuchni świata" wydanej przez MUZĘ. Ryz smażony z warzywami po indyjsku 200 g mleczka kokosowego (im gęściejsze tym lepsze) 300 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu długoziarnistego por marchewka łyżeczka startego imbiru, lub wg smaku 2 łyżki oleju 4 łyżki migdałów w płatkach 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 4 łyżki rodzynek pierz, sól szczypta cynamonu Mleczko razem(...)ściereczka i zostawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie ryz powinien wchłonąć wodę i być miękki i dość sypki. W tym czasie gdy ryż się gotuje pora i marchewkę myjemy, czyścimy z niechcianych elementów. Kroimy w cienkie paseczki. W dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Rumienimy imbir i płatki migdałowe. Dodajemy warzywa i całość podsmażamy. Mieszamy z kminem i rodzynkami. Następnie
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na placuszki z marchewki, cukinii i ziemniaków pieczone w piekarniku. Jeden to tylko 47 kcal, więc można się objadać do woli. Uwielbiam je Można je podać z dowolnym sosem, ja preferuję czosnkowy. Składniki (na ok 9 placuszków): dwie marchewki (250 g) cukinia (250 g) 2 ziemniaki (200 g) mała cebula jajko 2 łyżki mąki rozmaryn, tymianek sól, pieprz łyżeczka
e-PrzepisyKulinarneadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400g udźca wołowego 2 duże marchewki 1 mały por 2 duże cebule mąka pszenna sól, pieprz 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego tłuszcz do smażenia 200ml bulionu 200ml wody 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku Wykonanie: Jeśli udźiec jest w kawałku, to należy go pokroić na 1cm plasterki(...)Posypać mąką z obu stron. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Por pokroić w plasterki. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zarumienić cebulę, dodać por i marchewkę. Następnie na tłuszczu podsmażyć mięso z obu stron. Wszystkie składniki wrzucić do brytfanny lub dużej patelni, dodać 200ml bulionu, 200ml wody, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, majeranek i słodką czerwoną
Kulinarne Przebojemasz dużo czasu na gotowanie? Polecam szybki lunch:) Jajko sadzone z tymiankiem i warzywami Drukuj przepis Składniki 200 gram warzyw na patelnię (mix marchewka groszek, żółta fasolka) 1 duże jajko 2 gałązki świeżego tymianku (lub suszonego) 0,5 łyżeczki masła klarowanego 1 mały pomidor malinowy przyprawy sól, pieprz listonic_name = "Jajko sadzone z tymiankiem i warzywami (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme(...)addToShoppingList1"; listonic_content = "200 gram warzyw na patelnię (mix marchewka groszek, żółta fasolka) 1 duże jajko 2 gałązki świeżego tymianku (lub suszonego) 0,5 łyżeczki masła klarowanego 1 mały pomidor malinowy przyprawy sól, pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Warzywa smażymy na maśle, następnie dodajemy pokrojonego pomidora i tymianek, chwilę, dusimy. Wybijamy jajko, przykrywamy i czekamy aż się zetnie
CoolinarniePLwięc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1-2cm świeżego imbiru 1 nieduży por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/3 szklanki bulionu drobiowego(...)wody wlewamy olej. Dolewamy do mąki i wyrabiamy. Następnie dodajemy chłodną wodę i wyrabiamy dalej 5-8 minut. Polecam robot z mieszadłem hakiem. Ciasto odstawiamy na pół godziny. nadzienie Marchewkę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Następnie podsmażamy 2 minuty na oleju. Kroimy pora na pół i w cienkie "półtalarki". Następnie wszystkie składniki nadzienia łączymy i dokładnie mieszamy
W kuchni wieczoremZiemniaki uwielbiam pod każdą postacią . Krokiety znam od niedawna ,nie robiło się ich w moim rodzinnym domu .Nadziane surową marchewką ,która przyjemnie chrupie i mięsem z kurczaka smakują wspaniale. Składniki : 0 ,5 kg ziemniaków ,ugotowanych ,przestudzonych 2 łyżki masła 1 żółtko 2 łyżki mąki sól ,pieprz 2 marchewki ,obrać ,zetrzeć na tartce kawałki kurczaka ,upieczony i pokrojony Ziemniaki rozgnieść porządnie
Ladylaura.moich ulubionych zup. Nie wymaga dodatku ziół, przypraw, bo sama w sobie jest bardzo aromatyczna. Można zabielić ją śmietanką, ale wtedy przestanie być fit. ;-) 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki. 3. Ziemniaki obieramy
Szefowa kuchniwymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku! Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki chilli 1/2 łyżki przyprawy do chilli con carne 2 łyżeczki papryki słodkiej 200 g czerwonej fasoli z puszki(...)łyżeczka cukru oliwa z oliwek sól, pieprz Do podania: jogurt naturalny (opcjonalnie) krążki papryczki chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Cebule kroimy w piórka, marchewkę w pół-talarki, kawałek papryczkę drobno siekamy (pestki wyrzucamy!), batat kroimy na 4-6 grubych plastrów (o grubości około 3-4 cm), a czosnek w cienkie plasterki. 2. W małym garnku rozgrzewamy
My Culinary ArtWinegret - sałatka ukraińska Jeśli ktoś jest fanem rożnego rodzaju "kwaszonek", ta sałatka na pewno przypadnie mu do gustu. Składniki: marchewka ziemniaki ogórek kwaszony kapusta kwaszona fasola burak sol pieprz oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: 1.Fasole namaczamy i zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej(...)wodzie ok 1,5 godziny, aż będzie gotowa. Odcedzamy i studzimy. 2. Marchewkę, ziemniaki i buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, ale tak by ich nie przegotować. Warzywa maja być ugotowane tak jak się je gotuje na sałatkę jarzynowa. Po ugotowaniu, ostudzone warzywa, obieramy i kroimy w kostkę. 3. Kapustę szatkujemy, gdy jest zbyt kwaśna, wcześniej
Kulinarnie z Polką na Kresachmoje danie nabrało intensywnego aromatu i wyrazistości i bardzo szybko zniknęło z talerzy . składniki na 4 porcje 8 pałek kurczaka (około 1 kg) 250 g cebuli 250 g marchewki 300g papryki zielonej 8 średnich ziemniaków 1,5 łyżki cukru lub miodu przepis Pałki z kurczaka nacieramy solą i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w 2-3 cm kostkę, dodajemy 1 łyżkę(...)oleju, rozmarynu i mieszamy. Cebulkę kroimy w kostkę, paprykę w paski, marchewki kroimy w plastry. Kurczaka obsmażamy za wszystkich stron na oleju. Przekładamy do miski , dodajemy paprykę w proszku, 1/2 porcji czosnku, tymianek i mieszamy. Na tłuszczu ze smażenia mięsa karmelizujemy cukier (podgrzewamy, aż się rozpuści). Dodajemy cebulkę, marchew i paprykę. Podsmażamy około 5 minut, stale
Smakowite DaniaGołąbki z marchewką i pieczarkami są doskonałą alternatywą dla jaroszy . Danie proste ale jednocześnie wykwintne , podane z ziemniakami urozmaici trochę obiad . składniki na 4 porcje główka białej kapusty 15 dag ryżu 15 dag marchwi 100 ml mleka 20 dag pieczarek 3 łyżki masła 500 ml bulionu 3 dag koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku przepis Kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb(...)wodą z dodatkiem mleka, gotujemy. Gdy przestygnie ścieramy na tarce o dużych otworach. Pieczarki oczyszczamy a następnie kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Usmażone pieczarki łączymy z ryżem, marchewką, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na przygotowanych liściach kapusty układamy nadzienie, zakładamy brzegi kapusty do środka i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalewamy bulionem wymieszanym
Smakowite Daniadań, surówka z kapusty pekińskiej.W moim domu najczęściej podawana do dań mięsnych z drobiu , smakuje nawet wybrednym podniebieniom . składniki na 3 porcje 20 dag kapusty pekińskiej cebula marchew jabłko łyżka oliwy z oliwek sól pieprz cukier przepis Kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Cebulę i jabłko obieramy i kroimy
Smakowite Daniaszpinakiem - zmorą dzieciństwa u niektórych , u mnie w domu zdążyłam już wszystkich domowników zarazić miłością do tej smacznej roślinki ;) składniki na 1,5 litra zupy 6 średnich ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 250 g szpinaku 2 szklanki mleka 2 łyżki masła sól pieprz przepis Obrane ziemniaki kroimy i gotujemy w osolonej wodzie (około 1 litra). Dokładamy pokrojoną(...)marchewkę, pietruszkę i ząbek czosnku , zagotowujemy . Gdy warzywa będą miękkie dodajemy posiekany szpinak , doprawiamy do smaku pieprzem , jeśli zachodzi potrzeba solą. Dodajemy mleko i masło doprowadzamy do wrzenia , już nie gotujemy
Smakowite Daniacieszy się on dużym powodzeniem wśród domowników . składniki na 1,5 litra żurku 250 ml żurku z butelki 10 dag wędzonego surowego boczku 15 dag pieczarek marchew pietruszka 2 ząbki czosnku liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego majeranek pół szklanki śmietany 5 jajek sól pieprz przepis W litrze wody gotujemy boczek z liściem laurowym , zielem angielskim i czosnkiem(...)wywaru dodajemy pokrojone w plastry pieczarki , marchew , pietruszkę i szczyptę majeranku . Gdy warzywa będą miękkie wlewamy żur i dodajemy śmietanę , zagotowujemy doprawiamy solą i pieprzem . W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo . Żurek podajemy z przekrojonymi na pół jajkami i pieczywem
Smakowite Dania