marchewka - 20163 przepisów (strona:571/1345)

Młoda kapusta z młodymi ziemniaczkami 81

rodzinnego domu:D Cały rok czekam na to danie.. Młoda kapustka z młodymi ziemniaczkami i koperkiem SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1-2 marchewki mały przecier pomidorowy 2 łyżki śmietany sól,(moja mama używa Vegety, i akurat tutaj można zastosować :D), pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Normal 0 21 false false false(...)widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Kapustę opłukać zimna wodą, przekroić na pół i wsadzić do garnka i sparzyć wrzątkiem wraz z obrana marchewką. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować a następnie   posypać solą (lub Vegetą)   i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie

MarciochaKucharzy
Gołąbki w liściach botwinki 168

standardowych", więc jak zawsze pokombinowałam Gołąbki w liściach botwinki w różowym sosie SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki (takie z dużymi liśćmi) 1 woreczek ryżu 2 piersi kurczaka szpinak mrożony 1 marchewka śmietana 18% ser feta sól, pieprz, czosnek   Na początek trzeba zająć się farszem. Ryż ugotować al dente. Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie podsmażyć na oleju, dodać(...)kostek mrożonego szpinaku. Po 5 minutach dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Doprawić solą pieprzem i jednym ząbkiem czosnku. Dusić jeszcze ok 5 minut. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Opłukać botwinkę a następnie odciąć liście, łodygi pozostawić na sos. Jeszcze raz dobrze oczyścić liście. Sparzyć by zmiękły.  Ułożyć farsz na wierzchnią część liścia przy węższej stronie, zwijać. Gotowe paczuszki

MarciochaKucharzy
Kapuśniak 143

Idealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka(...)oczyścić z piany.Zmniejszyć gaz i gotować ok 1 godziny. Po pół godziny dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucić posiekane warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować około 10 minut. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista dorzucić kiełbasę i boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać do wywaru

MarciochaKucharzy
Prawdziwy domowy rosół wołowy 126

Taki prawdziwy, domowy, wołowy, bez dopalaczy smakowych... SKŁADNIKI: porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki włoskiej kapusty, por, cebula) ząbek lub dwa czosnku, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki makaron rosołowy Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać(...)doprawić solą, pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) Przed podaniem na stół wyciągam włoszczyznę z rosoły i kroje w kosteczkę i wrzucam ponownie do garnka, wszystko prócz marchewki. Ją podaje bezpośrednio na talerzu wraz ze świeżą pietruszką. W sumie gotowanie takiego rosołu to minimum dwie godziny. Ja lubię taki od razu z garnka, gorący

MarciochaKucharzy
Pasztet z zielonej soczewicy 121

Pierwsze podejście do pasztetu, kiedyś zrobię taki prawdziwy z wątróbki :)  Pasztet z zielonej soczewicy SKŁADNIKI: 500g zielonej soczewicy   2 marchewki  2  cebule  3 ząbki czosnku  2 jajka  łyżka masła Sól, pieprz, papryka ostra, suszona pietruszka i koperek (lub dowolne przyprawy)  bulion z suszonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego(...)ugotować do miękkości w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym, ostudzić. Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Wszystkie składniki  wymieszać wraz z dwoma jajkami. Masę przelać do foremki- keksówki i posypać pestkami słonecznika. Piec pasztet w 200' 40 minut do godziny. Sprawdzić patyczkiem

MarciochaKucharzy
Pikantny Gulasz Węgierski 175

mięsa wieprzowego   500 g mięsa wołowego gulaszowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki   1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia   1 marchewka 1 korzeń pietruszki zielony groszek (opcjonalnie) ok 500 ml wody   słodka papryka, papryka chili, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz olej dodatki: kasza gryczana, kasza jęczmienna(...)Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Obsmażamy na patelni razem z czosnkiem. Dodać do gotującego się mięsa. Dusić pod przykryciem ok 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w niewielka kosteczkę. Paprykę i cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.   Warzywa dodać do gulaszu, dodać pomidory z puszki i całość gotować

MarciochaKucharzy
Placki z cukinii i marchewki 135

jakoś zachciało mi się warzywnego obiadku Placki cukiniowo- marchewkowe SKŁADNIKI: 1 duża cukinia 1-2 marchewki tarty ser żółty 1-2 jajka ser feta jogurt typu greckiego klika ogórków gruntowych sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Każde do osobnego naczynia. Cukinie i ogórki oprószyć solą i odstawić do wypocenia się. Odsączyć. Do ogórków(...)dodać jogurt i 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz pokruszoną fetę, wymieszać i doprawić. Do cukinii dodać startą marchewkę, ser żółty, jajka oraz przyprawy. Ja zamiast soli dodałam odrobinę pokruszonej fety. Dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy nałożyć łyżką masę. Smażyć do zarumienienia. Podawać z sosem tzatziki. Smacznego

MarciochaKucharzy
Pieczona kaczka z brukselką 118

Kaczka dziwaczka na naszym stole SKŁADNIKI: 4 nogi kaczki kasza gryczana lub ryż brukselka marchewka masło sól, pieprz, bułka tarta, sos sojowy, czosnek, kolendra, tymianek, chili, słodka papryka Brukselkę dokładnie myjemy i gotujemy ok 20 minut w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Gdy brukselka już będzie pół miękka/ pół twarda przełożyć ją na patelnię z roztopionym masłem. Chwilę ją podsmażyć(...)marchewką pokrojoną w plastry. Na sam koniec dodać łyżkę bułki tartej. Do garnka wlać 50 ml wody i dodać 50 ml sosu sojowego. Posiekać 2 ząbki czosnku i dodać do marynaty, dodać 1 małą łyżeczkę kolendry, szczyptę chili, papryki słodkiej, pieprzu i tymianku, odrobinę wody. Chwilę podgotować na małym ogniu. Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego. W naczyniu układamy mięso

MarciochaKucharzy
Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym 171

puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy zielona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Purée kalafiorowo-marchewkowe-selerowe kalafior (ja miałam mrożone różyczki) 2 marchewki pół selera sól, pieprz, masło Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić na różyczki, marchewki i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości na parze. Dodać masło

MarciochaKucharzy
Rosół z mięsnymi pierogami 214

Dawno nie jedliśmy rosołku:)  Tym razem z pierożkami mięsnymi SKŁADNIKI: noga kurczaka włoszczyzna (por, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kapusta włoska) sól, ziarenka pieprzu, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryczka chili zielona pietruszka maka tortowa olej ciepła woda 2 białe surowe kiełbasy Umytego kurczaka włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą , dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i odstawić na pół(...)godziny. Po tym czasie zdjąć zebraną pianę na powierzchni. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywą przez około 1/2 godziny. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Pora, kapustę, cebulę i natkę opłukać. Do wywaru  dodać przygotowane warzywa , natkę pietruszki oraz ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz i pokrojoną papryczkę chili. Gotować przez około godzinę

MarciochaKucharzy
Kotlety jajeczne 166

Ostatni raz jadłam je w szkole podstawowej. Moje wrażenia i wspomnienia zostały odczarowane tym udanym przepisem: Kotlety jajeczne SKŁADNIKI: 7 jajek szczypiorek bułka tarka sól, pieprz kilka ziemniaków 2 marchewki zielony groszek Sześć jajek ugotować na twardo. Jak ostygną zetrzeć na tarce. Drobno posiekać szczypiorek. Do miski wsypać jajka, szczypiorek, 1 całe jajko, i dwie łyżki bułki tartej. Doprawić sola(...)przygotowanej masy uformować 4 równe kule. A następnie ukształtować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju do pięknego zarumienienia obu stron. Kotleciki zostały podane z ziemniakami, marchewką gotowaną na parze z dodatkiem podsmażonego na maśle zielonego groszku. Taka niby klasyka a wygląda i smakuje całkiem nowocześnie :) Smacznego

MarciochaKucharzy
Bigos ze słodkiej młodej kapusty 197

Wiem , że na razie tylko takie importowane, ale nie mogłam się powstrzymać :) Bigos ze słodkiej młodej kapusty  SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek     Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużej(...)miski i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować kapustę jak na bigos, marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki. Następnie   doprawić solą    i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso mielone.     Po  podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa

MarciochaKucharzy
Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną 175

kaszę zamiast makaronu i bardzo mi jej zupa smakowała. Ugotowałam i chyba już zawsze do pieczarkowej będę dodawać kaszę! Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 1 mały seler 1 duża marchew 1 pietruszka 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej średniej 250 g pieczarek 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18% łyżka przyprawy(...)pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce, a kaszę przepłukać. Dodać do zupy razem z tartymi warzywami po ok. 40 minutach od zagotowania  wywaru. Wrzucić również pokrojoną w kostkę cebulę

Czerwień i błękit
Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek z marchewkowym spaghetti 142

paczka oliwek ok 195g  - kilka łyżek jogurtu greckiego ( można użyć sojowy w wersji wegańskiej ) - oliwa, lub inny rafinowany olej  - sól, pieprz, przyprawy, sos sojowy  - 2 duże marchewki  Przygotowanie: Bakłażan pokroić w kostkę polać oliwą, sosem sojowym i przyprawami , piec w temperaturze ok 200 stopni, aż zacznie się marszczyć i będzie miękki, następnie przygotowujemy makaron, za pomocą(...)obieraczki i wrzucamy na kilka minut do wrzątku, następnie łączymy bakłażan pokrojone oliwki i kilka łyżek jogurtu, polewamy nim marchewkę

zdrowa vege kuchnia
Pyszne minestrone 162

pochodzi i zawsze wychodzi. Warzywa, każdy dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”.  Składniki: 100 g pietruszki korzeń, 50 g pora, 80 g papryki czerwonej, 200 g marchwi, 70 g selera, 3 cebule szalotki, 100 g fasoli szparagowej, 3 łyżki oliwy z oliwek,   400 g pomidorów krojonych w sosie (1 puszka), 1 łyżeczka sosu chili(...)bulionu, 1 łyżeczka cukru, 100 g bardzo drobnego makaronu np. literki, świeża bazylia, świeża szałwia, pieprz do smaku, ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku, parmezan, sól do smaku. Przygotowanie: Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy w dużą kostkę, paprykę, selera w drobną, a pora w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim przygotowane warzywa, (bez fasoli szparagowej) często mieszamy. Do warzyw wlewamy

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania