marchewka - 20163 przepisów (strona:588/1345)

Zupa grzybowa 197

najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka  1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania(...)Podgrzybki namoczyć w  0,5 l przegotowanej wody. Korpus umyć zalać około 1,5 litra zimnej wody, dodać pokrojoną marchewkę, pora i gotować aż korpus będzie prawie miękki....około 40 minut. Po tym czasie dodać namoczone suszone podgrzybki wraz z wodą w której się moczyły. Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle  i również

Gosia gotuje
Zajączki z jajek 111

skorzysta, no ale w przyszłym roku też będą Święta:) Do przygotowania zajączków potrzebne  będą:  ugotowane na twardo jajka  szczypior  goździki lub pieprz w ziarenkach 1 marchewka Wykonanie: Jajek ugotować tyle ile chcemy zajączków plus dodatkowo 2-3 na uszy.Jajka na uszka przekroić na pół, wyjąć żółtka i o\pokroić pod skosem w paski lekko nacinając końce(...)dwóch miejscach jajko i umieścić w otworkach uszy. Oczka zrobić z goździków ( chyba najwygodniej). Wykałaczką nakłuć miejsca na wąsy i umieścić w nich gałązki szczypiorku. Noski wyciąć z marchewki. Jest przy tym trochę zabawy, ale myślę, ze warto

Gosia gotuje
Gołąbki z mięsem i kaszą 155

blogu gołąbki z młodej kapusty z ziemniakami. Składniki: 1 duża główka kapusty  200 g kaszy jęczmiennej grubej 600 g mielonej łopatki 100 g masła 200 g miniaturowych marchewek 1 cebula 1 nieduży por 4 duże pieczarki 2 pomidory kilka listków pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć(...)wciskając końce w środek gołąbka.  Na dnie dużego garnka ułożyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych.  Na każda warstwę położyć marchewki, pokrojone pieczarki,pomidora obranego ze skórki,  pora i listki pietruszki. Posypać z wierzchu sola pieprzem, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka....gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą

Gosia gotuje
Surówka z młodej kapusty 193

wiadomo, że z młodej surówka jest najsmaczniejsza. Pasuje niemal do każdego dania, jest tania, i bardzo smaczna.  Składniki: 1 młoda kapusta 1,2 kg 1  duża marchewka  1/2 pęczka szczypiorku kilka gałązek koperku Sos: 2 łyżki majonezu 2 ł yżki kwaśnej śmietany 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 2-3 łyżeczki cukru pudru sól(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć i zetrzeć na szatkownicy, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobniutko pokroić. Wszystko ze sobą wymieszać. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wylać na przygotowane warzywa. Starannie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut

Gosia gotuje
Bitki wieprzowe z kaszą jęczmienną 150

chłodzi, a ja Was zapraszam na obiad z przed kilku dni, jako, że u mnie tradycyjny poślizg :) Składniki: 800 g szynki wieprzowej b/k 1  średnia cebula 1 nieduża marchewka 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy francuskiej(...)lodówki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju z dwóch stron, aż się zarumieni. W międzyczasie w garnku zagotować około 0,8 l wody, dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę, cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Do gotującej się wody przełożyć całe podpieczone mięso. Wlać piwo, dodać miód, musztardę i obranego ze skórki pokrojonego w kostkę pomidora. Dusić na małym

Gosia gotuje
Dziki ryż ze szparagami, brązowymi pieczarkami i pecorino 137

jednak polecam , bo idealnie się moim zdaniem komponuje z chrupkimi szparagami. Składniki : 150 g dzikiego ryżu 50 g startego sera pecorino     5 zielonych szparagów 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 5 średnich brązowych pieczarek 200 g bulionu 50 g białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 1/2 łuzeczki świeżego tymianku kilka listków świeżego oregano do dekoracji Sposób(...)przygotowania: W rondelku podgrzać olej z łyżką masła i wrzucić ryż, aby się zeszklił. Podlać bulionem, wrzucić marchewkę, groszek i podsmażone na maśle pieczarki. Dolać wino i przyprawy i dusić od czasu do czasu mieszając aż płyn wyparuje, a ryż będzie miękki. Dodać ser i wmieszac aby się rozpuścił. Na patelnię wrzucić łyżkę masła, szparagi, posolić i dusić około

Gosia gotuje
Gulasz z karczku z miodem i winem 131

wiadomo, że poślizg byc musi i już całkowicie zapomniałam o jego istnieniu. Dobrze , że chociaż składniki i proporcję na czas spisuję...polecam. Składniki: 800 g karczku wieprzowego 250 g marchewek koktajlowych 1  nieduża cebula garść świeżej bazylii kilka gałazek świeżego tymianku 2 łyżki miodu 150 g czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka majeranku kilka płatków chili 2 listki laurowe(...)ziela, płatków chili i pokrojonej w piórka cebuli. Dorzucić podsmażone mięso. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na niewielkim ogniu około 30-35 minut, po tym czasie dorzucić do garnka marchewki, wino, miód i pokrojone drobniutko bazylię i tymianek. Gotować kolejne 25 minut. Na koniec doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ewentualnie solą. Podawać bezposrednio po przygotowaniu z sałatą

Gosia gotuje
Zupa szczawiowa z chrzanem na żeberkach 153

Dzisiaj proponuję małą, ale bardzo smaczną jej innowację, a mianowicie dodatek świeżego tartego chrzanu. Składniki: 700 g świeżego szczawiu 3 łyżki świeżego tartego chrzanu 500 g żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 3 nieduże ziemniaki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo słodka śmietana Sposób przygotowania: Żeberka umyć i pokroić w paski po kości, wrzucić(...)garnka, zalać 1,5 l zimnej wody, dodać pokrojona w kostkę marchewkę, cebulę i gotować przez 30 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż będą prawie miękkie. Na koniec dodać pokrojony szczaw i gotować kolejne 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i startym na drobnej tarce chrzanem. Zdjąc  garnek z palnika i wlać smietanę. Jajka

Gosia gotuje
Zupa szparagowo-kalafiorowa 129

zimie będą jak znalazł. Polecam mrożenie tych warzyw, bo wychodzi to znacznie taniej niż kupienie gotowych mrożonek. Składniki: 250 g zielonych szparagów 1/2 średniego kalafiora 1 cebula 1 marchewka  10 cm białego pora 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 korpus z kurczaka sok z jednej cytryny 100 g słodkiej śmietany sól i pieprz do smaku(...)jajka ugotowane na twardo kilka gałązek koperku Sposób przygotowania: Korpus kurczaka umyć zalać około 1,5 litra zimnej wody, dodać w całości  cebulę, marchewkę, pora i zdrewniałe końcówki  szparagów tak około 2,5-3 centymetrowej długości, gotować aż korpus będzie miękki....około 40 minut. Po tym czasie zdjąć wywar z ognia i przecedzić do drugiego garnka. Dodać różyczki

Gosia gotuje
Barszcz z młodych buraczków i fasolki szparagowej 170

Składniki: 2  udka z kurczaka (0,5 kg) 50 dkg mlodych buraczków 30 dkg fasolki szparagowej 2 średnie  młode ziemniaki 20 dkg białej kapusty 1 srednia marchewka 1 średnia cebula 10 cm pora  100 g słodkiej śmietany do zup 1 łyżka pokrojonego świeżego  koperku 2  ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka octu(...)winnego Spsób przygotowania: Udka umyć, włożyć do garnka  i zalać zimną wodą ( około 1,5 l), dodać pokrojonego pora, marchewkę, cebulę oraz cale obrane buraczki. Gotować 40 minut, po tym czasie wyjąć buraczki, wrzucić fasolkę i pokrojone w kostę ziemniaki. Buraczki lekko przestudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym

Gosia gotuje
Zupa szczawiowa 207

własnego działkowego szczawiu. Listki szybko odrastają i cieszą nasze kubki smakowe. Dziś proponuję zupę tradycyjną, a wkrótce zapraszam na chłodnik szczawiowy. Składniki: 1 nieduży korpus z kurczaka 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 700 g świeżego szczawiu 5 jajek ugotowanych na twardo sól, pieprz i cukier do smaku 2 ząbki czosnku śmietana kremówka Sposó przygotowania: Korpus kurczaka umyć, włożyć do garnka(...)zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać obraną pokrojoną marchewkę i cebulę, gotowac do momentu, aż korpus będzie miękki...około 35 minut. Po tym czasie korpus wyjąć, dodać pokrojone ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać oczyszczony z łodyg, pokrojony  szczaw i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Dodać śmirtanę, wyciśnięty przez praskę czosnek i wyłączyć

Gosia gotuje
Tuszonka z kurczaka i ziemniaków 142

garnku, szybko, prosto i pysznie...polecam zwłaszcza.miłośnikom kurczaka. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kg niedużych ziemniaków 1/2 pęczka szczypiorkku 1/2 pęczka koperku kilka gałązek pietruszki 1 nieduża marchewka 2 ząbki czosnku 200 ml słodkiej smietany 12 lub 18% 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udka umyć, przekroić na pół i zdjąć z nich skórę(...)garnku ułożyć mięso , a na nim obrane ziemniaki. Pokroić marchewkę, szczypiorek, koperek i pietruszkę, posypać całość zieleniną.  Do garnka wlać  wody, tak aby zakrywała ziemniaki i kurczaka i dodać  sporą łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu przez 40 -45 minut. Po tym czasie ( płyn trochę wyparuje) wlać go garnka śmietanę i wrzucić

Gosia gotuje
Gołąbki bez zawijania a'la kotlety. 180

łyżki oleju sól, pieprz, majeranek do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2-3 łyżki drobno pokrojonej świeżej bazylii 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę garść zielonego mrożonego groszku z marchewką Sposób przygotowania: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą i lekko podgotować. Wyjąć, ostudzić i drobniutko pokroić, 2/3 przełożyć do miski. D odać mięso zmielone przez maszynkę o grubych oczkach(...)Zwilżyć dłonie wodą i formować okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzać olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać pomidory,  pozostałą pokrojoną kapustę, groszek z marchewką i masło. Ponownie doprawić. Przykryć pokrywką i dusić na małum ogniu 35 minut, aż pomidory się prawie rozpadną. Można ewentualnie podlać 2-3 łyżkami wody. Wyłożyć na talerz, udekorować listkami

Gosia gotuje
Pizza z figami, prosciutto i chutney figowy 129

figi 8 plasterków prosciutto 2 łyżki solonych orzeszków ziemnych listki lubczyku i rucoli sól i pieprz do smaku Składniki na chutney: 400 g świeżych fig 1 średnia marchewka 1 czerwona cebula 1  ząbek czosnku sok i skórka z  połowy cytryny 2 łyżki oleju 1/2  łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 100 g cukru(...)termoobiegu  i piec około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować  pizzę rukolą i listkami lubczku.  Chutney ...W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, lekko poddusić. Figi pokroić również w  kostkę, dorzucić do cebuli, dodać cukier, sól, pieprz, gałkę, goździki i cynamon. Garnek przykryć i dusić chutney

Gosia gotuje
Rosół wołowy z nutką egzotyki 135

soku i sosu ostrygowego bardzo odpowiadał, więc na tym pozostało. Składniki: 1 kg antrykotu 1 duża cebula,   3-4 cm świeżego imbiru 1 gwiazdka anyżu 3 goździki 3 marchewki 1 nieduży seler 1 pietruszka 1 gałązka lubczyku 2  ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu ostrygowego jasnego sól i pieprz do smaku(...)przez minimum 90 minut, Na koniec  dodać sos ostrygowy i sok z cytryny. Ugotować makaron i ułożyć na dnie miseczki. Na nim położyć rozdrobnioną wołowinę  i kawałeczki marchewki. Udekorować lubczykiem i podawać...Smacznego

Gosia gotuje