porcja/ ~40g mąki kokosowej ~czubata łyżka mąki pszennej razowej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (zapomniałam! :o) ~jajko ~100-150ml mleka sojowego ~cukier/stevia do posłodzenia, do smaku ~średnia marchewka starta na średnich oczkach tarki (ok. 90g) Wymieszać mąki, dodać proszek i cukier/stevię i ponownie wymieszać. Dodać marchewkę, jajko i mleko, wymieszać. Przełożyć masę do kokilki i piec
breakfast of dreamsprażonymi słupkami migdałów ; herbata pomarańcza-czekolada ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków ryżowych Piątnica ~1 1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne) ~cukier/stevia do smaku ~łyżeczka przyprawy do piernika ~duża ugotowana marchewka (ok. 100g) ~szczypta soli W garnuszku zagotować mleko, wsypać płatki i gotować aż wchłoną całe mleko. Wymieszać z cukrem/stevią do smaku oraz z solą i przyprawą korzenną (można(...)zrobić wieczorem, a resztę wykonać rano). Marchewkę pokroić na kawałki i dodać do płatków. Wszystko zblendować na gładką masę. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsWami podzielę. Placek jest zbity i ciężki, więc trzeba uważać przy przewracaniu, bo nie jest to już coś w stylu leciutkiego omletu biszkoptowego . Z wyraźnym aromatem cynamonu i chrupiącą marchewką :) Pycha! RAZOWY PLACEK MARCHEWKOWO-CYNAMONOWY przepis własny // 1 porcja ~75g mąki pszennej razowej (lub jakiejkolwiek innej) ~ok. 1/2 szklanki mleka ~średnie jajko ~jedna duża marchewka (ok. 100g. zetrzeć na tarce
chili & sugar200g cukru ~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić łyżką miodu) ~łyżeczka cynamonu ~1/2 łyżeczki kardamonu ~szczypta soli ~łyżeczka proszku do pieczenia ~60g jogurtu greckiego (lub innego gęstego) ~szklanka startej marchewki Mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce wymieszać jajka z olejem, syropem cynamonowym (lub miodem) i jogurtem, po czym tę mieszankę dodać(...)powstanie puszysta masa. Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować połową masy serowej, przykryć drugą połową ciasta i posmarować pozostałą masą serową. Udekorować wedle uznania (opcjonalnie. Ja użyłam pozostałej marchewki (bo starłam jej trochę za dużo :)), ale można użyć orzechów, bakalii itp.) Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji: Akcja tęcza smaków 3: kolor pomarańczowy
chili & sugarPolsoji , sprawdziły się doskonale! Efekt końcowy i smak lecza był bardzo zadowalający :) Danie jest sycące i rozgrzewające. WEGAŃSKIE LECZO przepis autorski // 2 porcje ~200g papryki ~260g cukinii ~1/2 średniej marchewki (ok.40-45g) ~100g pieczarek ~ząbek czosnku ~120g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) ~2 wędzone wege kiełbaski ~sól ~ulubione przyprawy; ja użyłam pieprzu ziołowego, pieprzu cayenne, ziół prowansalskich, curry, słodkiej papryki, oregano, bazylii(...)pewnie jeszcze czegoś, ale nasypałam tyle przypraw, że już ich wszystkich nie pamiętam ;) Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach tarki. Resztę warzyw pokroić. W garnku rozgrzać niewielką ilość wody, wrzucić warzywa i poddusić je. Następnie dodać passatę pomidorową, przecisnąć czosnek przez praskę, dodać przyprawy posolić do smaku. Kiełbaski pokroić i również dodać do garnka. Gotować całość jeszcze ok. 7 minut
chili & sugarpapierem do pieczenia. Piec ok. 20-30 minut (jeśli możliwe - z termoobiegiem) w 200*C. Lekko ostudzić. ~80g makaronu spaghetti ~70g passaty pomidorowej ~40-50g papryki czerwonej ~średnia marchewka, ok. 60g ~garstka świeżej bazylii ~ząbek czosnku + inne ulubione przyprawy Marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa poddusić w garnku z niewielkim dodatkiem wody
chili & sugarsmakowało bardzo ciekawie - te połączenie również polecam :) TORTELLINI Z WĘDZONYM TOFU Z PIECZONYMI WARZYWAMI przepis autorski // 1-2 porcje ~125g (pół paczki) tortellini z wędzonym tofu ~cukinia, batat, marchewka - ilość według upodobań :) ~sól, pieprz ~2-3 łyżki sosu sojowego ~oliwa z oliwek ~2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do dekoracji ~czubata łyżka ziaren słonecznika Warzywa umyć (marchewkę obrać, opcjonalnie batata również
chili & sugarsamą myśl strach bierze. Zatem zakasałem rękawy, założyłem fartuszek i parę dłuższych chwil później muffiny już były gotowe, a jeszcze parę chwil później to i nawet zjedzone :) 150 g marchewki startej na tarce z małymi oczkami 130 g mąki pszennej 130 g cukru 2 jajka 125 ml oleju 25 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)puszystą masę. Nie przestawać miksować i dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Miksować dalej i dodać olej. Jeszcze miksować i na końcu dodać zmielone migdały i tartą marchewkę. Dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich ciasto. Piec w 190 stopniach przez 30 minut. I gotowe. I smaczne. I proste :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufacturepieczemy ciasto przez 15 minut. Zdejmujemy papier z naszym obciążeniem i dopiekamy ciasto jeszcze 5 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Składniki na nadzienie: 1 cukinia 1 bakłażan 2 marchewki 1 czerwona papryka 200 ml śmietany kremówki 30% 2 jajka 150 g sera żółtego sól, pieprz Warzywa kroimy na paseczki. Cienkie, ale jednocześnie szerokie, żeby łatwo było je wbijać(...)naszą masę śmietanowo-jajeczną. Marchewki można pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw. Jajko i śmietanę rozbełtać razem w miseczce (razem z bardzo drobno pokrojonym lub startym żółtym serem), przyprawić solą i pieprzem i wylać na ostudzoną tartę. I na tej masie obok siebie układamy kolorowe warzywne paseczki. Całość delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy przez 25 minut w 170 stopniach. Smacznego
Marder&Marder Manufacturezastanawiałem się czy zamieścić tutaj ten przepis. Bo przecież każdy go zna! Ale to jedna z moich ulubionych surówek więc przepis musi się tutaj znaleźć :) 1 kapusta pekińska 2 marchewki 1 por 250 ml jogurtu 2 łyżki majonezu sól, pieprz Pora kroimy na plasterki, kapustę siekamy, a marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy jogurt (lub jak ktoś woli to śmietanę
Marder&Marder Manufacturetego dania przeprowadziłem konsultacje z Cai, moją chińską kumpelą. No i powiedziała mi co i jak. Więc uzbrojony w chińską wiedzę zabrałem się do działania. 1 kg żeberek 3 marchewki 1 duża cebula kiełki stir-fry 1 puszka ananasa sos sojowy czerwony pieprz sól olej do smażenia Kiełki stir-fry to mieszanina różnych kiełków, chyba z cieciorki, soczewicy i fasoli(...)bardzo rozgrzany olej. Solimy i często mieszając podsmażamy na brązowo. Wtedy dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i smażymy 10 minut. Często mieszamy. Następnie dodajemy sok z ananasa i marchewkę pokrojoną w słupki. Znacznie zmniejszamy płomień i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy kawałki ananasa, 10 łyżek sosu sojowego i świeżo zmielony czerwony pieprz. Tak ze 2 łyżeczki
Marder&Marder Manufacturekaszą bulgur. Był pyszny. Kasza bulgur również. Idealne jedzenie na jesień. 500 g łopatki wieprzowej 300 g wołowiny 500 ml bulionu 3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 250 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili) 4 ząbki czosnku przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól(...)żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło. Cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy na tej samej patelni. Całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojoną na kawałki paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy wino i dodajemy słodką paprykę
Marder&Marder Manufactureprzykład daniem podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie suan cai . Ale nie oddalajmy się do Chin. Wróćmy do Polski, do naszej swojskiej kiszonej kapusty. Potrzebujemy: Kapustę białą marchewkę (pół średniej marchewki na kilogram kapusty) sól (20 g na kilogram kapusty) listek laurowy i ziele angielskie Kapustę szatkujemy cienko, dodajemy sól i startą marchew i ugniatamy aż kapusta puści soki. Wkładamy
Marder&Marder Manufacturerobi się długo, ale (prawie) sam! Wystarczy zagotować bulion, później wymienić bulionowe warzywa na batata, zmiksować, doprawić i gotowe! Składniki: bulion: 1 łyżka trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/2 średniego selera lub 1/3 dużego 1/2 dużego pora 1l wody sól, pieprz krem 2 średnie bataty + 1/2 batata (na batatowe chipsy) 1 gruby plaster ugotowanego selera(...)łyżka wiórek kokosowych 1 łyżeczka octu winnego białego sól 1/3-1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Bulion – czas przygotowania ok. 1 godzina Warzywa na bulion dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Marchewkę przekrawamy na pół, seler też na dwie części oraz te warzywa, które nie zmieszczą się do garnka. Dzięki temu, że kawałki warzyw będą duże, będzie łatwiej je wyciągnąć pod koniec
Fill The BowlPrzepisów na surówkę z czerwonej kapusty jest wiele.Ja polecam gorąco z dodatkiem kukurydzy,jest bardzo smaczna! Zapraszam do korzystania z przepisu..:) Składniki 1/2 główki średniej kapusty czerwonej 2 marchewki 1 duże winne jabłko 1/2 pora 1/2 puszki kukurydzy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony(...)smaku natka pietruszki Sposób przygotowania Warzywa myjemy z kapusty obieramy wierzchnie liście. Kapustę,obrane jabłko oraz marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach mieszamy z pokrojonym w krążki porem oraz kukurydzą z puszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem oraz pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy wszytko dokładnie. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, schładzamy
Wanilia i Kardamon