marchewka - 20163 przepisów (strona:584/1345)

Pieczone warzywa z kuskusem i Drapacz chmur 133

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2-3 ziemniaki 1 mały por 1 burak ½ brokułu ½ cukinii 2 marchewki 1 żółta papryka* 1 czerwona papryka* sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione) oliwa * Użyłam marynowanych papryk i włożyłam je do piekarnika 15 minut później niż resztę warzyw. Normal(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz marchewki, ziemniaki i buraka. Oddziel różyczki brokułu, resztę warzyw pokrój na kawałki (np. talarki i paski). Połóż na wysmarowanej oliwą blaszce (ja użyłam również folii aluminiowej), skrop oliwą i posyp solą

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa grzybowa i Wielkie Grzybobranie 152

font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 filiżanka suszonych grzybów 1 garść makaronu np. penne (pióra) opcjonalnie: 1 łyżka suszonych warzyw 1 marchewka sos sojowo-grzybowy, sól 1-2 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Namocz pokruszone grzyby na noc. Następnego dnia ugotuj (ok. 20-30 minut), wrzuć makaron, suszone warzywa i startą marchewkę. Gotuj do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut). Odstaw. Dodaj sos sojowo-grzybowy, sól i śmietanę. Wymieszaj i od razu podawaj.  A takie grzybobranie było 3 lata temu... Normal

Qlinarnie i Qlinarnie
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 233

pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 łyżki oliwy/oleju 1 cebula 1 liść kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 1 suszony grzyb ( wcześniej namoczony i drobno pokrojony) 1 por 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku natka pietruszki, szczypiorek, koper(...)pyszna, wcale nie była gorzka, jak dużo osób zapewniało… Pierogi ruskie z pokrzywą. Jak się w końcu nauczę robić, to koniecznie przetestuję je w takim wydaniu. Kasza jaglana z marchewką na słodko – moja ulubiona kasza w nowej wersji. I trochę klasyki (Rafał): Gołąbki z kaszą gryczaną (wiem, zdjęcie niezbyt urokliwe). Kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym curry. Paszteciki z kiszoną kapustą

Qlinarnie i Qlinarnie
Zapiekane pulpety jaglane w pomidorowym sosie i Kwartet 178

soli. Składniki na pulpety - około 20 sztuk: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 cebule 4 ząbki czosnku olej 2,5 łyżki czubrycy czerwonej 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2 marchewki Ugotuj kaszę. Drobno pokrój cebulę i czosnek. Marchewki zetrzyj na tarce. Podsmaż warzywa na oleju i dodaj je do kaszy razem z czubrycą i siemieniem lnianym. Wilgotnymi rękoma formuj małe pulpety

Qlinarnie i Qlinarnie
Basmati z imbirem i Emaus 199

Smacznego! Składniki: 2 łyżki oleju sezamowego (lub innego) 1 mały kawałek korzenia imbiru, starty na tarce 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki oleju rzepakowego kilka pokrojonych pieczarek 2 marchewki, pokrojone w słupki 1 czerwona papryka, drobno pokrojona 1 łyżka prażonych nasion sezamu sos sojowy szczypior, posiekany ryż basmati Rozgrzej olej sezamowy, podsmaż czosnek i imbir, przełóż na talerz. Rozgrzej(...)olej rzepakowy i krótko podsmaż pieczarki, marchewki i paprykę. Zestaw na chwilę z ognia, ostrożnie podlej wodą i duś na małym ogniu kilkanaście minut (aż warzywa będą miękkie, ale też lekko chrupiące). Wrzuć czosnek z imbirem. Dopraw sosem sojowym i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i sezamem. Podawaj ciepłe z ryżem basmati.   Źródło: http://www.emaus-rzeszow.pl/ I jeszcze trochę informacji pra ktycznych

Qlinarnie i Qlinarnie
Warzywna potrawka i w Saigonie 185

Takie danie jednogarnkowe jadłam w Budapeszcie. Do tego pieczone ćwiartki ziemniaków – niebo w gębie! P.S. (dodano 26-05-2014) Można też ugotować marchew na parze, warzywa oddzielnie podsmażyć i gotowe danie polać oliwą. Jest wtedy o wiele smaczniejsze, choć bardziej kaloryczne. Składniki: 1 czerwona lub biała cebula kilka łyżek oleju 2 marchewki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan(...)pomidory lub 1 puszka pokrojonych pomidorów zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła) sól, pieprz 1 opakowanie fety Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej olej. Podsmaż cebulę. Dodaj marchew, ostrożnie podlej wodą i duś na małym ogniu kilka minut. Następnie dodaj cukinię i bakłażana i znów duś kilkanaście minut (do miękkości i gdy woda wyparuje). Pod koniec gotowania dodaj pomidory

Qlinarnie i Qlinarnie
Wigilijny barszcz czerwony mojej mamy, Gran Torino 179

robi się sam, trzeba tylko zacząć jego przygotowanie dzień wcześniej, a później dobrze przyprawić. Jemy z uszkami z nadzieniem grzybowym. A tutaj przepis na wigilijny sos korzenny . Składniki: kilka marchewek kilka buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku do smaku: sól, cukier, czarny pieprz, sok z cytryny kilka kulek ziela angielskiego kilka liści laurowych   Zetrzyj marchewkę i buraki na drobnej

Qlinarnie i Qlinarnie
Wegańska zupa pieczarkowa mojej mamy, Za wszelką cenę 171

gotowanie, a mamy ochotę na coś pożywnego i ciepłego. Zamiast ziemniaków można dodać, np. pozostałe ryż/kaszę z poprzedniego dnia. Składniki: 1 cebula olej 10 pieczarek 2 marchewki 4-5 ziemniaków 1 garść makronu sól, pieprz koper Drobno pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Po chwili wrzuć pokrojone pieczarki i smaż kilka minut. W garnku zagotuj wodę. Dodaj grzyby(...)cebulą, starte na tarce marchewki, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotuj ok kwadransa. Dodaj makaron i gotuj jeszcze kilka minut, aż makaron zmięknie. Dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koper.   Kolejny film z Clintem Eastwoodem w roli głównej – Za wszelk ą cenę (2004, Clint Eastwood) i kolejny polecony przez Anetę. Dramat opowiada o trzydziestoletniej kobiecie, która prosi emerytowanego trenera

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa marchewkowa, wino-prezent 195

family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} A dziś przepis na ekspresową, rozgrzewającą zupę, w sam raz na obecnie panującą pogodę. Składniki: 1 cebula olej 3-4 marchewki 2-3 ziemniaki ok. 150 ml mleczka kokosowego sól, curry Drobno pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone w większe kawałki ziemniaki i marchewki. Zalej wodą nieco ponad powierzchnią

Qlinarnie i Qlinarnie
Gulasz warzywny z pieczonym czosnkiem, Proś odważnie 176

chlebie i zjedz) – pycha! P.S. Oczywiście zamiast fasolki możesz dodać inne sezonowe warzywa. Składniki: 4-6 ząbków czosnku kilka łyżek oliwy lub oleju 4-5 ziemniaków 1-2 marchewki 2 garście zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3-4 kulki ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk 2 łyżeczki mąki kukurydzianej sól, pieprz Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz ziemniaki(...)pokrój w drobną kostkę. Umyj fasolkę i marchewkę i pokrój je na małe kawałki. Czosnek ułóż w natłuszczonym naczyniu (nie obieraj!), polej oliwą lub olejem, oprósz solą i pieprzem. Piecz około 30-40 minut. Do garnka wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Wrzuć pokrojone warzywa, dodaj ziele, liście laurowe i lubczyk. Gotuj do miękkości (ok. kwadransa lub mniej). Na koniec odlej

Qlinarnie i Qlinarnie
Krupnik z dynią, Ratatuj 145

jest gęstsza. Składniki: 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej 2-3 łyżki masła (najlepiej klarowanego ghee) 1 szklanka rozmrożonej dyni lub świeżej, pokrojonej w kostkę ½ szklanki drobno pokrojonej lub startej marchewki sól, pieprz, curry lub kminek mielony i kurkuma Zagotuj wodę (ok. 2 l), dodaj kaszę i gotuj przez ok. 20 minut. Następnie dodaj podsmażone na maśle dynię i marchewkę

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowy obiad wegański III, Billy Elliot 157

kotlet fasolowy wg tego przepisu ale z białej fasoli, sos z suszonych śliwek, puree brokułowo-ziemniaczane, surówka: por, jabłko, ogórek kiszony z czarnuszką i olejem z pestek winogron/oliwą, marchewka z ananasem (marchewka ugotowana, pokrojona w blenderze i podduszona z ananasem na odrobinie tłuszczu). Inspiracja do sosu i puree pochodzi z sieci. Puree brokułowo-ziemniaczane Składniki: 5 ziemniaków ½ brokułu

Qlinarnie i Qlinarnie
Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane 274

wersji... 2 kg kurczak w całości 250 g mięsa mielonego z indyka Garść posiekanej natki pietruszki 2 cebule 1 jajko (żółtko + białko) 2 łyżki bułki tartej 5 pieczarek 200 marchewki z groszkiem Hortex Sól Pieprz Majeranek Przyprawa do kurczaka Mizeria: 1 ogórek Sól, Cukier Śmietana 12% Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i majerankiem(...)środka).  Odstawiamy na godzinę do lodówki. Między czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę i pieczarki kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, groszek z marchewką, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem.  Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z farszem. Napełniamy kurczaka, otwór spinamy wykałaczkami, udka związujemy. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez

VioletoweKucharzenie
17. Galantynki z musem z szynki 197

porcji: Górna warstwa: 1 gotowana marchewka ½ puszki groszku ½ puszki kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo 2 szklanki gotowego wywaru z żelatyną Dolna warstwa: 35 dag szynki gotowanej   1 szklanka kremówki   1 szalotka 1 łyżka żelatyny, sól , pieprz Marchewkę i jajka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i groszek, delikatnie wymieszać aby nie rozgnieść.  Warzywa wrzucić do przestudzonego wywaru

Jadło i czytadło
52. Zupa fasolowa z krewetkami 112

sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 1 szklanka białej fasoli 200 g krewetek 1/3 szklanki oleju "Kujawski ze Smakiem" czosnek z bazylią 1/2 pora 1 marchewka 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego  sól, pieprz,  ostra mielona papryka Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości w 1 litrze osolonej wody(...)listkami laurowymi i zielem angielskim , uważać aby nie rozgotować fasoli.  Marchewkę i por pokroić w słupki i dodać do zupy pod koniec gotowania, tak aby warzywa nie były rozgotowane. Por wystarczy dodać na 2 minuty przed końcem, będzie jędrny i smaczniejszy. Krewetki usmażyć w oleju przez 3 minuty. Krewetki bardzo dobrze komponują się z czosnkiem, więc olej

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania