Składniki: 40 g mięsa z indyka (ewentualnie z kurczaka) 1 marchewka 1 nieduże jabłko 2-3 łyżki suchego ryżu 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić w kostkę, zalać wodą, zagotować. 2. Do gotującego mięsa dodać marchewkę startą na tarce jarzynowej i ryż. Gotować do miękkości (ok 20 minut). Po tym czasie dodać jabłko pokrojone w kostkę. Gotować
Kuchnia domowa Aniktóry z klasycznym sosem ma de facto niewiele wspólnego oraz sprawdzone i wielokrotnie przeze mnie przygotowywane czosnkowe mini klopsiki. Całość - palce lizać! SKŁADNIKI: Sos warzywny: 2 małe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki szparagowej 12 pomidorków koktajlowych Esencja Knorr do duszonych warzyw ( lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju(...)łyżeczka soli pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia 1/2 szkl bulionu Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle (kokardki) 1. Makaron ugotować jak zwykle. 2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć
Kto ugości moich gości?cukinii 2 średniej wielkości cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) 2 cebule 5 ząbków czosnku papryka zielona i czerwona mały por 2 pomidory łyżeczka słodkiej papryki 3 średniej wielkości marchewki natka pietruszki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 30 dag wiejskiej kiełbasy sól, pieprz, łyżeczka vegety Cukinie obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych ze środka i kroimy na kostkę o grubości mniej więcej(...)szklankę bulionu warzywnego. Wrzucamy cukinię i gotujemy. Dodajemy pokrojony w plasterki por. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki i paprykę pokrojoną w kostkę, smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa dodajemy do garnka, mieszamy z cukinią i gotujemy na małym ogniu przez
Kuchnia moimi oczamirozpoczęcie okresu przygotowań do świąt, który pomoże przetrwać w czasie Środy Popielcowej - przepis na domowy paprykarz. Składniki: 100 g ryżu 1 wędzona makrela 1 duża cebula 1 duża marchew - lub 2 mniejsze 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu oliwa przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka łagodna Wykonanie: Ryż gotujemy. Z wędzonej makreli oddzielamy mięso od skóry(...)ości. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy krótko pokrojoną w kostkę cebulę - ok. 2 min, następnie dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach. Dusimy pod przykryciem do chwili, gdy warzywa będą miękkie. Potem dodajemy koncentrat, ketchup, ryż, makrelę i doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze przez 2 min, po czym zestawiamy z ognia i możemy zajadać na kanapkach
psgotujemymała cebulka 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera żółtego 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny sól, pieprz do smaku Sos: 800 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietany do sosów 1 łyżeczka oregano olej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Mieszamy w misce wszystkie skałdniki na pulpeciki i następnie lepimy(...)nieco większe niż orzech włoski), które układamy na tacy i wkładamy na 30 min do lodówki. Następnie w garnku na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i drobno posiekany czosnek - i czekamy aż cebula się zeszkli (nie może się przypalić, ani spalić). Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz i gotujemy sos (jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy
psgotujemymiałam naprawdę niewiele. Tymczasem znikam na pewien czas, życząc sobie i Wam udanego wypoczynku. Jarzynowa z curry i mlekiem kokosowym składniki 800 g młodych ziemniaków 300 g marchewek 300 g zielonej fasolki 400 ml mleczka kokosowego 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżki curry kawałek imbiru - 1,5 cm 1 ząbek czosnku 3 dymki sól, pieprz(...)łyżkach oliwy podsmażamy przez chwilę curry, pokrojony w słupki imbir, posiekany czosnek i białą część dymki. Po około 2 minutach dodajemy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę pokrojoną w półksiężyce. Podsmażamy przez chwilę po czym dodajemy bulion i mleczko kokosowe. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy warzywa do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną zieloną
Przysmaki Karolkipysznej gorącej zupki. Dzisiaj krupnik taki mojemu z dodatkiem świeżych pomidorów. Składniki: 500 g wieprzowiny (dałam karkówkę) 1 cebula 1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 pomidory 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody 1 łyżeczka majeranku sól pieprz natka pietruszki 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie: Mięso umyć i pokroić tak jak na gulasz. włożyć do garnka(...)zalać wodą i gotować. Marchewkę, pietruszkę , ziemniaki, seler obrać i pokroić w kostkę po czym dodać do garnka z mięsem. Wsypać kaszę , doprawić solą, pieprzem i gotować. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w mniejsze kawałki,smażyć wraz z cebulą . Całość wlać do zupy, doprawić majerankiem
O kuchni z uczuciemwarzyw jest ograniczony wyciągam sałatkę ze spiżarki i serwuję jako jarzynkę do obiadu. SKŁADNIKI: (na 9 słoików 1l) 2kg młodej kapusty 1kg czerwonej papryki 500g żółtej papryki 750g marchwi 5 średnich cebul pęczek natki pietruszki zalewa: 4 szklanki octu 4 szklanki oleju 8 szklanek wody 8 czubatych łyżek soli 24 płaskie łyżki cukru oraz liść laurowy ziele angielskie pieprz(...)przez 20 minut. Warzywa myjemy. Kapustę drobno szatkujemy a papryki kroimy w małą kostkę. Jeśli dysponujemy robotem kuchennym kapustę i papryki możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki a cebule w piórka. Natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Do wysterylizowanych słoików nakładamy na dno po listku laurowym, 3 ziarna
Pyry na Gazjajka sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu wołowego 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty z papryki chilli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 marchewki 1 cebula 1 łyżeczka majeranku, cząbru sól i pieprz do smaku Ciekawe składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pęczka ugotuj i ostudź. W misce wymieszaj mięso, kaszę, posiekane borowiki u pomidory, jajka. wszystko(...)oddzielaj pojedynczo liście, górne liście ułóż w oddzielnym garnku na dnie, następnie pozostałe liście napełniaj farszem i zakręć, gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego. Piętra przekładaj pokrojoną marchewką i cebulą posiekaną w piórka. Bulion wymieszaj z przecierem i pastą chilli, zalej gołąbki, dodaj przyprawy i wszystko gotuj na wolnym ogniu ok 2 h. Smacznego
Niezły MłynekSKŁADNIKI na 4 porcje: 1 litr wody paczka grubych nudli udon 12 grzybków shitake 1 namoczony arkusz skórki sojowej pęczek grzybków enokitake 2-3 duże namoczone grzyby mun duża marchewka pokrojona w cienkie szerokie wstążki garść kiełków fasoli mung (tauge) 4 łodygi szpinaku wodnego 1 łyżka jasnego sosu rybnego 1 łyżka pasty miso Przygotować wszystkie składniki: Namoczone w gorącej odzie(...)się zagotuje wrzucić na nią skórki sojowe i paczkę nudli bez rozrywania ich.W gorącej wodzi same się rozdzielą. Po kilku minutach nudle są gotowe i wrzucić do niej marchewkę i łodygi szpinaku aby się zblanszowały.Wszystkie inne składniki dodajemy do zupy po zdjęciu rondla z ognia.Są zbyt delikatne i po dłuższym przebywaniu w gorącej wodzie straciłyby kruchość i stały
Sztuka gotowania w/g Samirysmak warzyw, zwłaszcza tych, które mogą powodować wiadomo co :) o chyba najbardziej Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 2 młode marchwie 2 ząbki czosnku 1/2 małej cebuli 3-4 młode ziemniaki 1 mała kalarepa garść zielonej szparagówki, pokrojonej na 3-4 cm kawałki 2/3 szklanki jarmużu (użyłam mrożonego) 1 młody brokuł(...)płaska łyżeczka mielonego kminku Warzywa umyć i obrać. Udko lub skrzydełka umyć, włożyć do średniego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić kalarepę pokrojoną w kostkę, ziemniaki, jarmuż, fasolkę, a na końcu różyczki brokułów
Czerwień i błękitJednakże często też wykorzystuję ją w różnych sałatkach i surówkach. Dziś zapraszam Was na jedną z takich surówek. Prosto, smacznie i... oczywiście z kalarepą. Składniki: 1 kalarepa 2 małe marchewki por 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki 2 rzodkiewki sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Kalarepę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Marchewkę skrobiemy, ścieramy
Słodkie okruszkizupa krem to idealny sposób, ponieważ jest to pełnowartościowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu dnie, które zachwyci podniebienie każdego niejadka. Składniki: (6 porcji) - kalafior (400g) - 1/2 sztuki - marchew (100g) - 2 sztuki - ziemniaki (150g) - 2 sztuki - seler (150g) - 1/2 sztuki - pietruszka, korzeń (50g) - 1 sztuka - mleczko kokosowe (200g) - bulion warzywny/woda - 1 litr - pietruszka liście(...)łyżeczki - gałka muszkatołowa, pieprz, szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie umyć, kalafior podzielić na różyczki, marchew i pietruszkę pokroić w plastry, seler oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem lub wodą. Gotować około 20 minut. Zdjąć z płyty, dodać mleczko kokosowe, a następnie całość zmiksować na jednolitą masę. Doprawić pieprzem, szczyptą soli i gałką muszkatołową
Fit-aminaFajna i smaczna przekąska na domowe imprezy. Polecam! 1,5 kg mintaja Sól Pieprz Przyprawa do ryb 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 3 cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 100 – 150 ml bulionu 700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech (KLIK) Olej do smażenia Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy(...)mniejszy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą
VioletoweKucharzenieinny smak, kolor i trzeba to wykorzystywać póki można. Warzywa i owoce latem są niepowtarzalne, są lekkie, kruche, smaczniejsze. Właśnie dzisiejsza sałatka jest takim powiewem lata. Młode ziemniaki, młoda marchewka, ogórki małosolne, koperek i oczywiście najważniejszy smak sałatki-chrupiący kalafior, wszystko w słonecznych kolorach i smakach lata. Idealna sałatka na kolację i na grilla do pieczonego mięska. Składniki: pół dużego(...)kalafiora 6 ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone lub małosolne 3 duże marchewki pęczek koperku 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu biały pieprz sól Sposób przygotowania: Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Zagotować wodę z łyżką soli. Do wrzątku wrzucić kalafior. Gotować 5 minut. Kalafior nie może być rozgotowany. Musi być chrupiący. Odcedzić i ostudzić
na moim stole...