można je również upiec w piekarniku. Kotleciki podawać z dowolną , świeżą sałatką i ulubionym pieczywem. Składniki: ok. 400 g mrożonego zielonego groszku 1 marchewka ½ cebuli 2 ząbki czosnku ½ szklanki płatków owsianych 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka skrobi kukurydzianej /lub mąki z ciecierzycy/ ¼ łyżeczki majeranku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz(...)smaku otręby pszenne lub owsiane /do panierowania Wykonanie: -Groszek ugotować i odcedzić,3/4 zmiksować resztę pozostawić w całości. -Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Do podsmażonych warzyw przełożyć masę groszkową, dodać płatki, siemię, przyprawy, groszek w całości i mąkę. -Masę wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić na ok.10-15 minut
Zakamarki mojej kuchniSkładniki: 1 mała główka białej kapusty 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 cebula sól 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cząbru sól, pieprz Kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i drobno pokroić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę Wszystko razem wymieszać
O kuchni z uczuciemutlenił się w czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego. z dodatkiem śmietany 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1 mały por 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki drobnej fasoli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majeranku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka kminku mielonego(...)pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor), dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Marchew,ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałeczki podobne wielkością do buraka. Białą część pora i obrany czosnek pokroić bardzo drobno. Garnek napełnić do 3/4 wysokości wodą, zagotować, włożyć buraki, fasolę
Kuchcik gotujeSłodko. Wytrawnie. przepis na dwie porcje 200 gram wątróbki drobiowej 1 owoc kaki 2 mini marchewki 1 mini kukurydza 2 plastry oberżyny kawałek świeżego ogórka kilka sztuk solirodu szalotka szczypiorek kawałek pora rzodkiewka sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Wątróbkę czyścimy i smażymy na oliwie około 7-10 minut obracając ją podczas obróbki cieplnej , następnie siekamy(...)drobno i doprawiamy solą i pieprzem. Owoc kaki obieramy i wykrawamy dwa kawałki do dekoracji resztę drobno siekamy . Marchewkę gotujemy w parowarze około 2 minut i następnie grillujemy około 2 minut razem z obraną szalotką . Oberżynę , kukurydzę i soliród gotujemy w parowarze 1 minutę , kukurydze dzielimy na cztery .Z pora wykrawamy kawałek na kształt prostokąta i smażymy
na gazieZupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków kiszonych, 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego, 1 łyżka mąki(...)wołowe i wieprzowe kroję w grubszą kostkę. Przekładam do garnka. Dodaję grzyby suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Gotuję 30 minut. 3. Boczek kroję w kostkę, natomiast
Tradycyjna kuchnia Kasimodyfikować dodając swoje ulubione przyprawy. Przepis zmodyfikowałam z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" Składniki: 2 brokuły (każdy po 500 g) 500 g filetów z kurczaka 2 średnie marchewki 2 jajka 100 g śmietanki 30% 1 łyżeczka (z górką) lubczyku 1 łyżeczka (z górką) majeranku 1 łyżeczka (z górką) tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki(...)morskiej (lub więcej) Dodatkowo: sól do ugotowania warzyw masło Brokuły (różyczki) gotować w lekko osolonej wodzie przez parę minut (nie rozgotować). Następnie odcedzić i przelać zimą wodą. Marchewki obrać, pokroić w grube plastry i gotować parę minut, na tyle, żeby dała się zmiksować. Kurczaka pokroić w kostkę. Do malaksera wrzucić dobrze odsączone warzywa oraz mięso i czosnek. Zmiksować na jednolitą
Delicious Titbitsobiadu. Składniki (dla 1 osoby): - 3 marchewki, - olej, - sezam (użyłam czarnego), - sól. Wykonanie: Umyć i obrać marchewki, pokroić je w cienkie plastry, Rozgrzać olej na patelni (niedużą ilość), wrzucić marchew, smażyć do miękkości, mieszając tak żeby się nie przypaliła. Na innej patelni podprażyć przez kilka minut ziarna sezamu, potrząsając od czasu do czasu patelnią. Wyłożyć marchew na talerze, posypać sezamem
Co na wege obiad?dodatek do obiadu! Składniki : 1 duży por sól oraz pieprz 2 jabłka 3 marchewki 2,5 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Marchew ścieramy na drobnym gradiencie tarki a jabłka ścieramy na większym oczku. Pora kroimy na na pół i następnie siekamy, następnie dajemy do miseczki czy innego naczynia zalewamy wrzątkiem i parzymy(...)wszystkie składniki gotowe dodajemy majonez, jogurt doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Smacznego. Nasza porcja warzyw do sałatki. Jabłko ścieramy na tym oczku a marchew na mniejszym. Por na pół, i kroimy na paseczki. Następnie zalewamy wrzątkiem. Dodajemy majonez i jogurt doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
Sprawdzone przepisy kulinarnełyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 listki laurowe sól do smaku Pierś myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy w większe kawałki Marchewki i cukinie myjemy. Marchew obieramy i obieraczką kroimy długie, cienkie plastry. Cukinie tylko myjemy (dokładnie) i również obieraczką do warzyw kroimy długie, cienkie plastry do momentu aż pojawi się miąższ. Wyrzucamy go Mięso zalewamy wodą(...)dodajemy listki laurowe, majeranek i bazylię, solimy. Gotujemy ok. 20 minut W tym czasie wstawiamy na parę cukinię i marchew. Gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie Wstawiamy również makaron świderki i gotujemy do miękkości Z powstałego wywaru spod kurczaka odlewamy do osobnego garnuszka 1/2 litra tego wywaru i wlewamy śmietankę ciągle mieszając. Powstanie rzadki sos Wstawiamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsmaku i cudownie się komponują ze Świątecznymi smakami. Składniki: ( u mnie 6 słoików) 2 kg małych jędrnych podgrzybków 1 szklanka octu 10% 3 szklanki wody 1 cebula kilka plastrów marchewki 0,5 łyżeczki goździków 1/2 korzenia imbiru 6 liści laurowych kilka ziarenek jałowca 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżka soli 4 łyżki cukru Przygotowanie: Przygotowane oczyszczone grzyby wrzucić(...)gotować około 20 minut. Odcedzić. Składniki na zalewę tj: wodę, ocet, cukier i sól zagotować. Do umytych, wytartych do suchości słoików na dno położyć po grubym plasterku cebuli, marchewki i imbiru, 3-5 ziarenek jałowca, pieprzu, goździków, i po 1 liściu laurowym.Napełnić grzybami i dopełnić zalewą. Słoiki pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania wody.Wyjąć i ustawić
Gosia gotujedaje jednocześnie nieograniczone możliwości. Lubię ja i moi domownicy. SKŁADNIKI NA 3 OSOBY: _____________________ 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 mała cebula 1/2 czerwonej marynowanej papryki 1/2 małej marchewki 2 plastry ananasa ( u mnie z puszki) 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki pędów bambusa sok z jednej pomarańczy łyżka świeżego tymianku kilka listków bazylii sól(...)oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paseczki, obtoczyć mąką i lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę i wodę.Gdy woda odparuje, dorzucić paprykę, ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy i miód. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie, więc należy dania doglądać przez około 5 minut.Na
Gosia gotujemogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor 0,5 kg kiszonej kapusty ( u nas domowa ) 0,5 kg zszatkowanej słodkiej kapusty 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 1 małą cebula pół łyżeczki majeranku 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 ząbek czosnku Wykonanie: Do garnka wlać ok 1,5 l zimnej(...)wody, dorzucić liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i marchewkę pokrojone w kosteczkę oraz umyte grzyby.Gdy woda się zagotuje dodać pokrojone na porcję żeberka. Zagotować i pozostawić na ogniu na około 30-35 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól i pieprz, gotować kolejne 10 minut. Dorzucić kapustę słodką i kiszoną. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić
Gosia gotujeugotowany w wodzie, nie ma tego smaku co właśnie te kluski ugotowane bezpośrednio w rosole. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 500 g rozbefu wołowego 2 udka kurze 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 podpieczona cebula 2-3 ząbki czosnku 1 liść kapusty ( ja miałam włoską) 1 listek laurowy 2-3 ziela angielskie(...)warzywa na talerz, a rosół przecedzić przez sito i ponownie wlać do garnka. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, delikatnie przemieszać i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z pokrojoną marchewką i listkami pietruszki. Smacznego
Gosia gotujemąki wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto Składniki na farsz: 40 dkg gotowanego mięsa wołowego z rosołu 1 duża cebula 1 marchewka z rosołu pół pęczka szczypiorku 10 dkg słoniny sól i pieprz do smaku pół łyżeczki majeranku Sposób przygotowania : Ugotowane mięso i marchewkę przekręcić przez maszynkę. Słoninę pokroić w drobną kosteczkę
Gosia gotujenią zrobić :) Zapraszam po przepis. Składniki: _________________ 1 główka kapusty około 1,5 kg 300 g ryżu 800 mięsa ( u nas z reguły łopatka ) 150 g masła 1 marchewka 2 cebule kilka suszonych podgrzybków sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki vegety Sos: _________________ 300 g pieczarek garść suszonych podgrzybków 100 ml słodkiej śmietany szklanka wody(...)zawijać gołąbki składając je kopertowo. Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków marchewki i pokruszonych suszonych grzybów.Posypać z wierzchu vegetą, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka.Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy ryż zacznie pęcznieć.Gotować na niedużym
Gosia gotuje