dzięki czemu idzie mi to sprawniej i usuwam więcej szumów). Następnie do bulionu wkładamy obraną i umyta włoszczyznę, przy czym seler tniemy na kilka mniejszych kawałków, a 1,5 marchewki (lub 1 dużą) zostawiamy na później. Cebule opalamy na palniku kuchenki i dorzucamy do bulionu razem z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy przez 45 minut. Po tym czasie(...)wyławiamy warzywa. Do garnka z bulionem wrzucamy groszek, pół pęczka pietruszki i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy ponownie. W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Gotowy nakładamy na talerze i zalewamy zupą. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjizimną wodą i postawić na średnim ogniu. Zagotować i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Gotować jeszcze przez 15 minut, następnie dodać grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i warzywa (poza marchewką i ziemniakami) oraz kaszę. Posolić około 1/2 łyżeczki i gotować przez 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,startą na dużych oczkach marchewkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Gotować do czasu
W poszukiwaniu inspiracjisię smakiem i trwało to tak do czasu, kiedy to sam zacząłem przygotowywać potrawy z dziczyzny w tym przypadku sarniny, grillowanej polędwicy z sarny. Składniki : polędwica z sarny włoszczyzna (marchew, pietruszka, cebula, por, ... ) oliwa z oliwek przyprawa klasyczna do mięs owoce jałowca Przygotowanie : Polędwicę z sarny oczyszczam z wszelkich błon i kroję na możliwie duże kawałki ale które można będzie(...)spokojnie zamarynować i później grillować. Osobno przygotowuję włoszczyznę - marchew, korzeń pietruszki, kawałek selera ścieram na tarce na grubych oczkach a resztę drobno szatkuję, owoce jałowca lekko rozgniatam. Oliwę z oliwek mieszam z przyprawą klasyczną do mięs robiąc marynatę którą nacieram polędwicę a co zostanie mieszam z warzywami. Do hermetycznego pojemnika wkładam trochę warzyw na dno, układam na nich polędwicę
Mechanik w kuchnizawsze trafiają, a w szczególności lubię kombinować ze zdrowszymi wersjami swoich obiadów :) Składniki na 2-3 porcje: 2 torebki kaszy gryczanej 30 dag piersi z kurczaka Kilka pieczarek 1 marchewka 250 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów 1 łyżeczka oregano lub przyprawy włoskiej 2-3 jajka w zależności od wielkości Sól Pieprz(...)osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na łyżce oleju. Kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać usmażonego kurczaka. Pieczarki pokroić w półtalarki, a marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek posiekać. Wszystko zeszklić na łyżce oleju. Przełożyć do kaszy. Wymieszać. Do miski wbić jajka, dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, i przyprawę włoską lub oregano
Fabryka pomysłówmięsa mielonego 1 jajko M 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 250g fasoli, u mnie Jaś Karłowy od Piątnica 1 duża cebula 2 duże marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka oleju natka pietruszki 1. Przed przygotowaniem potrawy fasolę należy moczyć w zimnej wodzie około 12h. Najlepiej zostawić(...)uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie pulpety. 3. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pulpety, smażymy do zarumienienia. Dolewamy 0,5l wody, fasolę, startą na tarce marchewkę i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości fasoli, około 1h. 4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość możemy, ale nie musimy zagęścić 1 łyżką mąki. 5. Fasolę
Szefowa kuchniSkładniki: 1 korpus z kury 500 g wołowiny-szponder 3 l wody 4 średnie marchewki 1 seler 1 mały por 2 średnie pietruszki 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Posolić i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Na powierzchni powstaną szumowiny, które należy zebrać(...)Dodać marchewki przekrojone na pół,pietruszkę, kawałki selera, por,ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał. Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku. Doprawić solą i pieprzem Rosół gotować około 3 godzin. Podawać z makaronem
O kuchni z uczuciemgroszkiem, kalafiorem czy fasolką szparagową. Świetny pomysł na obiad na dwa dni. Dzisiaj zapraszam na zupę w wiosennej odsłonie! Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Składniki: 3 duże marchewki 2 pietruszki szklanka groszku konserwowego 3 podudzia z kurczaka 1/2 główki małej, białej kapusty 1 cebula pęczek szczypiorku 4 duże ziemniaki 3 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren(...)jałowca sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar z kurczaka razem z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką, cebulą i pietruszką. Dodajemy liście laurowe, gorczycę oraz ziarna jałowca. Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy poszatkowaną białą kapustę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy osączony groszek konserwowy i doprawiamy do smaku. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem
Moja smaczna kuchniasmak jałowca, który mi bardzo pasuje do grochu. Do zupy dodaję też gałązkę rozmarynu, bo ten z kolei współgra z jałowcem ;) Składniki : pół szklanki połówek żółtego grochu obłuskanego 2 marchewki korzeń pietruszki ok. 10 cm pora kawałek selera (u mnie połówka, bo nie używam ziemniaków) kawałek obsuszonej kiełbasy jałowcowej (ok. 10 cm) gałązka rozmarynu natka pietruszki (ilość zależna od upodobań(...)zupę: marchew i selera obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z wodą (ok. 1,5 litra) i gotujemy. Obieramy pietruszkę i wrzucamy w całości do garnka z marchewką i selerem. Po ugotowaniu zupy pietruszkę wyrzucam. Gdy warzywa zaczną się gotować, wrzucamy do niego kawałek wypłukanego pora, gałązkę rozmarynu oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę jałowcową. Gdy groch będzie prawie
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 1 kg filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki majeranku 1 jajko 1 1/2 pieprzu cytrynowego sól, świeżo zmielony pieprz po szczypcie papryki mielonej słodkiej wędzonej, gałka muszkatołowa, mielona kolendra, mielona kurkuma, tymianek, rozmaryn 1 pęczek szczypiorku 50 ml brandy olej Wykonanie(...)Pieczarki trzemy na tarce, cebule obieramy siekamy w drobna kosteczkę podsmażamy razem z pieczarkami. Mięso myjemy osuszamy mielimy w maszynce do mięsa razem z marchewką. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę z pieczarkami, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek , majeranek. Całość posypujemy pieprzem czarnym i cytrynowym, przyprawiamy podanymi przyprawami, solą oraz wlewamy brandy. Całość odkładnie
kgwjanczewopostem , postanowiłam zrobić glazurowaną marchew w miodzie, ale moje dzieci bardzo lubią groszek konserwowy, to zmodyfikowałam troszkę przepis. Wyszedł wspaniały dodatek do obiadu. Składniki: 6 dużych marchewek 1 puszka groszku konserwowego 2 łyżki miodu 2 pełne łyżki masła sól Wykonanie: Marchew myję, obieram i kroję w słupki. Zalewam wodą, solę i gotuję(...)zmiękną. Odcedzam, przelewa zimną wodą i zostawiam by ściekły. Na dużej patelni rozgrzewam masło, wrzucam ugotowaną marchew, dodaję miód i chwilę podsmażam. Groszek odcedzam i dodaję do marchewki. Wymieszam i dodatek gotowy. Moja propozycja podania, to ; marchew glazurowana, ziemniaki z wody z koperkiem i kotlet z piesi kurczaka:) SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenobiadu chciałam zrobić surówkę z białej kapusty z marchewką i jabłkiem, ale okazało się, że jabłka zostały skonsumowane przez dziatwę :) Kapusta poszatkowana i osolona , marchew także a jabłek brak. Czym złagodzić smak surowej kapusty? Oto jest pytanie. Otwieram lodówkę a tam leży sobie połówka niezbyt dużej dyni.Więc poszatkowałam dynię i dodałam do prawie gotowej kapusty. Powiem krótko: surówka powstała(...)byłam zaskoczona, że dynia połączona z kapustą może tworzyć taki fajny efekt. Wspaniale łagodzi smak goryczy. Składniki: 1/2 główki, średniej wielkości, kapusty białej 1/2 dyni niezbyt dużej 2-3 marchewki sok z 1/2 cytryny sól pieprz cukier 2-3 łyżki śmietany lub naturalnego jogurtu Wykonanie: Kapustę szatkuję, solę, mieszam i odstawiam by zmiękła, Marchew myję, obieram i ścieram
Bea(u)ty kitchenzjadając gorącą zupę:) Tym razem padło na pieczarkową, bo zostało mi trochę pieczarek, właśnie. Pyszna, sycąca i bardzo pożywna zupa. Składniki: 100- 150 gram pieczarek 1 średnia marchew 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 5-6 ziemniaków 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka pietruszki sól pieprz 1 litr bulionu, może być z kostki 1 łyżka śmietany(...)łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki masła Wykonanie: Marchew, pietruszkę i seler, szoruję, obieram i kroję na kawałki. Wrzucam do bulionu i wstawiam na średni gaz. Ziemniaki szoruję, obieram, kroję w kostkę, opłukuję pod bieżącą wodą i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję w piórka, połowę pieczarek szatkuję nożem na drobno i podsmażam
Bea(u)ty kitchendużo dodałam pietruszki, więc nie będzie tego jadł. Reszta przyjęła to nieco lepiej. Sami więc musicie ocenić, czy Wam smakuje, czy też nie :) Składniki: 2 selery korzeniowe 4-5 marchewek 3 jabłka 100 gram rodzynek 1/2 pęczka szczypiorku 1 szklanka śmietany 12% sok z 1 cytryny sól pieprz Wykonanie: Marchew i seler obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach(...)Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i i ścieram na tarce o dużych oczkach, od razu skrapiam sokiem z cytryny. Mieszam z selerem i marchewką. Dodaję sparzone rodzynki i posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam , dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem i nakładam na talerze. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenNapiszę krótko i zwięźle; najlepsza zupa jaką do tej pory jadłam i robiłam.Smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Rodzinka podziela moją opinię :D Polecam!!! Składniki: 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 2 liście pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli pieprz 2-3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 litry wody 1 duży(...)ziemniaków 100 g startego żółtego sera 2 łyżki śmietany Wykonanie: Wodę wstawiam na gaz. Marchew, pietruszkę, selera obieram, myję pod bieżącą wodą , kroję i wrzucam do wrzącej wody. Liście pora myję i dodaję do warzyw. Cebulę obieram, odcinam końcówki, nacinam na krzyż i dodaję do wywaru. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę bezpośrednio do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele
Bea(u)ty kitchenmoim domu lubimy dodatki do dań obiadowych, a jednym z nich jest duszona marchew z groszkiem konserwowym, który uwielbiają moje dzieciaki i dzięki temu marchewka znika z talerza w oka mgnieniu. Polecam! Składniki: 1 kg marchwi 1 puszka groszku konserwowego 2 łyżki tłuszczu 2 łyżki mąki sól pieprz cukier Wykonanie: Marchew obieram, kroję w kostkę i gotuje pod przykryciem(...)miękkości. Do ugotowanej marchewki dodaję groszek wraz zalewą i gotuję 2-3 minuty. Z maki i tłuszczu robię zasmażkę, zagęszczam marchew i doprawiam solą cukrem i odrobiną pieprzu
Bea(u)ty kitchen