marchewka - 20163 przepisów (strona:585/1345)

kapusta pekińska- najprostsza, smaczna surówka 288

Najprostsza, najszybsza, smaczna, a zarazem bardzo łagodna surówka obiadowa z kapusty pekińskiej. Nawet dzieci nią nie gardzą i dokładają sobie i zajadają ze smakiem :) Składniki - kapusta pekińska - marchewka - jabłko - ocet winny, cukier, domowa wegeta, oliwa z oliwek. Wykonanie Kapustę przekrawam na pół i drobno szatkuję, marchewkę trę na drobnych oczkach tarki, jabłko na grubych. Wszystko mieszam w miseczce.Dodaję szczyptę

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa serowa z mozzarellą. Pyszna, syta, wykwintna :) 608

Wielkanoc, czy Boże Narodzenie , nie ma ,że barszczyk, czy żurek, zawsze pada na serową. Dziś zdobyłam przepis i zrobiłam. Pyszna :) Polecam :) Składniki - podudzia z kurczaka ( pałki ) 6 szt. - marchewka, pietruszka, kawałek selera - mała cebula, czosnek 2 ząbki - serki topione kremowe 6 trójkącików - sól, gałka muszkatołowa - śmietana 30%  200 ml. Dodatki - opakowanie mozzarelli ( małe kuleczki ) - jajka na twardo - zielona cebulka(...)Wykonanie Podudzia  z kurczaka zalewam wodą i gotuję wraz z warzywami do miękkości. Wywar przecedzam. Mięsko obieram, rozdrabniam, marchewkę kroję w plasterki i wrzucam wraz z mięsem do zupki. Do półlitrowego garnuszka odlewam chochelkę wrzącego wywaru, wrzucam do niego pokrojone w plasterki serki topione i miksuje do rozpuszczenia. Wlewam do zupy.Całość doprawiam płaską łyżęczką gałki muszkatołowej, wlewam śmietankę

Kuchnia z widokiem na ogród
Domowa surówka coleslaw, łagodna i delikatna 304

obiad i spotkanie przy grillu. U mnie w wersji łagodnej. Delikatna, zajadają się nią również dzieciaki, które nie zawsze gustują w mocno doprawionym oryginale. Składniki - pół główki białej kapusty - marchewka jedna większa, lub dwie mniejsze - zielona cebulka - zielona pietruszka - cukier, sól, - ocet jabłkowy - sok z cytryny - majonez  - mleko Wykonanie  Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miski i ugniatam rękami(...)trochę zmięknie i delikatnie puści sok. Marchewkę ścieram na drobnych oczkach tarki, cebulkę i pietruszkę siekam  dodaje do miski. Mieszam. Posypuję łyżęczką cukru, dwoma szczyptami soli, dolewam 2-3 łyżki mleka, łyżeczkę octu jabłkowego i kilka kropli soku z cytryny. Na koniec dodaje 3-4 łyżki majonezu. Dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na conajmniej 2 godziny. Po tym czasie

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotlety rybne z morszczuka. Smaczne nie tylko na piątkowy obiad. 322

czasie lepię okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki, każdy panieruję w bułce tartej. Smażę na średnio rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Przeważnie podaje z ziemniaczkami purre i marchewką. Tu moje propozycje na marchewkę pasująca do kotlecików : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/surowka-z-marchewki-ananasa-i-kukurydzy.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/marchewka-z-jabkiem-najprostsza-smaczna.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/duszona-marchewka-z-czosnkiem-i.html Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Flaczki drobiowe. Pyszne danie z kurczaka i żołądków drobiowych. 181

ktoś woli gęsta mięsna, rozgrzewająca zupka. Idealny obiad na jesienne i zimowe dni. Polecam :) Składniki - 4 udka z kurczaka - 4 skrzydełka z kurczaka - 60 dkg żołądków drobiowych - 2 duże marchewki - pietruszka korzeń - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - sól, czerwona mielona papryka, majeranek - listek laurowy, ziele angielskie 2 szt. - przyprawa do flaków - łyżka masła - łyżka mąki Wykonanie. Oczyszczone(...)kiedy mięso, żołądki i warzywa będą miękkie. Wywar przecedzam do drugiego garnka, udka obieram ze skóry i kości, mięso rozdrabniam na mniejsze podłużne kawałki, żołądki kroję w średnie paseczki, marchewkę w plasterki, seler w kostkę. Cebulę, pietruszkę,czosnek,listek i ziele wyrzucam lub co nieco zjadam :) Pokrojone mięso i warzywa wkładam do przecedzonego  wywaru, zagotowuję, gorący doprawiam roztartym majerankiem

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz ukraiński. Smaczna, pożywna buraczkowa zupa. 211

Barszczyk ukraiński smaczna, pożywna zdrowa zupka. Uniwersalna, pasuje i zimą i latem :) Polecam. Składniki - żeberka wędzone paski 30-40 dkg. - kawałek boczku wędzonego - buraki 4 -5 dużych sztuk - marchewka, seler, kawałek białej kapusty - garść fasolki szparagowej - puszka białej fasolki - pomidory 2 duże sztuki - cebula, czosnek 1 ząbek - ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, kminek mielony, czerwona mielona papryka, sól, pieprz - natka(...)Wykonanie Umyte żeberka dzielę na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem przekładam do większego garnka, zalewam wodą, dodaje sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję na wolnym ogniu. Buraczki, marchewkę, seler kroję w kostkę, kapustę szatkuję, fasolkę szparagową w paseczki. Warzywa dodaję do zupy wraz z cebulą ( w całości ) i drobniutko posiekanym czosnkiem. Kiedy mięso i warzywa są już prawie

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa ziemniaczano - fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Jesienna kartoflanka z fasolą. 151

Kolejna bardzo smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Doskonała na jesienno - zimowe obiady jednodaniowe. Syta, pożywna i rozgrzewająca. Polecam :) Składniki - 6 dużych ziemniaków - 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku - puszka czerwonej fasolki - 10-15 dkg. wędzonego boczku - 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy - sól, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek,kminek mielony,  domowa wegeta - łyżka masła - łyżka(...)mąki Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w grubsze plasterki, dodaję do nich podobnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, zalewam wodą, solę, dodaje cebulę,czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i ziemniaki są już

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z pora, marchewki i jabłka. Szybka, smaczna surówka obiadowa. 7321

niewielkim dodatkiem majonezu, tak najbardziej lubimy, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby majonez zastąpić np.jogurtem naturalnym, wtedy surówka stanie się również dietetyczna:) Składniki - 1 duży por - 3 marchewki - 2 jabłka - sól - kilka kropel soku z limonki, lub cytryny - 2-3 łyżki majonezu Wykonanie Pora ( tylko białą część ) kroję w cieniutkie półplasterki, przekładam do małej miseczki i zasypuję dwoma szczyptami(...)soli. Por zmięknie, puści sok i straci goryczkę. Marchewki i jabłka obieram i ucieram na tarce o dużych oczkach, przekładam do większej miseczki, dodaje kilka kropel limonki, odciśniętego pora, majonez i mieszam do połączenia składników. Wkładam na ok. pół godziny do lodówki aby smaki się "przegryzły" Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Rosół drobiowy mieszany z indyka i kurczaka. 180

zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane, oczyszczone mięso i podroby przekładam do garnka(...)zalewam zimną wodą, solę i gotuję na wolniutkim ogniu. Kiedy się zagotuje zbieram szumowiny. Marchewkę, pietruszkę,seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się rosołu. Cebulę opalam nad palnikiem i wraz z porem i ząbkami czosnku dodaję do zupy. Całość doprawiam domową wegetą. Na końcu do rosołu dodaję w całości wraz z łodyżkami liście lubczyku. Gotuję na wolnym

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka. Moc witamin :) 229

kapusty kiszonej, co tu dużo pisać, super smaczna, super zdrowa bomba witaminowa :) I jeszcze jeden plus super szybka w wykonaniu i zjadaniu. Polecam :) Składniki - 35-40 dkg.kapusty kiszonej - 2 marchewki - 2 jabłka ( najlepiej słodkie ) - oliwa z oliwek - cukier ( opcjonalnie ) Wykonanie Kapustę kiszoną kroję drobniutko, dodaję do niej starte na tarce marchewki i jabłka. Jeśli jabłka nie są odpowiednio słodkie

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa ogórkowa .Klasyczna z kiszonych ogórków zabielana śmietaną. 191

czosnku z zalewy *kiszonego*.  Polecam :) Składniki - 1 skrzydło z indyka - 6-8 szt. ogórków kiszonych najlepiej domowych  http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/ogorki-kiszone-na-zime-maosolne-na-juz.html - woda z ogórków kiszonych - 1-2 szt. marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula - śmietana 18 % - sól, domowa wegeta , majeranek Wyonanie Skrzydło z indyka zalewam ok. 3 litrami wody, solę i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy już jest prawie(...)miękkie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler plus obraną cebulę.. w całości. Dalej gotuję na wolniutkim ogniu. W miedzy czasie kiszone ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach. Kiedy warzywa są już miękkie dodaję starte ogórki, gotuję jeszcze jakieś 10 minut, do zupy dolewam ok. pół szklanki wody z ogórków, doprawiam majerankiem, zabielam zahartowaną śmietaną. Na koniec

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak faszerowany papryką i pieczarkami 222

sposób. Tak przygotowane mięso ładnie prezentuje się na talerzu. Znakomity pomysł na rodzinny obiad. 1,7 kg kurczak (w całości) 1 czerwona papryka 1 cebula 500 g pieczarek 1 marchewka Przyprawa do kurczaka Liść lubczyku Ostra czerwona papryka Sól Pieprz Olej do smażenia Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej patelni. Przyprawiamy solą(...)papryką. Środek wypełniamy przygotowanym farszem.  Kurczaka zamykamy dokładnie wykałaczkami tak aby nic ze środka nie wypadło. Wierz posypujemy lubczykiem. Układamy mięso na blaszce, obkładamy większymi pieczarkami i pokrojoną marchewką. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 200*C przez 1 godzinę 20 minut. Pod koniec można zdjąć folie i zarumienić skórkę

VioletoweKucharzenie
Skrzydełka pieczone z warzywami w keczupowej zalewie 275

lubi soczystych skrzydełek pieczonych z warzywami? Przygotowując taki obiad w łatwy sposób można przemycić warzywa nawet dla tych, którzy ich nie lubią- szczególnie dla dzieci. 1 kg skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka 2 duże ziemniaki 1 czerwona papryka Zalewa: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki keczupu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cząbru(...)Skrzydełka dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę lub plastry ( w zależności od upodobania). Paprykę kroimy w kosteczkę. W dużym żaroodpornym naczyniu układamy skrzydełka oraz warzywa. Przygotowujemy zalewę- mieszamy wodę, keczup i przyprawy. Zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem około 45-50 minut w 190*C. Około 10 minut przed końcem odkrywamy i przypiekamy wierzch

VioletoweKucharzenie
Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym 269

mięso z kurczaka z sosem marchewkowo-pieczarkowym. Z tak prostych składników można wyczarować tak pyszny obiad. Zapraszam na kurczakowy obiad! 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 marchewka 5 pieczarek Zalewa: 0,5 szklanki wody 200 ml śmietany 12% 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki(...)papryki 0,5 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka keczupu Filet z piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy w rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy

VioletoweKucharzenie
Makaron z wieprzowiną 135

Syty i rozgrzewający obiad dla mięsożerców i makaronoholików. Idealny dla osób uwielbiających konkretne i ostre smaki. Spróbujecie takiej propozycji? 500 g łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 cebule 2 marchewki 150 g pieczarek Olej do smażenia Przyprawa do wieprzowiny 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Kilka płatków suszonego czosnku 250 ml bulionu(...)makaronu farfalle Mięso pokroić w kosteczkę. Przyprawić przyprawą do wieprzowiny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Pieczarki w pół plasterki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić mięso oraz płatki czosnku. Chwilkę podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa. Dokładnie wymieszać i zalać bulionem. Przyprawić lubczykiem i paprykami. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw

VioletoweKucharzenie