straciła swych cennych składników. Kasza pęczak z warzywami Składniki: 250 g pieczarek; 100 g kaszy pęczak; 50 g pora; 50 g fasolki szparagowej (mrożonej); 1 średnia marchew (ok. 20 g); garść jarmużu; 2 ząbki czosnku; 5 szt suszonych pomidorów w oleju; 1 łyża natki pietruszki; 1 łyżeczka kminku; kurkuma; pieprz i sól. Krok po kroku(...)koniec przyrządzania całej potrawy wraz z innymi przyprawami. Na patelnię wrzucam pokrojone w ćwiartki pieczarki, kiedy puszczą wodę dodaję fasolkę oraz marchew pokrojoną w półplasterki i duszę pod przykryciem jakieś 10 minut. Po tym czasie wrzucam pokrojonego w piórka pora, suszone pomidory (paski) i łyżeczkę kminku. Duszę całość, aż warzywa będą miękkie. Jeśli
Życie na widelcuindyka 1 łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka oleju rzepakowego kopytka ---> przepis znajdziesz tutaj duża garść szpinaku 1/3 marchewki PRZYGOTOWANIE: Mięso należy wymieszać z przyprawami. Do misy multicookera wlewamy olej. Nastawiamy program FRY MEAT i czas 30 minut. Przekładamy rozdrobnione mięso i obsmażamy każdy kawałek. W połowie czasu dorzucamy ugotowane(...)uprzednio kopytka. Wymieszać i podsmażyć tak aby stały się lekko chrupiące (skórka). Przełożyłam do pojemniczka (2 porcje). Do całości dodałam szpinak i marchewkę. na patelni rozgrzać olej i dodawać rozdrobnione mięso. Obsmażyć dokładnie każdy kawałek, wtedy dodać kopytka i również dobrze podsmażyć
ClauditteMissCookingjuż wiem, kiedyś tylko się domyślałam, że to co kupuję jako pietruszkę, w rzeczywistości jest pasternakiem. W smaku pastenak jest słodki, po ugotowaniu wręcz nawet bardzo. Jest słodszy od marchewki (i to karotki), dlatego mnie bardzo odpowiada jego smak. Kiedyś kupowałam go w małym warzywniaku, ostatnio jest go jakby więcej. Kupiłam go nawet w Lidlu. Jest zdecydowanie większy od pietruszki(...)koniec dodać obrane, zmiażdżone (przeciśnięte przez praskę) 4 ząbki czosnku, chwilkę podsmażyć ciągle mieszając. Do garnka wlać ok.1,5-2l bulionu i/lub wody, dodać pokrojone w kostkę marchewki, pasternak, pokrojony por, łodyżki natki pietruszki oraz łodygi selera naciowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na mniejszym palniku ok.20-25 minut. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy dokładnie całą zawartość garnka (użyłam
Smaczne Zdrowepomysły na dania ciepłe i zimne - sałatki, surówki, zupy, desery, soki, obiadki dla dzieci i inne, które przyjdą Wam do głowy. Z przyjemnością poznam Wasze propozycje przepisów z wykorzystaniem marchewek typu baby oraz marchewek kolorowych dla podkreślenia ich różnorodności Zapraszam :) Wpisy muszą zawierać opis wykonania oraz zdjęcie potrawy Czas trwania akcji: 19 kwietnia - 19 maja 2015 Przepisy można zamieszczać
Weekendy w domu i ogrodziełaciate ciasto do kawy z dużą ilością karotenu i buraków. Składniki na 1 keksówkę : 1/2 szklanki buraków startych na małe wiórka 1 i 1/2 szklanka marchwi startej na małe wiórka 1/2 szklanki orzechów włoskich 3/4 szklanki oleju 3 jaja 1 szklanka cukru szczypta świeżej wanilii 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1. Cukier ucieramy(...)żółtkami i świeżą wanilią na puszystą białą masę, łączymy z olejem, miksujemy. 2. Buraki i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy, mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, wszystko razem dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy, ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Orzechy i pianę delikatnie mieszamy łyżką z pozostałymi składnikami. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia
Apetyczna babeczkaZaczynamy wrzesień od dyni. Dobrze podsmażona z fasolką szparagową i marchewką, doprawiona kminkiem i ziołami prowansalskimi. Nieskomplikowana dynia, którą możemy zastąpić ziemniaki i podać z ulubionym kawałkiem mięsa. Składniki 3 łyżki oliwy 250g dyni, pokrojone w kostkę 100g fasolki szparagowej 2 marchewki, pokrojone na mniejsze kawałki 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka przypraw prowansalskich sól, pieprz
Pink Envelopezabraknąć cebuli i czosnku. Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień ! Składniki: 3-4 udka z kurczaka (tylko górne części) 1 seler (użyłam 3 łodygi naciowego) 1 duża marchew 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych grzybów kilka plastrów cebuli 2 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo(...)grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do wywaru dodać marchew, selera, cebulę i czosnek, a po 5 minutach przepłukaną kaszę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa i kasza będą
Czerwień i błękitbyć może będzie trzeba dolać jeszcze wody :) Próbujemy, ew. przyprawiamy do smaku. Surówka "chińska" Zmodyfikowany przepis z bloga "Domowa kuchnia Aniki" -1/2 główki kapusty (młodej, zwartej), - 1 marchewka, - 2 łyżki cukru, - 1/2 szklanki octu jabłkowego, - 1/3 oleju, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyżka oleju Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać. Zagotować ocet, olej, cukier
Co na wege obiad?jednak już ugotowane możecie kupić w Lidlu, to świetne rozwiązanie gdy nie ma się za dużo czasu. Składniki na garnek 3l: 3-4 ziemniaki 3-4 ugotowane buraki 1 marchewka 10 dag włoskiej kapusty (1/4 główki) 4 łyżki ugotowanej białej fasoli lub ½ - ¾ puszki Liść laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego 1,5 -2 litra bulionu Sok z cytryny Masło(...)Pieprz 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Do gotującego bulionu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce na grubych oczkach marchewkę. Kapustę poszatkować. Zeszklić na odrobinie masła lub oleju. Dodać do wywaru. Buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do zupy. Następnie dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liść
Fabryka pomysłówPozostając w klimacie marchewkowym do Naszej słodkiej galerii trafiają ciasteczka w kształcie marchewek . Ciasteczka te cieszyły się dużym powodzeniem przed Świętami i były częścią słodkich zestawów, jednak sprawdzają się równie dobrze w zestawach wiosennych, warzywnych jak i zestawach dla dzieci. Zapraszamy na Nasze słodkie, wiosenne marchewki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli 4 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy 120 ml naturalnego jogurtu 400 g marchewki, startej na grubej tarce 400 g mąki orkiszowej (użyłam pszennej) 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na polewę: 250 ml gęstej śmietany kremówki (użyłam serka mascarpone) 2 łyżki cukru pudru(...)długo, aż powstanie jednolita gładka masa. Następnie wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Dodajemy przyprawy, sól i jogurt naturalny. Zmniejszamy obroty do minimum i powoli dodajemy marchewkę i skórkę pomarańczy. Miksujemy jeszcze przez chwilę. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy łyżką. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
My Culinary Artsezonie kolorze miętowym, intensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie + chłodzenie Składniki: 100 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki drobno tartej marchewki, 2 jajka, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki posiekanych migdałów, skórka otarta z pomarańczy, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, płatki(...)wymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawy, cukier, sól), przesiać żeby je napowietrzyć. W drugiej misce dokładnie połączyć jajka z olejem, dodać do suchych składników razem z marchewką, pokrojoną pomarańczą, skórką z pomarańczy i posiekanymi migdałami, wymieszać. Formę (użyłam okrągłej o śr. 23 cm) posmarować masłem (można oprószyć mąką, bułką tartą lub mielonymi migdałami
SzczyptaSmaQSkładniki: 500 g pieczarek 1,5 l bulionu mięsnego 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 łyżka masła klarowanego 1 mały por 200 g makaronu 250 ml śmietany kremówki 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę,seler, por obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło
O kuchni z uczuciemgłównie zdjęciem i składnikami, które miałam w domu... Składniki: 250 g makaronu chińskiego papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 1/2 papryczki chilli nieduża cukinia kilka małych pieczarek 2 średniej wielkości marchewki średnia cebula 1/2 pęczka kolendry 5 łyżek sosu sojowego jasnego czubata łyżka miodu sok i skórka z jednej limonki świeży imbir (kawałek ok 3cm) 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Cebule pokroić(...)piórka, paprykę i marchewkę w słupki, pieczarki i cukinię w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i smażyć warzywa mieszając od czasu do czasu (ja zaczęłam od marchwi, później cebula, pieczarki i reszta). W misce lub miarce wymieszać miód, sos sojowy i sok z limonki. Dodać starte na drobnych oczkach imbir, czosnek i skórkę limonki. Wszystko dobrze
Kulinarne Inspiracjenajlepiej zamarynować kilka godzin wcześniej. Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki(...)czyścimy i kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Marchewkę oraz paprykę kroimy w cienkie, podłużne paski. Por kroimy w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię
Bullio