marchewka - 20163 przepisów (strona:543/1345)

Sałatka warzywna z ogórkami małosolnymi 217

warzywna przygotowana o innej porze roku. Młode warzywa, groszek prosto z krzaczka i ogórki małosolne. To smak, który pozostaje w pamięci. Składniki: 4 małe młode ziemniaki 3 duże młode marchewki 2 jajka 4 ogórki małosolne 1 duża młoda cebula 1/2 szklanki groszku prosto z krzaczka 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej średni słoik majonezu pieprz sól Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę gotujemy, studzimy

Smak mojego domu
Coleslaw 131

Składniki: średnia główka białej kapusty 2 marchewki cebula 1/2 pęczka koperku majonez sól, pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Koperek posiekać. Warzywa wrzucić do miski, dodać posiekany koperek oraz majonez. Przyprawić do smaku i wymieszać. Gotowe

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z kiszonej kapusty 131

Surówka jest idealnym dodatkiem do ryb i dań   mięsnych. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 jabłko 1 cebula 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę lekko odcisnąć z soku, a następnie pokroić.  Obrane jabłko i   marchewkę zetrzeć na tarce o grubych

magiczna kuchnia Kasi
Tort z wątróbki 157

naprawdę jest pyszny. Składniki: 0,5 kg wątróbki 2 jajka 3 łyżki mąki 0,5 łyżeczki sody 1/4 szklanki mleka 2 cebule 2 ząbek czosnku 4-5 marchewek majonez 1/2 pęczka pietruszki olej sól,pieprz Wykonanie: Surową, umytą wątróbkę przepuścić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Do zmielonej wątróbki wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sodę(...)mieszamy. Dodajemy mleko tak by powstała masa konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni smażymy naleśniki. Marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić na oleju,aż zrobi się złocista, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy ostygnie mieszamy z majonezem. Na talerzu kładziemy naleśnik nakładamy masę i przykrywamy następnym naleśnikiem itd. Gotowy

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z młodej kapusty 116

Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula dymka sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kosteczkę. Skropić cytryną, doprawić cukrem oraz pieprzem, polać oliwą i dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Koktajlowe kotleciki z tofu z dodatkiem paprykowej salsy 165

ząbki czosnku 3 pomidory 2 łyżki posiekanej kolendry sól i pieprz do smaku 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Kotleciki: 400g naturalnego tofu 2 marchewki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 4 cebulki dymki 2 łyżki posiekanej kolendry 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej  1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki  1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz(...)dopraw teraz posiekaną kolendrą, solą, pieprzem, octem i oliwą. Ostrożnie zamieszaj i odstaw do przegryzienia na minimum 20 minut. Aby przygotować kotleciki, tofu przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Marchewki opłucz, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szczypior i cebulki dymki opłucz i drobno posiekaj. Wraz z kolendrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem przełóż wszystko do miski

Roślinna - blog wegański
Zupa botwinka z młodymi ziemiakami i fetą 152

który konsystencją przypominał dzisiejszą fetę. Pyszna botwinka, polecam! Zupa botwinka z ziemniakami i fetą Składniki: 5 porcji duży pęczek botwiny z buraczkami, u mnie około 20 sztuk 3 młode marchewki 1 młoda cebula ze szczypiorkiem pęczek pietruszki pęczek koperku 3 ząbki czosnku 3 l bulionu, u mnie mięsny 200 ml kwaśnej śmetany 1 łyżka balsamicznego octu sól i czarny pieprz(...)świeżo mielony do smaku Dodatkowo 1 kg młodych ziemniaków 100 g fety, u mnie owcza świeże zioła do posypania Młode buraczki i marchewki (nie ma potrzeby obierać) pokrój w plasterki. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Opłukaj botwinę i grubo pokrój. Włóż warzywa do pojemnego garnka i wlej bulion. Gotuj botwinkę przez 20 minut.Pod koniec gotowania dodaj posiekane zioła Dopraw

codojedzenia
Najlepszy gulasz z papryką 123

gulaszowego (z łopatki) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki przyprawy do mięsa 1 łyżeczka ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka suszonej marchewki Sól, pieprz 250 ml wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Mięso gulaszowe myjemy i osuszamy. Jeżeli mamy cały kawałek łopatki kroimy go na mniejsze kawałki np. w kosteczkę. Mięso przyprawiamy przyprawą(...)Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa. Po ok. 5 minutach wkładamy mięso i podsmażamy. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, suszoną marchewką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
Domowy soczek, kompocik 186

sitko. Ja dodaję jeszcze wody mineralnej, szczególnie jak gruszki czy jabłka są bardzo słodkie. Owoce wykorzystuję jako dodatek do placuszków, miksuję dodaję śmietanki lub zajadamy jako przekąskę. Soczek przecierowy: marchewka gruszka  jabłko 1. Składniki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 do 7 minut.  2. Owoce, marchewkę wraz z wodą, w której

NA MOIM TALERZU
Kremowa zupa szpinakowa z kaszą jaglaną - wege, dietetyczna :) 145

aksamitnej zupy szpinakowej! Jedna z lepszych zup jakie robiłam i jadłam ;) Składniki (3-4 porcje): 0,5 świeżych liści szpinaku  2 średnie cebule 5 ząbków czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 pasternak kawałek selera kawałek pora 1-2 łyżki oleju rzepakowego 80 g kaszy jaglanej  przyprawy: sól morska, curry , pieprz cayenne , papryka słodka , zioła prowansalskie , pieprz ziołowy(...)prawdziwy  1 l wody Przygotowanie: Zagotuj wodę. Dodaj obrane i drobno pokrojone: marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, por. Gotuj ok. 30 minut.  W tym czasie kiedy gotuje się wywar na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż chwilkę posiekaną cebulkę i czosnek.  Następnie dodaj umyty szpinak, podlej wodą, przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut.  Ugotuj

Zdrowie na języku :P
Marchew z groszkiem 144

Składniki 250 g marchwi 250 g groszku konserwowego 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki Sól ,cukier Przygotowanie Marchew umyć , obrać i pokroić w 6-7 milimetrową kostkę.  Zalać 100 ml wody , dodać masło , pół łyżeczki soli , kilka szczypt cukru i dusić na średnim ogniu.  Po pięciu minutach dodać groszek , dolać 50-100 ml wody / w zależności od tego

R'n'G Kitchen
Zupa z selera naciowego 128

vegety 1/2 natki pietruszki 2 łyżki zacierek babuni Przygotowanie Z włoszczyzny ,ziela angielskiego ,liści laurowych ,papryczki ,podsmażonych łupinek cebuli ,soli i pieprzu przygotować bulion warzywny. Warzywa i łupinki wyciągnąć ,marchew pokroić w talarki. Do bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki ,pokrojony w słupki seler ,zacierki i gotować jeszcze 30 min. Pod koniec gotowania wrzucić do zupy marchew oraz posiekaną natkę

R'n'G Kitchen
Sałatka rosyjska 378

polskiej klasycznej. Składniki 2 duże ziemniaki , obrane , pokrojone w kostkę 2 łyżki octu winnego z białego wina 180 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej ), pokrojonej na kawałki 2 duże marchewki , pokrojone w kostkę 150 g zielonego groszku 8 średnich ogórków konserwowych 1 łyżka kaparów , odsączonych sól , czarny pieprz , świeżo zmielony 4 łyżki oliwy z oliwek 150 g majonezu Przygotowanie(...)rondla z wrzącą wodą wlałem 1 łyżkę octu winnego , włożyłem ziemniaki i gotowałem do miękkości. Odlałem , odstawiłem , aby ostygły. Wrzuciłem groszek , fasolkę i marchewkę do wrzącej osolonej wody , wlałem drugą łyżkę octu winnego , gotowałem na wolnym ogniu , aż warzywa były miękkie. Odlałem wodę , odstawiłem warzywa do ostudzenia. Ogórki konserwowe pokroiłem na niezbyt cienkie plasterki Pokroiłem wystudzone warzywa wrzuciłem do salaterki

R'n'G Kitchen
Prawdziwki leśniczego 95

Marynowane prawdziwki , przepis od znajomego leśniczego Składniki prawdziwki woda i ocet w proporcji 4:1 cukier - zależnie od smaku listek laurowy - po 1 do każdego słoika ziele angielskie pół marchewki pokrojonej w krążki na 1 l zalewy 1 mała cebula Przygotowanie   Grzyby oczyściłem i opłukałem na sicie. W zależności od wielkości gotowałem 20-30 minut. Osączyłem , ostudziłem , przełożyłem(...)słoików. Ze składników przygotowałem zalewę , wszystko zagotowałem (razem marchewką i pokrojoną cebulą). Grzyby zalałem przygotowaną marynatą , zakręciłem słoiki i ustawiłem do góry dnem. Pozostawiłem do całkowitego ostygnięcia

R'n'G Kitchen
Zapiekane roladki 129

dymki 1 fenkuł (koper włoski) sól 1 cebula 250 g wędzonego boczku 100 ml śmietany 100 ml mleka 200 g serka topionego gałka muszkatołowa tłuszcz do formy Przygotowanie   Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż na 4 części. Fasolkę opłukałem , odciąłem końcówki. Zieleń cebulek dymek skróciłem do ok. 12-15 cm , odkroiłem korzonki , same cebulki obrałem i umyłem. Odciąłem liście fenkułu(...)Polałem równomiernie sosem i wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut o temperaturze 200 stopni C. Pod koniec zapiekania posypałem ją pokrojonym szczypiorkiem cebuli dymki i drobno pokrojonymi kosteczkami marchewki

R'n'G Kitchen