marchewka - 20163 przepisów (strona:530/1345)

Kopytka marchewkowo-groszkowe 134

może Wy robicie jakieś niezwykłe kopytka? Albo jesteście tak wierni tradycji, że nie chcecie nic zmieniać? ;) KOPYTKA MARCHEWKOWO-GROSZKOWE Składniki: - 400 gram ugotowanych ziemniaków - 230 gram groszku z marchewką (waga po odsączeniu) - 2 jajka - 320 gram mąki (2 szklanki) Przygotowanie: Ziemniaki rozdrabniamy razem z groszkiem oraz marchewką i zagniatamy ciasto z resztą składników - jajkami, solą i mąką. Formujemy "wałek

Życie zamknięte w smaku
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 173

moje obawy nie były uzasadnione, więc jeżeli i Wy się boicie - przestańcie! ;) CONSOMME DROBIOWE Z POROWO-SZPINAKOWYM RAVIOLI Składniki na bulion drobiowy: - 1 porcja rosołowa z kurczaka - 3-4 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 litry wody - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Przygotowanie bulionu: Porcję rosołową myjemy, wkładamy do garnka(...)Gotujemy do miękkości mięsa, na małym ogniu. Przecedzamy przez sito, żeby otrzymać sam bulion - bez warzyw i mięsa. Studzimy. Składniki do consommé: - około 2 litrów bulionu drobiowego (ostudzonego) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 kilograma mielonej wołowiny - 3 białka Przygotowanie consommé: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy je dokładnie z mięsem

Życie zamknięte w smaku
Zupa krem z cukinii z kiełkami oraz sosem chilli z limonką i kolendrą 158

KIEŁKAMI ORAZ SOSEM CHILLI Z LIMONKĄ I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram indyczej szyi (ja dodałam jeszcze pancerze krewetek, bo akurat też je robiłam) - 2-3 litry wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek pora - 1 cukinia sporych rozmiarów - 3 ząbki czosnku - 150 mililitrów śmietanki słodkiej 18%  - garść kiełków rzodkiewki - 1 mały jogurt naturalny  - 2 liście laurowe(...)ziarnka ziela angielskiego - 3 ziarnka pieprzu czarnego - sól Przygotowanie: Szyję, obrane i umyte: marchewki, pietruszkę, cebulę i por, zalewamy wodą. Solimy lekko, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Gotujemy wywar do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie. Potem odcedzamy płyn. Obieramy mięso. Cukinię obieramy, wydrążamy ze środka i kroimy na kostkę. Umieszczamy w garnku i lekko solimy, pozwalając

Życie zamknięte w smaku
Surówka z marchewki 115

create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Tania, zdrowa i prosta w przygotowaniu. A karoten przyda się na nadchodzącą wiosnę i lato bardzo, bardzo. SURÓWKA Z MARCHEWKI Składniki: - 4-5 marchewki - 1 jabłko - pół cytryny - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Marchew myjemy i obieramy. Jabłko obieramy i wydrążamy zeń gniazdo nasienne. Ścieramy wszystko na tarce o małych oczkach. Doprawiamy sokiem

Życie zamknięte w smaku
Leczo z cukinii i bakłażana 186

niestety zielone są jeszcze małe, gdyż były przysmakiem dla ślimaków. Podjęłam trzecią próbę wyhodowania zielonej cukinii. Mam nadzieję, że tym razem się uda. Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 marchewka 1 cebula ( dałam czerwoną ) Pęczek pietruszki Puszka pomidorów lub świeże bez skóry 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo różne ( można zrobić wersję bezmięsną ) 1 pojedyncza pierś z kurczaka Kilka(...)może być granulowany ) odrobina oleju Wykonanie: Cukinię i bakłażana kroimy w większą kostkę ( 2 cm ) wrzucamy do garnka z odrobiną oleju, podsmażamy i dalej dusimy. Następnie dodajemy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, pieczarki, pierś z kurczaka, kiełbasę, pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Dusimy około 30 minut. SMACZNEGO Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie

Smaki Ewy
Soljanka z ogniskowego kociołka 104

ogórki 3 ogórki korniszony 1 papryka Garść suszonych grzybów 2 cebule 200 gram kiełbasy salami 2 kiełbasy śląskie ( mogą być inne ) Pomidory z puszki lub świeże bez skóry 1 marchewka 4 ząbki czosnku Małe opakowanie oliwek ( w foli ) 2 łyżki kaparów Sól, pieprz czarny Pieprz cayen Liść laurowy, ziele angielskie Zielona pietruszka Kwaśna śmietana Wykonanie: Paprykę, salami, ogórki kroimy(...)słupki, cebulę w kostkę, marchewkę i kiełbasę kroimy dowolnie, czosnek drobno, oliwki i kapary na połowę. Zagotowujemy wodę, dodajemy szponder, solimy i powstały szum usuwamy, dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy,  ziele angielskie, garść grzybów i marchew, pomidory. Gotujemy nie mniej niż ½ godziny, po tym czasie wyjmujemy mięso, kroimy je na kawałki, ponownie wrzucamy je do wywaru i dodajemy pozostałe

Smaki Ewy
Pulpety w pomidorach 114

wersja z pomidorami w puszce, ale można je zastąpić koncentratem pomidorowym. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Mleko Sól, pieprz Pomidory z puszki 2 marchewki Kawałek korzenia pietruszki 1 cebula woda Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę ( ok.500 - 600 ml ), dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Wolno gotujemy. Do bułki tartej wlewamy

Smaki Ewy
Surówka z cukinią i marchewką 127

Zapowiedziałam domownikom,  oczywiście w żartach, że od teraz cukinia będzie na śniadanie, obiad i kolację - a jest to wykonalne. Dzisiaj surówka z cukinii. Składniki: 1 mała cukinia 1 marchewka 2 ogórki małosolne 1/3 sałaty lodowej Dowolny  sos do surówki (woda, oliwa, cytryna, cukier, sól + zioła ) Wykonanie: Umytą cukinię skrajamy obieraczką do warzyw i tak samo postępujemy z marchewką

Smaki Ewy
Surówka ze świeżej białej kapusty 50684

smakuje ta zrobiona z młodej kapusty. Jest zdrowa, smaczna i tania. W naszym domu jest częstym i lubianym dodatkiem do obiadu. Składniki: Świeża kapusta ( ok. 1/3 małej główki ) 1 marchewka 1 mała cebula Sól, pieprz Cukier Ocet / sok z cytryny Olej/ oliwa Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach, cebulę kroimy w małą kostkę. Do całości

Smaki Ewy
Zupa ogórkowa z własnych ogórków 104

zakiszonych ogórków. Od czasu do czasu warto pokusić się o przygotowanie zupy właśnie w ten sposób. Składniki: 2 ½ l wody Ok 25 gram mięsa do zupy 4 ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek selera Ogórki kiszone ( słoik 1 l ) Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Gęsta kwaśna śmietana Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, usuwamy szum. Dodajemy pozostałe(...)przyprawy. Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Marchewki ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy razem ok 15 minut. Ogórki również ścieramy na tej samej tarce co marchew. Dodajemy ostatnie do gotującej się zupy.  Nigdy nie wylewamy zalewy ze słoika, posłuży nam ona do doprawienia zupy. Doprawioną zupę gotujemy jeszcze

Smaki Ewy
Jajka w galarecie - z niespodzianką 150

naszej inwencji twórczej (np. pojemniki po serkach homogenizowanych, kaszkach itd.). Tak wykonane jajka będą odmianą śniadaniową, prostą a jakże efektowną. Składniki: Dowolna ilość jajek Kawałek papryki konserwowej Gotowana marchewka Pieczarki marynowane Kilka listków natki pietruszki Bulion/ rosół Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Paprykę, marchewkę kroimy na kawałki, pieczarki na połowę. Do przygotowanych naczyń nakładamy warzywa razem

Smaki Ewy
Sałatka ziemniaczana z szynką konserwową 151

również  do sałatki. Składniki: Kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach 150 gram szynki konserwowej 5 jajek ugotowanych na twardo 1 duża cebula 3-4 ogórki kiszone 1 słoik marchewki z groszkiem Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki, jajka, cebulę kroimy w kostkę. Natomiast szynkę kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy odsączoną marchewkę z groszkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kilka

Smaki Ewy
Kiszona kapusta – czyli jak zrobić dobrą kiszoną kapustę do słoików 217

mogę powiedzieć, że kapustę robię idealną ( przynajmniej tak twierdzi rodzina ). Strat już nie ma a ilość soli dopracowałam  do perfekcji. Składniki: 10 kg szatkowanej kapusty 1 kg startej marchwi 17 dag soli kamiennej Wykonanie: Kapustę łączymy z marchwią i przesypujemy ją warstwami odmierzoną ilością soli. Kapustę pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie odkładamy część kapusty do plastikowej miski

Smaki Ewy
Szczupak w galarecie 191

Galarety które robię, nie potrzebują podczas jedzenia dodawania jako przyprawy octu lub cytrynowego soku. Galareta jest po kaszubsku, a więc na kwaśno. Składniki: Szczupak 2 l wody 1 marchewka Kawałek pietruszki Kawałek selera 1 cebula 50 -70 ml octu 10% ( zależnie czy ktoś lubi bardziej kwaśne ) Liść laurowy- kilka Ziele angielskie – kilka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 2 łyżeczki(...)potrzebne do galarety. Zagotowujemy i dodajemy tyle żelatyny ile zostało zapisane na opakowaniu. Ze szczupaka usuwamy ości ( uwaga na poprzeczne, szczupak ma ich sporo ) układamy na półmisku, przybieramy marchewką i zieleniną, zalewamy przygotowanym wywarem. Schładzamy i podajemy po stężeniu galarety. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Smażony dorsz z sosem marchewkowo – koperkowym 117

smażonej z aromatycznym i kolorowym sosem. Mam nadzieje, ze skusi wielu smakoszy. Składniki: Dowolna ilość dorsza Przyprawa do ryb Sól Mąka olej Bulion warzywny ok 500 ml 1-2 marchewki Kawałek selera Koperek pieprz 50 ml śmietany 18% słodkiej Wykonanie: Dorsza sprawiamy, filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i przyprawą do ryb. Marchewki i selera obieramy, kroimy na kawałki

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania