marchewka - 20163 przepisów (strona:533/1345)

ZUPA KORZENNA – GOTHIC – zupa z warzyw korzeniowych i soczewicy 224

Obstawiamy, że dorzucali tam smoczy lub ognisty korzeń czy korzenie bagiennego ziela. Co prawda trudno znaleźć ich odpowiedniki w realu, ale w sklepach mamy wystarczająco duży asortyment warzyw korzeniowych: marchew, seler, pietruszkę, pasternak, batat czy wężymord (skorzonerę) oraz topinambur. Te ostatnie brzmią dość egzotycznie, dlatego w przepisie podaliśmy łatwiej dostępne składniki, ale jeśli macie czas i ochotę to jak najbardziej(...)napęcznienia. 2. PRZYGOTOWANIE WARZYW (10 min) Por myjemy, obcinamy ciemnozielone liście (zostawiamy je do wywaru) a pozostałą biało-jasno zieloną część kroimy w plasterki. Marchew, seler, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki wielkości ok. 1,5×1,5cm (w zależności jak duże kawałki chcecie mieć w zupie ).Cebulę kroimy w piórka (na pół, a następnie

Nerds Kitchen
Naleśniki z pieczarkami 206

mąki szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki miksujemy i smażymy naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Farsz: 30 dag pieczarek 1 opakowanie sosu borowikowego Knorr 1 marchewka 1 mała cebula sól pieprz Pieczarki myjemy, obieramy i drobno kroimy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki i startą ma tarce marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na każdym

Salonik smaków
Ziemniaczane babeczki po węgiersku 181

dobrze przyprawionym gulaszem-rarytas! Babeczki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka Sól Pieprz Gulasz: 500 g łopatki wieprzowej Olej do podsmażenia 1 marchew 1 cebula 150 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml wody Przyprawy do gulaszu: Przyprawa do wieprzowiny 1 kostka rosołowa 0,5 łyżeczki lubczyku(...)foremek i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut. Gulasz przygotowujemy jako pierwszy, ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę.  W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa

VioletoweKucharzenie
Zupa z kluskami z multicookera 153

Kolejna potrawa z multicookera..tym razem zupka... kawałek kapusty 1-2 marchewki  porcja rosołowa 1-2 pomidory ziemniaki 1-2 łyżki oliwy listek, ziele sól, pieprz, wegeta śmietana koperek klus ki lane 4 łyżki mąki 2 jajka sól  Kapustę poszatkować, posypać odrobiną soli i wymieszać. Ustawić multicooker - program  FRY na 10 minut i podsmażyć na oliwie pokrojoną(...)marchewkę .Następnie ustawić program BOIL na 30 minut .Wlać wodę , dodać porcję rosołową, kapustę ,pokrojone w kosteczkę pomidory oraz ziemniaki.Dodać przyprawy , zamknąć pokrywę .Pod koniec wlać ciasto na kluski . Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać kluski i gotować

Moje domowe kucharzenie
Pasztet drobiowo-warzywny 225

dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku odcedzam rosół od reszty, dodaję pokrojoną marchewkę i podaję rosół z makaronem i natką pietruszki. Ehh, nie lubię jak jedzenie się marnuje, nie w moim domu! Dlatego powstał ten pasztet. I poważnie, lepszego mięsnego pasztetu nie jadłam(...)Niebo w gębie. Składniki (jeśli nie używamy warzyw i mięsa z rosołu, należy wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości): 2 spore marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera por nać pietruszki mięso z szyjki indyka mięso z trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz suszona żurawina do posypania opcjonalnie Warzywa i oddzielone mięso mielimy

Mango Papaja
Pikantna zapiekanka z cukinii ,,ala,, paszet 192

ilości chili można dopasować pikanterie pasztetu do upodobań naszych domowników.  Składniki na 1 keksówkę: 3 małe cukinie, długość ok. 30 cm  2 średnie cebule 2 małe marchewki  5-6 ząbków czosnku 2 łyżeczki sosu lub pasty chili przy wersji lekko pikantnej po łyżeczce carry i kurkumy 3 duże wielskie jaja pęczek zielonej pietruszki sól pieprz olej rzepakowy(...)łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, gdy puści wodę dobrze odciskamy z nadmiaru wody.  2. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno posiekany czosnek, cebulę i marchewki starte na tarce. Mikserem ubijamy jajka z sosem chili, dodajemy odciśniętą cukinie, zieloną pietruszkę, przyprawy i masę cebulową. Dokładnie mieszamy. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę

Apetyczna babeczka
Zupa z fasolki szparagowej po rumuńsku 126

wywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 30 dag · marchew 1 szt · seler 1/4 szt · papryka czerwona 2-3 str · kalafior 15 dag · tłuszcz · pomidory 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · sól · przyprawa do zup · czarny pieprz mielony  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Marchew, seler i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać

Camilla w kuchni
Sałatka z kapusty z musztardą do słoików na zimę 166

Klasyczna sałatka z kapusty w nietypowym połączeniu- z musztardą. Przepis sprawdzony, sałatka jest pyszna! Składniki: 1 kg kapusty białej ½ kg pora 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Składniki na zalewę: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ziele angielskie pieprz ziarnisty ¾ szklanki octu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody Wykonanie: Kapustę drobno posiekać razem z porem. Marchewkę zetrzeć na grubych

Tradycyjna Kuchnia
Fasola na sposób grecki 179

obaw dla uszczerbku na zdrowiu nawet dla małych smakoszy :))  Jeśli jeszcze nie jedliście to najwyższy czas spróbować!! :) Składniki : 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli ( ja użyłam czerwonej) 4 nieduże marchewki starte na tarce o grubych oczkach 2 ząbki czosnku 3 - 4 duże pomidory lub pomidory z puszki ( 2 x po 400g) 200 g. ugotowanej białej fasoli  - ja użyłam fasoli(...)łagodnego) olej lub oliwa do smażenia Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Podsmażam kilka minut i dodaję startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, sparzone i drobno pokrojone pomidory, liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszam i smażę kilka minut. Dodaję ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszam całość ponownie. Smażę do czasu

apetytnapieczenie
Krem curry z dyni z mleczkiem kokosowym 104

łyżeczki cynamonu - ½ szkl. mleka kokosowego              - ¼ łyżeczki pieprzu cayenne - 1 marchewka                                       - 1 łyżeczka soli - natka pietruszki - pestki dyni Wykonanie: - Warzywa umyć, obrać i posiekać; z dyni usunąć gniazda nasienne - W garnku z grubym dnem rozgrzać(...)oliwę - Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty - Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty - Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować - Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut - Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem - Dodać mleczko kokosowe, ponownie zagotować - Krem przelać do talerza, posypać pestkami dyni i posiekaną natką

Wegańska kuchnia orientalna
Spaghetti z cukinią, pieczarkami, papryką i cieciorką 145

łyżeczki suszonej mięty - ½ marchewki                                          - ¼ puszki pomidorów  - ząbek czosnku - kawałek awokado - natka pietruszki Wykonanie: - Makaron ugotować na al dente; odsączyć(...)wodą - Warzywa umyć, obrać i posiekać; z cukinii wyciąć gniazda nasienne - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek - Dodać pomidory, przyprawy (oprócz bazylii i mięty) oraz trochę wody, zagotować - Dodać pieczarki, marchewkę, cukinię i paprykę; dusić przez 5 minut - Do sosu dodać ciecierzycę oraz zioła: bazylię i miętę, dusić przez kolejne 2 minuty - Wrzucić makaron oraz awokado, trzymać przez chwilę na ciepłym

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 130

łyżeczki imbiru - 50g brokuła                                        - ¼ łyżeczki cynamonu - ½ marchewki                                    - szczypta kurkumy - kawałek kalafiora(...)sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty - Dodać kostki tofu i wymieszać, dusić przez kolejne 2 minuty - Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć smażone warzywa - Ziarna sezamu podprażyć na suchej

Wegańska kuchnia orientalna
Czerwony ryż + surówka z kopru włoskiego i awokado + czerwona fasola 119

SURÓWKA Z KOPRU: - 100g czerwonej fasoli                 - mały koper włoski - ½ czerwonej cebuli                   - ½ marchewki - ½ łyżeczki oregano                  - 30g awokado - ¼ łyżeczki kolendry                  - 3 rzodkiewki - łyżeczka oliwy(...)wrzątkiem - Czerwoną fasolę wymieszać z cebulą; doprawić oregano, kolendrą, solą i pieprzem, skropić oliwą - Koper umyć, wyciąć twardą część (jest to jakby trójkąt z podstawą na dole warzywa;) - Koper, marchewkę i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach - Awokado posiekać, dodać do surówki - Dodać ocet i sól, wymieszać, spróbować i doprawić w razie potrzeby - Na talerzu wyłożyć odsączony ryż, obok

Wegańska kuchnia orientalna
Duszone warzywa po włosku + brązowy ryż 147

łyżeczki curry - 50g fasoli szparagowej                      - ½ łyżeczki ziół dalmatyńskich - ½ marchewki(...)nasiennych   - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić pora i posiekane chili, smażyć przez 30 sekund - Dodać trochę wody, ziemniaka i pozostałe przyprawy; dusić przez 5 minut - Wrzucić fasolkę, cukinię, marchewkę, brokuła i kukurydzę; dusić przez kolejne 5 minut - Do ryżu dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, wymieszać, wyłożyć obok

Wegańska kuchnia orientalna