pieprz do smaku Ozory dokładnie myjemy i usuwamy ślinianki z obu stron, zalewamy wrzącą wodą i wstawiamy na gaz. Kiedy zaczną się gotować zbieramy z ich powierzchni szumowiny, dodajemy marchewkę, seler i pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy solą. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ozory powinny być miękkie i dać się(...)jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się połączyły, na koniec dodajemy gęstą śmietankę, możemy dodać posiekany koperek i już nie gotujemy. Podajemy z ziemniakami z wody oraz buraczkami, surówką, marchewką czy też innym dodatkiem. Smacznego! The post Ozorki w sosie chrzanowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętreściwa, dodałam kaszę jaglaną. Jeśli zupa zostanie na później, dolać wodę przed jej podgrzaniem, bo kasza sporo jej jeszcze nabierze. Składniki : ok. 50 ml kaszy jaglanej 4 szklanki wody marchew kawałek selera korzeniowego liść lubczyku kilka liści pietruszki ok. szklanki ogórków ze słoika pieprz Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach (do momentu, gdy woda przestanie być mętna). Zalać wodą(...)ustawić na ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień. Marchew i seler obrać. Pokroić w kostkę i dodać do kaszy, gdy zmięknie. Gotować do miękkości warzyw i kaszy. Wrzucić lubczyk i ogórki. Gotować jeszcze ok. 3 minut. Doprawić do smaku pieprzem. Po wyłączeniu palnika dodać jeszcze posiekają natkę pietruszki
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: (na 1-2 porcje) 200 ml świeżo wyciskanego soku z marchwi 100-150 g truskawek 50 ml kefiru łyżeczka soku z cytryny 1 banan Przygotowanie: 1. Zblendować truskawki na gładką masę- 2 łyżki powstałego musu truskawkowego odłożyć do dekoracji. 2. Do misy z truskawkami dodać sok z marchwi, kefir, sok z cytryny. 3. Dodać banana pokrojonego na mniejsze cząstki
KreatywnePinyWczoraj w sklepie zobaczyłam makaron - duże muszelki. Popatrzyłam, popatrzyłam i kupiłam. A dzisiaj rano przygotowałam smaczny farsz z mielonego mięsa, pieczarek i marchewki. Tym farszem wypełniłam wcześniej ugotowane muszelki, posypałam startym serem i danie gotowe. Prawda, że szybko! Przepis bierze udział w akcji "Pieczarkowy Tydzień" . Składniki: pół opakowania dużych muszelek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dag pieczarek(...)marchewki 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 15 dag sera żółtego sól pieprz chilli Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Póżniej dodajemy mielone mięso wieprzowe. Wszystko dokładnie podsmażamy. Na koniec dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. W dużej ilości osolonej wody gotujemy muszelki. Uważamy jednak
Salonik smakówsałatkę jarzynową z wkładką mięsną ? Dzisiaj trochę inna wersja, bardziej wzbogacona. Składniki: kawałki pieczonego kurczaka (Leniuszki mogą użyć tzw. "kupnego") opcjonalnie - kawałeczki wędzonego podsmażonego boczku 6 ziemniaków 6 marchewek 5 buraków mała puszka kukurydzy mała puszka ananasów pokrojonych w kostkę 4 łyżki majonezu łyżka oliwy i łyżka octu winnego Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i buraki pokroić i ugotować
Smaki Brazyliiłyżka masła 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione 500 g łopatki wieprzowej 200 ml wytrawnego cydru 2 łyżki octu jabłkowego 500 ml wody 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 jabłko, obrane, wydrążone 2 liście laurowe 1 gałązka tymianku mały pęczek pietruszki 5 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżki cukru brązowego 500 g małży, wyszorowanych(...)grubym dnem rozpuszczamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wkładamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Wlewamy cydr, wodę, ocet jabłkowy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, jabłko przekrojone na pół, liście laurowe, tymianek, pieprz, sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie
My Culinary Artstraciła swych cennych składników. Kasza pęczak z warzywami Składniki: 250 g pieczarek; 100 g kaszy pęczak; 50 g pora; 50 g fasolki szparagowej (mrożonej); 1 średnia marchew (ok. 20 g); garść jarmużu; 2 ząbki czosnku; 5 szt suszonych pomidorów w oleju; 1 łyża natki pietruszki; 1 łyżeczka kminku; kurkuma; pieprz i sól. Krok po kroku(...)koniec przyrządzania całej potrawy wraz z innymi przyprawami. Na patelnię wrzucam pokrojone w ćwiartki pieczarki, kiedy puszczą wodę dodaję fasolkę oraz marchew pokrojoną w półplasterki i duszę pod przykryciem jakieś 10 minut. Po tym czasie wrzucam pokrojonego w piórka pora, suszone pomidory (paski) i łyżeczkę kminku. Duszę całość, aż warzywa będą miękkie. Jeśli
Życie na widelcuindyka 1 łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka oleju rzepakowego kopytka ---> przepis znajdziesz tutaj duża garść szpinaku 1/3 marchewki PRZYGOTOWANIE: Mięso należy wymieszać z przyprawami. Do misy multicookera wlewamy olej. Nastawiamy program FRY MEAT i czas 30 minut. Przekładamy rozdrobnione mięso i obsmażamy każdy kawałek. W połowie czasu dorzucamy ugotowane(...)uprzednio kopytka. Wymieszać i podsmażyć tak aby stały się lekko chrupiące (skórka). Przełożyłam do pojemniczka (2 porcje). Do całości dodałam szpinak i marchewkę. na patelni rozgrzać olej i dodawać rozdrobnione mięso. Obsmażyć dokładnie każdy kawałek, wtedy dodać kopytka i również dobrze podsmażyć
ClauditteMissCookingjuż wiem, kiedyś tylko się domyślałam, że to co kupuję jako pietruszkę, w rzeczywistości jest pasternakiem. W smaku pastenak jest słodki, po ugotowaniu wręcz nawet bardzo. Jest słodszy od marchewki (i to karotki), dlatego mnie bardzo odpowiada jego smak. Kiedyś kupowałam go w małym warzywniaku, ostatnio jest go jakby więcej. Kupiłam go nawet w Lidlu. Jest zdecydowanie większy od pietruszki(...)koniec dodać obrane, zmiażdżone (przeciśnięte przez praskę) 4 ząbki czosnku, chwilkę podsmażyć ciągle mieszając. Do garnka wlać ok.1,5-2l bulionu i/lub wody, dodać pokrojone w kostkę marchewki, pasternak, pokrojony por, łodyżki natki pietruszki oraz łodygi selera naciowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na mniejszym palniku ok.20-25 minut. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy dokładnie całą zawartość garnka (użyłam
Smaczne Zdrowepomysły na dania ciepłe i zimne - sałatki, surówki, zupy, desery, soki, obiadki dla dzieci i inne, które przyjdą Wam do głowy. Z przyjemnością poznam Wasze propozycje przepisów z wykorzystaniem marchewek typu baby oraz marchewek kolorowych dla podkreślenia ich różnorodności Zapraszam :) Wpisy muszą zawierać opis wykonania oraz zdjęcie potrawy Czas trwania akcji: 19 kwietnia - 19 maja 2015 Przepisy można zamieszczać
Weekendy w domu i ogrodziełaciate ciasto do kawy z dużą ilością karotenu i buraków. Składniki na 1 keksówkę : 1/2 szklanki buraków startych na małe wiórka 1 i 1/2 szklanka marchwi startej na małe wiórka 1/2 szklanki orzechów włoskich 3/4 szklanki oleju 3 jaja 1 szklanka cukru szczypta świeżej wanilii 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1. Cukier ucieramy(...)żółtkami i świeżą wanilią na puszystą białą masę, łączymy z olejem, miksujemy. 2. Buraki i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy, mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, wszystko razem dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy, ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Orzechy i pianę delikatnie mieszamy łyżką z pozostałymi składnikami. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia
Apetyczna babeczkaZaczynamy wrzesień od dyni. Dobrze podsmażona z fasolką szparagową i marchewką, doprawiona kminkiem i ziołami prowansalskimi. Nieskomplikowana dynia, którą możemy zastąpić ziemniaki i podać z ulubionym kawałkiem mięsa. Składniki 3 łyżki oliwy 250g dyni, pokrojone w kostkę 100g fasolki szparagowej 2 marchewki, pokrojone na mniejsze kawałki 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka przypraw prowansalskich sól, pieprz
Pink Envelopezabraknąć cebuli i czosnku. Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień ! Składniki: 3-4 udka z kurczaka (tylko górne części) 1 seler (użyłam 3 łodygi naciowego) 1 duża marchew 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych grzybów kilka plastrów cebuli 2 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo(...)grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do wywaru dodać marchew, selera, cebulę i czosnek, a po 5 minutach przepłukaną kaszę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa i kasza będą
Czerwień i błękitbyć może będzie trzeba dolać jeszcze wody :) Próbujemy, ew. przyprawiamy do smaku. Surówka "chińska" Zmodyfikowany przepis z bloga "Domowa kuchnia Aniki" -1/2 główki kapusty (młodej, zwartej), - 1 marchewka, - 2 łyżki cukru, - 1/2 szklanki octu jabłkowego, - 1/3 oleju, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyżka oleju Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać. Zagotować ocet, olej, cukier
Co na wege obiad?jednak już ugotowane możecie kupić w Lidlu, to świetne rozwiązanie gdy nie ma się za dużo czasu. Składniki na garnek 3l: 3-4 ziemniaki 3-4 ugotowane buraki 1 marchewka 10 dag włoskiej kapusty (1/4 główki) 4 łyżki ugotowanej białej fasoli lub ½ - ¾ puszki Liść laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego 1,5 -2 litra bulionu Sok z cytryny Masło(...)Pieprz 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Do gotującego bulionu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce na grubych oczkach marchewkę. Kapustę poszatkować. Zeszklić na odrobinie masła lub oleju. Dodać do wywaru. Buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do zupy. Następnie dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liść
Fabryka pomysłów