marchewka - 20163 przepisów (strona:576/1345)

Ciasto marchewkowe najlepsze 208

rodzynkami. Do tego kremowy lekko słonawy mascarpone. Niebo w gębie. 'ciasto marchewkowe' Składniki (na tortownice o sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)): - 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki, dobrze ubitej i lekko odciśniętej z soku - 140g mąki pszennej - 150g cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 100g rodzynek - 0,5 szklanki posiekanych(...)łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli Jajka zmiksować, do białości, z olejem i 1/2 łyżeczki soli. Dodać mąkę, cukier, przyprawy i zmiksować. Dodać marchewkę, rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto po upieczeniu

CookYourself
Pasztet z królika z żurawiną 190

pasztet z królika, a ponandto w pakiecie rosół z królika mieć możecie :) Składniki  1 tuszka z królika (moja ma 1,3 kg) ok. 2-3 litrów wody 3 marchewki 2 marchewki 1 cebula kawałek selera 3 cm pora 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 3 ziela angielskie 2 listki laurowe Królika dzielimy na mniejsze części, dodajemy warzywa

Delicious Titbits
sałatka colesław z czerwonej kapusty 189

obiadu. Pyszna, chrupiąca i ten kolor… Sprawdzi się również doskonale podana solo i kolejnego dnia. SKŁADNIKI 0,5 średniej główki czerwonej kapusty (ok. 0,5 kg) 1 szt. marchewki 0,5 średniej cebuli 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru pieprz PRZYGOTOWANIE Z kapusty zdjąć wierzchnie liście(...)drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej ugnieść ręką, wówczas kapusta nie będzie bardzo twarda, a jej smak będzie lepszy. Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, pieprzem, solą i cukrem. Zalać nim warzywa. Dokładnie wymieszać. PORCJE

zabawa smakiem
Torcik marchewkowy z kremem jogurtowym 170

Zapraszam :) Składniki : 340 g startej marchewki  2 kopiaste szklanki mąki  1 cukier waniliowy 1 płaska  łyżka sody 5 jajek 220 g cukru 1 łyżka cynamonu  2 łyżki startej skórki ze sparzonej pomarańczy  Krem jogurtowy Dr. Oetkera 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleka Krem czekoladowy Dr. Oetkera 200 ml mleka  Wykonanie: Jajka ubić(...)cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej , cynamon, startą marchewkę i wymieszać Następnie dodajemy ciągle mieszając mąkę ze sodą . Na końcu dodać startą skórkę z pomarańczy  i jeszcze raz wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm  wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 40/ 45 minut do suchego patyczka . Krem jogurtowy ubić

Sama słodycz i szczypta chili
Ryba po grecku 173

bliżej. Jutro Wielki Piątek, na ten dzień polecam pyszna rybkę z warzywami.  SKŁADNIKI: 80 dag filetów z mintaja lub dorsza (świeżych lub mrożnoych), 2 jajka, bułka tarta, 4 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 korzenia selera, 1 cebula, 1 por, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody, 1 puszka koncentratu(...)bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie. 2. Cebulę kroję w kostkę, a pora w plasterki. Razem podsmażam na oliwie. Dodaję starte na tarce o dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler). Mieszam i chwilę podsmażam. Warzywa zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną, cukier i koncentrat. Warzywa duszę na małym ogniu około 25 minut. Doprawiam do smaku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wielkanocna sałatka - Jarzynowa polanka z pieczarkami 219

który otrzymałyśmy w  paczce od WSP SPOŁEM - dziękujemy. A Was zapraszamy na pyszną sałatkę :)  Jarzynowa polanka z pieczarkami  SKŁADNIKI:  (na 2-3 polanki)  2 marchewki 1/2 pietruszki 1 duży ziemniak 2 jajka 1 - 2 ogórki konserwowe 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej 3 - 4 łyżki groszku konserwowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz(...)natka pietruszki pieczarki marynowane – małe  PRZYGOTOWANIE: Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę – gotujemy  w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę i groszek – mieszamy. Następnie dodajemy majonez, chrzan, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. W obręczach lub tortownicy układamy marynowane

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Udka czosnkowe z kurczaka na trzech puree podane. 152

kurczaka -małe pieczarki -kilka ząbków czosnku -czosnek niedźwiedzi -czosnek granulowany -czosnek staropolski -sól, pieprz -cebula -wermut; 1/3 szklanki + 3 łyżki -bulion, szklanka -ciecierzyca z puszki -groszek zielony z puszki -marchewka konserwowa -sok z cytryny -cukier -masło -słonecznik -śmietana 12% Udka umyte i osuszone wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię z całymi pieczarkami, gdy zaczną puszczać soki, zmniejszamy ognień, dorzucamy ząbki czosnku(...)mieszamy z puree. Puree z groszku zielonego. Groszek wrzucamy na palone masło, po kilku sekundach podlewamy kilkoma łyżkami wermutu, solimy i pieprzymy po zredukowaniu płynu. Miksujemy blenderem. Puree z marchewki. Marchew wrzucamy na masło rozgrzane, solimy, pieprzymy, podlewamy cytryną i podsypujemy cukrem. Na wysokim ogniu zostawiamy około dwóch minut. Miksujemy blenderem. Podajemy wg uznania

BaRepas
Pasztet z dzika 140

którego przygotowania zostałam zaproszona przez redakcję serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1000 g karkówki z dzika 500 g wątroby z dzika lub wieprzowej 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 jajka 1 czerstwa bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 30 ml oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami(...)bazylią sól pieprz Opis wykonania: Mięso gotujemy z marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, aż będzie miękkie. Na oleju z papryką ostrą, pomidorami i bazylią szklimy cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną wątrobę i smażymy przez chwilę, żeby w środku pozostała różowa. Bułkę moczymy w rosole z ugotowanego mięsa. Lekko ją odciskamy i mielimy razem z ostudzonym mięsem, wątrobą i warzywami

Smakowity Blog Kulinarny
Schab z zasmażanymi warzywami 118

schabu, który bardzo lubimy dodałam zasmażane warzywa od Orzech , które również bardzo polubiliśmy a jedliśmy je po raz pierwszy. I muszę zaznaczyć, że na pewno nie ostatni. ;-) Zasmażane warzywa (marchew z selerem) są bardzo smaczne, proporcje marchwi i selera dobrze dobrane. Nie trzeba ich doprawiać, bo i tym zajął się Orzech. :-) Dodatkowo mają dobry skład - bez chemii. Oto świetny przepis

Szefowa kuchni
wielkanocne jaja kurczaczki w majonezie 250

składniki: 4 jajka kawałeczek ugotowanej marchewki np. z rosołu pieprz ziarnisty 1/2 słoiczka majonezu szczypiorek wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Z marchewki wycinamy dzióbki. Nożykiem do dekorowania wycinamy białko starając się nie uszkodzić żółtka. 1/2 białka ściągamy, do żółtka z ziarenek pieprzu przyczepiamy oczy i marchewkowe dzióbki. Gotowe kurczaczki układamy na talerzu z majonezem. Szczypiorek siekamy

Domowy Smak Jedzenia
Barszcz biały wielkanocny 182

białej kiełbasy lub na esencjonalnym wywarze z warzyw. Mój przygotowany jest na warzywnym wywarze, a podany z podsmażona kiełbasą i ugotowanym jajkiem na twardo. Składniki: kilka ziemniaków 1- 2 marchewki pietruszka kawałek selera majeranek sól, pieprz 2 szklanki zakwasu na barszcz kiełbaski, najlepiej białe ugotowane na twardo jajka 1 łyżka chrzanu ze słoiczka Wykonanie: obrać marchew, pietruszkę, kawałek selera(...)dodaj do zupy dopraw zupę pieprzem, solą i majerankiem. Dodaj chrzan rozlej barszcz na talerze. Podaj z jajkiem ugotowanym na twardo, kiełbasą i ewentualnie z ugotowaną, pokrojoną w talarki marchewką. Posyp zieloną natką pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z marchewki 178

jakichś powodów ich nie jedzą. Smaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu, więc są na pewno mniej tłuste niż te wcześniej wspominane. Mi baaaardzo zasmakowały, MNIAM!:) Składniki: 1 duża marchewka 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej sól, pieprz, kminek łyżka oleju do smażenia Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z rotrzepanym jajkiem i obiema mąkami. Doprawiamy

Czerwona Porzeczka
Surówka z białej rzodkwi. 129

Składniki: 1 średnia biała rzodkiew 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki rodzynek 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru sól Wykonanie: Rzodkiew, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać rodzynki i wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem i cukrem, polać surówkę i dokładnie wymieszać. Świetny dodatek do obiadu

O kuchni z uczuciem
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 200

Przepis dostałam od brata, ale i tak pomajstrowałam w proporcjach :) Żurek przepyszny! Składniki: 300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową) 500 ml zakwasu na żurek 2 marchewki 1 pietruszka 300 gramów wędzonego boczku 1/4 selera 1 por 1 łyżeczka posiekanej dymki 1 łyżeczka świeżego majeranku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka chrzanu ze słoika  3 listki(...)ząbki czosnku kilka suszonych grzybków sól pieprz Jeśli kiełbasa jest surowa, to należy ją najpierw sparzyć w gotującej wodzie przez 30 minut, na małym ogniu. Woda powinna tylko pykać Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i wkładamy do garnka Dodajemy wędzony boczek pokrojony na większe kawałki, grzybki, kiełbasę, czosnek, dymkę, świeży majeranek (suszony będzie dodawany dopiero pod koniec gotowania), listki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa Tajska po Polsku 11923

każdym razie każdy był zadowolony efektem :) Składniki: 1 pierś kurczaka 1 puszka pomidorów  1 trawa cytrynowa 1 por 1 seler 1 korzeń pietrukszki 2 marchewki 4 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 1 czubata łyżka pasta chilli 1 puszka mleka kokosowego sól i pieprz do smaku Wszystkie produkty znajdziecie tutaj taniej  Przygotowanie: Pora, selera(...)marchewki umyć, obrać i pokroić na kosteczkę. To samo robimy z piersią kurczaka.  Do garnka wlewamy 2l wody i zagotowujemy  następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i warzywa. Zmniejszamy ogień doprawiamy lekko solą i pieprzem, dodajemy czosnek, pomidory, trawę cytrynową, pastę chilli i cebulę, wszystko gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu. następnie dodajemy kukurydzę i mleko kokosowe

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania