mogą jeść też osoby wykluczające gluten z diety. SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TOFU MARYNOWANYM W TAMARI przepis autorski // 2-3 porcje ~2-3 spore garście ulubionego miksu sałat ~średnia marchewka ~1/2 świeżego ogórka ~5 rzodkiewek ~1/2 kostki (125g) BIO tofu marynowanego w tamari + olej do smażenia ~10 szparagów ~łyżka oleju lnianego Szparagi gotujemy, a następnie kroimy na kilka części. Marchewkę
chili & sugarinny sposób. Oto mój przepis na zupę krem z cukinii. Zupa krem z cukinii z grzankami Składniki: 1 średni por 3 małe cukinie 2 łyżki oliwy warzywa na bulion: marchewka, mały seler z nacią, pietruszka z natką, 2 ziemniaki 500 ml wody przyprawy: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Zupa krem z cukinii - składniki(...)Wykonanie: Zaczynamy od bulionu warzywnego. Dokładnie myjemy marchewkę, seler, pietruszkę, natkę z pietruszki i ½ natki selera. Przekrawamy na połowę i wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy, kroimy i dorzucamy do pozostałych warzyw. Zalewamy ½ litra wody i dodajemy 2-3 listki laurowe oraz 3-4 kulki ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Zupa krem z cukinii Z ugotowanego bulionu
Pyza i Surówkatradycyjną zupę ogórkową 1 szyja indycza (może być też inne mięsko np. udka z kurczaka, czy skrzydełka-należy jednak pamiętać o tym, by zdjąć z nich skórę) 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mały por 5 ziemniaków 5 ogórków kiszonych 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany do zup 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka ziaren pieprzu przyprawa(...)przyprawy uniwersalnej, ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 45 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach: marchewki, pietruszkę i seler oraz pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotujemy 15 minut, po tym czasie dodajemy pokrojony w plasterki por, następnie po około 10 minutach wyjmujemy mięsko i dodajemy, również
Rozpustne gotowanieszybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 5 ziemniaków 1 liść laurowy 3 ziela angielskie przyprawa uniwersalna typu vegeta 1 łyżka mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietany do zup 2 łyżki pokrojonego koperku(...)Mięso wkładamy do garnka, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy 2-2,5 litrami wody. Gotujemy 45 minut, następnie dokładamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Kapustę i por drobno kroimy i dodajemy do zupy, gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, a do zupy dodajemy mąkę rozpuszczoną w śmietanie i koperek
Rozpustne gotowanienóżek wieprzowych (około 2,5 kg) 1 golonka wieprzowa (tylna) 50 dag wołowiny bez kości (może być oczywiście więcej) 50-60 dag włoszczyzny (pietruszka, mały seler, cebula i kilka marchewek) 5 liści laurowych 6-8 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 6-8 ząbków czosnku 1 łyżka żelatyny (dla pewności) sól pieprz Nóżki, golonkę(...)durszlaku układam gazę i przecedzam do czystego garnka), dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, ale już nie zagotowujemy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy, układamy w słojach (możemy też dorzucić krążki marchewki z wywaru) i zalewamy gorącym wywarem szybko zamykamy. Po przestygnięciu wkładamy do lodówki. Jeśli galareta ma być podana nazajutrz to zamiast do słoików wlewamy ją do małych
Rozpustne gotowaniearomatyczne i pyszne!!! Składniki na makaron "po chińsku" 100 g makaronu ryżowego typ: wstążki około 30 dkg gotowanego lub smażonego, lub pieczonego mięsa 2 cebule pokrojone w kostkę 1 marchewka starta na tarce o średnich oczkach 20 dag mrożonej fasolki szparagowej (może być oczywiście świeża, obgotowana przez 2 minuty) około 250 ml rosołu 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka(...)chińskiej 5 smaków 2 łyżki oleju Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę, pokrojone mięso i podlewamy kilkoma łyżkami rosołu, po minucie dodajemy fasolkę i kilka łyżek bulionu, smażymy bez przykrywki często mieszając i uzupełniając odparowany płyn rosołem. Po 5 minutach sprawdzamy
Rozpustne gotowaniewszystkich do tego zachęcam :-) Składniki na rosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle by był chudy) 4 spore marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula liście selera i lubczyku (jeśli jest sezon)- ja zawsze mrożę gałązki i na zimę jest jak znalazł :-) 2 liście laurowe po 5 ziaren(...)było przykryte- około 3 litry), dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, sól do smaku i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone marchewki, pietruszki i selera. Cebulę obieramy i opiekamy nad ogniem gazówki (ja takowej nie posiadam, więc najpierw kroję ją na pół, a następnie opiekam na suchej patelni) i dodajemy do rosołu
Rozpustne gotowanieszklanki wina 12 ziarenek pieprzu 5 goździków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cynamonu 25 dag cebuli 25 dag pomidorów (poza sezonem najlepsze będą te z puszki) 1 duża marchewka 25 dag jabłek sól pieprz 3 łyżki oliwy Wino zagotowujemy razem z ziarenkami pieprzu, goździkami, majerankiem i cynamonem, studzimy. Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z solą i pieprzem(...)lodówki na godzinę. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy chwilkę w rondelku, aż lekko zmiękną. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy pomidory, drobno pokrojoną marchewkę i podduszone jabłka. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy zamarynowane mięso z przyprawami i przekładamy do piekarnika, gdzie dusimy pod przykryciem 1-2 godziny (ewentualnie podlewając wodą). Z gotowego dania wyjmujemy goździki
Rozpustne gotowaniesię prezentuje i świetnie smakuje. Jest szybka w przygotowaniu, niedroga, ale przede wszystkim naprawdę smaczna. Polecam! Składniki na zupę z pieczonego kurczaka 1 udko lub filet z kurczaka 1 marchewka kilka różyczek ugotowanego brokuła pół filiżanki drobnego makaronu 1 łyżka mąki 125 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 750 ml rosołu drobiowego (może być z kostki) listek laurowy(...)ziarenka ziela angielskiego ewentualnie przyprawa uniwersalna typu vegeta W garnku podgrzewamy rosół, dodajemy marchewkę startą na tarce o największych oczkach, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, pokrojone mięso kurczaka i gotujemy aż makaron się ugotuje, następnie zagęszczamy zupę mąka rozpuszczoną w śmietanie, dodajemy drobno pokrojone gałązki brokuła, zagotowujemy
Rozpustne gotowaniesmaków dzieciństwa. Polecam! Składniki na barszcz czerwony z warzywami 1 porcja rosołowa, żeberka, skrzydło indycze lub inna kość lub mięso na zupę 4 buraczki czerwone ugotowane ze skórką 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler (lub pół dużego selera) 4 ziemniaki 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach przyprawa do zup 1 łyżka(...)ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, dolewamy około 1 litra wody i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dokładamy do wywaru obrane i pokrojone w kawałki marchewki, pietruszkę, seler i dalej gotujemy. Po 20 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Buraczki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy
Rozpustne gotowanietego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ: 0,33 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka(...)łączymy w sporej misce i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy wszystko około 3-4 minut, po czym dodajemy posiekana natkę, dokładnie mieszamy i wyłączamy grzanie. Mięso nacinamy wzdłuż dość głęboko, ale nie do końca, tworząc prostokątny
Rozpustne gotowaniepasztet pieczony z kruszonką: 1 kg łopatki wieprzowej (może być tłusta) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 300 g wątróbki drobiowej kajzerka 2 cebule 1 marchewka 1/2 małego selera 1 mała pietruszka liście pora sól pieprz majeranek gałka muszkatołowa 2 jajka 50 ml koniaku oliwa 2-3 łyżki bułki tartej Wieprzowinę kroimy(...)mniejsze kawałki, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, łyżeczkę soli, dolewamy wodę do 3/4 wysokości mięsa i gotujemy około 50 minut. Po tym czasie dodajemy obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por i gotujemy kolejne 30-40 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy dodajemy pokrojone cebule, a gdy się zeszklą, oczyszczoną wątróbkę. Smażymy, aż wątróbka się ładnie zarumieni z obu stron
Rozpustne gotowaniebutelka po wodzie 5 litrowej z szeroką szyjką plastry szynki i goździki do dekoracji Kurczaka obieramy ze skóry, wkładamy do dużego garnka dodajemy obraną włoszczyznę (2 marchewki, pół selera, 1 pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę), związane nitka nacie selera, pietruszki i lubczyku (ten można zastąpić suszonym) zalewamy 4,5-5 litrami wody i gotujemy na wolnym(...)opakowaniu na 4 litry płynu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, studzimy. Jeszcze ciepły rosół ostrożnie wlewamy do czystej butelki, wkładamy mięso, możemy dodać kawałki marchewek, zakręcamy butelkę i kładziemy poziomo w lodówce, w taki sposób, aby lejek butelki był wypełniony galaretą, bo on posłuży nam za ryjek prosiaka. Tak przygotowana galaretę zostawiamy w lodówce do całkowitego
Rozpustne gotowaniesmaku, bardzo nam smakowała. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu. Składniki na kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, mały seler, por) 1,5 litra wywaru mięsnego z mięsem (np. rosół) 1 gałązka lubczyku (lub płaska łyżka suszonego) 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 większy ziemniak(...)mała główka młodej kapusty sól pieprz śmietana słodka 2-3 garście umytego szpinaku W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej obrane i pokrojone marchewki, cebulę, por, seler i pietruszkę. Gdy warzywa już intensywnie pachną i są zarumienione,wlewamy wywar wraz z mięsem, dodajemy lubczyk, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, trochę soli i gotujemy. Po około 10 minutach
Rozpustne gotowanieleniwca - czyli tylko w połowie. Składniki: - worek mrożonych brokułów z Lidla ok. 450 g - mrożony i zmielony szpinak ze śmietaną z Lidla pakowany w kartonowe pudełeczko - 2 duże marchewki - 1 seler - 1 pietruszka - 1 cebula - garść groszku mrożonego - 2 serki duże topione ze szczypiorkiem - 1 liść laurowy - 3 ziela angielskie - 2 kostki rosołowe - garść zielonej pietruszki (ja akurat mam zamrożoną(...)camembert Zaczynamy od bulionu - opiekamy na palniku cebulę z każdej strony - dla lepszego smaku . Obieramy marchewki, pietruszkę i seler - gotujemy, dodajemy kostki rosołowe oraz mrożone brokuły. Następnie szpinak zamrożony, mieszamy - czekamy aż się rozpuści w bulionie. Wyławiamy łyżką z dziurami - warzywa rosołowe :) i wrzucamy do blendera. Rozdrabniamy na małe części ale nie na gładką masę. Następnie wrzucamy "masę
dlaSmaQ